NÁZEV ŠKOLY : Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.5.00/34.1073 NÁZEV MATERIÁLU : VY_32_INOVACE_2B_13_Anglicky psaná experimentální.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_ 32_INOVACE_Čj.Žá.18.
Advertisements

Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Současná česká a světová literatura
Zásady rozboru textu uměleckého a neuměleckého
Mgr. Michal Oblouk. nejjednodušší podává fakta (co se kdy a kde stalo nebo stane) údaje jsou řazeny v místních či časových sledech nebo abecedním způsobem.
FRÁŇA ŠRÁMEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Karolina Světlá 8. ročník.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_07.
VY_32_INOVACE_31-19 Česká próza po r Milan Kundera.
JAMES JOYCE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Gymnázium Jiřího Ortena KUTNÁ HORA
VY_32_INOVACE_ČJ.8.10 – Božena Němcová,prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/12/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvoření
Portréty literárních osobností světové literatury.
SVĚTOVÁ MEZIVÁLEČNÁ PRÓZA
Guy de Maupassant
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová.1 Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ;
Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CJL_4S2N_NT_01_04 NázevArnošt Lustig Druh učebního materiáluPrezentace PowerPoint PředmětČeský jazyk a literatura Ročník4.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.13 Název pro školu: EU ČJ 13 II Název materiálu: Karel Hynek Mácha Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
Vladislav Vančura 9. ročník.
Poezie ve světové literatuře
VIRGINIA WOOLFOVÁ Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Nové literární skupiny I. Mgr. Ludmila Růžičková
Téma: Světová próza 1. poloviny 20. století VY_32_INOVACE_142.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Světová literatra mezi světovými válkami
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 1. a 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
největší literární osobnost 2. pol. 19.stol. novinář, básník, prozaik, literární a divadelní kritik pocházel z Malé Strany gymnázium,maturita, filozofie.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Francis Scott Fitzgerald. NÁZEV ŠKOLY : Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU : VY_32_INOVACE_2B_17_Francis.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.3.6 Karel Poláček Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
Čeští hudební skladatelé Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_10_ČEŠTÍ HUDEBNÍ SKLADATELÉ.
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus ve světové literatuře Název vyučovací oblasti:Představení života a díla Guy de Maupassanta.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_George Orwell TEMA: Fantastická literatura ČÍSLO PROJEKTU: 1.07/1.4.00/
Literatura = písemnictví Jeden z druhů umění, písemné záznamy. Rozdělení: a) odborná literatura b) krásná literatura = BELETRIE c) jednací písemnosti (př.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_14_LITERATURA.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková MICHAL VIEWEGH nar „Tento román – jako koneckonců většina.
James Joyce Odysseus. James Joyce ( )  prozaik, básník, učitel  narozen v Dublinu  studoval univerzitu v Dublinu  1902 odjel do Paříže  většinu.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Novalis. Název školy:Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Významní představitelé renesanční literatury
Jan Neruda - dílo.
SLOHOVÉ POSTUPY A ÚTVARY
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
VY_32_Inovace_ Arnošt Lustig Český jazyk 9. ročník
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
TÉMA: ERICH MARIA REMARQUE AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_03 Prokletí básníci
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Spisovatel Šumavy Karel Klostermann
„Moudré ucho neposlouchá, co hloupá huba povídá.“
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
Gustav Flaubert Paní Bovaryová.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_20_24_Romain Rolland
Irské štěstí.
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ JAZYK
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Spisovatelé dětské literatury
Prokletí básníci pojmenování pro francouzské básníky dekadentního ražení dekadence – úpadek, pocit umělců znechucených společností = neúcta k pravidlům.
VY_32_INOVACE_18_Literatura 19. století
MODERNÍ SVĚTOVÁ PRÓZA JAMES JOYCE VIRGINIA WOOLFOVÁ MARCEL PROUST
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY : Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU : VY_32_INOVACE_2B_13_Anglicky psaná experimentální próza TÉMA SADY : Literatura 19. a 20. století ROČNÍK : septima DATUM VZNIKU: únor 2014 AUTOR : Mgr. Kateřina Benešová

