Společenská změna. „Panta rei“ (vše plyne) Herakleitos.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sídla Mgr. Jana Nováková. osídlení a jeho vývoj kolonizace = je proces, který má za následek vytvoření nového trvalého společenství na novém území a případně.
Advertisements

Problémy světa. Vývoj obyvatelstva a problém výživy Počet a rozmístění světového obyvatelstva Rasová struktura Etnická a jazyková struktura Náboženská.
Svět podle CIA Úvodem 16 vládních zpravodajstvích agentur, přizvaní civilní experti Velmi americko-centristicky zaměřená Budoucnost na základě čtyř.
RŮST OBYVATELSTVA NA ZEMI. Na Zemi žije 7 mld. lidíobrovský globální problém Nárůst je příliš rychlý a nerovnoměrný POHYB OBYVATELSTVA A)pohyb přirozený.
Azylové domy. poskytují pobytové služby na přechodnou dobu osobám v nepříznivé sociální situaci spojené se ztrátou bydlení.
Dějiny sociologie I. Periodizace, protosociologie a klasická sociologie (Comte, Spencer) VY_32_INOVACE_ZSV3r0103 Mgr. Jaroslav Knesl.
Zákon o sociálním podnikání Průběžné informace o připravovaném předpisu.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Dějiny sociologie III. Klasická sociologie (Max Weber) VY_32_INOVACE_ZSV3r0105 Mgr. Jaroslav Knesl.
Problematika výchovy Formy, metody výchovy a výchovné utváření jednotlivých aspektů osobnosti Prezentace , KPG/RPEPS, Bc. Daniel Kantor.
DEMOGRAFICKÁ REVOLUCE Demografická revoluce nebo též demografický přechod, je historický proces převratné změny demografických vlastností společnosti.
Politologie Základní pojmy. Politologie Společenská věda politická věda, věda o politice, teorie politiky, věda o moci. „Je to vědecká disciplína zabývající.
VY_32_INOVACE_Roz_III_17 Práva a povinnosti členů rodiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Dopravní modely v SUMP Jitka Ondráčková
Kriminalistická charakteristika trestného činu
Návraty žen do práce očima zaměstnavatelů
Specifické otázky společenské podpory početných rodin (Josef Zeman, Národní centrum pro rodinu) Cílem systému podpory rodin je udržení a postupný nárůst.
Aktuální možnosti přímých zahraničních investic v Indii
Josef Středula, předseda ČMKOS
Mgr. Radek Pospíšil Katedra pedagogiky
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU 1 – Množiny – teorie
MULTIKULTURNÍ VÝCHOVA
Průmyslová revoluce 1 Podmínky a rozvoj.
Zákon o sociálním podnikání
Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov Autor: Mgr
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
ÚZEMNÍ DIFERENCIACE ČEŠTINY
Chování zákazníka Zahrnuje všechny činnosti, které zákazník uskutečňuje v souvislosti s nákupem a užitím zboží nebo služby.
Směrnice OECD pro nadnárodní podniky – význam a role
Název prezentace (DUMu):
Právo sociálního zabezpečení
Rodina na prahu 3. tisíciletí
K SOCIALIZACI – VLČÍ DĚTI
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
karel oliva Akademie věd ČR
Úvod do pedagogiky Rodina, problémová rodina, rodina a škola
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Geopolitika Řešení konfliktů.
Společnost a její typologie
Současná společnost a životní styl, generační problémy
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
ZDRAVÍ JAKO HODNOTA.
Lidská společnost a je obnovovaná sexuální reprodukcí
13. Růst lidské populace, demografie
Demografická situace ČR
Zpracovala: Ing. Lenka Hřibová
Životní cyklus.
Dopad online seznamek na výběrové párování
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Vznik a podstata státu Lidstvo prožilo převážnou část své existence bez státu. Počátky státní organizace jsou kladeny do doby rozvinutějšího zemědělství.
Psychologie test.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Téma 11 Odstraňování chudoby (Poverty Relief).
EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY
Počet a jeho vývoj – skladba obyvatelstva
phdr. Hana pazlarová, ph.d.
Práva a povinnosti členů rodiny
Střední škola obchodně technická s. r. o.
DRUHOVÁ ROZMANITOST …neboli biodiverzita. Vztahy mezi druhy jsou důležité viz. potravní řetězec. Vyhynutím některého druhu se přeruší. Červená kniha ohrožených.
Úvod do sociologie Martin Zielina.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Pohyb a rozmístění obyvatelstva na Zemi
DOMÁCÍ NÁSILÍ UTEČ, DOKUD JE ČAS
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Struktura pedagogiky.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Globalizace Milena Tichá
Transkript prezentace:

Společenská změna

„Panta rei“ (vše plyne) Herakleitos

Společenská změna Pohyb, proces, reprodukce, rekonstrukce, vznik a zánik, integrace a dezintegrace, růst, diferenciace, adaptace, asimilace, seberegulace → společenská změna → společenských vztahů Výskyt nových prvků v kultuře, vznik nebo zánik určitého útvaru, měnící se kulturní vzorce, sociální chování, sociální kultura

Změny Makrsocoiologie – celospolečenská změna (velké soc. útvary, národy, globální změny) Mikrosociologie – změna na úrovni vztahů jednotlivce

změny Konstruktivní (pozitivní) - ? Destruktivní (destruktivní) - ? Adaptace – přizpůsobení se společenským podmínkám např. rekvalifikace Asimilace – většinová populace vstřebá menšinu a ta převezme její hodnoty

statika X dynamika Auguste Comte (1798 – 1857) – zakladatel sociologie Statika – měla zkoumat rodinu, stát, náboženství – udržují řád Dynamika – sociální změny, prosazování rozumu (náboženství - filosofie – věda)

Sociální změna Evoluce Pokrok Revoluce Trvale udržitelný vývoj

Teorie vývoje Cyklická – dějiny se do určité míry opakují, spirála Herakleitos Indie Lineární – dějiny plynou z jednoho bodu do druhého (minulost – budoucnost) Darwin, Spencer

Sociální změna očima sociologů Karl Marx – ekonomické faktory, základna a nadstavba, třídní boj, revoluce Émile Durkheim – důraz na demografické faktory – nárůst populace Max Weber – důležité ideové faktory –náboženství (protestanství), osobní přesvědčení Konflikt – střet zájmů – změna Krize – vyústění dlouhodobě neřešeného konfliktu, nečekaná událost

Jak můžeme změnit svět my?

Současná česká společnost Jaká je?- vypjatá, nepřející, závistivá, uspěchaná Jak se změnila od revoluce? - Jaké jsou dnes statusové symboly? Nižší vrstvy Střední vrstvy Vyšší vrstvy Je proměna české společnosti ukončená – nebo jsou zde nějaké inkonzistence? Nízká porodnost x vysoká úmrtnost Jak to řešit? Je třeba to řešit?

Globalizace Co to je? Přínosy Zápory

Multikulturní společnost Co je to národ? Co je to etnikum? Integrace x Segregace Asimilace – postupné včleňování jednoho etika jeho kultury do druhého, původní kultura zaniká