Zimní spánek Jméno autora:Mgr. Kateřina Kačmárová Škola:ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): 05/2013 Ročník:čtvrtý Tematická oblast:Naše příroda ve čtvrtém.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život v zimní přírodě Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.26
Advertisements

Příprava rostlin a živočichů na zimu
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
GIBONI.
TATO PREZENTACE BYLA VYTVOŘENA V RÁMCI PROJEKTU: ZAOSTŘENO NA PŘÍRODU Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.07/ Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Velbloud Dvouhrbý.
Systém savců 3 Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př 5
JEŽURY A PAJEŽURY.
Prvouka 3. ročník Gabriela Mikulková 2012
Obratlovci povrch těla
Nauka o chování živočichů
Spánek Vypracoval: Dominik Bobek Obor: Technické lyceum Třída: 1L
Po stopách ohrožených zvířat
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace Vzdělávací materiál, šablona – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
PRVNÍ POMOC Mgr. Zdeňka Kubíková Bc. Barbora Zuchová a kol. PRVNÍ POMOC Mgr. Zdeňka Kubíková Bc. Barbora Zuchová a kol. poškození chladem.
Cévní a dýchací soustava
Zpracovala: Lenka Páleníková
Den Země Po stopách ohrožených zvířat.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
Šířkové pásy studený pás.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Zjednodušený přehled třídy savců
Tundry a polární oblasti Živočichové (2)
Homeostáza a termoregulace
Člověk lidské tělo.
Roční období Název školy:
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
DOMINIKA SVOBODOVÁ 4. UBZ LS 2006 PRAHA
Sloni.
Savci.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
CHOBOTNATCI - největší suchozemští savci
Savci.
7. První pomoc - POŠKOZENÍ CHLADEM Mgr
Fyziologie sportovních disciplín
Projekt spolufinancován ze státního rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem  Název projektu: Živá příroda ve škole  Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
Zima je čas odpočinku, zastavení a klidu.
Savci 1 VEJCORODÍ A ŽIVORODÍ Základní škola Choltice, okres Pardubice - "Učíme se pro život" Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT.
Kdo jsem – „PTÁCI“ Jméno autora:Mgr. Kateřina Kačmárová Škola:ZŠ Náklo Datum vytvoření (období):05/2013 Ročník:čtvrtý Tematická oblast:Naše příroda ve.
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života - TEPLO Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
Kdo jsem – stromy I Jméno autora:Mgr. Kateřina Kačmárová Škola:ZŠ Náklo Datum vytvoření (období):05/2013 Ročník:čtvrtý Tematická oblast:Naše příroda ve.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Kdo jsem Jméno autora:Mgr. Kateřina Kačmárová Škola:ZŠ Náklo Datum vytvoření (období):04/2013 Ročník:čtvrtý Tematická oblast:Naše příroda ve čtvrtém a.
Fotosyntéza Jméno autora:Mgr. Kateřina Kačmárová Škola:ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): 06/2013 Ročník:čtvrtý Tematická oblast:Naše příroda ve čtvrtém.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Stavba kvetoucí rostliny Jméno autora:Mgr. Kateřina Kačmárová Škola:ZŠ Náklo Datum vytvoření (období):04/2013 Ročník:čtvrtý Tematická oblast:Naše příroda.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
URČETE JEDNOTLIVÁ ROČNÍ OBDOBÍ
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Pásovec devítipásý Vypracoval: Adam Čada
KOALA.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
Název projektu: Živá příroda ve škole
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Kůň Převalského.
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření říjen Ročník
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_17_ lesní zvířata
Hana Svobodová, Iveta Böhmová, 8D.  Říše: živočichové  Kmen: strunatci  Třída: savci  Řád: šelmy  Podřád: psotvární  Čeleď: medvědovití.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Prysk, okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor: Helena Petrůvová Název: VY_32_INOVACE_02_PRVOUKA_PODZIM.
ZVÍŘATA V ZIMĚ Některé živočichy můžeme vidět ve volné přírodě i v zimě. Tito živočichové si dokážou udržet stálou tělní teplotu, i když je venku zima.
ŽIVOČICHOVÉ Člověk a jeho svět (Prvouka pro 3. ročník) Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Transkript prezentace:

Zimní spánek Jméno autora:Mgr. Kateřina Kačmárová Škola:ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): 05/2013 Ročník:čtvrtý Tematická oblast:Naše příroda ve čtvrtém a pátém ročníku. Téma:Zimní spánek Metodický list (anotace): Přehled základní charakteristiky klasického a nepravého zimního spánku živočichů. Představení typických zástupců, včetně jejich hlavních rysů a projevů chování během zimy.

1/ je způsob přežití zimy některých druhů savců 2/ zimnímu spánku (hibernaci) předchází důkladná příprava  nahromadění tuku v těle (zvětší hmotnost o %)  vhodný výběr úkrytu 3/ přechod do zimní strnulosti souvisí s:  výrazným snížením tělesné teploty (až na 1st °C)  poklesem srdeční frekvence  zpomalením dýchání i látkové výměny (zvíře je na hranici života a smrti)

1)od konce léta si hromadí pod kůží silnou vrstvu zásobního tuku 2)naději úspěšně přestát zimu mají jedinci s hmotností alespoň g 3)snížení teploty z 35,4°C na 5-8°C 4)při zimování se ježek stočí úplně do klubíčka, kdy zapne tzv.„automatické vytápění", které vyrovnává tepelné ztráty. 5)jeho teplota nikdy neklesne pod nulu - to by zmrzl 6)počet tepů srdce se sníží ze na pouhých 5 za minutu 7)krevní tlak a dýchání klesá ze výdechů na pouhé 1-2 výdechy za minutu. 8)celkové energetické nároky se během zimy sníží na cca 10 % úrovně v aktivním stavu. 9)délka zimního spánku ježka u nás je cca 6měsíců (říjen - březen)

1/ živočichové se během spánku občas probudí 2/ dýchání a tep se nemění 3/ tělesná teplota klesne jen o několik stupňů 4/ při ohrožení, nebo poklesu tělesné teploty na kritickou hranici se spustí tzv. „obranný mechanismus“, který zvíře probudí

1)Medvědi nevylučují trus ani moč (tělo vše recykluje) 2)zimní spánek medvědů (u nás) trvá od půlky listopadu do půlky března 3)Brlohem je jeskyňka, nebo díra, kterou si vyhrabe ve svahu (vystýlá ji mechem a chrastím) 4)Před zimou musí medvěd dosáhnout hmotnosti i vyšší než 900 kg (normální hmotnost medvěda činí 100 – 800kg) 5)Mláďata se rodí v lednu (po 6-8 měsíční březosti při zimním spánku)

Použité zdroje: Vlastní Wikipedie Glis_glis_%28edible_dormouse%29_in_winter_sleep.jpg