Seneca a Petronius Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastAntika Datum vytvoření13. 7. 2013 RočníkPrvní ročník.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výběr úkolů pro rozbor divadelní hry po obsahové, literární a jazykové stránce. Prezentace je doplněna ukázkou z internetu a pracovním listem.
Advertisements

NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr. Miroslava Šerá DATUM VYTVOŘENÍ: září 2011 NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_Fyzika_6.ročníku.
Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastLiteratura – Psychologická próza 1. poloviny 20. století Datum vytvoření8.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_18_24_Ernest Hemingway.  ANOTACE: Prezentace, která může sloužit jako výklad o životě a díle Ernesta Hemingwaye  AUTOR: Mgr.
Pravopis ů, ú Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPravopis vesele i vážně Datum vytvoření RočníkNižší.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_12_INOVACE_4_ČTENÁŘSKÁ GRAMOTNOST_SILÁK BIVOJ Název: SILÁK BIVOJ.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
PROČ 28. ZÁŘÍ NECHODÍME DO ŠKOLY – projekt ke státnímu svátku Autor : Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Škola pro život č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_188_Charakterové vlastnosti osobnosti Název školy Masarykova střední škola zemědělská.
Jednoduchá HTML stránka Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastTvorba WWW stránky v HTML Datum vytvoření2013.
Užití složeného úrokování Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastMATEMATIKA - Finanční matematika a statistika.
Brigáda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Pobořil, Ph.D.. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
31 př. n. l. – 476 n. l. Principát Octavius Augustus – titul princeps = první muž v říši způsob vlády – principát zvolen lidovým shromážděním nebo jmenován.
I. Literární exkurze II. Sout ěž e III. Projekt Mladé fronty Dnes IV. Č tená ř ské dílny V. Literární ve č ery.
Aritmetický průměr Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastMATEMATIKA - Finanční matematika a statistika Datum.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_ANEŽKA ČESKÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Mnohočleny Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Matematika – výrazy s proměnnými Datum vytvoření
Pojem přeměna obchodní společnosti
Složené úrokování Tematická oblast
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_15 J. K. Tyl
Člověk a vývoj civilizace
Reliéf podle Arcimbolda
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_16-19
Nervová soustava vyšších obratlovců
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Jednoduché úrokování Tematická oblast
Práce se sloupkovými diagramy
Pražské červnové povstání
Název vzdělávacího materiálu
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název vzdělávacího materiálu
Romantismus.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Vojtěch Kawan Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_HUDEBNI_CINNOSTI_02.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Mýty a pověsti Tematická oblast
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Bez vody není život AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Název vzdělávacího materiálu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Poměr Co je poměr. Změna v daném poměru..
Šablona 32 VY_32_INOVACE_14_24_Moliére
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
VĚC - POMNÍK Tematická oblast
Autor: Mgr. Eva Procházková Název : VY_32_INOVACE_23_Požár Téma: Požár
Násobení lomených výrazů
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Coulombův zákon Tematická oblast FYZIKA - Kmitání, vlnění a elektřina
Dělení mnohočlenů jednočlenem
7. Druhy čar, měřítka zobrazení, písmo Technická dokumentace
Život – pohledy na přírodu
Dělení lomených výrazů
Česká hymna a její tvůrci
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Fyzika pro 8. ročník (IV. díl)
Konstrukce lichoběžníku
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Rozmnožování organismů
Šablona 32 VY_32_INOVACE_03_22_JAN AMOS KOMENSKÝ
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Karel Čapek – 1. část Název : VY_32_inovace_10 Český jazyk a literatura.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Transkript prezentace:

Seneca a Petronius Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastAntika Datum vytvoření RočníkPrvní ročník gymnázia Stručný obsahVýklad učiva o Senekovi a Petroniovi Způsob využitíPostupně procházíme listy prezentace. Mají podobu výkladu a průběžně jsou doplněny otázkami. Snímek číslo 6 a 8 obsahuje ukázky z díla. AutorMgr. Martina Svízelová KódVY_32_INOVACE_16_CSVI19

Seneca Lucius Annaeus Seneca 4 př. n. l.-65 n. l. Stoický filozof, básník a dramatik. Pochází z Hispánie Corduby. Narodil se v bohaté jezdecké rodině. Studoval rétoriku v Římě, připravoval se na politickou dráhu. Žil několik let ve vyhnanství na Korsice. Byl požádán matkou císaře Nerona, aby se stal jeho vychovatel. Protože byl podezřelý, že se účastnil Pisonova spiknutí proti Neronovi, byl císařem odsouzen k smrti. Seneca však spáchal sebevraždu.

