VY_32_INOVACE_05-51 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Termika Téma:Hospodaření s teplem Jméno.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Advertisements

Tepelné záření (Učebnice strana 68 – 69)
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Přenos tepla Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Tepelná výměna prouděním
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhPlyny TémaVlastnosti.
Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140 Autor: Mgr. Jiří Vávra Datum: Název: VY_32_INOVACE_05_F8 Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 8 Tematický okruhTepelné jevy.
Název příjemce Základní škola, Bojanov, okres Chrudim Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Škola nás baví Výukový materiál.
Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140 Autor: Mgr. Jiří Vávra Datum: Název: VY_32_INOVACE_03_F8 Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
FYZIKA 8. ROČNÍK ŠÍŘENÍ TEPLA
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7
Teplo přijaté a odevzdané © Petr Špína, 2011
V ý u k o v ý m a t e r i á l zpracovaný v rámci projektu Šablona: Sada: Ověření ve výuce: Třída:Datum: Pořadové číslo projektu: VIII.A CZ.1.07/
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhTěleso a látka.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 8 Tematický okruhTepelné jevy.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
ZŠ, ZUŠ a MŠ Kašperské Hory, Vimperská 230 Předmět: FYZIKA Ročník: 8.
Šíření tepla Milena Gruberová Jan Hofmeister Lukáš Baťha Tomáš Brdek
Šíření tepla TEPLO Q.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhTěleso a látka.
Název materiálu: TEPLO – výklad učiva.
Šíření tepla prouděním a zářením
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhElektrický obvod.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Radomír Tomášů Název šablonyIII/2.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhElektrický obvod.
Na této prezentaci spolupracovali:
Šíření tepla Dominik Pech Olina Křivánková Sabina Mrázková
8. ročník Zvukové jevy Vznik a šíření zvuku.
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Vnitřní energie, teplo (8. ročník) Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
VY_32_INOVACE_05-46 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Termika Téma:Šíření tepla prouděním Jméno.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_13_F8 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Šíření tepla.
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM ELEKTRICKÝ PROUD.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Na jednoduchých pokusech popis a vysvětlení přenosu části své pohybové.
VY_32_INOVACE_05-45 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Termika Téma:Šíření tepla vedením Jméno.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Zabývá se vedením tepla ve vodě a ve vzduchu. Vysvětlení principu teplovodního.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_42_06 Název materiáluPřenos vnitřní.
Šíření tepla prouděním Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro.
Tepelná výměna vedením Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Žáci navazují na učivo 6. ročníku o změně skupenství látek. Prohloubení již naučených znalostí. Použití.
Z MĚNA VNITŘNÍ ENERGIE TEPELNOU VÝMĚNOU Mgr. Kamil Kučera.
? Kde se šíří teplo zářením? Kde se využívá tepelného záření ? Vysvětlíš princip termosky ?
VY_32_INOVACE_05-47 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Termika Téma:Skupenství látek - tání a tuhnutí.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Změna teploty těles tepelnou výměnou Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300.
VY_32_INOVACE_05-23 Ročník: VI. r. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Elektřina Téma:Elektrický obvod Jméno autora:Jaroslava.
Úlohy ke shrnutí učiva č.2
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Změna teploty těles tepelnou výměnou TÉMATICKÝ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Tepelná výměna prouděním TÉMATICKÝ CELEK:
TEPELNÉ VODIČE A IZOLANTY
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Termika VY_32_INOVACE_05-52 Ročník: Vzdělávací oblast:
Tepelná výměna prouděním
Elektřina VY_32_INOVACE_05-24 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Termika VY_32_INOVACE_05-42 Ročník: VI. r. Vzdělávací oblast:
Úlohy ke shrnutí učiva č.2
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Elektřina VY_32_INOVACE_05-36 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
zpracovaný v rámci projektu
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_05-51 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Termika Téma:Hospodaření s teplem Jméno autora:Jaroslava Vondráčková Vytvořeno dne: Metodický popis, (anotace): Na příkladech z praxe žáci řeší, jak lze teplo co nejvíce využít a zabránit jeho úniku.

