Teorie státu a byrokracie 1. blok. Stát a moc Weber: Stát je takové lidské společenství, které si na určitém území nárokuje pro sebe (a to s úspěchem)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Trh, stát a občanský sektor
Advertisements

THEME 2 Public Choice Basic Assumptions of Public Choice Theory
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Občanská nauka Politické strany ; VY_32_INOVACE_D2_16
Veřejná správa 5RE901Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
Politologie jako věda Politika moc
Volby VY_32_INOVACE_29-12 volební systémy.
Digitální správa věcí veřejných
ÚSTAVNÍ VÝVOJ A ÚSTAVNÍ SYSTÉM ČR I.1. Pojem a základní znaky státu Mgr. Petr Čechák
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Stát Občanská výchova.
Úloha neziskových organizací v národním hospodářství
PLÁNOVACÍ PROCESY, DRUHY PLÁNOVÁNÍ
V OLBY Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Veřejnost – dav - masa Eliška Jungová, IKSŽ, FSV UK LS 2007/08.
ANALÝZA BLAHOBYTU CELÉ SPOLEČNOSTI – DŮLEŽITÁ PRO POSOUZENÍ ZÁSAHŮ VEŘEJNÉHO SEKTORU, TEDY PRO EKONOMII VEŘEJNÉHO SEKTORU.
Hospodářská politika.
Daňová teorie a politika
Problémy moderních demokratických států P6. Dahla (1994) ve velmi malých politických systémech mohou občané zásadním způsobem participovat na rozhodnutích,
Studijní obor: Sociální činnost
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Veřejná správa Mgr. Terezie Pemová
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
P13 MARKETING MĚST A OBCÍ Demokratická společnost by měla dát lidem příležitost spolupodílet se na rozhodnutích týkajících se jejích obce, města, regionu.
1 Role občanů při zajišťování bezpečnosti: formování konceptuálního rámce PhDr. Libor Stejskal Doktorský seminář 27. ledna 2010.
Dokonalá konkurence (DK)
Mikroekonomie I Veřejná volba Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
Politika Pavel Šuranský.
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
VY_32_INOVACE_51_20 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Vládní selhání a veřejná volba
Úloha neziskových organizací v národním hospodářství.
CHOVÁNÍ FIREM A TRŽNÍ STRUKTURA
Odpovědnost Accountability Problémy demokratického vládnutí.
Sociologie 13 Sociologie politiky. politika správa veřejných záležitostí – Záležitosti týkající se velké části občanů, nebo všech (oproti soukromým záležitostem)
Většinový systém (senát) Poměrný systém (PS)
Teoretická doporučení k optimálnímu designu daní a daňových soustav
Struktura přednášky Tržní selhání a mikroekonomická politika
 Vytvořit vhodné a stabilní prostředí pro podnikání  Omezovat stínovou ekonomiku / nezákonné, nemorální, nezdaněné/  Řešit selhání trhu.
1 VI. NO a jejich role ve společnosti Servisní funkce Servisní funkce Kontrolní funkce Kontrolní funkce Výchovná funkce Výchovná funkce Informační funkce.
Chudoba jako sociální problém
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Tržní hospodářství II. Petr Machala.
Trh bydlení EKBY- 4. přednáška 15. března Specifika bydlení heterogenní, komplexní zboží zboží dlouhodobé spotřeby fixace v prostoru ostatní specifika:
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
Veřejné finance Veřejný sektor, veřejné statky
Název politologie je složen z následujících slov:
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_055 Jméno autora: Blanka Zbožínková Název.
Teorie státu a byrokracie 1. blok. Stát Weber: Stát je takové lidské společenství, které si na určitém území nárokuje pro sebe (a to s úspěchem) monopol.
Škola veřejné volby Public Choice Theory. Politologie a ekonomie Aristoteles (4.stol.př.Kr.) – homo politicus  Politická aktivita  Veřejný zájem Adam.
Geopolitika a geostrategie Úvod do kurzu Definice pojmů apod.
DEMOKRACIE. Co je to demokracie? Rozhodněte o pravdivosti následujících tvrzení: 1)Demokracie je ideál, s nímž většina politiků nesouhlasí. 2)V demokracii.
Korupce jako problém současné společnosti a politiky Vladimíra Dvořáková Letní škola výchovy k občanství… Olomouc,
Volební právo VY_32_INOVACE_03-54 Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Občanská výchova Tematický okruh: Stát a právo Téma:
VEŘEJNÉ FINANCE VEŘEJNÁ VOLBA.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství 6 - 9
Státověda.
Komunikační a prezentační dovednosti / C2b
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Co je ekonomie? 1. seminář TNH 1
Stát Definice, funkce, typy.
Teorie fiskálního federalismu
11 HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA.
volby Volební systémy v demokratických zemích
Výchova k občanství Volby jako základ demokracie
11 HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA.
Management Je umění řízení, působení na určitou soustavu (např.společnost) a ovládání její činnosti Tento název může také označovat skupinu vedoucích pracovníků.
POLITOLOGIE ÚVOD POLITIKA X POLITOLOGIE STÁT A JEHO FUNKCE FORMY STÁTU.
Transkript prezentace:

Teorie státu a byrokracie 1. blok

Stát a moc Weber: Stát je takové lidské společenství, které si na určitém území nárokuje pro sebe (a to s úspěchem) monopol legitimního fyzického násilí Jellinek: státní území, obyvatelstvo, a státní moc Moc Weber: možnost prosadit svou vlastní vůli uvnitř nějakého sociálního vztahu i navzdory odporu Moc je omezením svobody jednotlivce za účelem reprodukce skupiny (společnosti).

Veřejná moc Veřejnou mocí rozumíme řídící systém skupiny lidí (společnosti) relativně nezávislým (suverénním) na mocenských systémech jiných skupin. Druhem veřejné moci, veřejnou mocí ve společnosti organizované ve formě státu, je státní moc.

Selhání Trhu Existence veřejných statků Externality Nedokonalá konkurence Informační asymetrie Státu Selhání totalitních systémů Selhání přímé demokracie Selhání typická pro výkon správy Selhání vlastní decentralizovaným soustavám Selhání reprezentativní demokracie

Selhání přímé demokracie  úskalí referenda – problém s formulací otázky v referendu, aby byla současně srozumitelná, nenávodná a zároveň plně vystihovala podstatu problému;  nevýrazná většina vítězí nad vyhraněnou menšinou – většina může mít opačný názor k problému, který se jí nedotýká než vyhraněná menšina, které se věc přímo dotýká.

Selhání reprezentativní demokracie 1/2  volební paradox – podmínky kdy volební systém vzhledem k preferencím voličů selhává (výběrem volebního systému lze výrazně ovlivnit celkové výsledky politických stran i pořadí kandidátů);  „balíčky“ preferencí – existuje několik, pro voliče významných, politických agend a může vyhrát i kandidát, který nezískal většinovou podporu ani v jedné agendě, pokud se mu podaří uspokojit jednotlivé skupiny voličů v těch agendách, které je nejvíce tíží;  odcizení zvolených reprezentantů zájmům voličů – kontrola zvolených zástupců ze strany voličů je obtížná, někdy nemožná;

Selhání reprezentativní demokracie 2/2  vliv organizovaných zájmů (lobby) - silné skupiny jsou schopny si prosadit lepší podmínky na náklady celé společnosti;  omezený časový horizont - většina politických rozhodnutí se děje pouze v horizontu jednoho volebního období, proto existuje riziko, že krátkodobý prospěch je upřednostněn i s vědomím dlouhodobé ztráty;  vliv masmédií – hromadné sdělovací prostředky mají silnou moc ovlivnit různé skupiny obyvatel a tím i ovlivnit preference jednotlivých stran.

Teorie byrokracie Vážně ji musíme mít? Ideál… Weber Kritika….Niskanen Kritika…Niskanena

Teorie byrokracie podle Niskanena Zkoumání byrokracie Konstrukční otázky (jak definovat úřad, co byrokrat maximalizuje..) Behaviorální (co se s chováním stane,když…) Normativní (co lze doporučit…) Zájmy byrokrata Plat Nepeněžní požitky úřadu Reputace, status, moc Rozsah kompetencí a možnost delegace praktických činností jinam

Zjištění Snaha maximalizovat rozpočet Podle ranné Niskanenovy teorie tato snaha vede za určitých podmínek až k dvojnásobném výstupu než jaký by byl optimální

Kritika Niskanena Byrokrat chce kariérně uspět, proto může v krátkodobém horizontu i usilovat o snížení rozpočtu Migue, Belanger – koncept diskrečního rozpočtu (tj. rozdíl celkovým rozpočtem a rozpočtem nutným k zajištěním funkcí, které sponzor požaduje) Rozpočet je spíše vyjádřením zájmu úřadu a je základem vztahu mezi sponzorující institucí a úřadem

Nepovinné zpestření Potůček – Nejen trh Potůček – Veřejná politika kpt. 4 Hampl, M.: Teorie byrokracie v pojetí Williama A. Niskanena. Politická ekonomie, VŠE Praha 1/2001. Holländer - Základy všeobecné státovědy