Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace / Test Určen pro: 2. ročník oborů Technické.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Družstvo, státní podnik, konsorcium. Obsah výkladu 1.Družstvo 2.Státní podnik 3.Otázky a úkoly.
Advertisements

Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
EVROPSKÁ UNIE MAREK PARVONIČ. HISTORIE ZÁKLADY PODNĚTY Zabránit opakování tragédie dvou světových válek Zajištění evropského míru Revitalizace Evropy.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_285_Náboženství v Evropě Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání.
EVROPSKÁ UNIE Mgr. Michal Oblouk.
OECD: Výše daní: nejnižší daně jsou v Chile
VY_52_INOVACE_32_02_Evropská unie a NATO
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace – zápis pro žáky Určen pro: 2. ročník oboru.
Pojem přeměna obchodní společnosti
EVROPSKÁ UNIE – VZNIK A VÝVOJ
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s.
Historie EU.
Společné a koordinované politiky EU
VY_32_INOVACE_220_20. léta – čsl. mírové smlouvy
MEZINÁRODNÍ VZTAHY V PŘEDVEČER PRVNÍ SVĚTOVÉ VÁLKY
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR: MGR. JANA ZELINKOVÁ.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Firemní kultura zahraniční společnosti na území ČR Autor bakalářské.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Historické milníky EU Monika Matysová.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Průvodní list Jméno autora: Ing. Miroslava Jeřichová
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Filozofie renesance II – Přírodní filozofie
Huslenky V obci se nachází evangelický kotel, který byl nedávno rekonstruován a je postavem i ve skanzenu v Rožnově. Historie obce začíná v roce 1949.
Informační a komunikační technologie Informatika Operační systémy
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
VY_32_INOVACE_200 Tomáš Nový osmý kraje ČR
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Jaklová
VY_32_INOVACE_199 Tomáš Nový osmý Kraje ČR
Váňová Stanislava, Mikeladzová Jana
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace – zápis pro žáky Určen pro: 2. ročník oboru.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Mgr. Rostislav Navláčil 20. Vznik, význam, vývoj a cíle EU
Dvacáté století – vznik Československa a jeho meziválečný vývoj
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
NATO.
VŠFS kombinované studium
Evropská unie Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
Imigrační politika EU Listopad 2010.
Název projektu: Moderní škola
Šablona 32 VY_32_INOVACE_05_23_Období Studené války.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic     EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Česká republika – součást společenstva hospodářsky vyspělých států
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace – zápis pro žáky Určen pro: 2. ročník oboru.
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
EVROPSKÁ INTEGRACE.
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.01_PRÁVNÍ ZÁKLADY STÁTU-ZNAKY.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace – zápis pro žáky Určen pro: 2. ročník oboru.
EVROPSKÁ UNIE.
Dvacáté století – začátek století a první světová válka
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace – zápis pro žáky Určen pro: 4. ročník oboru.
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace / Test Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum, Strojírenství, Ekonomika a podnikání a Provoz a ekonomika dopravy Vzdělávací oblast: Základy společenských věd – Politologie Název učebního materiálu: Evropská integrace Jméno autora: Mgr. Zděnka Němečková Datum vytvoření: Reg.č. projektu: CZ.1.07/1.5.00/

Klíčová slova: evropská integrace, Evropská unie, Evropská společenství Anotace: Evropská integrace je jedním z nejdůležitějších aspektů na evropském kontinentu, jež zabraňuje vypuknutí války. V tomto příspěvku bychom se měli zabývat historií tohoto procesu a jeho aplikací do praktického života. Metodické pokyny: Řízeným rozhovorem žáci pracují s texty a obrázky.

Počátky evropské integrace Myšlenka sjednocení evropského kontinentu se objevila v různých podobách již ve středověku – například český král Jiří z Poděbrad chtěl vytvoření „Unie evropských států“ – jejím hlavním cílem měla být obrana proti Turkům Myšlenka sjednocení Evropy se rozvíjela v 1. polovině 20. století prostřednictvím myšlenek hraběte Richarda Coudenhove-Kalergiho, jež vydal dílo Panevropa

Integrace po druhé světová válce I Druhá světová válka vzniklá mimo jiné z rivality mezi evropskými státy ukázala na potřebu sjednocení evropského kontinentu Po válce vznikala řada mezinárodních organizací (Rada Evropy), nicméně ke skutečnému sjednocování došlo až na základě tzv. Schumannova plánu. Na jeho základě mělo dojít k propojení evropských ekonomik v oblasti uhlí a oceli (komodit nutných k vedení války) a toto propojení mělo zabránit vypuknutí další války. Snahou byla i konkurování americkému poválečnému průmyslu.