Dílo Dialogy - filozofické spisy, které pojednávají o etických a psychologických otázkách. Například o klidu duše nebo o krátkosti života. Psal také tragédie, které ovšem nebyly určeny ke hraní (kvůli strojenému slohu i drastickým scénám), ale jen k dramatickému čtení. Například Šílený Herkules.

Petronius Gaius Petronius Arbiter n. l. Působil na Neronově dvoře, rozhodoval ve věcech vkusu (arbiter elegantiae - soudce vkusu). Vykonával funkci prokonzula v Bithýnii. Byl obviněn z účasti na spiknutí, a proto spáchal sebevraždu.

Satyricon Román dochovaný jen ve zlomcích. Hlavními hrdiny jsou Enkolchios a Ascilton, vzájemně na sebe žárlí kvůli přízni mladíka Gitóna. Společně zažívají různá dobrodružství. Nejznámější a nejzachovalejší část nese název Hostina u Trimalchiona. Autor kritizuje vrchní vrstvy římské společnosti, která místo tradičních ušlechtilých hodnot holdovala rozmařilosti a volné zábavě.

Ukázka 1 On si utřel rukama pot a řekl:,,Kdybys věděl, co se mi stalo!“ -,,Co je ti?“ ptám se. Ale on na to mdlým hlasem.,,Když jsem bloudil po celém městě a nemohl najít, kde jsem byl na nocleh, přišel ke mně nějaký pán a velmi ochotně se mi nabídl za průvodce. Pak se mnou chodil nejtemnějšími uličkami, až mě dovedl na toto místo, vyňal pyj a chtěl, abych mu byl po vůli… Již dostala paní domu peníze za pokojíček a on se mě chtěl zmocnit, a nebýt silnější, byl bych si to odnesl.“

Otázky k textu 1 Proč autor tímto stylem popisuje tehdejší společnost? Znáte některé skutečnosti týkající se morálního stavu římské společnosti za dob Nerona? Autor popisuje společnost bez přikrášlování a upozorňuje tak na její morální zkaženost a úpadek. Za Neronovy vlády došlo k nárůstu nespravedlnosti, vypočítavosti a úplatkářství. Sám císař je proslulý svou extravagancí a zločiny spáchanými na svých příbuzných nebo blízkých.

Ukázka 2 Tak se točily hovory, když vstoupil Trimalchio; utřel si čelo, umyl si ruce voňavkou. A po krátké pomlčce pravil:,,Přátelé nemějte mi za zlé, už několik dní mi břicho nedělá dobrotu a lékaři si nevědí rady.Ale pomohly mi slupky z granátových jablek a pryskyřice v octě.Kručí mi to ostatně v břiše, jako když vůl bručí. A proto, chce-li kdo z vás své potřebě ulehčit, nemusí se nic stydět. Nikdo z nás nepřišel na svět bez díry.“ Trimalchio je bohatý propuštěnec, který koná ve svém domě velkolepé hostiny.

Otázka k textu 2 Jak je Trimalchio představen čtenáři v této ukázce? Jak si představujete takovou velkou římskou hostinu? Trimalchio vystupuje jako nevychovaný člověk, který si sice omývá ruce voňavkou, ale volí při hostině zcela nevhodné téma k diskusi. Hostina měla několik chodů a jedlo se za zpěvu a hry otroků na hudební nástroje a vystoupení různých kejklířů. Jídlo je řazeno a má podobu jako hvězdná znamení (vodnář, rak...), následuje prase nadívané živými ptáky, kteří při naříznutí vyletí, a další druhy pochutin. Hosté si umývají ruce ve vodě a utírají si je do vlasů otroků.

Současnost Petronius je hlavním hrdinou románu české spisovatelky Jarmily Loukotkové Není římského lidu. Vystupuje také v díle polského spisovatele a nositele Nobelovy ceny Henryka Sienkiewizce (Quo vadis). Italský neorealistický režisér Federico Fellini natočil film s Petroniem Satyrikon. FEDERICO FELLINI

Zdroje Seneca: Cordoba.jpg?uselang=cs Petronius: _by_Bodart_1707.jpg Federico Fellini: YWTS_2.jpg PETRONIUS. Satyrikon. 5. vyd. Praha: Odeon, CONTE, G. B. Dějiny římské literatury. 1. vyd. Praha: KLP, ISBN