Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K Stupeň a typ vzděláváníStřední vzdělání s výučním listem, odborné učiliště Vzdělávací oblastChování pracovníků ve službách, stravovací služby Vzdělávací oborPotraviny a výživa Vzdělávací okruhKoření Druh učebního materiáluPrezentace, samostatná práce Cílová skupinaŽák, let AnotacePrezentace seznamuje žáky s kořením– význam, složení a druhy, Speciální vzdělávací potřeby- ano - Klíčová slova Koření – části rostlin, složení, druhy Datum Potraviny a výživa - koření
Koření Význam, složení, druhy
Význam koření Koření: jsou části rostlin -semena, květy, listy, kůry, kořínky, které jsou sušené, čerstvé, fermentované Má výraznou chuť a vůni Obsahuje aromatické látky Podporuje trávení Uplatňuje se v přírodním léčitelství
Složení Koření obsahuje: Vitamíny – čerstvý vitamín C Minerální látky Éterické oleje a silice – dodávají chuť a vůni
Druhy koření Plody a semena – pepř, nové koření, vanilka, muškátový oříšek, badyán, anýz, fenykl, kmín, paprika Květy – šafrán, hřebíček, muškátový květ Kůra – skořice Listy – bobkový list, majoránka, tymián Kořeny – kurkuma, zázvor, puškvorec
Anýz Sladce kořeněná chuť podobná lékořici.
Paprika Prášek z dobře vyzrálých červených paprik – pozor na přepálení.
Fenykl Rostlina s příjemnou vůní pochází z jižní Evropy, semena byla po celá staletí užívána na povzbuzení chuti k jídlu a jako lék proti nadýmání při plynatosti a trávicích problémech.
Kmín Kmín je jedním z nejstarších známých koření - byl nalezen už v lidských sídlech z doby kamenné, důkazy o jeho hojném používání jsou známy z antického období i středověku. V těchto dobách byl pro svou aromatickou vůni považován za rostlinu, která chrání před zlými kouzly a byl používán k vyhánění duchů. K%C3%BCmmelsamen_f%C3%BCr_WP.jpg
Pepř Suché plody tropické liány – pepřovníku, obsahuje enzym, který ulehčuje trávení tučných jídel. Zelený pepř – sušené, nebo nakládané nezralé plody Černý pepř – sušené, fermentované nezralé plody Bílý pepř – zralé bobule máčené ve vodě, loupané a sušené feffer-Gew%C3%BCrz.jpg/1024px-Pfeffer- Gew%C3%BCrz.jpg
Nové koření Bobule pimentovníku, sklízejí se v nedozrálém stavu, sušením získají tmavý odstín, palčivá chuť.
Vanilka Polozralé tobolky vanilkovníku – popínavé orchideje, fermentací a sušením získává černohnědou barvu
Hřebíček Nerozvinutá poupata hřebíčkovce kořenného – sušená, obsahuje mnoho éterických olejů
Skořice Aromatická kůra skořicovníků, stálezelených tropických stromů. Je i léčivá. Má kořenně nasládlou chuť a příjemnou vůni. Působí na chuť k jídlu, celkově osvěžuje a podporuje trávení.
Zázvor Štiplavá, pikantní chuť, příjemná vůně.
Majoránka a Bazalka Majoránka zahradní, působí proti zažívacím a střevním potížím, uklidňuje nervy Jemná a výrazná chuť, neodmyslitelná součást italské kuchyně. Hodí se výborně ke všem pokrmům z rajčat. anum_majorana.jpg/800px- m_tenuiflorum_Blanco2.257.jpg/220px- Ocimum_tenuiflorum_Blanco2.257.jpg
Použitá literatura Šebelová,Marie,: Potraviny a výživa,Parta,2000,ISBN Obrázky: