Bankovnictví a jeho historie Pavel Seknička. Obsah Bankovnictví Bankovní soustava Banka a bankovní operace Bilance banky Regulace bank a bankovní dohled.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Advertisements

Měnová politika 11.
Vysoké učení technické v Brně Fakulta podnikatelská
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Kapitálové trhy – Podstata Finanční trh a finanční systém
VY_32_INOVACE_ Finanční trh.
Trh peněz Ing. Vojtěch Jindra
PENÍZE A BANKOVNICTVÍ.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_62_INOVACE_19_FINANCE Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Ing. Pavla.
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_137.
Inflace.
PENÍZE,INFLACE, MĚNOVÁ POLITIKA
Bankovní obchody Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
MODEL AS-AD INFLACE V EKONOMICE HYPERINFLACE DEFLACE
Rozpočtový deficit a veřejný dluh
Inflace 1. Vymezení pojmů 2. Příčiny inflačních procesů.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční trh a banky Vypracoval : Ing. Ingrid Ilčíková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Stanislav Polouček Vysoká škola sociálně-správní, Havířov
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Makroekonomické souvislosti (opakování)
Katedra práva Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Regulace a dohled finančních trhů Důvody.
INFLACE – 4. ukazatel úrovně ekonomiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Datum vytvoření:
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
* INFLACE květen 2013VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková.
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
VNITŘNÍ MĚNOVÁ (MONETÁRNÍ) POLITIKA – 1. nástroj hospodářské politiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční trh a banky Vypracoval : Ing. Ingrid Ilčíková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
Inflace Ing.Vojtěch Jindra
VY_62_INOVACE_02_11 CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o. EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/ VY_62_INOVACE_02_11 Zpracoval:Ing.
Hospodářský cyklus Základy ekonomie Ing. Jana Holá,Ph.D. Zdroj:Kraft,J.: Ekonomie, TU Liberec, 2002 Helísek, M.:Makroekonomie, VŠE Praha, 2002.
137 Štojdlová Marie Ekonomika, 3. ročník, obchodník
Zadluženost domácností a její dopady na ekonomiku ČR
Bankovnictví. ČNB (Česká národní banka)  je právnická osoba, která má postavení veřejnoprávního subjektu se sídlem v Praze  není zapsaná v obchodním.
Hlavní druhy bank Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Bankovní systém a trh peněz
Úvod do financí Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
Inflace.
11 Osobní finance a investování. 2 Osobní finanční plánování Smyslem osobního finančního plánování je ujasnit si: budoucí osobní a rodinné.
KAPITOLA 9: ZÁKLADNÍ DRUHY OPERACÍ - KOMERČNÍ BANKOVNICTVÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
Peníze a peněžní trh Pavel Seknička. Směna naturální Přímá naturální směna – zboží za zboží, Z - Z Zprostředkovaná, nepřímá naturální směna – směna zboží.
Téma 2: Časová hodnota peněz a riziko ve finančním rozhodování 1. Časová hodnota peněz ve finančním rozhodování podniku 2. Riziko ve finančním rozhodování.
Finanční trh. Banka. Bankovní systém.. TRHY ZBOŽÍ A SLUŽEB PRODUKČNÍ JEDNOTKY (PODNIKY) DOMÁCNOSTI TRHY VÝROBNÍCH FAKTORŮ výrobní faktory tok výdajů za.
Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0203 Název vzdělávacího materiálu: Bankovnictví Datum vytvoření: Jméno autora: Ing. Zdenek Páže Předmět:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_11 Název materiáluInflace.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek. Téma na dnešní cvičení Příjmy a výdaje obce za léta 2,3,4,5 a 6 –Obecné příjmy a výdaje –Zohledňuje se: Počet obyvatel.
Bankovnictví Téma 2: Centrální bankovnictví 1.Soudobé funkce centrální banky 2.Centrální banka jako subjekt monetární politiky 3.Centrální banka jako zdroj.
Bankovnictví a jeho historie
Monetarismus Milton Friedman (1912 – 2006)
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Finanční a kapitálový trh VOKT (P-1)
Struktura finančního trhu
MONETÁRNÍ POLITIKA.
Česká národní banka Ing. Roman Ptáček, Ph.D..
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Peníze a měnová politika
Makroekonomie – úvod TNH 2 (S-1)
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
FISKÁLNÍ A MONETÁRNÍ POLITIKA
Obecná ekonomie 2 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Makroekonomie – úvod TNH 2 (S-2)
Bankovnictví a jeho historie
DUM - Digitální Učební Materiál
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Bankovnictví a jeho historie TNH 2 (S-6)
Finanční trh a peníze TNH 2 (S-5)
Transkript prezentace:

Bankovnictví a jeho historie Pavel Seknička

Obsah Bankovnictví Bankovní soustava Banka a bankovní operace Bilance banky Regulace bank a bankovní dohled

Bankovnictví Bankovnictví je specifická oblast financí. Bankovní finance jsou peněžní vztahy, tvorby, rozdělování a užití bankovních fondů. Podstatou existence bankovnictví je časový nesoulad příjmů a výdajů jednotlivých ekonomických subjektů.

Banka Banka je podnik, který provozuje peněžní operace na vlastní účet. Na rozdíl od jiných ekonomických subjektů nakupuje peníze ve formě vkladů a ty pak investuje formou půjček. Banky jsou finančním zprostředkovatelem, jehož hlavní činností je zprostředkování pohybu dočasně volných finančních prostředků mezi jednotlivými ekonomickými subjekty, tj. od přebytkových subjektů k subjektům deficitním

Definice banky podle zákona PRÁVNÍ DEFINICE PODLE UÁKONA Č. 21/1992 Sb., o bankách v současném znění: Jedná se o právnickou osobu se sídlen v České republice založenou jako akciovou společnost, Přijímá vklady od veřejnosti, Poskytuje úvěry, má k výkonu bankovních činností bankovní licenci.

