Doporučení pro efektivní regulaci elektronických cigaret v ČR 24. 09. 2015.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VYBRANÉ KOMPETENCE CELNÍCH ORGÁNŮ V OBLASTI CHEMICKÝCH LÁTEK A SMĚSÍ
Advertisements

Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Pokus o nový pohled na možnosti regulace a dohledu nad trhy s investičními nástroji. doc.Ing.Antonín Kubíček, CSc. VŠFS.
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Generická preskripce a substituce Pozitivní listy
Revize Směrnice o tabákových výrobcích. •Dotazník ( ) se skládá z 6 tematických okruhů.
ZÁVISLOST NA NIKOTINU, ODVYKÁNÍ
Makroekonomie I ( Cvičení 12 – Fiskální politika - shrnutí )
Restrukturalizace akutní lůžkové péče Ing. Petr Nosek náměstek pro zdravotní pojištění
Závislost, nebezpečná závislost.  - je stav, kdy někdo nebo něco je podmíněn nějakou okolností nebo situací  - kterou potřebuje (nebo si myslí že ji.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Komunální odpadní vody a kaly
Biopotraviny ve školním stravování
Nikotinismus Tomáš Spurný 9.Třída.
Ekodesign. Ekodesign Strategie ekodesignu Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. 9. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu Budování.
Ekonomika kontroly tabáku Dr. Hana Ross American Cancer Society.
Nařízení vlády č. 453/2004 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na diagnostické zdravotnické prostředky in vitro (transpozice Direktivy 98/79/EC)
Kouření a jeho vliv na srdeční onemocnění
Označení DUM Fi- DUM Autor
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
XIII. Celostátní finanční konference Svazu měst a obcí České republiky BOJ PRAHY PROTI HAZARDU Pavel Bém Poslanec PS PČR za hl. m. Prahu
AEM, Praha Ing. Ladislav Špaček, CSc.1 IPPC Role Ministerstva průmyslu a obchodu. Systém výměny informací o nejlepších dostupných technikách.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Cigarety Šlosar Tomáš 1.L.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
NIKO, s.r.o. Moderní je e-kouřit. Otakar Dokoupil Jan Kordík
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Novinky ve vědě a technice Josef Froněk ( ).
Právní režim nakládání s odpady
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Alkohol v ČR MUDr. Ferdinand Polák, Ph.D. náměstek ministra pro zdravotní péči Ministerstvo zdravotnictví.
Prevence vzniku obalových odpadů podle zákona o obalech Aktuální informace týkající se omezování spotřeby plastových odnosných tašek v ČR v návaznosti.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP Název školy SPŠ.
Současný stav užívání tabáku a alkoholu v ČR Seminář PSP ČR 27. května 2014 MUDr. Hana Sovinová, Státní zdravotní ústav PhDr. Ladislav Csémy, Psychiatrické.
Elektronické kouření Prezentace pro Zdravotnický výbor PS PČR
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP50 Název školy.
Podmínky skladování potravin ve školních stravovacích zařízeních v Libereckém kraji MUDr. Jana Pilnáčková odbor hygieny dětí a mladistvých.
Elektronická cigareta pohledem chemika Doc. Ing. Ivan Víden, CSc., Vysoká škola chemicko- technologická v Praze, Ústav analytické chemie VŠCHT Praha,
Doplňky stravy pro seniory - ano či ne? Mgr. Šárka Novotná.
SROVNÁNÍ KLASICKÉ CIGARETY A ELEKTRONICKÉ CIGARETY Z hlediska složení, procesu kouření a zplodin vznikajících při kouření Chemická analýza E-liquidů RNDr.
Mgr. Martin Ježek Magistrát hl. města Prahy Odbor zdravotní péče Aktuální stav právní regulace ochrany před tabákem Seminář dne ; PSP PČR.
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
POZADÍ VZNIKU ALKOHOLOVÉ STRATEGIE V EU A JEJÍ SOUČASNÁ PODOBA.
N ÁZEV ŠKOLY : SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR : MGR. JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY _32_INOVACE_15_NEBEZPEČNÉ.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin Workshop – ČASP, PK – Ing.
Perspektiva vysokoprocentních biopaliv v ČR Ing. Martin Kubů, 10_2015.
Elektronická cigareta může kuřákům pomoci v úsilí o přerušení kouření tabáku Ondřej Auzký.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_08 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Závislost na nikotinu, odvykání.
Srovnání kouření marihuany a tabáku Kouření tabáku i marihuany představuje významné zdravotní riziko.
Posuzování shody stavebních výrobků
Vliv nikotinu na zdraví člověka
Praha, 31. března 2016 Alice Štollová Kovandová
VY_32_INOVACE_Maslovsky_ Technické požadavky na výrobky
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_00_LEGÁLNÍ DROGY Výchova.
Kouření Vypracoval: Jiří Hanousek Obor: Technické lyceum Třída: 1L
Státní zdravotní ústav Praha Centrum podpory veřejného zdraví
Nařízení o Evropském registru úniků a přenosů znečišťujících látek
Hazard Alkohol a Děti 2018.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Biopotraviny.
Klinika adiktologie 1LF UK a VFN v Praze
Klinika adiktologie 1LF UK a VFN v Praze
Transkript prezentace:

