DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12 _INOVACE_OV17 Název školy SPŠ a SOŠGS Most Předmět ODBORNÝ VÝCVIK Tematická oblast NAUKA O ZBOŽÍ 1 Téma BRAMBORY Ročník 1. Jméno autora Jaroslava Kapalínová Datum tvorby ÚNOR 2013 Anotace Žáci se seznámí s druhy bramborů v prodeji, jejich vadami a skladováním. Materiál je určen pro žáky 1.ročníku obor prodavač.
jsou to hlízy z čeledi lilkovitých Tržní druhy: konzumní brambory – rané, polorané konzumní brambory– pozdní /neprané i prané/ konzumní brambory – loupané
Podle tvaru hlíz se rozdělují: kulovité, kulovitooválné oválné vejčitého tvaru ledvinky, ledvinovitého tvaru podlouhlé hlízy rohlíčky dlouhé, nesouměrné, jednostranně zahnuté
Rozdělení podle barvy dužniny bělomasé žlutomasé
Rozdělení podle účelu: stolní /konzumní/ průmyslové sadbové krmné
VARNÉ TYPY: A – pevné, salátové – použití k přípravě bramborového salátu, vařené jako příloha B – polopevné, polomoučnaté – použití jako příloha, do polévek, na loupačku a do těst C – rozsýpavé, moučné – použití na placky, kaši, knedlíky
JAKOST posuzuje se velikost hlíz, čerstvost, zralost, čistota, délka, VADY: hniloba, plíseň, strupovitost, zapaření, namrznutí, nasekané hlízy, mechanicky poškozené
skladování : nejvhodnější vlhkost je % doporučená teplota rané brambory 10 – 15 ºC doporuč. teplota pozdní brambory 4 - 7ºC chránit před živočišnými škůdci /myši/ odděleně od aromatického zboží chránit před mrazem /sládnou
jako průmyslová surovina: líh škrob polotovary v prášku / bramborová kaše, bramborové knedlíky, placky, vdolečky, bramborák, apod./ smažené brambůrky mražené bramborové hranolky …
1. Které znáte tržní druhy brambor? 2. Co se vyrábí z brambor? 3. Jak správně skladujeme brambory? 4. Jak se označují brambory v obchodě podle použití v kuchyni? 5. Při přejímce brambor dáváme pozor hlavně na……….
Josef Kavina, ZBOŽÍZNALSTVÍ potravinářského zboží pro 2. ročník středních odborných učilišť a integrovaných středních škol učebního oboru prodavač – prodavačka, zaměření pro potravinářské zboží a pro smíšené zboží, vydalo nakladatelství a vydavatelství IQ 147, 1996