Pozemkové úpravy nástroj pro obnovu a ochranu krajiny.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Komplexní pozemková úprava Mirotice Plán společných zařízení
Advertisements

Soutěž o „Nejlepší realizované společné zařízení roku 2009“
Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“ (OP Zemědělství) a Horizontální plán rozvoje venkova (HRDP)
Příklady realizace společných zařízení v Moravskoslezském kraji
Komplexní pozemková úprava
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
RNDr. Milan Hladík, PhD., Ing. Jan Cihlář
Společný regionální operační program Priorita 1 Regionální podpora podnikání Opatření 1.1 Podpora podnikání ve vybraných regionech Priorita 2 Regionální.
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Ministerstvo zemědělství Odbor Řídící orgán OP.
Regulační plán Regulační plán v řešené ploše stanoví -podrobné podmínky pro využití pozemků, -pro umístění a prostorové uspořádání staveb, -pro ochranu.
Petr Doležal, Luděk Střítecký
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova European Agricultural Fund for Rural Development (EAFRD) OSA I Ing. Zuzana Dvořáková odbor Řídící orgán OP.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Ochrana zemědělského půdního fondu z pohledu pozemkových úprav
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
I.1.4 Pozemkové úpravy ÚZPI dne 18. října Charakteristika opatření  prostřednictvím tohoto opatření je řešena problematika vlastnických vztahů.
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
Ing. Jana Pivcová vedoucí odd. kontroly a rozpočtu Sekce Ústřední pozemkový úřad, Ministerstvo zemědělství, Realizovaná společná zařízení.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
Ochrana přírody v ČR. Historie první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV. první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV Hojná voda v Nov.
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Stavebnictví Název předmětu:Pozemní stavby Název a ID tématu:Vhodné a méně vhodné staveniště (STA20) Zpracoval: Ing.
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
Pozemkové právo – pojem, principy a systém, objekt a subjekty pozemkově- právních vztahů, metoda právní regulace JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
RNDr. Jiří Kocián, RNDr. Josef Glos AGERIS s. r. o. Jeřábkova 5, Brno
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
Seminář č. 3 – PŽP II Právní režim ochrany půdy a lesa JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Ochrana půdy a lesa.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Praha 8. září 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA Žofínské fórum.
Nástroje dotační politiky pro zemědělce hospodařící udržitelným způsobem Ing. Pavel Sekáč náměstek ministra zemědělství Sekce pro společnou zemědělskou.
Případová studie – analýza úspěšně realizovaného projektu z OP Zemědělství Bc. Lukáš Tymel Řídící orgán OP Zemědělství a OP Rybářství.
Realizace společných zařízení Krajský pozemkový úřad pro Královéhradecký kraj.
Možnosti financování adaptačních opatření – Operační program Životní prostředí Přednášející: Datum: Ing. Jan Pištěk
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Nejlepší realizovaná společná zařízení v Karlovarském kraji 1.
Výsadba dřevin Návrh výboru pro životní prostředí září 2015.
Ing. František Pavlík, Ph.D. Státní pozemkový úřad ČINNOST SPÚ V OCHRANĚ PŮDY.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Pozemkové úpravy „krok za krokem“ Humpolec 2015 Ing. Michal Pochop Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy, v.v.i. Oddělení Pozemkové úpravy a využití.
Ministerstvo zemědělství a Státní zemědělský intervenční fond Celostátní sít pro venkov Kraj Vysočina seminář Pozemkové úpravy – příprava a realizace Tvorba.
Celostátní síť pro venkov.  Zřizovatelem je Ministerstvo zemědělství r  Sdílení zkušeností a poznatků a jejich předávání směrem k aktérům venkovského.
RNDr. Josef Glos AGERIS s. r. o. Jeřábkova 5, Brno Ochrana přírody a krajiny, krajinotvorná opatření v rámci pozemkových.
Vodní režim krajiny v územním plánování Petr Birklen AOPK ČR.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Národní plány povodí Aktuální stav přípravy a souhrn programu opatření.
Společná realizovaná zařízení KPÚ pro Plzeňský kraj 1.
Čerpání finančních prostředků z PRV PRV v období operace Pozemkové úpravy – 3,5 mld. Kč - kontinuální příjem žádostí 1 výzva příjem žádostí.
Polní cesty HPC 18 a HPC 35 v k. ú. Pavlíkov Pobočka Rakovník 1.
Mgr. Kristýna Soudková, Ing. Arnošt Müller Oddělení VFP a GIS Odbor metodiky a řízení pozemkových úprav Státní pozemkový úřad Standardizace geodat pozemkových.
Koordinace územních plánů a pozemkových úprav Ing. Jan Kaiser – Státní pozemkový úřad – Pobočka Domažlice.
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny.
Ústřední pozemkový úřad Ing. Jaroslav Vítek, MBA 2.května 2012, Praha 1.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Setkání se starosty obcí Mgr. Vlastimil Peřina
Pozemkové úpravy krok za krokem
Rozumné a dosažitelné návrhy prvků společných zařízení
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
AOPK ČR – Regionální pracoviště Správa CHKO Slavkovský les
Výsadba ovocných dřevin v pozemkových úpravách
17 LET RÁMCOVÉ SMĚRNICE O VODĚ PŘÍNOS ANO NEBO NE?
PŘÍSTUPY K ŘEŠENÍ OKOLNÍ KRAJINY V RÁMCI ÚZEMNÍCH PLÁNŮ A POZEMKOVÝCH ÚPRAV Práce s mikroregiony, činnost mikroreginů a projekty na mikroregionální.
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Ochrana a péče o přírodu a krajinu Seminář MAS Sokolovsko o.p.s.
Transkript prezentace:

Pozemkové úpravy nástroj pro obnovu a ochranu krajiny

Zákon č. 139/2002 Sb., o pozemkových úpravách a pozemkových úřadech a o změně zákona č. 229/1991 Sb., o úpravě vlastnických vztahů k půdě a jinému zemědělskému majetku Vyhláška č. 545/2002 Sb., o postupu při provádění pozemkových úprav a náležitostech návrhu pozemkových úprav Základní právní předpisy

pozemkové úpravy se provádějí ve veřejném zájmu slouží pro prostorové a funkční uspořádání pozemků a jejich zpřístupnění vytvářejí podmínky pro racionální hospodaření zajišťují podmínky pro zlepšení životního prostředí, ochranu půdního fondu a vodní hospodářství slouží pro obnovu katastrálního operátu jsou (závazným) podkladem pro územní plánování Pozemkové úpravy § 2 zákona č. 139/2002 Sb.

pozemkové úpravy se provádějí zpravidla formou komplexních pozemkových úprav v případě nutnosti řešit pouze některé hospodářské (urychlené scelení nebo zpřístupnění pozemků) nebo ekologické (lokální protierozní nebo proti- povodňové opatření) potřeby v krajině se pozemkové úpravy provádějí formou jednoduchých pozemkových úprav Formy pozemkových úprav § 4 zákona č. 139/2002 Sb.

Opatření sloužící ke zpřístupnění pozemků (polní nebo lesní cesty, mostky, propustky, brody, žel. přejezdy apod.) Protierozní opatření pro ochranu půdního fondu (protierozní meze, průlehy, zasakovací pásy, záchytné příkopy, terasy, větrolamy, zatravnění, zalesnění apod.) Vodohospodářská opatření sloužící k neškodnému odvedení povrchových vod a ochraně území před záplavami (nádrže, rybníky, úpravy toků, odvodnění, ochranné hráze, suché poldry apod.) Opatření k ochraně a tvorbě životního prostředí a zvýšení ekologické stability (místní ÚSES, doplnění příp. odstranění zeleně, terénní úpravy apod.) Plán společných zařízení § 9 odst. 8) zákona

Zpřístupnění pozemků po KPÚ Veselí-Předměstí

Zpřístupnění pozemků po JPÚ Blatnice pod Sv.Antonínkem

Důsledné respektování chráněných území Začlenění dokumentace ÚSES (generel, plán, projekt) do procesu KPÚ Zajištění polyfunkčního charakteru prvků ÚSES a propojení s dalšími opatřeními Preferování lokalit se zemědělsky nevhodnými půdami Upřesnění tvaru a hranic prvků ÚSES s ohledem na nové umístění pozemků Používání autochtoních druhů z místních populací při následné realizaci Aktivní pomoc pozemkového úřadu při zajištění realizace (zdroje národní i evropské) Opatření ke zvýšení ekologické stability krajiny

Biocentrum Loučky KPÚ Kozojídky

Mokřadní biocentrum – JPÚ Ježov

Mokřadní biocentrum KPÚ Terezín u Čejče

Mokřadní biocentrum KPÚ Terezín u Čejče

Praktická ukázka výsledku pozemkových úprav KPÚ Žeraviny

Stav před pozemkovou úpravou

Plán společných zařízení

Návrh pozemkové úpravy

Návrh s plánem společných zařízení

Financování pozemkových úprav

Národní zdroje - Státní rozpočet Ministerstva zemědělství - Státní fond podpory životního prostředí ČR MŽP Program péče o krajinu Program revitalizace říčních toku Fondy Evropské unie Financování pozemkových úprav

2002 – 2004Program SAPARD Opatření 1.4. Meliorace a pozemkové úpravy 2004 – 2006 OP Zemědělství (EAGGF) Podopatření Pozemkové úpravy 2007 – 2013 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova (EAFRD) - PRV Opatření I.1.4. Pozemkové úpravy Pozemkové úpravy a fondy EU

European Agriculture Fund for Rural Development EU – 3 cíle zemědělské politiky: Zvyšování konkurenceschopnosti Zlepšování životního prostředí Zvyšování kvality života na venkově Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova (EAFRD)

Ministerstvo zemědělství ČR Pozemkový úřad Hodonín Hodonín, Bratislavská 1/6 tel