 Materiál je určen k výkladu a práci s texty anglicky píšících experimentálních prozaiků Jamese Joyce a Virginie Woolfové.  Materiál navazuje na prezentaci o francouzské experimentální próze, tudíž sem už nebyly řazeny obecné informace o experimentální literatuře.  Pro odkrytí správných řešení jsou použity animace  Materiál je doplněn hypertextovými odkazy na audio ukázky

 1882 – 1941  Irský romanopisec a básník  Katolická rodina, Dublin  Většinu svého dospělého života prožil v zahraničí – Paříž, Rakousko – Uhersko, atd.  Pracoval hlavně jako učitel angličtiny či novinář  Oční choroba – na určitou dobu takřka oslepl Zajímavosti: - Přátelství s psychologem C. G. Jungem, s nímž se stýkal ve Švýcarsku - ovlivněn vírou své rodiny – obdiv k Tomáši Akvinskému Obr. 1

 Nejvýznamnější Joycův román  Parafráze Homéra (odkazuje k němu už názvem), ale čerpá i z jiných slavných děl (např. Shakespeare, Bible, …)  Psáno 7 let  Děj se odehrává v Dublinu během jediného dne  Kompozičně je román velmi složitý, autor zahrnuje své zkušenosti a znalosti  mozaika všeho, co sám znal či zažil  čtenářsky náročné  Proud vědomí Zajímavosti: -Poprvé byla kniha vydána v Paříži, protože v Británii problémy s cenzurou kvůli obscénnosti - brzy se dočkala celé řady překladů, přestože je tak komplikovaná, že překlady jsou obtížné Obr. 2

 Leopold Bloom (Odysseus) › Živí se sháněním inzerátů pro noviny › Vzdělaný, inteligentní, chodící encyklopedie › Praktický  Štěpán Dedalus (Telemachos, Daidalos, Hamlet) › Učitel a začínající básník › Inteligentní, snílek, postrádá otce  Molly Bloomová (Penelopé) › Manželka Leopolda › Krásná a náruživá operní pěvkyně › Není věrná „Co jsem se napřemýšlel o Joyceovi a Picassovi, mistrech fragmentálních estetických obsahů a kupení geniálních trosek. V Odysseovi vplývá nekonečný, bezdechý svět trosek do skutečna, tj. do vesmíru neslýchaných vzdechů a nářků a neprolitých slz, neboť utrpení se samo zalklo a své estetické ‚hodnoty‘ začalo zjevovat nekonečné rumiště…“ C. G. Jung Obr. 3

 Jakými rovnoběžnými cestami se vraceli Bloom s Štěpán? Vyšli oba zároveň normálním procházkovým krokem z Beresford Place a kráčeli ve jmenovaném pořádku po Lower a Middle Gardiner Street a Mountjoy Square West: potom zpomaleným krokem, oba zahnuvše vlevo, klátili se po Gardiner´s Place až na roh Temple Street North: pak zpomaleným krokem zahnuli vpravo a s občasnými zastávkami kráčeli po Temple Street North až k Hardwick Place. Pokračovali pomaleji nestejnoměrným krokem a přešli prostředkem okrouhlé prostranství před George´s Church, poněvadž průměr kruhu je vždycky menší nežli polokruh.  O čem uvažovali oba muži po cestě? O hudbě, literatuře, Irsku, Dublinu, Paříži, přátelství, ženě, prostituci, výživě, vlivu plynového nebo obloukového světla nebo žárovek na vzrůst kolem rostoucích paraheliotropických stromů, nahodile postavených obecních košů na smetí, římsko- katolickou církev, kněžský celibát, irský národ, jezuitskou výchovu, různá povolání, studium lékařství, uplynulý den, neblahém vlivu dne, který předchází sabbath, Štěpánově zhroucení.

1. O čem předchozí text je? › Autor zde popisuje cestu dvou hlavních postav a jejich úvahy. 2. Vyhledejte v textu znaky experimentální literatury: › Nedějovost › Dlouhá souvětí › Důraz na detaily, zachycení atmosféry 3. Jakým dojmem na vás text působí? › Individuální řešení

 Dubliňané › 15 naturalistických povídek o obyvatelích Dublinu › Ústřední motiv je pochopení sama sebe › Některé v ich-formě, jiné v er-formě › Objevuje se dětský vypravěč  Portrét umělce v jinošských letech › Částečně autobiografické dílo › Popisuje dospívání Štěpána Dedala › Klasická próza v er-formě prokládána deníkovými záznamy J. Joyce čte z Odyssea Obr. 5