Základní operace bank Investování do cenných papírů, Finanční pronájem, Platební styk a zúčtování Vydávání a správa platebních prostředků (platební karty), Poskytování záruk, Otevírání akreditivů, Obstarání inkasa, Výkon funkce depozitáře, Směnárenská činnost, Obchodování s devizami, Pronájem bezpečnostních schránek.

Základní funkce bank Finanční zprostředkování Emise bezhotovostních peněz Provádění platebního styku

Typy bankovních soustav Jednostupňová bankovní soustava Centrální banka + univerzální banky Centrální banka + univerzální banky + realitní banky Centrální banka + komerční banky + investiční banky Centrální banka + komerční banky + investiční banky + realitní banky

Faktory ovlivňující bankovní soustavu Charakter ekonomiky, Stupeň rozvoje ekonomiky, Struktura ekonomiky, Tradice, Proces měnové a hospodářské integrace Globalizace

Bilance banky - aktiva Pokladní hotovost Poskytnuté úvěry a vklady Vklady a úvěry u centrálních bank Vklady a úvěry u jiných úvěrových institucí, Úvěry poskytnuté klientům, Neobchodovatelné dluhové cenné papíry, Ostatní dluhové cenné papíry, Podílové listy, Akcie a jiné majetkové účasti, Stálá aktiva, Ostatní aktiva.

Bilance banky - pasiva Kapitál a rezervy Závazky přesahující cizí zdroje

Bankovní regulace a dohled Požadavky na řídící a kontrolní systém banky, Pravidla pro výpočet kapitálové přiměřenosti, Pravidla angažovanosti, Limity pro kvalifikované účasti banky v jiných subjektech, Zákaz výhodného obchodování a osobami personálně a majetkově propojených s bankou.

Pojem, podstata, příčiny a důsledky inflace Pavel Seknička

Obsah Pojem inflace Příčiny vzniku inflace Důsledky inflace – negativní a pozitivní Desinflace a stagflace Měření inflace Deflace a její důsledky Phillipsova křivka

Pojem inflace Inflaci definujeme jako proces trvalého růstu cenové hladiny, který je spojen s nadměrnou emisí peněz.

Příčiny vzniku inflace Monetaristický názor – Milton Friedman prohlásil: „Inflace je vždy a všude peněžním jevem.“ Keynesiánský názor – nabídková a poptávková inflace

Důsledky inflace Nejdůležitější důsledek inflace je redistribuční efekt: Přesun bohatství od věřitelů k dlužníků, Přesun bohatství od držitelů hotovostních úspor k držitelům úročených bezhotovostních úspor, Přesun bohatství od příjemců fixních důchodů k příjemcům variabilních důchodů, Přesun bohatství od zaměstnanců k zaměstnavatelům, Přesun bohatství od poplatníků daní ke státu, Přesun bohatství od držitelů peněžních úspor k těm, co investují, Přesun bohatství od subjektů vystavených konkurenci k subjektům v monopolním postavení.

Negativní důsledky inflace Zvyšování nejistoty finančního rozhodování, Růst úrokových prémií za riziko, Orientace investorů na krátkodobější investice a zajištění se proti inflaci, Růst nákladů zajištění se proti inflaci a transakčních nákladů, Příliv krátkodobého spekulativního kapitálu, Omezená funkce cen, Narušení funkce peněz jako prostředku směny.

Pozitivní důsledky inflace Podpora ekonomického růstu, Zvyšování efektivnosti měnové politiky

Dezinflace Znamená snižování míry inflace, cenová hladina roste, ale stále pomalejším tempem.

Stagflace Jedná se o situaci, kdy v ekonomice, která je ve fázi poklesu nebo stagnuje, zároveň roste cenová hladina.

Otevřená a skrytá inflace Otevřená inflace Skrytá inflace

Měření inflace Index spotřebitelských cen (CPI) Implicitní cenový deflátor (IPD)

Deflace Deflace je opakem inflace, tzv. lze ji definovat jako proces dlouhodobého poklesu cenové hladiny.

Příčiny vzniku deflace Pokles en akcií, Pokles cen nemovitostí, Nadbytečné výrobní kapacity, Preference domácností spíše spořit než utrácet, Prudký pokles cen klíčových komodit, Deflační vývoj v zemích hlavních obchodních partnerů, Razantní liberalizace trhu práce, nebo finančního trhu, Rychlé posílení domácí měny, Nepružnost nominálních mezd.

Důsledky deflace Nejdůležitějším důsledkem inflace je přerozdělovací efekt – ve vztahu k domácnostem, podnikům, bankám apod.

Phillipsova křivka Křivka sestrojená poprvé A. W. Phillipsem, znázorňuje substituční vztah mezi nezaměstnaností a inflací. Názor, který se zpočátku utvořil na základě Phillipsovy práce, spočíval v tom, že čím nižší je míra nezaměstnanosti tím vyšší je míra inflace. V moderní makroekonomii se rozlišuje pohled krátkodobý a dlouhodobý, kdy PK je svislá na úrovni přirozené míry nezaměstnanosti.

Témata k opakování na příští seminář Centrální banka Cíle centrální banky Funkce centrální banky Nezávislost centrální banky Monetární (měnová) politika Nástroje monetární (měnové) politiky