EKONOMIKA DAŇ Z PŘÍJMŮ FYZICKÝCH OSOB ČÁST 1.. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/34.0745 OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přímé daně Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN: ,
Advertisements

Hospodaření nepodnikatelských organizací 1 Daně, dotace.
FINANČNÍ GRAMOTNOST MAJETKOVÉ POJIŠTĚNÍ. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Daň z příjmu FO řešení příkladu Řešitelky:Jana Bilíková Lucie Procházková Narcisa Vitnerová.
Seminář 4. – hotel Podlesí DAŇOVÝ SYSTÉM ČR Ing. Irena Kemény Inovativní pedagogické metody v odborném vzdělávání CZ.1.07/1.3.12/
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_11_15 Název materiáluDaně z příjmů.
FINANČNÍ GRAMOTNOST POJIŠTĚNÍ OSOB. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.15 Ročníktřetí.
Anotace Materiál je určen pro 1. a 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu EKONOMIKA DOPRAVY, inovuje výuku použitím multimediálních.
EKONOMIKA MAJETKOVÉ DANĚ I. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Zdanění fyzických osob poskytujících služby Zákon o daních z příjmů (č. 586/1992 Sb.) Daň z příjmů fyzických osob; Daň z příjmů právnických osob; Společná.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč24.17 RočníkDruhý.
KONCEPT A MOŽNOSTI PODPORY SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ Svatava Škantová MPSV 7. října 2015, Praha.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Ekonomika DAŇ DĚDICKÁ A DAROVACÍ. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
FINANČNÍ GRAMOTNOST CENA. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
E K O N O M I K A Spotřební daně Daň z vína. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_251_TÉMA_ Zaměstnanec ve firmě Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
E K O N O M I K A Soustava veřejných příjmů. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
EKONOMIKA MAJETKOVÉ DANĚ DAŇ SILNIČNÍ. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název:VY_62_IVOVACE_3402_PaN POJIŠTĚNÍ Téma: Pojem F. G._ POVINNÉ A NEPOVINNÉ POJIŠTĚNÍ.
E K O N O M I K A Spotřební daně Daň z minerálních olejů.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_26_Státní rozpočet Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
E K O N O M I K A Spotřební daně Daň z piva. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov.
Daň z příjmů fyzických osob 2. listopadu 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 29.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
PŘÍJMY A VÝDAJE DOMÁCNOSTÍ
Ing. Veronika Dostálková MBA
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Digitální učební materiál
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Správa sociálního zabezpečení
Zdanění subjektů terciárního sektoru
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Téma 5 Zdanění příjmů ze závislé činnosti
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Příjmy z pronájmu u FO Právnické osoby zdaňují příjmy z pronájmu v rámci svého obecného základu daně, U fyzických osob se postupuje podle § 9 ZDP a v případě.
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu
Příjmy z kapitálového majetku
Jednoduché účetnictví
Daně z příjmů: shrnutí Dana Šramková Libor Kyncl.
Téma 6: Zdanění příjmů ze závislé činnosti
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Daň z příjmů právnických osob Silniční daň veřejnoprávních poplatníků
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Daň z příjmů právnických osob
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Odměňování zaměstnanců
II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Katedra finančního práva a národního hospodářství
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Daně VY_32_INOVACE_41_828 Projekt.
Správa sociálního zabezpečení
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Daň z příjmů fyzických osob
Daň z příjmů fyzických osob
Řešení příkladů z minula
Příjmy z pronájmu u FO Právnické osoby zdaňují příjmy z pronájmu v rámci svého obecného základu daně, U fyzických osob se postupuje podle § 9 ZDP a v případě.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_DANĚ.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Daně a veřejné rozpočty
Obsah veřejných rozpočtů III
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Zákon o sociálním podniku Mgr. Martina Štěpánková, MPA Úřad vlády ČR
Daňové přiznání k dani z příjmů fo
Daňové přiznání k dani z příjmů PO
Celkový základ daně.
EU_62_A_sada 1_13_M_Příjmy_Pol
Transkript prezentace:

EKONOMIKA DAŇ Z PŘÍJMŮ FYZICKÝCH OSOB ČÁST 1.

Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené, Janské Lázně, Obchodní 282 Tento projekt je financován Evropskou unií – Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Autor: Ing. Jan Sláma Předmět: Ekonomika

Obsah Právní úprava 1 2 Daň z příjmů fyzických osob – obecně Daň z příjmů fyzických osob – dílčí základy 8 9 Daň z příjmů fyzických osob – předmět daně 10

Obsah Osvobození od daně 11 Osvobození od daně 12 Osvobození od daně 13 Osvobození od daně 14 Osvobození od daně

Právní úprava: Zákon č. 586/1992 sb., o daních z příjmů, část první, daň z příjmů fyzických osob (ve znění platném k ) (věcné změny od vyznačeny přímo v textu kurzivou) DAŇ Z PŘÍJMŮ FO 1 1

2

Daň z příjmů fyzických osob – obecně DPFO = osobní důchodová daň Uplatňuje se prakticky ve všech zemích Složitost konstrukce DPFO je dána: - snahou zohlednit sociální postavení poplatníka - měla by stimulovat ke společensky žádoucímu „chování“ poplatníků DAŇ Z PŘÍJMŮ FO 1 3

Daň z příjmů fyzických osob – obecně Toho lze docílit různými způsoby: - progresivní konstrukcí daně v kombinaci s nezdanitelnou částí základu daně - v případě „rovné“ daně slevami na dani - dalšími nezdanitelnými částmi základu daně, ev. slevami na dani zohledňujícími sociální postavení poplatníka DAŇ Z PŘÍJMŮ FO 1 4

Daň z příjmů fyzických osob – obecně K tomu se využívají: Progresivní konstrukce daně, obvykle v kombinaci s nezdanitelnou částí základu daně V případě „rovné“ daně obvykle slevou na dani DAŇ Z PŘÍJMŮ FO 1 5

Daň z příjmů fyzických osob – obecně Dalšími nezdanitelnými částmi základu daně a slevami na dani zohledňujícími sociální postavení poplatník - položkami odčitatelnými od základu daně - daňovým zvýhodněním DAŇ Z PŘÍJMŮ FO 1 6

Daň z příjmů fyzických osob – obecně DAŇ Z PŘÍJMŮ FO 1 7

Daň z příjmů fyzických osob – dílčí základy Zdanění příjmů fyzických osob je rozděleno do pěti dílčích základů (podle charakteru příjmů) Příjmy ze závislé činnosti (§6) Příjmy ze samostatné činnosti (§7) DAŇ Z PŘÍJMŮ FO 1 8

Daň z příjmů fyzických osob – dílčí základy Příjmy z kapitálového majetku (§ 8) Příjmy z nájmu (§9) Ostatní příjmy (§ 10) pozn.: příjmy se rozumí jak peněžní tak i nepeněžní (dosažené i směnou) DAŇ Z PŘÍJMŮ FO 1 9

Daň z příjmů fyzických osob – předmět daně Příjmy jak peněžní tak i nepeněžní, nepeněžní dosažené i směnou Předmětem daně nejsou např.: Úvěry a půjčky – musí se splatit Dědictví a dary – podléhaly dani dědické a darovací, od sice podléhají dani z příjmů fyzických osob, ale dědictví je osvobozeno zcela. Stejně tak dary v I.a II. linii. Dary se daní ve III. linii v rámci ostatních příjmů. DAŇ Z PŘÍJMŮ FO 1 10

Osvobození od daně Příjem z prodeje rod. domu, bytu (podmínka alespoň 2 roky trvalého bydliště; v případě bezpodílového spoluvlastnictví manželů musí podmínku splnit alespoň jeden) Příjem z prodeje nemovitostí, bytů, nebyt. prostor (alespoň 5 let vlastnictví) DAŇ Z PŘÍJMŮ FO 1 11

Osvobození od daně Příjem z prodeje hmotných movitých věcí – v případě motorových vozidel, letadel a lodí podmínkou vlastnictví alespoň 1 rok Státní příspěvek FO u stavebního spoření Reklamní dar pro OSVČ do 500,- Kč (podm. logo apod.) DAŇ Z PŘÍJMŮ FO 1 12

Osvobození od daně Ceny z veřejných soutěží a slosování do ,- Kč (u sportu jen amatérům) Stipendia, dotace apod. Výživné DAŇ Z PŘÍJMŮ FO 1 13

Osvobození od daně Příjmy v souvislosti se živel. pohromami Náhrady škod a pojistná plnění Dávky nemocenského pojištění, sociální dávky, důchody, výživné, podpory v nezaměstnanosti (pravidelně vyplácené důchody a penze do 36ti násobku minimální mzdy/rok.) DAŇ Z PŘÍJMŮ FO 1 14

Osvobození od daně DAŇ Z PŘÍJMŮ FO 1 15

Poradce 2013, 2014; periodikum Poradce s.r.o. Č.Těšín Marková H.;Daňové zákony 2012, 2013, nakl. GRADA Publishing a.s.,Praha Vančurová, Daňový systém ČR 2006, ISBN , nakl. 1. VOX Použité zdroje

Použité zdroje - obrázky tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQcNYCGGp5BvdSdXX 8srNO_SJ45UZvouVoU7wYlDL2E3oaw9AMd