Doporučení pro efektivní regulaci elektronických cigaret v ČR

Představení Ing. Bohdan Resler mluvčí Komora elektronického kouření

Co je EC?  Elektronická cigareta  zařízení pro přeměnu tekuté náplně (e-liquid) na páru určenou k vdechování. (Joseph Robinson – patentováno v roce 1927.)  Skládá se z:  baterie  atomizéru  patrony s náplní (e-liquid).  Při používání nedochází k hoření, nevznikají spaliny, na rozdíl od klasické cigarety

Z čeho je náplň?  Složení:  propylenglykol  glycerol  příchuť  nikotin (0mg - 20mg) Obě látky jsou známé a používané v léčivech, potravinářství, kosmetice JSOU PROVĚŘENÉ

Zdravotní dopady? Existuje rostoucí počet studií o dopadech EC na lidský organismus Společné závěry:  Špatnou látkou = nikotin  Pára neobsahuje žádné množství škodlivých látek  Výpary nepředstavují riziko ani v uzavřených prostorech

Zdravotní dopady? Shrnutí 81 vědeckých studií mezinárodním týmem Queen Mary University v Londýně: Hlavni závěry:  Minimální riziko pro uživatele v porovnání s klasickou cigaretou, neexistuje pasivní kouření  Bezpečná alternativa užívání nikotinu Vědci zároveň doporučují, aby e-cigarety nebyly pro svou podstatu omezovány a regulovány jako tabákové výrobky.

Zdravotní dopady? Zpráva Public Health England, agentury britského ministerstva zdravotnictví Závěry:  „ Neexistuje důkaz, že by od e-cigaret vedla cesta ke klasickým tabákovým cigaretám a že by měly negativní vliv na klesající počet kuřáků ve Spojeném království.“  „E-cigarety by neměly být regulovány stejně jako cigarety klasické.“

Zdravotní dopady? „Rizikové chemické látky v elektronických cigaretách zcela chybí nebo se pohybují výrazně pod úrovní pěti procent. Neočekává se, že by chemické látky obsažené v elektronických cigaretách způsobily vážná zdravotní rizika.“ „Odrazování kuřáků od užívání elektronických cigaret je nezodpovědné.“ Ann McNeill, profesorka v oboru závislosti na tabáku na King´s College v Londýně

Současná regulace  E-Liquidy:  „chemický zákon“ - zákon č. 350/2011 Sb.  Prodej:  „tabákový zákon“ - zákon č. 305/2009 Sb.  opatření regulující prodej a uvádění na trh  Certifikáty:  CE - po technické stránce schválen pro prodej v EU  RoHS - výrobek neobsahuje karcinogenní látky Užívání není podle tzv. „protikuřáckého“ zákona č. 379/2005 v restauracích omezeno

Evropská regulace Novela směrnice o tabákových výrobcích (TPD):  Zavádí přesná kritéria pro výrobu a prodej e-cigaret  Pro každý produkt - povinná šestiměsíční notifikace  Výrobek musí transparentně prezentovat své složení  Musí být opatřen zdravotním varováním  Výrobek musí jasně uvádět množství nikotinu v každé dávce tekutiny  Každý produkt musí být chráněn před manipulací dětmi  Výrobky musejí být vybaveny letáky s příslušnými informacemi V některých ustanoveních jsou podmínky přísnější než u cigaret papírových

Nová regulace? „Zákon o návykových látkách“  Návrh předpokládá stejná omezení pro kouření i pro užívání e- cigaret (EM – nekoresponduje s důvodovou zprávou)  Argumentuje „neprokázáním nezávadnosti“ a „denormalizací tabakismu“  Odkazy na odborné studie jsou nedostatečné a neaktuální Zákon schválila vláda, první čtení v PS PCŘ bude v říjnu 2015

Nová regulace? Radikální změna postoje Ministr Němeček opakovaně deklaroval, že regulaci e-cigaret pojme odlišně: „Ony ty cigarety se sice cigarety jmenují, ale cigaretami nejsou, jsou to vlastně inhalátory nikotinu pro ty, kteří to používají, takže tam z toho odpadá obtěžování okolí pasivním kouřením.“ Svatopluk Němeček, , vyjádření pro Český rozhlas

Nová regulace? Doporučení:  Koncept SNÍŽENÉ ŠKODLIVOSTI pro kuřáka  EC jsou hlavním nástrojem snížení negativních dopadů  Používání EC kouření  EC nevytvářejí riziko pasívního kouření  EC jsou zdravotně MÉNĚ ŠKODLIVOU ALTERNATIVOU užívání nikotinu (jako žvýkačky, náplasti atd.)  Stát by měl takové alternativě dát méně přísné podmínky (společenská závadnost inhalace) Zákaz užívání e-cigaret v restauracích by měl být ze zákona odstraněn

DĚKUJI ZA POZORNOST