Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu"— Transkript prezentace:

1 Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Vzdělávání pro konkurenceschopnost č. výzvy 21, prior. osa Počáteční vzdělávání Výuková oblast: Umění a kultura Číslo materiálu: VY_12_INOVACE_53 Ročník: 8. Sada: Hudební výchova Druh: Prezentace Autor: Mgr. Sylva Ludvíková Název: Ema Destinnová Anotace: Život a dílo české operní pěvkyně Datum vytvoření: Datum ověření:

2 26.2.1878 – 28.1.1930 Nejslavnější česká operní pěvkyně.
Ema Destinnová Nejslavnější česká operní pěvkyně.

3 Božská Ema – tak nazývali tuto královnu zpěvu, v jejímž projevu bylo opravdu cosi nadpozemského, před čím se skláněl operní zpěv. Vlastním jménem Emílie Kittlová pocházela z rodiny bohatého vlastence Emanuela Kittla. Matka již od dětství vedla Emu k hudbě, neboť sama nějaký čas působila jako operní pěvkyně v Paříži. Talentovaná dcera však vynikala stejnou měrou i v přednesu, kreslení a v literatuře. Po absolvování Vyšší dívčí školy v Praze se rozhodla studovat zpěv u tehdy významných učitelů, manželů Loewcových.

4 Od r studovala rovněž herecký projev v Dramatické škole Národního divadla a kroužku slavné herečky Otýlie Sklenářové-Malé. Několikrát se marně pokusila o přijetí do Národního divadla. Neslavně pro ni skončilo i přislíbené angažmá v drážďanské opeře v r. 1897, kde vinou zákulisních intrik německých zpěvaček veřejně vůbec nevystoupila. Poprvé se objevila na scéně až o rok později v Královské dvorní opeře v Berlíně. Diváci byli uchváceni a od té chvíle kráčela Destinnová nezadržitelně od úspěchu k úspěchu.

5 V Berlíně působila deset let; její sláva rostla i četnými pohostinskými vystoupeními v Londýně, Paříži a dalších evropských metropolích. Během stálého angažmá v Metropolitní opeře v New Yorku (po boku Enrika Carusa) v letech , jež bylo vůbec nejslavnějším obdobím její kariéry, občas zajížděla do Prahy do svého bytu v Kaiseršejnském paláci na Malostranském náměstí. Zásluhou Destinnové zazněla v New Yorku r poprvé Prodaná nevěsta v nastudování Gustava Mahlera.

6 Návrat domů z největší slávy v r. 1916 byl pro operní divu tragický
Návrat domů z největší slávy v r byl pro operní divu tragický. Byla obviněna ze styků s protirakouským odbojem, ocitla se pod policejním dozorem a pobyt v cizině jí byl zakázán. Odchod z bytu na Malé Straně do zámečku ve Stráži nad Nežárkou pro ni byl i odchodem z veřejného života. Po válce vystupovala v Národním divadle a pokoušela se obnovit angažmá v zahraničí, ale její vystoupení byla již jen odleskem bývalé slávy.

7 V letech 1924-25 vydala čtenářsky úspěšný román Ve stínu modré růže
V letech vydala čtenářsky úspěšný román Ve stínu modré růže. Svých dobrých znalostí němčiny využila při překladu Zeyerovy pohádky Radúz a Mahulena.

8 Použité zdroje: HAŠKOVEC,V.-MÜLLER,O.-TATÍČKOVÁ,I.Galerie géniů aneb kdo byl kdo.PRAHA:ALBATROS nakladatelství, a.s.,2000.ISBN

9 Úkoly pro žáky: 1) Ve které zemí začínala a ve které se prosadila? 2) Pro co ještě měla talent? 3) Které dílo zásluhou Destinové zaznělo v New Yorku? 4) V čem zúročila znalost němčiny? 5) Jak si vedla po návratu do Čech po první světové válce?


Stáhnout ppt "Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu"

Podobné prezentace


Reklamy Google