Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV.1516.1K.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kateřina Platilová Michaela Canóová 1. D 2007
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Koření do kuchyně. Koření Ve středověku bylo,,koření‘‘ vzácné a velmi cenné. Ve středověku bylo,,koření‘‘ vzácné a velmi cenné. Do Evropy se dováželo.
Rostliny a člověk – vybrané druhy koření
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_17
Digitalizace výuky Příjemce
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
P O C H U T I N Y ČAJ Čaj jsou upravené lístky čajovníku, z nichž je možno připravit chutný aromatický nálevový nápoj. Čaj se pěstuje v Indii, na Srí Lance.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis - Biologie rostlin
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Henna?. Co je henna? je keřík do výšky 2m (Lawsoniainermis) s malými, zelenými, vonnými lístky Lawsonia Inermis, Lawsonia Alba a Lawsonia Spinoza – známé.
MYRTOVITÉ Myrtaceae.
Stravování při žaludečních a dvanáctníkových vředech
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Druhy koření Střední odborná škola Otrokovice
Miříkovité.
Hospodářsky významné rostliny - koření
KOŘENÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc.Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
KOŘENÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Koření a další dochucovadla
BYLINKY aromatická (kořeninová) zelenina
Koření.
LUŠTĚNINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: luštěniny, význam, složení, hrách, čočka, fazole, sója Autor:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_SKORAPKOVE_OVOCE_PREZENTACE_ 09 Název školyStřední škola služeb, obchodu.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
KOŘENOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kořenová, zelenina, mrkev, petržel, celer, červená řepa,
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV K.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Josef Gorčík Název šablonyVY_32_INOVACE SPV Název DUMuSTZ U Stupeň a typ vzděláváníStřední.
Koření  Koření patří mezi pochutiny  Většinou jsou to produkty rostlinného původu  Mezi koření můžeme řadit i některé druhy zeleniny  Působí příznivě.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O4.1K.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
POCHUTINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: pochutiny, charakteristika, dělení, koření Autor:
Význam zeleniny ve výživě  Zelenina je soubor různých rostlin a jejich částí, které se zasyrova nebo vhodně upravené významně uplatňují ve výživě lidského.
KOŘENÍ PRAVÉ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: koření pravé, listů, oddenků,kůry, semen, plodů Klíčová slova:
Zelenina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O8.1K.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O7.1K.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Svatava Mlčochová Název šablonyVY_32_INOVACE SPV Název DUMuSPV K Stupeň.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo: CZ.1.07/1.1.26/
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O9.1K.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE GAZ Název DUMuGAZ K Stupeň a typ vzděláváníStřední.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O6.1K.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE GAZ Název DUMuGAZ K Stupeň a typ vzděláváníStřední.
Gastronomická zařízení – Hlavní kuchyně – technické podmínky
Potraviny a výživa - Zelenina
Název projektu: Moderní škola
Potraviny a výživa - Brambory
Potraviny a výživa – Sýry
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Gastronomická zařízení – druhy skladů
Gastronomická zařízení – Hrubé a čisté přípravny
Gastronomická zařízení – ukládání obalů a odpadů
KOŘENÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Gastronomická zařízení – Vybavení kuchyní– nádobí a náčiní
Potraviny a výživa – Tuky použití, skladování, opakování
Strojní zařízení - Stroje na omítání
Gastronomická zařízení – Vybavení kuchyní – mycí stroje
Potraviny a výživa – Med
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Potraviny a výživa – umělá sladidla
Gastronomická zařízení - Hygienické zásady
Potraviny a výživa – čaj
Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor
Nikola Pučejdlová VII. E
BOTANIKA: dvouděložné rostliny
Koření P. Pechová, 2012.
Transkript prezentace:

Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K Stupeň a typ vzděláváníStřední vzdělání s výučním listem, odborné učiliště Vzdělávací oblastChování pracovníků ve službách, stravovací služby Vzdělávací oborPotraviny a výživa Vzdělávací okruhKoření Druh učebního materiáluPrezentace, samostatná práce Cílová skupinaŽák, let AnotacePrezentace seznamuje žáky s kořením– význam, složení a druhy, Speciální vzdělávací potřeby- ano - Klíčová slova Koření – části rostlin, složení, druhy Datum Potraviny a výživa - koření

Koření Význam, složení, druhy

Význam koření Koření: jsou části rostlin -semena, květy, listy, kůry, kořínky, které jsou sušené, čerstvé, fermentované Má výraznou chuť a vůni Obsahuje aromatické látky Podporuje trávení Uplatňuje se v přírodním léčitelství

Složení Koření obsahuje: Vitamíny – čerstvý vitamín C Minerální látky Éterické oleje a silice – dodávají chuť a vůni

Druhy koření Plody a semena – pepř, nové koření, vanilka, muškátový oříšek, badyán, anýz, fenykl, kmín, paprika Květy – šafrán, hřebíček, muškátový květ Kůra – skořice Listy – bobkový list, majoránka, tymián Kořeny – kurkuma, zázvor, puškvorec

Anýz Sladce kořeněná chuť podobná lékořici.

Paprika Prášek z dobře vyzrálých červených paprik – pozor na přepálení.

Fenykl Rostlina s příjemnou vůní pochází z jižní Evropy, semena byla po celá staletí užívána na povzbuzení chuti k jídlu a jako lék proti nadýmání při plynatosti a trávicích problémech.

Kmín Kmín je jedním z nejstarších známých koření - byl nalezen už v lidských sídlech z doby kamenné, důkazy o jeho hojném používání jsou známy z antického období i středověku. V těchto dobách byl pro svou aromatickou vůni považován za rostlinu, která chrání před zlými kouzly a byl používán k vyhánění duchů. K%C3%BCmmelsamen_f%C3%BCr_WP.jpg

Pepř Suché plody tropické liány – pepřovníku, obsahuje enzym, který ulehčuje trávení tučných jídel. Zelený pepř – sušené, nebo nakládané nezralé plody Černý pepř – sušené, fermentované nezralé plody Bílý pepř – zralé bobule máčené ve vodě, loupané a sušené feffer-Gew%C3%BCrz.jpg/1024px-Pfeffer- Gew%C3%BCrz.jpg

Nové koření Bobule pimentovníku, sklízejí se v nedozrálém stavu, sušením získají tmavý odstín, palčivá chuť.

Vanilka Polozralé tobolky vanilkovníku – popínavé orchideje, fermentací a sušením získává černohnědou barvu

Hřebíček Nerozvinutá poupata hřebíčkovce kořenného – sušená, obsahuje mnoho éterických olejů

Skořice Aromatická kůra skořicovníků, stálezelených tropických stromů. Je i léčivá. Má kořenně nasládlou chuť a příjemnou vůni. Působí na chuť k jídlu, celkově osvěžuje a podporuje trávení.

Zázvor Štiplavá, pikantní chuť, příjemná vůně.

Majoránka a Bazalka Majoránka zahradní, působí proti zažívacím a střevním potížím, uklidňuje nervy Jemná a výrazná chuť, neodmyslitelná součást italské kuchyně. Hodí se výborně ke všem pokrmům z rajčat. anum_majorana.jpg/800px- m_tenuiflorum_Blanco2.257.jpg/220px- Ocimum_tenuiflorum_Blanco2.257.jpg

Použitá literatura Šebelová,Marie,: Potraviny a výživa,Parta,2000,ISBN Obrázky: