Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – 16. 5. 2014, Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úloha sektorových rad v systému uznávání výsledků dalšího vzdělávání
Advertisements

Nový způsob financování RF od roku 2004 Vít Richter Národní knihovna ČR tel , mobil Praha
„Malá novela“ zákona č. 95/2004 Sb
Financování sociálních služeb
Společným postupem sociálních partnerů k přípravě odvětví na změny důchodového systému Knihovnické profese v NSP Havlíčkův Brod, Zlata Houšková.
POPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ
1 Dotace MPSV jako zdroj financování zaměstnanců v sociálních službách Praha, květen 2014 Mgr. Antonín Shejbal Odbor sociálních služeb.
Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce
PŘETRVÁVÁ KRIZE VE STAVEBNICTVÍ? 1 Přetrvává krize ve stavebnictví? Praha, Žofín, 7. října 2014 Ing. Jiří Koliba náměstek ministra pro stavebnictví.
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Statistika RF, výroční zpráva, kontrola plnění RF Vít RICHTER Národní knihovna ČR 23. dubna 2002 Brno.
1. Povinnosti KÚ jsou uvedené v § 93 písm. b) a c) ZSS, KÚ zajišťují metodickou, koordinační roli vůči činnostem sociální práce na úřadech obcí s rozšířenou.
IS DIS Zdeňka Fialová. Obsah 1.Základní informace 2.Využití 3.DIS POV 4.Ukázka 5.Související problémy.
Registrace poskytovatelů sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví MHMP.
Kongresové dny 2010 Praha Národní vzdělávací fond, o.p.s. Středisko podpory poradenských služeb Ing. Zuzana Freibergová
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
1 PORADA ŘEDITELŮ DĚTSKÝCH DOMOVŮ ZŘIZOVANÝCH MORAVSKOSLEZSKÝM KRAJEM A CÍRKEVNÍMI SUBJEKTY ODDĚLENÍ SPRÁVY ŠKOL 4. června 2009.
Transformuje Kraj nebo kraj ?
PODPOROVANÉ AKTIVITY PROJEKTŮ Programu švýcarsko-české spolupráce
Program semináře: 1)Úvod, obecné informace o JPD 2 a výzvách (Mgr. Jakub Benda) 2)Změny ve 4. Výzvě (Mgr. Jakub Benda) 3)Informace o Prioritě 1 (Ing. Johana.
Hledisko kvality v přípravě učitelů Závěry z konference 21. – 22. dubna 2009 v Srní pořadatel: Pedagogická fakulta ZČU v Plzni ve spolupráci s Radou vysokých.
METODIKA - VÝKLAD MPSV pro poskytování dotací ze státního rozpočtu nestátním neziskovým subjektům v oblasti podpory rodiny pro rok 2008 Mgr. Ivana Grosskopfová,
Sněm Rady vysokých škol1 Ekonomické informace.
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Globální granty Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Mgr. Zuzana Jentschke - Stőcklová náměstkyně ministryně Sekce pro sociální a rodinnou politiku 10. dubna 2014.
Reforma systému péče o ohrožené děti 25. listopadu 2011 Miloslav Macela Odbor 21 rodiny a dávkových systémů MPSV.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Aktuální stav plnění usnesení vlády týkajících se projektu Systém včasné intervence Mgr. Hana Jamrichová MPSV.
Dotační systém v sociálních službách jako bariéra jejich rozvoje Ladislav P r ů š a Praha, 25. listopadu 2013.
1 PRIORITY SEKCE NÁMĚSTKYNĚ MINISTRA PRO SOCIÁLNÍ A RODINNOU POLITIKU.
Role MŠMT a Národní rady pro kvalifikace v procesu tvorby, posuzování a schvalování NSK Monika Pokorná.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Go / Regiontour Brno 15. ledna 2015 Podpora a spolupráce A.T.I.C.
PROCESNÍ MODELOVÁNÍ AGEND VEŘEJNÉ SPRÁVY Rámcový návrh projektu.
Informace o speciálním vzdělávání Liberec, 24. srpna 2015.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
1 Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn PhDr. Radek Suda Lipnice
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství a další aktuální témata Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím.
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím novely zákona č.
Změna systému financování sociálních služeb v Jihomoravském kraji v roce 2016 v návaznosti na aplikaci pravidel veřejné podpory Ing. Jan Tuček
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Standardizace orgánů sociálně-právní ochrany PhDr. Miloslav Macela Odbor rodiny a ochrany práv dětí.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Transpoziční novela zákona o svobodném přístupu k informacím Mgr. et Mgr. Tomáš Jirovec odbor veřejné.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Příležitosti a rizika profesní komory pro sociální pracovníky v sociálních službách Presentace pro seminář Výboru pro sociální politiku PČR Daniela.
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Odměňování členů zastupitelstev ÚSC
Kvalita v sociálních službách jako proces
PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Role sektorových rad jako reprezentantů zaměstnavatelů v procesech NSK
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Vykazování dat v rámci poskytování sociálních služeb
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Kvalita sociálních služeb Markéta K. Holečková, MPSV
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Poskytování sociálních služeb a ekonomika církevních nestátních neziskových organizací Konference APSS Praha,
Revize standardů a inspekcí
Dokončení DŘ 2012 a Podmínky DŘ 2013
Vyúčtování dotací za rok 2013 Rozdělení dotací v roce 2014
V. VÝROČNÍ KONGRES POSKYTOVATELŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB
Transkript prezentace:

Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru sociálních služeb Ministerstvo práce a sociálních věcí

OBSAH Problémové okruhy 2 2 Sociální služby 3 3 Sociální práce 4 4 Financování sociálních služeb

3 Problémové okruhy Zpřehlednění a zjednodušení systému sociálních služeb – redukce druhů sociálních služeb, zvýšení spolupráce veřejné správy a neziskového sektoru, zpřehlednění nabídky sociálních služeb pro veřejnost, zvýšení prestiže „pracovat“ v sociálních službách – definovat jasně pracovní pozice, úprava kvalifikačních požadavků pro výkon profese soc. pracovníků, nejasné finanční prostředky pro soc. služby.

Registrace sociálních služeb

5 Registrace a registr sociálních služeb  V současné době je největším problémem nefunkčnost aplikace Registr, chybějící aktuální údaje o registraci sociálních služeb,  prvotním cílem pro oblast registrací je zprovoznění programu a provedení úprav dle platné legislativy, doplnění dat,  vypracování výkladu metodiky registračních podmínek,  v roce 2015 příprava velké novely, která upraví registrační podmínky.

Kvalita a inspekce sociálních služeb

7 STAV Parametry kvality poskytování sociálních služeb jsou dány ustanoveními zákona a o sociálních službách a standardy kvality sociálních služeb zaměřené zejména na procesy probíhající v organizaci. ZÁMĚR Po deseti letech v roce 2013 MPSV iniciovalo revizi těchto parametrů tak, aby byl zachycen celkový proces poskytování klientovi od jeho fáze vstupu, přes proces až k požadovaným výstupům. Standardy kvality se zaměří více na zachycení změny kvality života klientů, která nastává podporou sociální služby.

8 Změny Technická novele ZSS: –převod inspekce z ÚP na kraje a MPSV, –dílčí úprava výkonu inspekce, –zvýšení počtu inspektorů. V roce 2015: –příprava velké novely ZSS, –úprava standardů, –kvalifikační požadavky, –provazba na registrační podmínky.

Sociální práce

Nutné změny Vyjasnit výkon sociální práce ve veřejné správě, v sociálních službách a v dalších odvětvích, tj. potřeba zajistit uznání právní úpravy všemi resorty – obecní právní předpis – profesní zákon jako lex generalis, Rozvoj oboru prostřednictvím cíleného a účelově vymezeného poskytování finančních prostředků, zejména veřejná správa a sociální služby – dotační program na soc. práci (Tech. novela ZSS 2014). 10

11 Profesní zákon Oblasti změny v systému: –Kvalifikační předpoklady –Kompetence –Specializace, licence –Profesní růst – profesní komora – jediný možný garant, nikoli odborná společnost. legislativní úprava kvalifikace a dalšího vzdělávání prostřednictvím profesního zákona – nový projekt MSPV Systémová podpora SPR 05/2014 – 10/2015

Financování sociálních služeb

Aktuální stav financování sociálních služeb Financování dle zákona č. 108/2006 Sb. –§101 (Program podpory A – místní a regionální působnost) –§104 (Program podpory B – nadregionální a celostátní působnost) Prostředky na dotace MPSV 2013: 6,5 mld. Kč Prostředky na dotace MPSV 2014: 7,4 mld. Kč Nelze predikovat výši alokace 13

Stav převodu financování Právě je dokončována novela zákona: –Fixace poměrů směrných čísel –Úprava náležitostí žádosti kraje o dotaci –Vypuštění nařízení vlády. Podklady vznikly v rámci SES (společná expertní skupina MPSV – Kraje). 14

Harmonogram příprav 15

Harmonogram procesů 16 * bude dotace schvalovat RKK či ZKK – je třeba projednat v rámci AK ČR ** pokud musí dotace schválit ZKK a nestihne se únorové jednání – další až v dubnu (možnost mimořádného zasedání)!

Děkuji Vám za pozornost 17