 1882 – 1941  Nar. v Londýně  Ve 13 letech přišla o matku  nervové zhroucení  Po smrti otce se pokouší o sebevraždu  I se sourozenci se stěhuje do Bloomsbury – spolek umělců (Bloomsbury Group)  Vdává se a s manželem zakládají nakladatelství  Nakonec nedokáže čelit ps. problémům a končí sebevraždou – utopila se Obr. 6 Zajímavosti: -Blízká až intimní přátelství se ženami -Aktivně se s manželem zapojili do protifašistického odboje

 Nejslavnější dílo  Imresionistický román  Hl hrdinka: Clarissa Dallowayová – padesátnice ze střední vrstvy, kterou postupně poznáváme během jednoho dne jejího života  Další postavy: její manžel, bývalý milenec, Sally Setonová,…  Do děje se prolíná příběh Septima Smithe – básník, který prošel válkou, trpí ps. chorobou a spáchá sebevraždu  Děj: Clarissa chystá večírek Obr. 7 „Je to analýza příčetnosti, šílenství a sebevraždy. Svět viděný současně očima duševně zdravých a šílených. Myslím, že je to můj nejlepší román.“ V. Woolfová

 Paní Dallowayová řekla, že květiny koupí sama. Vždyť Lucy čekalo ještě plno práce. Dveře se vysadí z pantů, přijdou ti chlapíci od Rumpelmayera. A pak, pomyslila si Clarissa Dallowayová, je tak krásné ráno - svěží a čerstvé, jako by je zrovna vyklopily děti z formičky na pláži.Nádhera! Šipka do vody! Zrovna tak jí to vždycky připadalo v Bourtonu, když prudce otevřela francouzské okno - panty přitom zlehka zaskřípěly, ten zvuk jí zní v uších ještě teď - a rovnou vyběhla ven. Jak svěží, jak klidné a samozřejmě tišší nežli tady bývalo časné jitro tam, jako plesknutí vlny, polibek vlny, studený, prudký a navíc (vždyť jí tenkrát bylo osmnáct) slavnostní. Jak tam tak stála u otevřeného okna, cítívala, že se určitě stane něco hrozného, dívala se na květiny, na stromy, na mlžný opar kolem, na vrány, jak vzlétají a usedají, vzlétají a zase usedají. Stála tam, dívala se, a vtom jí Peter Walsh povídá: „Skládáta básně mezi zeleninou?" - tak nějak to řekl? – „Já mám radši lidi než karfiél," - řekl to takhle? Určitě tak nějak jí to řekl jednou zrána při snídani, když si vyšla na terasu - Peter Walsh.

1. O čem text pojednává? › Duševní pochody hlavní postavy (vzpomínky) 2. Jaké znaky experimentální tvorby text vykazuje? › Nápodoba myšlení (proud vědomí) Clarissy › Asociace (dnešní ráno jí připomíná její mládí) › Subjektivita (nahlížíme na realitu očima 1 postavy) 3. Jazykový rozbor: › Výčty (jak svěží, jak klidné, jak…) › Opakování (vzlétají a usedají, vzlétají a zase usedají) › Vsuvky (vždyť jí tenkrát bylo osmnáct)

 K majáku › Příběh rodiny vyprávěný různými vypravěči s různými časovými rozestupy  Orlando › Román o mladém šlechtici (dospívání, láska, zklamání), který se změní v ženu (užívání si života, dýchánky, poezie), nakonec se vdává Obr. 8 Nahrávka V. Woolfové + foto

 Obr. 1: NEZNÁMÝ AUTOR. wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: t.jpg  Obr. 2: NEZNÁMÝ AUTOR. kosmas.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obr. 3: NEZNÁMÝ AUTOR. arcadia.edu [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  JOYCE, James. Odysseus [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obr. 4: NEZNÁMÝ AUTOR. wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obr. 5: THE EGOIST LTD., LONDON. wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Man.jpg

 Obr. 6: BERESFORD, George Charles. wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:  Obr. 7: NEZNÁMÝ AUTOR. rhymeless-art.blogspot.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: woolfova-pani-dallowayova.html  Obr. 8: NEZNÁMÝ AUTOR. dantikvariat.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: