POŠKOZENÉ BANKOVKY A MINCE. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/34.0745 OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
FINANČNÍ GRAMOTNOST MAJETKOVÉ POJIŠTĚNÍ. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Advertisements

PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
Družstvo, státní podnik, konsorcium. Obsah výkladu 1.Družstvo 2.Státní podnik 3.Otázky a úkoly.
Určeno pro: žáky 2.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Ekonomika Téma: Centrální banka Jméno.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Obchodní společnosti Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
VÝPOČET ČISTÉ MZDY VY_32_INOVACE_12_1_5 VÝPOČET ČISTÉ MZDY Autor: Ing. Jana Rauscherová Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace Gymnázium a Střední.
Účetní doklady II. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Veřejné rejstříky - Obchodní rejstřík.
Právní regulace peněžního oběhu a platebního styku
CorelDRAW – dodatky (19). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Ekonomika DAŇ DĚDICKÁ A DAROVACÍ. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_CENTRALNI.
Zoner Photo Studio, Histogram (7). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
FINANČNÍ GRAMOTNOST CENA. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada42 Anotace.
E K O N O M I K A Spotřební daně Daň z vína. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Deník příjmů a výdajů Průběžné položky. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Zoner Photo Studio – Editor I. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_251_TÉMA_ Zaměstnanec ve firmě Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
E K O N O M I K A Soustava veřejných příjmů. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
EKONOMIKA DAŇ Z PŘÍJMŮ FYZICKÝCH OSOB ČÁST 1.. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace.
E K O N O M I K A Spotřební daně Daň z minerálních olejů.
E K O N O M I K A Spotřební daně Daň z piva. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
EU_62_A_sada 1_03_M_Vznik peněz_Pol Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. Autor Ing. Jana Poliačíková Anotace Materiál.
PENĚŽNÍ ZŘÍZENÍ Petr Mrkývka © Právo peněžního systému = Měnové právo právo peněžního zřízení právo peněžního oběhu a platebního styku nucený oběh.
FINANČNÍ GRAMOTNOST POPIS FUNKCÍ CENTRÁLNÍ BANKY.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
HRUBÁ MZDA VČETNĚ NÁHRAD VY_32_INOVACE_15_1_5 HRUBÁ MZDA VČETNĚ NÁHRAD Autor: Ing. Jana Rauscherová CZ.1.07/1.5.00/ Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím.
DUM - Digitální Učební Materiál TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
ZÁRUČNÍ DOBA. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
HTML (I) (2). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Prezentace k finanční gramotnosti. Co je to banka. Autor
Ing. Veronika Dostálková MBA
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
Spuštění programu (10).
Pojem přeměna obchodní společnosti
Místní rozpočtové jednotky
Opakování – pracovní list
Měnová soustava, měnová politika
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Spolupráce průvodce cestovního ruchu s cestovní kanceláří
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_16-19
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu
Příjmy z kapitálového majetku
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí
Seminář pro příjemce OPVK
Způsoby zápisu algoritmů
Občanské soudní řízení I.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Kvadratické nerovnice
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
Propojení tabulek Access (6).
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Vkládání dat MS Access (5).
Vytvoření databázového dotazu z více tabulek
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Daně VY_32_INOVACE_41_828 Projekt.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Seminář SoMoPro III. - Právní část Mgr. Klára Benišová/1258
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí
Základy účetnictví změny rozvahových položek
Měnové a devizové právo I
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Občanské soudní řízení I.
Občanské soudní řízení I.
Transkript prezentace:

POŠKOZENÉ BANKOVKY A MINCE

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené, Janské Lázně, Obchodní 282 Tento projekt je financován Evropskou unií – Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Autor: Mgr.Marie Kubátová Předmět: Hospodaření domácnosti

Obsah Umíte si poradit s poškozenou bankovkou? 1 Test 2 Kdy přijmout peníze a kdy ne 3 Podmínky pro výměnu poškozené bankovky 4 Standartně poškozená bankovka 5 Nestandartně poškozená bankovka 6 Jaké poškození může ČNB zohlednit 7 Kuriozní případy 8 Zápis str.1 9 Zápis str 2 10

Umíte si poradit s poškozenou bankovkou? Když se vám v peněžence objeví poničená bankovka, možná najednou nevíte co s ní. Vezme vám ji obchodník? Vymění ji v bance? 1

03 TEST 2

Máte-li jako fyzická osoba výhrady k opotřebovanosti či k poškození peněz, máte právo přijetí takových peněz odmítnout. Stejně tak, když pochybujete o jejich pravosti. Musí vám vrátit jiné. Právnické osoby, tedy například obchody, přijímají platné české peníze i oběhem opotřebované, pokud jsou celé a celistvé. Tedy, nechybí jim žádná část a zároveň tvoří souvislý a neporušený celek. Kdy přijmout peníze a kdy ne? 3

Pro nárok na výměnu poškozených bankovek nebo mincí je klíčový druh jejich poškození. Tzv. nestandardně poškozené bankovky se totiž nevyměňují na počkání a budou na přepážce bank zadrženy a předány České národní bance. Ta poškození posoudí a rozhodne o poskytnutí náhrady. Podmínky pro výměnu poškozené bankovky 4