Integrace po druhé světové válce II Na základě Schumanova plánu a dalšího jednání v průběhu 50.let 20.století vznikly mezi Německem, Francii, Itálií, Belgií, Nizozemím a Lucemburskem tyto organizace 1)Evropské společenství uhlí a oceli – )Evropské hospodářské společenství – )EURATOM – 1958, spolupráce v jaderné energetice Založením těchto organizací došlo ke zlepšení hospodářské úrovně jejích členů. V roce 1967 se tyto organizace spojily do Evropských společenství. V 70. a 80. letech se pak tato mezinárodní organizace rozšířila ještě o dalších šest států (Velká Británie, Irsko, Dánsko, Řecko, Portugalsko a Španělsko)

Evropská integrace od 80. let V průběhu 80. let došlo v integraci Evropských společenství k dvěma zásadním okolnostem a to uzavření Schengenské dohody z roku 1985 o budoucím odstranění vnitřních hranic v rámci ES a Jednotného evropského aktu, jež nastínil další směřování ES – akt cílil na zapojení Evropského parlamentu do vytváření legislativy a měla za cíl vytvoření společné trhu a posílení kooperace v oblasti zahraniční politiky V 90. letech došlo k jedné největších institucionálních změn v rámci Evropských společenství tak, že došlo Maastrichtskou smlouvou z roku 1992 k přejmenování společenství na EU, došlo k posílení integrace a zavedení pilířovité struktury EU 1)Evropské společenství – má za cíl vytvoření jednotného trhu s volným pohybem zboží, osob, služeb a kapitálu 2)Společná zahraniční a bezpečnostní politika 3)Spolupráce v oblasti vnitra a justice Maastrichtská smlouva byla novelizována Amsterodamskou smlouvou (1997), Smlouvou z Nice (2000) a Lisabonskou smlouvou (2009) nahrazující původní neúspěšný projekt evropské ústavy.

Další evropské integrační projekty 1)Evropské sdružení volného obchodu (ESVO) – vzniklo v roce 1960 jako protiváha Evropským společenstvím za účelem posílení hospodářské spolupráce mezi členy. Vedoucí úlohu měla Velká Británie, ale ta vstoupila v roce 1973 do ES. Členové ESVO jsou dnes nečlenové EU – Norsko, Švýcarsko, Island a Lichtnštejnsko 2)Středoevropská zóna volného obchodu (CEFTA) – vznikla v roce 1992 z bývalých postsovětských satelitů (mj. byla členem i ČR). Její členové vstupem do EU vystupují z této organizace. 3)Severoatlantické aliance (NATO)– neekonomická, čistě vojenská organizace, jež má za cíl udržet mír v členských státech. Členy jsou jak evropské státy, tak i USA a Kanada, čímž se posilují transatlantické vazby.

Výhody a problémy evropské integrace Mezi výhody evropské integrace by se dalo zařadit (zejména v souvislosti s EU) 1)Nevypuknutí války na evropském kontinentě (až na války v bývalé Jugoslávii) po 70 let 2)Zvýšení konkurenceschopnosti evropského trhu, jež má přes půl miliardy obyvatel 3)Neexistence hranic v rámci EU Mezi problémy evropské integrace bychom mohli zařadit (zejména v souvislosti s EU 1)Nárůst byrokracie v EU kvůli narůstající agendě EU a možné vyprázdnění integračních snah 2)Existenci dvourychlostní Evropy v rámci EU – tento princip znamená, že každá z členských zemí se integruje různým způsobem, některé se integrují více (např. jsou členy měnové unie) a jiné méně (např. ČR). To vytváří nejednotnost v rámci EU 3)Postoj k Turecku – je otázka zdali je Turecko spíše součástí arabských států či Evropy. Obavy budí zejména zaostalost a populační boom v Turecku

Křížovka 1)Který český král chtěl sjednotit Evropu, aby se mohla Evropa lépe bránit invazi Osmanské říše. Šlo o Jiřího z ……………. 2)Které je příjmení francouzského politika, jež v 50. letech inicioval evropskou integraci? 3)Která smlouva novelizovala v roce 2000 Maastrichtskou smlouvu? 4)Která komodita byla v názvu první evropské organizace z roku 1952 – šlo o Evropské společenství uhlí a ………… 5)Jaká je zkratka mezinárodní organizace, jež vznikla v roce 1960 jako protiváha Evropských společenství? 6)Která mezinárodní organizace vznikla v roce 1958 vedle Evropského hospodářského společenství? 7)Jaká je zkratka vojenské mezinárodní organizace, jejíž členové jsou kromě evropských zemí i USA a Kanada? 8)Který jihoevropský stát přistoupit do Evropských společenství v roce 1986? 9)Jaká je zkratka mezinárodní organizace pod názvem Středoevropská zóna volného obchodu?

Křížovka - řešení

Použité zdroje Fiala, P. – Pitrová, M. (2009): Evropská unie. Brno: Centrum pro studium demokracie a kultury Kolektiv autorů (2004): Odmaturuj ze společenských věd. Brno: Nakladatelství Didaktis www. Wikipedia.cz

Odkazy obrázky ,_Robert_Schuman.jpg ,_Robert_Schuman.jpg Austria-EU-Ideologist.jpg