Hospodaření s teplem Začneme otázkami Které látky jsou dobré vodiče tepla? Které jsou dobré tepelné izolátory? Kdy je šíření tepla užitečné? Kdy je šíření tepla škodlivé? Jak můžeme šíření tepla podpořit? Jak můžeme šíření tepla omezit?

Tepelné vodiče, nevodiče Tepelná výměna vedením velmi dobře probíhá v kovech – jsou dobré tepelné vodiče. Hůře tepelná výměna probíhá ve skle Ještě hůře ve dřevě Velmi špatně ve vzduchu Vůbec neprobíhá ve vakuu Dřevo, vzduch, vakuum jsou tepelné izolanty.

Užitečnost a škodlivost šíření tepla Kde využíváme šíření tepla? Při vaření chceme, aby se teplo z vařiče dostalo co nejsnadněji do jídla. Někdy chceme, aby teplo přecházelo z pevné látky do plynu nebo kapaliny – například z radiátoru ústředního topení do vzduchu. Kde nám vadí únik tepla? V zimním období chceme zabránit „utíkání“ tepla z domů (třeba okny) Proč někdo vynalezl termosku? Najdeš další příklady obou možností ?

Jak můžeme podpořit šíření tepla? PROČ? Pánve a hrnce vyrábíme z kovů Dno hrnce nebo pánve musí být co nejrovnější Mezi pokrm a dno nádoby dáváme olej nebo vodu Radiátory topení se dělají ze „žeber“ Chladič chladniček je tvořen trubičkou se žebírky Elektromotory mají chladící žebra Chladič automobilu je složen ze soustavy trubiček Nutná okolnost! Vzduch se od pevného povrchu zahřeje. Když se nehýbe, dál jím teplo skoro neprochází. Proto musí vzduch okolo povrchu proudit! Čím větší plochou teplo prochází, tím víc ho projde.

Jak můžeme šíření tepla omezit? Domy stavíme z dutých cihel nebo z tvárnic, které jsou dělené na mnoho komůrek, mezi kterými nemůže vzduch proudit. Tepelně izolační materiály musí obsahovat hodně vzduchu, ale ten se nesmí pohybovat, protože by přenášel teplo prouděním. Takovým materiálem je např. vlna, bavlna, peří, minerální plsť („skelná vata“), pěnový polystyren apod. Okna se dělají s dvojitými skly. Zřeďuje se mezi skly vzduch. Některá auta převážející potraviny jsou vyráběna s lesklým povrchem, který málo tepelného záření vyzařuje i málo záření pohlcuje.

Budeme přemýšlet HŘEJE NÁS OBLEČENÍ I POD VODOU? Představte si, že se v moři převrhl váš člun, vy se držíte dřevěného stožáru a čekáte na pomoc. Je výhodné shodit šaty a zůstat v plavkách? Proč?

Praktická situace k řešení Vysvětlete, proč za bezvětří nás svetr hřeje dobře, ale za větru málo. Co si oblečeme, když fouká vítr?

Všímáme si okolí U domů, které jsou vytápěny dálkovým topením z tepláren, vidíme někdy na čerstvě napadeném sněhu tmavé pruhy, na kterých sníh roztál. O čem tyto „cestičky“ svědčí? Když se objeví, je to dobré nebo špatné?

A něco z obýváku Paní Útlocitné se nelíbily radiátory ústředního topení. Udělala nad nimi dřevěnou poličku, na kterou dala vázičky, a před radiátory ještě pověsila závěs. Co se stane?

A ještě něco z praxe Víte, proč má požárník oblek se stříbřitým povrchem a uvnitř má vzdušnou tkaninu? Pro případ nehody v horách nebo dopravní nehody se hodí stříbřitě lesklá fólie, do které raněného můžete zabalit, aby neprochladl.

Použitá literatura RAUNER, Karel – hlavní autor. Fyzika 8 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. vydání. Plzeň: Nakladatelství Fraus, ISBN MACHÁČEK, Martin. Fyzika 8 pro základní školy a víceletá gymnázia. Dotisk 2. vydání. Praha: Prometheus, ISBN Použité obrázky: [online]. c2011 [cit ].