Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Finanční trh a peníze TNH 2 (S-5)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Finanční trh a peníze TNH 2 (S-5)"— Transkript prezentace:

1 Finanční trh a peníze TNH 2 (S-5)
Pavel Seknička

2 Obsah Definice trhu a jeho funkce (opakování) Definice finančního trhu
Členění a funkce finančního trhu Nabídka a poptávka na finančním trhu Zprostředkování na finančním trhu Kategorizace subjektů působících na finančním trhu Typy finančních transakcí Druhy finančních aktiv Peníze a jejich funkce

3 Definice trhu Trh charakterizujeme jako: „… mechanismus, jehož prostřednictvím se kupující a prodávající střetávají, aby určili cenu zboží a množství, jež se nakoupí a prodá.“ (Samuelson, P. A. – Nordhaus, W. D.: Ekonomie. 18. vydání. Praha, Svoboda 2007)

4 Základní funkce trhu Funkce informační – trhy přenášejí informace, především prostřednictvím cen, Funkce stimulační – trhy stimulují (podněcují) ekonomické činnosti, Funkce alokační – trhy rozdělují zdroje jednotlivým subjektům Další funkce mohou být: distribuční a redistribuční, motivační apod.

5 Segmenty trhů v ekonomickém systému (koloběhu)
Trh zboží a služeb Trh výrobních faktorů Finanční trh

6 Finanční trh - definice
Finanční trh je systém institucí a instrumentů zajišťující pohyb peněz a kapitálu ve všech formách mezi různými ekonomickými subjekty na základě nabídky a poptávky.

7 Finanční trh- členění (1) podle doby splatnosti
Peněžní trh – charakteristickým rysem je doba splatnosti finančních aktiv do jednoho roku, klíčovým znakem je značná likvidita, tento trh se dělí na trh krátkodobých úvěrů a krátkodobých cenných papírů Kapitálový trh – vyznačuje se dobou splatnosti delší než jeden rok, lze jej rozdělit na trh střednědobých a dlouhodobých úvěrů a trh investičních cenných papírů

8 Finanční trh- členění (2) podle věcného hlediska
Peněžní trh – je to trh peněz a úvěrů, bez ohledu na dobu splatnosti, Kapitálový trh – je to trh investičních nástrojů, zejména investičních cenných papírů, Devizový trh – je to trh cizích měn – FOREX Komoditní trh – původně sem patřily pouze měnové kovy, později i další komodity a komoditní deriváty, opce apod., které jsou obchodované na komoditních burzách a mají finanční vypořádání, jsou to také obchody s komoditními CP (skladištní listy), které mají peněžní vypořádání.

9 Finanční trh – členění (3) podle prostorového hlediska
Lokální Regionální Národní Mezinárodní, nadnárodní (př. eurotrhy) Globální

10 Funkce finančního systému, resp. finančního trhu (1)
Finanční systém (finanční trh) je složitý mechanismus zabezpečující řadu vzájemně souvisejících funkcí: Depozitní funkce (umožňuje provádět finanční investice, tj. přeměňovat peníze na finanční kapitál); Kreditní funkce (umožňuje ekonomickým subjektům získat potřebné volné prostředky); Funkce uchování hodnoty (umožňuje prostřednictvím finančních instrumentů uchovávat svoji kupní sílu, resp. minimalizovat důsledky inflace);

11 Funkce finančního systému, resp. finančního trhu (2)
Funkce likvidity (jedná se o možnou přeměnu jednotlivých druhů finančních nástrojů na peněžní hotovost); Platební funkce (umožňuje provádět prostřednictvím vytvořených mechanismů všechny druhy plateb); Funkce ochrany proti riziku (jedná se o funkci, zajišťující ochranu jednotlivých ekonomických subjektů proti různým druhům rizika a to prostřednictvím pojištění a zajištění, ale i podporou diverzifikace portfolií) Funkce politická (jedná se o funkci státu, kdy formou politiky, hl. fiskální ovlivňuje fungování finančního systému, resp. finančního trhu, ale i monetární politiky centrální banky).

