Termika bublinové úlohy Mgr. Miroslava Bělochová Termika.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ledový blok rozřízneme na dva různě velké kusy (viz obrázek). Porovnejte teplotu obou kusů ledu. A.Teplota většího kusu A je nižší. B.Teplota menšího kusu.
Advertisements

Termika, skupenské přeměny Bublinové úlohy Mgr. Miroslava Bělochová.
F YZIKA Vzájemné působení těles. Síla. Vypracoval: Lukáš Karlík.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Často slyšíme věty: Led je lehčí než voda Železo je těžší než peří Má však železná jehla větší hmotnost než peří v peřině?
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
SPALOVACÝ MOTORY – DIESELOVÉ. OBSAH Úvod Vynález dieselového motoru
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
HUSTOTA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_14_29.
Mechanické vlastnosti dřeva - úvod VY_32_INOVACE_28_565 Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo.
Var Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Neboli můj život… Dominik Prok 2009/2010 Základní škola a mateřská škola Regionu Karlovarský venkov.
Termika kalorimetrie Bublinové úlohy Mgr. Miroslava Bělochová.
Vánoční cukroví Perníčky Homolková, Hyská.
Objem a povrch kvádru a krychle
ČAS.
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_23_FYZIKA
Určení měrných skupenských tepel vody
Základy rovnovážné termodynamiky
ARCHIMÉDŮV ZÁKON Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_04_29.
GRAVITAČNÍ SÍLA. GRAVITAČNÍ POLE
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_47_F6
Tání a tuhnutí Tání je děj, při kterém se pevná látka mění v kapalinu.
zpracovaný v rámci projektu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Vojtěch Kawan Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_HUDEBNI_CINNOSTI_02.
TEPLOTA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_12_29.
Krácení a rozšiřování poměru
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_22_FYZIKA
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_33_FYZIKA
ZLOMKY I. – opakování pojmů a postupů při početních operacích
Skupenské teplo tání (tuhnutí)
Materiál je určen pro žáky od 3.třídy.
Poměr v základním tvaru.
VY_32_INOVACE_Pel_II_05 Rovnice – úlohy o společné práci
Už víme, jaký směr má gravitační síla, ale známe její velikost?
Saturn Sluneční soustava Název školy
MATEMATIKA Poměr, úměra.
EU_32_sada 2_08_PV_Podnebí, podnebné pásy_Duch
VYPAŘOVÁNÍ SUBLIMACE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_32.
Dostupné z Metodického portálu
Prvňáci a matematika Poznáváme čísla do
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
VYBER SPRÁVNÉ PŘÍSLOVÍ
VY_32_INOVACE_14_32_POHYBY ZEMĚ – STŘÍDÁNÍ DNE A NOCI
Název školy: Základní škola a mateřská škola Dolní Bojanovice, okres Hodonín příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Označení materiálu:
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Výpočet tepla VY_32_INOVACE_20_Výpočet tepla Autor: Pavlína Čermáková
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
VNITŘNÍ ENERGIE TĚLESA
Měrná tepelná kapacita látky
zpracovaný v rámci projektu
Slovní úlohy o společné práci
VY_32_INOVACE_
Poměr v základním tvaru.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lenka Marková Název materiálu:
Obvody a obsahy obrazců
M-Ji-CU055-Slovni_ulohy_na_smesi
VY_32_INOVACE_13 13 Litr – jednotka objemu autor: Mgr. Jana Kobylková
Vlastnosti látek − hustota
Umím si umýt ruce Samostatně používám ručník Nepoužívám v průběhu dne nebo odpoledního odpočinku pleny Umím používat WC (nepoužívám nočník!) Umím se vysmrkat,
Už víme, jaký směr má gravitační síla, ale známe její velikost?
Jupiter Sluneční soustava Název školy
ŠÍŘENÍ TEPLA (zapni zvuk)
NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_07_M7_Hanak
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Fyzika
Transkript prezentace:

Termika bublinové úlohy Mgr. Miroslava Bělochová Termika

Ledový blok rozřízneme na dva různě velké kusy. Teplota obou kusů je stejná. Teplota většího kusu je nižší, protože větší kus má v sobě více chladu.. Teplota menšího kusu je nižší, protože má menší rozměry a rychleji se ohřívá. Nemáte pravdu. Já si myslím, že… Ondra A Vojta B Zdeněk C Natálka D

Termika Teplota většího kusu másla je vyšší. Větší kus másla pojme větším povrchem víc tepla a bude mít větší teplotu. Teplota menšího kusu je vyšší. Oba kusy získají stejně tepla. Při menším objemu bude mít menší kus vyšší teplotu. Teplota obou kusů postupně se vyrovná s teplotou okolí a je tedy stejná. Nemáte pravdu. Já si myslím, že… Ondra A Vojta B Zdeněk C Natálka D Z lednice jsme vyndali čtvrtku (250 g) a osminku (125 g) másla a nechali je v kuchyni změknout. Porovnejte teplotu obou kusů másla poté, co dvě hodiny ležely na vále v kuchyni.

Termika Z jednoho kusu ledu uřízneme dvě kostky stejného tvaru, z nichž první kostka bude mít dvakrát větší hmotnost než kostka B. Obě necháme volně ležet na stole. Dříve roztaje menší kostka. Těžší kostka roztaje dříve, protože má větší povrch. Obě kostky za stejnou dobu, protože tají ve stejných podmínkách. Nemáte pravdu. Já si myslím, že… Ondra A Vojta B Zdeněk C Natálka D

Termika Z jednoho kusu ledu uřízneme dvě kostky stejného tvaru, z nichž první kostka bude mít dvakrát větší hmotnost než kostka B. Obě necháme volně ležet na stole. Které z kostek musíme dodat více tepla, aby roztála? Více tepla musíme dodat menší kostce. Oběma kostkám musíme dodat stejně tepla, protože jsou ze stejného materiálu. Více tepla musíme dodat těžší kostce. Nemáte pravdu. Já si myslím, že… Ondra A Vojta B Zdeněk C Natálka D

Termika Nemáte pravdu. Já si myslím, že… Ondra A Vojta B Zdeněk C Natálka D V místnosti s pokojovou teplotou jsou po celý den na koberci hračky. Vysvětli, proč mi připadá dřevěná kostka v ruce teplejší než kovové autíčko. Kovy vedou lépe teplo než dřevo. Kovové auto odebírá mé ruce rychleji teplo než dřevěná kostka. V místě dotyku cítím chlad. Dřevo je přirozeně teplejší a kov chladnější.

Termika Nemáte pravdu. Já si myslím, že… Ondra A Vojta B Zdeněk C Natálka D Když sáhneme na dřevěné dveře a na jejich kovovou kliku, můžeme cítit, že klika studí zatímco dřevěné dveře ne. Kov má nižší teplotu než dřevo, proto nás klika studí a dveře ne. Kov lépe odvádí teplo z naší ruky než dřevo, proto nás klika studí a dveře ne. Dřevo i kov mají stejnou teplotu a také vedou stejně teplo. To, že nás klika studí je jen klam.

Termika Nemáte pravdu. Já si myslím, že… Ondra A Vojta B Zdeněk C Natálka D Smotek bavlny, kousek dřeva a kousek železa necháme v chladném dni ležet venku. Který předmět se nám při dotyku bude zdát nejstudenější? Smotek bavlny. Dřevo Železo

Termika Nemáte pravdu. Já si myslím, že… Ondra A Vojta B Zdeněk C Natálka D Smotek bavlny, kousek dřeva a kousek železa necháme v chladném dni ležet venku. Který předmět by měl mít nejnižší teplotu? Smotek bavlny Dřevo Železo

Termika Nemáte pravdu. Já si myslím, že… Ondra A Vojta B Zdeněk C Natálka D Smotek bavlny, kousek dřeva a kousek železa necháme v chladném dni ležet venku. Všechny tři předměty dáme do trouby vyhřáté na 90°C a necháme je tam delší dobu. Který předmět se nám při dotyku bude zdát nejteplejší? Smotek bavlny Dřevo Železo

Citace Žákovské prekoncepce ve výuce fyziky; Dana Mandíková, Josef Trna; Paido 2001 Dílny Heuréky; Eva Hejnová; bublinové úlohy; Hradec Králové 2015

Termika Nemáte pravdu. Já si myslím, že… Ondra A Vojta B Zdeněk C Natálka D Smotek bavlny, kousek dřeva a kousek železa necháme v chladném dni ležet venku. Všechny tři předměty dáme do trouby vyhřáté na 90°C a necháme je tam delší dobu. Který předmět by měl mít nejvyšší teplotu? Smotek bavlny Dřevo Železo

Termika Nemáte pravdu. Já si myslím, že… Ondra A Vojta B Zdeněk C Natálka D

Termika Nemáte pravdu. Já si myslím, že… Ondra A Vojta B Zdeněk C Natálka D

Termika Nemáte pravdu. Já si myslím, že… Ondra A Vojta B Zdeněk C Natálka D