Akční plán Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj Materiál je připravován na základě usnesení vlády č. 851/2008, o Strategii vzdělávání pro udržitelný.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Programové období , 20. mezinárodní sympozium INOVACE JUDr
Advertisements

Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA 2004 PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA.
KIPR Šumava první schůzka s ředitelem NSZM Ing. Petrem Švecem se uskutečnila na Modravě PS UR, akce komunitního plánování v šumavských.
Veřejné projednání P olitiky územního rozvoje ČR 2008 a Vyhodnocení vlivů PÚR ČR 2008 na udržitelný rozvoj území (včetně Zprávy o uplatňování PÚR ČR 2006)
Příprava nové dopravní politiky ČR
Obsahová stránka předsednictví ČR v Radě EU Ing. Marek Mora, náměstek místopředsedy vlády pro evropské záležitosti, Sekce pro evropské záležitosti Prezentace.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR 2014+
Aktuální stav EVVO Společná prezentace MŠMT a MŽP.
OMC Pracovní expertní skupina
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
Technologické platformy a dopravní výzkum
Komise pro strategii a rozvoj - Strategický rámec VŠ politiky / shrnutí Inovační strategie (+analýza) / shrnutí doc. Kebo - Pracovní návrh VZ zákona.
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
Program dnešního setkání OPS ( )
Koncepce podpory místní Agendy 21 v ČR zpracování strategického dokumentu 2010.
Místní Agenda 21 Hodnocení místní udržitelnosti v ČR Ing. arch. Marie Petrová Hradec Králové, 18. února 2014.
Regionální operační program NUTS II Severozápad 2007 – 2013 veřejné projednání
Integrované dopravní systémy Realizace Dopravní politiky ČR Ing. Vít Sedmidubský května 2010.
Referenční proces v České republice Jakub Stárek 11. března 2011 Praha, Hotel Pyramida Konference k procesu přiřazování úrovní kvalifikací v ČR k úrovním.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2007 I.náměstek ministra financí Ing. Eduard Janota 11. září 2006.
Digitální Česko – veřejná konzultace Ing. Jan Duben ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Zjednodušení administrativních postupů – výpisy z Evidence rejstříku trestů Mgr. Marek Souček Konference ISSS 2006 Hradec Králové, 3. – 4. dubna 2006.
Příprava programového období Ministerstvo pro místní rozvoj.
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
Hospodářský registr Ing. Jiří Pavlíček Konference ISSS 2006 Hradec Králové, 4. dubna 2006.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Zdraví 2020 – Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. Hlavní hygienik ČR a náměstek ministra pro ochranu.
Informace o aktualizaci Politiky územního rozvoje ČR Ing. Filip Novosád, OÚP MMR 14. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území.
Kulatý stůl pro NNO k problematice přípravy NRP Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Sektorový operační program ROZVOJ LIDSKÝCH ZDROJŮ Rozvoj regionu Jihomoravského kraje Znojmo 13. května 2003 Mgr. Pavel Vicherek, MPSV ČR.
 červenec 2014 – vláda schválila návrhy operačních programů a programy byly odeslány Evropské komisi = začátek tzv. formálního vyjednávání.  říjen 2014.
Kohezní politika v ČR Kohezní politika v ČR JUDr. Olga Letáčková ředitelka úseku řízení kohezní politiky Poslanecká sněmovna PČR 24. dubna 2014, Praha.
Místní Agenda 21 MŽP a PS MA21 RVUR Ing.arch. Marie Petrová PS URROU,
1 Aktuální otázky budoucnosti kohezní politiky EU Ing. arch. Daniela Grabmüllerová, MBA, Ph.D. ředitelka Odboru evropských záležitostí Ministerstvo pro.
Veřejné projednání P olitiky územního rozvoje ČR 2008 a Vyhodnocení vlivů PÚR ČR 2008 na udržitelný rozvoj území (včetně Zprávy o uplatňování PÚR ČR 2006)
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
Výroční zprávy Rady vlády pro udržitelný rozvoj 7. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území RVUR 31. březen 2010.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR RNDr. IVO RYŠLAVÝ STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Místní Agenda hodnocení místní udržitelnosti v ČR a evropský kontext Ing. arch. Marie Petrová PS URROU, 11. prosince 2013.
Prevence domácího násilí na vládní úrovni
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR, 7. února 2013 Úvodní slovo
Postavení PS ve struktuře orgánů Rady vlády pro udržitelný rozvoj
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Společné setkání „minitýmů“
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Libereckého kraje
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
LIPSKÁ CHARTA o udržitelných evropských městech
Dlouhodobý záměr vzdělávací a vědecké, výzkumné, vývojové a inovační, umělecké a další tvůrčí činnosti pro oblast vysokých škol na období Petr.
Etický kodex zaměstnance veřejné správy
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
Zákon o ochraně veřejného zdraví před hlukem a řízení hluku v komunálním prostředí (Zákon o hluku) věcný záměr.
Národní programy VaV v gesci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy 28. června 2007.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje Jablunkovska
Zapojení nestátních neziskových organizací do NRP a NSRR
Ministerstvo pro místní rozvoj Velká zasedací místnost
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Program B2B a zapojování soukromého sektoru do rozvojové spolupráce Ludmila Leškovská, Česká rozvojová agentura Praha,
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
EVVO v právních normách a dalších dokumentech
Obor zdravotních služeb MZ
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Datum konání: 5. února 2018 Místo konání: Velké Meziříčí, JUPITER club
„Program RE:START a Platforma Uhelné regiony“
Informace z 1. ustavujícího zasedání Národní stálé konference
Transkript prezentace:

Akční plán Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj Materiál je připravován na základě usnesení vlády č. 851/2008, o Strategii vzdělávání pro udržitelný rozvoj České Republiky.

Vzdělávání pro udržitelný rozvoj (VUR) Představuje aktuální přístup v oblasti vzdělávání, který aplikuje základní principy a témata udržitelného rozvoje do vzdělávání všech typů a úrovní Na zasedání na vysoké úrovni zástupců ministerstev životního prostředí a školství členských států EHK OSN ve Vilniusu března 2005 byla přijata Strategie EHK OSN pro vzdělávání k udržitelnému rozvojiStrategie EHK OSN Strategie je současně koncipována jako příspěvek regionu EHK OSN k Desetiletí OSN pro vzdělávání k udržitelnosti, které koordinuje UNESCO pro léta 2005 – 2014.Desetiletí OSN pro vzdělávání k udržitelnosti

Evropská východiska VUR Strategie EHK OSN pro vzdělávání k udržitelnému rozvoji byla přijata na zasedání na vysoké úrovni zástupců ministerstev životního prostředí a školství členských států EHK OSN ve Vilniusu března 2005 Strategie EHK OSN Strategie je koncipována jako příspěvek regionu EHK OSN k Desetiletí OSN pro vzdělávání k udržitelnosti, které koordinuje UNESCO pro léta 2005 – 2014.Desetiletí OSN pro vzdělávání k udržitelnosti Kontaktním místem pro spolupráci na implementaci "Vilniuské strategie" je v České republice Ministerstvo životního prostředí.

VUR a Česká republika Dne 9. července 2008 přijala vláda České republiky Strategii vzdělávání pro udržitelný rozvoj ČR ( ), která stanovuje priority a strategická opatření v oblasti vzdělávání pro udržitelný rozvoj (VUR) pro období 2008 až Strategii vzdělávání pro udržitelný rozvoj ČR ( )

Pracovní skupina ke vzdělávání pro udržitelný rozvoj (PS VUR) K tvorbě AP SVUR byla zřízena při Radě vlády pro udržitelný rozvoj pracovní skupina v gesci MŠMT. Vedoucí této skupiny je náměstek ministra skupiny II a zástupce skupiny vedoucího ředitel odboru environmentálního vzdělávání MŽP. Hlavní úkol připomínkování vznikajícího dokumentu tak, aby úkoly akčního plánu byly v souladu s možnostmi jednotlivých resortů.

Spojení AP SVUR Začátek 2009 :na základě návrhu MŽP sloučeny přípravy dvou akčních plánů 1. Akčního plánu na léta ke Strategii vzdělávání pro udržitelný rozvoj České republiky ( ) 2.Akčního plánu Státního programu environmentálního vzdělávání, výchovy a světy České republiky Návrh schválen Pracovní skupinou pro VUR Rady vlády pro udržitelný rozvoj. Důvodem bylo především překrývání témat a věcných obsahů oblasti VUR a EVVO a efektivita řešení (snížení administrativní zátěže vlády i jednotlivých resortů).

Rozdělení AP SVUR Vymezení se setkalo s nesouhlasem jiných resortů, Důvod: z hlediska věcného obsahu se spojují dvě neslučitelné oblasti Vzdělávání pro udržitelný rozvoj je prioritně zaměřeno na vzájemnou interakci a souvislosti mezi ekonomickými, sociálními, environmentálními a právními aspekty rozvoje (globálního i lokálního), je významně interdisciplinární povahy opírá se o široké společensko-vědní disciplíny Environmentální vzdělávání, výchova a osvěta klade důraz na vědomí odpovědnosti za udržení kvality životního prostředí a jeho jednotlivých složek, což představuje pouze jeden pilíř udržitelného rozvoje.

Rozdělení AP SVUR Z výše uvedených důvodů byl akční plán rozdělen na: Akční plán EVVO v ČR v gesci MŽP (předložení do vlády do konce září 2009) Akční plán Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj v ČR Posunutí termínu předložení AP SVUR ČR do vlády z na

Příprava AP SVUR Příprava AP SVUR je nyní zcela v kompetenci MŠMT Je vytvořena Expertní pracovní skupina Bude vytvořena Konzultační skupina v rámci MŠMT, která se bude skládat ze zástupců odborů a příspěvkových organizací, jehož se Akční plán bude dotýkat. Struktura vychází ze schválené Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj České republiky Témata vychází ze Strategie udržitelného rozvoje, která bude předložena do vlády do konce listopadu 2009.

Odborné zabezpečení AP SVUR

Časový harmonogram Říjen setkání expertní pracovní skupiny, vymezení témat AP ve vztahu k Aktualizované SUR Listopad, prosinec- práce v mikrotýmech Expertní skupiny Prosinec 2009 konsolidace výstupů mikrotýmu, připomínkové řízení ze strany konzultační skupiny MŠMT, Leden jednání PS VUR, připomínkové řízení ze strany PS VUR (připomínkové řízení bude probíhat i průběžně) Únor 2010 – vnitřní připomínková řízení na MŠMT Březen meziresortní připomínkové řízení Duben předložení do vlády