12 Nabídka a poptávka na finančním trhu
Nabídka – půjčovatelé peněz (finančních aktiv, finančních instrumentů), tzv. přebytkové subjekty – spoření, tj. úspory Poptávka – zájemci o peníze ( finančních aktiv, finančních instrumentů), tzv. deficitní subjekty – investování, tj. investice

13 Kategorizace subjektů působících na finančním trhu
Zaměříme se na „finanční instituce“, které budou chápány jako „licencované a státem regulované podnikatelské společnosti mající právní subjektivitu, jež nabízejí finanční produkty a poskytují finanční služby v souladu s udělenou licencí (resp. povolením k činnosti). Dvě hlediska: Teoretické členění finančních institucí; Systematizace finančních institucí používaná v praxi.

14 Teoretické členění finančních institucí
Toto členění vychází z jednotlivých funkcí finančního systému, resp. finančního trhu a lze je rozdělit podle obsahové náplně jejich činnosti na: Finanční instituce nabízející investiční produkty a služby; Finanční instituce nabízející neinvestiční produkty a služby; Ostatní licencované instituce finančního systému, resp. finančního trhu.

15 Systematizace finančních institucí používaná v praxi
Instituce sektoru bankovnictví Obchodní banky, Nebankovní spořitelní instituce. Nebankovní instituce sektoru investičních služeb Obchodníci s cennými papíry, Investiční společnosti a investiční fondy, Penzijní společnosti, resp. penzijní fondy, Burzy, resp. regulované (organizované) trhy. Instituce sektoru pojišťovnictví Pojišťovny, Zajišťovny. Další licencované subjekty finančního systému Instituce regulace a dohledu, Ratingové agentury, Garanční fondy, Různé licencované profese fyzických osob.

16 Typy finančních transakcí
Přímé financování Polopřímé financování Nepřímé (zprostředkované) financování, tyto operace realizují zprostředkovatelské instituce, bankovního nebo nebankovního charakteru. Hlavním důvodem vzniku a specializace zprostředkovatelských institucí jsou transakční a informační náklady. Bez finančního zprostředkování by finanční trhy nebyly plně efektivní a nedávaly by plný užitek, přičemž největší význam je všeobecně přikládán financování nepřímému.

17 Druhy finančních aktiv
Peníze, jsou všeobecně považovány za nejvýznamnější finanční aktivum, na toto aktivum jsou tak kladeny určité požadavky: vysoký stupeň likvidity, neexistence výrobní substituce. Majetkové finanční instrumenty, představují doklad o vlastnictví, např. akcie Dluhové (dlužní) instrumenty, jde o finanční investiční nástroje, zaručující jejich majitelům jak navrácení peněz půjčeným jiným subjektům, tak zpravidla tak i předem dohodnutou odměnu pramenící z jejich zapůjčení, např. dluhopisy.

18 Kapitálový trh Kapitálový trh je systém institucí a instrumentů zajišťující pohyb střednědobého kapitálu mezi ekonomickými subjekty prostřednictvím různých forem cenných papírů (resp. investičních nástrojů). (Dědič, J.)

19 Peněžní trh Peněžním trhem můžeme nazývat jakýkoliv trh s vysoce likvidními aktivy (např. peníze, úvěry, půjčky), udržovaný v činnosti řadou identifikovatelných a aktivních institucí. V monetární teorii se používá také definice trhu se zapůjčitelnými fondy v jeho nejobecnější a blíže nespecifikovaném významu.

20 Peníze Peníze jsou všeobecný ekvivalent, slouží tak jako všeobecné přijímaný prostředek směny. Funkce peněz: Prostředek směny; Zúčtovací (účetní) jednotka; Uchovatel hodnoty. Funkci peněz mohou plnit pouze aktiva, která splňují určité požadavky: Vysoký stupeň likvidity; Neexistence výrobní substituce.

21 Témata k opakování na příští seminář:
Vývoj směny (směna naturální a peněžní) Vývoj emise peněz Měnové standardy Definice a funkce peněz Pojem měny Proces vytváření vkladů (tzv. tvorba peněz) Úroková míra Poptávka po penězích Nabídka peněz Multiplikátor peněžní nabídky Bankovnictví Bankovní rezervy Monetární politika a centrální banka

22 Použitá literatura Rejnuš, O.: Finanční trhy. Praha: Grada Publishing, 2016.


Stáhnout ppt "Finanční trh a peníze TNH 2 (S-5)"

Podobné prezentace


Reklamy Google