Možnosti financování životního prostředí z Evropských strukturálních fondů Zuzana Matoušková 3. ÚFŘP.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Strukturální fondy jako zdroj financí pro komunální investice
Advertisements

Česká republika KRAJE Klikni na správný kraj.
Co pro obce i kraje chystá Operační program Životní prostředí?
Kabinet odpadů Tereza Paulová 28. duben 2011.
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
NÁVRH OPERAČNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 9. Celostátní konference „Finance pro města a obce z evropských fondů v letech “ 7. prosince 2006.
Dotační příležitosti.
Operační program Infrastruktura – část životní prostředí Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor životního prostředí.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Financování environmentálních projektů z prostředků fondů EU a GIS.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR 2014+
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
AKTUÁLNÍ VÝZVY PROGRAMOVÉHO OBDOBÍ Horizont
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Aktuální výzvy OPŽP Josef Pikálek Liberec.
Připravované výzvy Lucie Pudivítrová odbor fondů EU, MŽP.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Ministerstvo životního prostředí.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
Operační program Životní prostředí
ÚSPĚŠNÉ PROJEKTY realizované v Grantovém schématu Podpora místní infrastruktury pro cestovní ruch v Moravskoslezském kraji vedené ve Společném regionálním.
1 Fondy Evropské unie. 2 Stav čerpání z fondů EU ČR má k dispozici na programové období z fondů Evropské unie 26,7 miliardy eur. V přepočtu.
VŠFS Kombinované studium Letní semestr 2011 Most.
Regionální inovační infrastruktura v ČR JUDr. Vladimír Gašpar, předseda představenstva ČARA 4. prosinec 2007, Praha – Inovace 2007.
Integrovaný operační program Konference „Bezpečná Evropa“ Hradec Králové.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Česká republika: poloha, historický vývoj a obyvatelstvo a sídla
Nové příležitosti pro města a obce v letech Mgr. Petr Gandalovič Ministr pro místní rozvoj ČR IX. Celostátní finanční konference 7. a 8. prosinec.
vypracovala: Monika Palasová zdroj: hlava , internet , učebnice
Jindřichův Hradec Spolupráce mezi knihovnami v koncepcích a v realitě.
Regionální politika a regionální rozvoj 1. cvičení Mgr. Jaroslav Biolek.
Proč jsem si vybrala toto téma?
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
RUD – rozpočtové určení daní přílohy zákona č. 243/2000 Sb,
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Název krajePodíl kraje v %Podíl obce v % Praha14,39,0 Jihočeský2,85,6 Jihomoravský5,713,5 Karlovarský4,25,1 Královéhradecký10,37,6 Liberecký11,59,3.
Členění území naší vlasti
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
1 Národní rozvojový program mobility pro všechny 7. dubna 2016 Oddělení investic MŠMT Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7,
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
SFŽP ČR Nabídka podpory ze SFŽP ČR Mgr. Martin Kubica Klub komunálních politiků KDU-ČSL Královéhradeckého kraje.
ÚSPĚŠNÉ PROJEKTY realizované v Grantovém schématu Podpora místní infrastruktury pro cestovní ruch v Moravskoslezském kraji vedené ve Společném regionálním.
zelená linka: Dočerpání OPŽP & představení nového OPŽP Seminář OPŽP pro potenciální žadatele.
Mgr. et Mgr. Jan Bodnár Odbor evropských fondů Oddělení projektového řízení Integrovaný operační program, možnosti čerpání finančních zdrojů pro oblast.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Národní rozvojový plán květen 2003 Ing. Drahomíra Vrbská ředitelka odboru integrace a strukturálních fondů, MMR.
Policie České republiky Kriminalita za rok 2013.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Podpora obcí s rozšířenou působností z ROP Střední Morava v programovém období Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
IT ve škole 2499/21/7.1.4/2010 Kraje ČR VY_32_INOVACE_C03 Sada 1 Člověk a příroda ZŠ Pačejov.
Základní škola Hostěradice, okres Znojmo, příspěvková organizace Název: Kraje ČR Číslo: EU DUM 6_03 ICT Vytvořila: Mgr. Pavlína Kociánová Projekt:
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Evropský sociální fond
Aktuální vývoj pracovní úrazovosti
Produkce odpadů obce ORP Šumperk
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Operační program životní prostředí
PRIORITNÍ OSA 3 OPŽP
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
Migrační tendence v Moravskoslezském kraji
ROK 2011 Statistika nehodovosti na pozemních komunikacích České republiky Připravil: pplk. Petr Sobotka PRAHA 12. ledna 2012.
oddělení absorpční kapacity Odboru strategického rozvoje kraje
Česká republika územní členění.
Vyjmenuj kraje ČR VY_32_INOVACE_01
Naplňování Krajského akčního plánu vzdělávání 1 Ústeckého kraje setkání pracovních skupin 21.února 2018.
ČERPÁNÍ DOTAČNÍCH PROSTŘEDKŮ Z OPERAČNÍCH PROGRAMŮ V ÚSTECKÉM KRAJI
Vyjmenuj tři kraje ČR podle velikosti VY_32_INOVACE_03
Transkript prezentace:

Možnosti financování životního prostředí z Evropských strukturálních fondů Zuzana Matoušková 3. ÚFŘP

Osnova Úvod a cíl práce Operační program Životní prostředí OPŽP – prioritní osy Srovnání financování projektů v Jihočeském kraji Srovnání financování projektů v Jihomoravském kraji Srovnání financování projektů ve Středočeském kraji Celkový pohled na všechny kraje ČR Závěr

Úvod a cíl práce  Otázkou ochrany životního prostředí a se vedle jednotlivých států zajímá hlavně Evropská unie  Operační program Životní prostředí (OPŽP)  Cíl práce: zhodnocení možnosti financování ŽP z evropských fondů a srovnání ve vybraných krajích ČR + komplexní pohled na schválené projekty a výši podpory ve všech krajích ČR

Operační program Životní prostředí  Vypracován Ministerstvem ŽP a Státním fondem ŽP ve spolupráci s Evropskou komisí  Druhý největší český operační program  Hlavním cílem je zlepšení a udržení kvality životního prostředí v souladu se společenským a hospodářským pokrokem v naší společnosti  Čerpání finančních prostředků z FS a strukturálních fondů – konkrétně z ERDF + národní veřejné spolufinancování

OPŽP – prioritní osy  Podpora konkrétních projektů v různých oblastech ŽP, rozčleněných v osmi prioritních osách: 1.Zlepšování vodohospodářské infrastruktury a snižování rizika povodní 2.Zlepšování kvality ovzduší a snižování emisí 3.Udržitelné využívání zdrojů energie 4.Zkvalitnění nakládání s odpady a odstraňování starých ekologických zátěží 5.Omezování průmyslového znečištění a snižování environmentálních rizik 6.Zlepšování kvality stavu přírody a krajiny 7.Rozvoj infrastruktury pro environmentální vzdělávání, poradenství a osvětu 8.Technická pomoc

Srovnání financování projektů v Jihočeském kraji (v období září květen 2010)  Počet schválených projektů zvýšen o 140  Celková výše podpory vzrostla o Kč  Alokace prostředků: ―do září 2009 se nejvíce finančních prostředků soustředilo do prioritní osy 1 ―v roce 2010 šla největší část podpory do 6. prioritní osy  Využity všechny prioritní osy  Celková výše podpory měla vzestupnou tendenci  Největší nárůst u celkové výše podpory: finanční prostředky určené do prioritní osy 6 (nárůst zhruba o 480 mil. Kč)

Srovnání financování projektů v Jihočeském kraji (v období září květen 2010)  Výrazný nárůst i v 3. prioritní ose ( o zhruba 418 mil. Kč)  nárůst u schválených projektů: ― v prioritní ose 3 (o 65 projektů) a ― v prioritní ose 6 (o 41 projektů)  Finanční prostředky v daném období vzrostly: ―z ERDF o Kč ―z Fondu soudržnosti o Kč

Srovnání financování projektů v Jihomoravském kraji (v období září květen 2010)  Počet schválených projektů vzrostl o 310  Celková výše podpory se zvýšila o Kč  Alokace prostředků: ― v období září 2009 – květen 2010 se nejvíce finančních prostředků soustředilo do prioritní osy 1  Využity všechny prioritní osy  Celková výše podpory měla vzestupnou tendenci  Největší nárůst u celkové výše podpory: finanční prostředky určené do prioritní osy 1 ( nárůst zhruba o 2 mld. Kč)

Srovnání financování projektů v Jihomoravském kraji (v období září květen 2010)  Výrazný nárůst také v 3. prioritní ose ( o více než 1,1 mld. Kč) a v prioritní ose 6 ( o téměř 519 mil. Kč)  Nárůst u schválených projektů: ―v prioritní ose 3 (o 185 projektů) a ―v prioritní ose 6 (o 71 projektů)  Finanční prostředky vzrostly: ― z ERDF o Kč ― z Fondu soudržnosti o Kč

Srovnání financování projektů ve Středočeském kraji (v období září květen 2010)  Počet schválených projektů vzrostl o 178  Celková výše podpory vzrostla o Kč  Alokace prostředků: ―v období září 2009 – květen 2010 se nejvíce finančních prostředků soustředilo do prioritní osy 1  Využity všechny prioritní osy  Celková výše podpory měla vzestupnou tendenci  Největší nárůst u celkové výše podpory: finanční prostředky určené do prioritní osy 1 ( nárůst téměř o 2 mld. Kč)  Výrazný nárůst také v 6. prioritní ose ( o téměř 980 mil. Kč)

Srovnání financování projektů ve Středočeském kraji (v období září květen 2010)  Nárůst u schválených projektů: – v prioritní ose 3 (o 59 projektů) a – v 1. a 6. prioritní ose (o 39 projektů)  Finanční prostředky vzrostly: – z EDRF o Kč – z Fondu soudržnosti o Kč

Celkový pohled na všechny kraje ČR (v období září květen 2010) Kraj K K Srovnání za období Počet schválených projektů Celková výše podpory Počet schválených projektů Celková výše podpory Nárůst počtu schválených projektů Nárůst celková výše podpory Jihočeský Jihomoravský Karlovarský Královéhradecký Liberecký Moravskoslezský Olomoucký Pardubický Plzeňský Středočeský Ústecký Vysočina Zlínský Hl. město Praha Celkem

Závěr  Stále přibývající počet podpořených projektů i stoupající výše celkové podpory.  Nejvíce využívané prioritní osy ve sledovaných krajích: prioritní osa 1, prioritní osa 3, prioritní osa 4 a prioritní osa 6  Větší část finanční podpory je poskytována ve všech třech sledovaných krajích z Fondu soudržnosti  Finanční podpory plynoucí z fondů Evropské unie jsou tedy pro celou Českou republiku velmi významné a nepostradatelné, jelikož bez nich by nebylo možné uskutečnit mnohé z projektů.

Děkuji za pozornost