Standartně poškozená bankovka Bankovka opotřebená oběhem – pomačkaná, natržená Běžně poškozená bankovka - fyzická osoba může přijetí takové bankovky odmítnout. - Právnická osoba bankovku přijímá a vrací ČNB, pokud je takto poškozená bankovka celá; není-li celá, může přijetí bankovky odmítnout. - Banka provádějící pokladní operace takovou bankovku přijímá a vrací ČNB, pokud: - je celá (nechybí žádná část bankovky, popř. chybí pouze část nebo části jejího okraje nebo obvodu) a skládá se nejvýše ze 2 částí, které nepochybně patří k sobě, nebo - je celistvá (bankovka, která tvoří souvislý celek), a celková plocha takové bankovky je větší než 50 %. Za běžně poškozené běžně poškozené bankovky banka vyplácí náhradu v plné výši nominální hodnoty bankovky 5

je: bankovka, jejíž obrazec je nečitelný, deformovaný nebo proděravělý bankovka ohořelá nebo zetlelá, bankovka popsaná, pomalovaná, přetištěná, potištěná, obarvená, odbarvená, poškozená biologickým nebo jiným materiálem, nejde-li o nepatrná poškození, která nebrání dalšímu oběhu, bankovka poškozená nástražným zařízením na ochranu proti krádeži, bankovka skládající se z více než dvou částí. Tyto bankovky nemusí právnická osoba nebo banka přijmout a vyplatit náhradu. Nestandartně poškozená bankovka 6

Náhradu za nestandardně poškozené bankovky můžete získat ve výjimečných a odůvodněných případech, a to konkrétně: za bankovky a mince poškozené aktivací nástražného zařízení na ochranu proti krádeži, za bankovky a mince poškozené při živelní pohromě, jako oběť trestné činnosti za bankovky a mince poškozené při spáchání trestného činu nebo při pokusu o spáchání trestného činu, za bankovky a mince poškozené nešťastnou náhodou, za bankovky a mince poškozené pouze na líci nebo pouze na rubu způsobem, kterého si příjemce nemusel povšimnout. Jaké poškození může ČNB zohlednit 7

V bankomatu jedné tuzemské banky si například udělaly hnízdo myši, které dokázaly během svého krátkého pobytu bankovky zcela poničit. Dalším příkladem je manželský pár bydlící v domě, který byl již několikrát vykraden zloději. Pro svou hotovost si proto manželé našli důmyslnou skrýš: plynovou troubu. Při přípravě oběda na to ale zapomněli a sežehli tak více než 100 tisíc korun. Ještě větší částku, přibližně půl milionu korun, zničil pán, který peníze schoval v garáži, kde však zkratovala elektroinstalace a garáž začala hořet. Kuriozní případy 8

Máte-li jako fyzická osoba výhrady k opotřebovanosti či k poškození peněz, máte právo přijetí takových peněz odmítnout. Musí vám vrátit jiné. Právnické osoby, tedy například obchody, přijímají platné české peníze i oběhem opotřebované, pokud jsou celé a celistvé. nestandardně poškozené bankovky se nevyměňují na počkání a budou na přepážce bank zadrženy a předány České národní bance. Ta poškození posoudí a rozhodne o poskytnutí náhrady. STANDARTNĚ POŠKOZENÁ BANKOVKA Bankovka opotřebená oběhem – pomačkaná, natržená Běžně poškozená bankovka – celistvá, natržená,pokud nechybí více jak 50% její velikosti, dvě části,které nepochybně patří k sobě NESTANDARTNĚ POŠKOZENÁ BANKOVKA bankovka, jejíž obrazec je nečitelný, deformovaný nebo proděravělý bankovka ohořelá nebo zetlelá, bankovka popsaná, pomalovaná, přetištěná, potištěná, obarvená, odbarvená, poškozená biologickým nebo jiným materiálem, nejde-li o nepatrná poškození, která nebrání dalšímu oběhu, Zápis str.1 9

bankovka poškozená nástražným zařízením na ochranu proti krádeži, bankovka skládající se z více než dvou částí. Tyto bankovky nemusí právnická osoba nebo banka přijmout a vyplatit náhradu. Náhradu od ČNB za nestandardně poškozené bankovky můžete získat ve výjimečných a odůvodněných případech, a to konkrétně: za bankovky a mince poškozené aktivací nástražného zařízení na ochranu proti krádeži, za bankovky a mince poškozené při živelní pohromě, jako oběť trestné činnosti za bankovky a mince poškozené nešťastnou náhodou, za bankovky a mince poškozené pouze na líci nebo pouze na rubu způsobem, kterého si příjemce nemusel povšimnout. Zápis str. 2 10

/viteze.aspx?c=A060911_141307_fi_osobni_zalhttp://finance.idnes.cz/vymena-co-muzete-udelat-s-poskozenou-bankovkou-f53- /viteze.aspx?c=A060911_141307_fi_osobni_zal /viteze.aspx?c=A110817_115312_viteze_sov /viteze.aspx?c=A110817_115312_viteze_sov Použité zdroje