-Portál ÚAP a ÚP Zlínského kraje -Rozbory udržitelného rozvoje území ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Územně analytické podklady obce s rozšířenou působností Děčín
Advertisements

ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY
5. a 6. listopadu 2007Vojtěch Zvěřina PRAHA ročník setkání uživatelů GEPRO a ATLAS.
Územně analytické podklady
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
Úvodní stránka - partner v digitálním světě Externí mapová služba - E.ON ČR.
ÚZEMNÍ PLÁN OBCE A ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY OBCÍ
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
Tento projekt byl financován z INTEGROVANÉHO OPERAČNÍHO PROGRAMU
Marek Knězů PRAHA ročník setkání uživatelů GEPRO a ATLAS MISYS.
Verze Modul OCENĚNÍ DaMaSk
Působnosti obcí na úseku územního plánování od setkání tajemníků obcí Karlovarského kraje KÚKK, ORR, odd. územního plánování, Jana.
Digitální mapa veřejné správy - Portál ÚAP MSK Zpracoval: Mgr. Tomáš Kupča Datum:
Územního plánování na obcích v roce 2007 setkání tajemníků obcí Karlovarského kraje KÚKK, ORR, odd. územního plánování, Jana Kaválková.
Digitální data katastrálních map jako součást územně analytických podkladů Seminář k digitalizaci katastrálních map Praha,
1 Zpráva o uplatňování územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP, Krajský.
1 Zadání územního plánu Zadání územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Plzeň, Krajský.
DMVS Zpracoval: Ing. Ivan Ivanov 1 Typové projekty DMVS -Účelová katastrální mapa realizace 2011, investice cca 9 mil. -Nástroje pro tvorbu a údržbu ÚAP.
Legislativní řešení registru územní identifikace, adres a nemovitostí Vladimír Weis ISSS 2006 Hradec Králové –
Krajský rok informatiky Zlín Tvorba nepodkročitelného standardu GIS pro územní plánování v Libereckém kraji Ing. arch. Jana Děrdová, Ing.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
Úvodní stránka - partner v digitálním světě Poskytování dat pro ÚAP úloha navazující na EMS.
? Územní (prostorové) plánování ÚP
EGovernment Zpracoval: Ing. Ivan Ivanov 1 Typové projekty DMVS.
GIS Plzeňského kraje a projekty v rámci Digitální mapy veřejné správy Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
Portál Jednotné digitální technické mapy
Seminární práce z předmětu SIPOL
EGovernment Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Jednání implementátorů ORP Moravskoslezského kraje Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica Datum: 10.
Vytváření registru územní identifikace a adres v ČR Ministerstvo práce a sociálních věcí Odbor informatiky Mgr. Karel Lux vedoucí oddělení koncepce
Správa stavební 2 Filip Dienstbier, 2010 Nástroje územního plánování Územně plánovací podklady Politika územního rozvoje.
Obce a územně analytické podklady v procesu územního plánování ISSS 2007 – Hradec Králové Vojtěch Zvěřina.
Portál ÚAP MSK (Nástroje pro tvorbu a údržbu ÚAP) Zpracoval: Mgr. Tomáš Kupča Datum:
Aktuální informace k DMVS Ing. Ivan Ivanov Informace k DMVS.
Vložení základní adresy
Zpřístupnění geodat v rámci veřejné zprávy prostřednictvím Webových mapových služeb (WMS) Josef Havaš, INTERGRAPH ČR.
ÚAP – datový model Jihomoravského kraje RNDr. Josef Glos AGERIS. s.r.o. Jeřábkova 5, Brno Tel., fax.: ,
Portál územního plánování v praxi
Územně analytické podklady správních obvodů obcí s rozšířenou působností v území Jihomoravského kraje třetí / čtvrtá úplná aktualizace Územně analytické.
Územní identifikace a adresy v RÚIAN Jiří Formánek.
GeoData územního plánování JMK Mapový portál odboru územního plánování a stavebního řádu Krajského úřadu Jihomoravského kraje Od roku 2006 je v provozu.
Územně analytické podklady Seminář pro pracovníky stavebních úřadů a úřadů územního plánování Jihomoravského kraje Brno, Ing. arch. Zita Řehůřková.
Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s úřady územního plánování Územně analytické podklady obcí Třetí úplná aktualizace Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s úřady územního plánování.
Základní registr územní identifikace a nemovitostí Zbyněk Havelda Úřad pro veřejné informační systémy Seminář sdružení Nemoforum.
23. dubna 2013 Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu aplikační modul geoportálu Jihomoravského kraje „Nástroje.
Digitální technická mapa Plzeňského kraje Služby DTM DMVS PK Setkání partnerských obcí DTM DMVS Plzeň Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky.
PORADA KÚ A ÚÚP ÚAP + info z porady MMR Ing. Morche Lukáš.
Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu 20. března 2012 Výzva č. 08 k předkládání žádosti o finanční podporu v rámci.
4. úplná aktualizace územně analytických podkladů ORP 1.
PRACOVNÍ PORADA PRO POŘIZOVATELE ÚPD ÚAP 13. listopadu 2009 ÚAP Mgr. Tomáš Vaško OÚPSŘ KÚLK.
NÁVRH 2. ÚPLNÉ AKTUALIZACE ÚAPo ORP JIHLAVA Jihlava.
Mapový server Města Moravské Budějovice. Mapový server obsahuje následující projekty:
1 Výdejní aplikace pro územně analytické podklady České geologické služby Vít Štrupl.
JDTM ZK – Využití ve Vodovodech a kanalizacích Vsetín, a.s. Vodovody a Kanalizace Vsetín, a.s. Ing. Vít Petřvalský.
Portál ÚAP a ÚP Zlínského kraje Zlín,
Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s úřady územního plánování Územně analytické podklady obcí AKTUALITY Jana Hurníková, Milan Pachta.
Přesnost map M1: , M1: ve vztahu k ZÚR JMK /3
Editační principy a postupy Portálu ÚAP ZK
Přesnost map M1: , M1: ve vztahu k ZÚR JMK /3
4. úplná aktualizace územně analytických podkladů ORP
ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY (ÚAP)
NÁVRH 2. ÚPLNÉ AKTUALIZACE ÚAPo
NÁVRH 2. ÚPLNÉ AKTUALIZACE ÚAPo
Územně analytické podklady Informace z metodické porady MMR s krajskými úřady ke 2. aktualizaci ÚAP obcí porada KrÚ JMK s ÚÚP JMK
Rozvoj GIS na Karlovarském kraji
Setkání se starosty obcí Karlovarského kraje Téma: Novela stavebního zákona v oblasti územního plánování s účinností od VÝBĚR.
územního plánování na obcích v roce 2007
Geoportál DMVS Karlovarského kraje výdej dat ÚAP návod
PORADA S POŘIZOVATELI ÚPD V LK
Obsah územně plánovacích podkladů
Územně analytické podklady
Transkript prezentace:

-Portál ÚAP a ÚP Zlínského kraje -Rozbory udržitelného rozvoje území ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY

OBSAH 1. Územně analytické podklady (ÚAP) - legislativa - obsah ÚAP 2. Portál ÚAP a ÚP Zlínského kraje - důvody vzniku portálu a cíle - funkcionality portálu - praktická práce na portále (životní situace) 3. Rozbory udržitelného rozvoje území

1. Územně analytické podklady (ÚAP) - § 26 až 29 stavebního zákona (zák. č. 183/2006Sb.), § 4 a 5 vyhlášky č. 500/2006 Sb. - ÚAP- nový nástroj územního plánování…územně plánovací podklad => pořizovány průběžně a aktualizovány - dvojí podrobnost:. ÚAP obcí (MěÚ Vsetín) – podklad pro ÚPD obcí. ÚAP obcí (MěÚ Vsetín) – podklad pro ÚPD obcí. ÚAP kraje (KÚ ZK)- podklad pro ÚPD kraje. ÚAP kraje (KÚ ZK)- podklad pro ÚPD kraje - údaje o území (poskytovatel údajů, tj orgán veřejné správy a vlastník DI a TI )- bezodkladně, především digitálně s pasportem + průzkumy pořizovatele … => dle př. 1A vyhlášky č. 500/2006 Sb.

ÚAP obsahují (vyhl. č. 500/2006 Sb., o ÚAP, ÚPD a způsobu eÚPČ ):  zjištění a vyhodnocení stavu a vývoje území, jeho hodnot, limitů využití území, záměrů na provedení změn v území, tj. údaje o území + průzkumy = podklady RURÚ  Výkres limitů, hodnot a záměrů  zjištění a vyhodnocení udržitelného rozvoje s uvedením SWOT v tematickém členění … závěrem vyhodnocení 3 pilířů ( P,SE,H ) + určení problémů k řešení v ÚPD ( závady, střety záměrů s limity, hodnotami… ), tj. rozbor udržitelného rozvoje území (RURÚ)  Problémový výkres

2. Portál ÚAP a ÚP Zlínského kraje Nespornou výhodou portálu je soustředění veškerých dat na jednom místě ( nedochází k roztříštění a pracnému vyhledávání různých podkladů a informací na různých místech). Tato data jsou pravidelně aktualizovaná  úplnost a aktuálnost. (pracovníci ÚAP editují data dálkově v datovém skladu) Údaje zobrazené prostřednictvím Portálu se stávají svou úplností základním podkladem pro tvorbu koncepcí Zlínského kraje.

Návaznost na dosavadní aktivity ZK v oblasti standardizace datových základen pro své správní území: Povinnost pro ÚÚP a KÚ zveřejňovat ÚAP způsobem a v rozsahu umožňujícím dálkový přístup ( grafická část ÚAP pro veřejnost ) Portál si společně zřizují a finančně zabezpečují ORP ZK, úloha ZK koordinační a sjednocující Odstranění problémů vyplývajících z izolovaných řešení jednotlivých ORP ZK ( různé metodiky, datové modely, referenční podklady ) Hromadné zpracování a údržba dat na 1 místě > finanční a personální úspory Princip jedné a jednotně zpracované datové sady pro ÚAP a ÚP > vzájemná souvztažnost mezi těmito daty ( data vydaného ÚP se automaticky stávají daty ÚAP a naopak, data ÚAP jsou součástí kompozic výkresů ÚP )  tvorba JDTM  udržování ÚKM  jednotné dig. zpracování ÚP  aj. Důvody vzniku portálu a cíle DATOVÝ SKLAD A PORTÁL ÚAP POSKYTUJÍ VŠECHNY POTŘEBNÉ SLUŽBY A NÁSTROJE PRO VŠECHNY TYPY UŽIVATELŮ PROSTŘEDNICTVÍM PORTÁLU ÚP A ÚAP (pracovníci ÚAP, architekti, projektanti, SÚ, veřejnost…dle legislativy)

zobrazování dat ÚAP (podkladů pro zpracování rozborů udržitelného rozvoje území a dat vzešlých z těchto rozborů) a dat jednotně zpracovaných územních plánů vizualizace dat zobrazovaní přednastavených sestav (ÚAP - výkresy hodnot, limitů, záměrů, střetů a problémů, ÚP - výkresy základního členění území, hlavní výkresy, výkresy VPS a VPO, výkresy záboru ZPF a PUFL) a uživatelských mapových kompozic zobrazování metadat (o jevech, o jednotlivých prvcích) tisk mapových kompozic jednoduché analýzy (např. informace o jevech, které leží na vybrané parcele) zobrazování textových části (RURÚ, ÚP, …) výdej dat, metadat, textových částí editace dat a metadat oprávněnými subjekty verzování ( uchovávání historie veškerých provedených změn )dat, metadat, textových částí Funkcionality portálu

Vstup na portál Portál mapových služeb ZK pro získání přístupového jména a hesla => individuální tvorba mapových sestav z ÚAP - prohlížení předdefinovaných výkresových sestav ÚAP ( tj. výkres limitů, hodnot, záměrů a problémů ) -prohlížení ostatních vrstev včetně všech funkcionalit Portálu JUAP (ÚP, ZUR, KN) je BEZ OMEZENÍ

Vstup na portál Portál mapových služeb ZK přístup jednotlivých uživatelů se liší v právech na portále Úvodní stránka slouží pro výběr jednotlivých záložek  Home  Mapové sestavy (viz. dále)  Editace dat  Výdej dat  Metadata  Support  Registrace  Nápověda - pořizovatelé ÚAP a ÚP ( nejvyšší práva, tj. editace dat, prohlížení sestav, prohlížení jednotlivých jevů a podjevů – seskládání vlastních výkresových sestav, výdej dat, support) - projektanti v oblasti územního plánování (výdej dat) - stavební úřady - poskytovatelé údajů -veřejnost – omezený přístup

Mapové sestavy a) Přehledová mapa, měřítko, nástroje (ovládací panel) a menu Přehledová mapa s kartografickými i geografickými souřadnicemi ( dle polohy kurzoru )+ měřítko (lze navolit) Přiblížení (intervalově)- pro přiblížení výřezem přidržet klávesu ctrl + pravé tlačítko myši !!! Oddálení (intervalově) Posun mapy doleva Posun mapy doprava Výběr obdélníkem Zobrazit celek Překreslit Propojení s daty katastru nemovitostí - přes tlačítko „KN“ a kliknutí do mapy

Mapové sestavy I.Výkresy ÚAP (předdefinované) II. ÚAP ve struktuře vyhl. č.500/2006Sb. (ORP + kraj) – není k dispozici přes přístup pro veřejnost III.Podkladové mapy IV.Mapa katastru ČR V.Stavební úřad VI.Výkresy ÚP a ZUR -Kliknutím na šedé záhlaví nebo ikonku plus rozbalíte požadovanou skupinu vrstev -Po zapnutí obnovíte tlačítkem „překreslit“, které se objeví -Celkem asi 1000 vrstev b) Mapové vrstvy + zákl. členění obsahu portálu Orientace ve vrstvách dle přílohy č. 1A vyhlášky č.500/2006Sb.

Mapové sestavy b) Mapové vrstvy + zákl. členění obsahu portálu -Standardním podkladem účelová katastrální mapa, možnost připojit aktuální katastrální mapu (ČUZK) i mapu pozemkového katastru -Bloková mapa -WMS Ortofoto -Vrstevnice I.Výkresy ÚAP (předdefinované) II. ÚAP ve struktuře vyhl. č.500/2006Sb. (ORP + kraj) – není k dispozici přes přístup pro veřejnost III.Podkladové mapy IV.Mapa katastru ČR V.Stavební úřad VI.Výkresy ÚP a ZUR

Životní situace  Vyhledávání (lokalizace) parcely  Informační dotazy  Zobrazování dokumentů (pasportů), metadat (o jevech, o jednotlivých prvcích)  Tisk mapových kompozic  Zobrazování územních plánů  Jednoduché analýzy – informace o současném stavu využití pozemků a záměrech, informace o sledovaných jevech, které zasahují vybranou parcelu (hodnoty, limity a jiné jevy) => tvorba mapových sestav….nutnost interpretovat zobrazená data !!!

Správní jednotky Č.p/č.e. Adresa Parcela Pokud chcete vyhledávat, překlikněte na záložku "hledat" a vyberte typ dotazu. a) Lokalizace Životní situace Automatická lokalizace objektu v mapě

b) Informační dotazy Vyberete informační dotaz u požadované vrstvy zaškrtnutím ikonky => V mapě budou zobrazeny ikonky informačních dotazů. Po kliknutí na některou zobrazíte menu a výběrem položky zobrazíte popisné informace do panelu "informace" Životní situace překreslit

c) Zobrazování dokumentů (pasportů aj.), metadata, atributy, zařazení do jevu, verzování dat Životní situace Zobrazení dat platných k zadanému datu

d) Tisk nadefinovaných mapových sestav Životní situace

Legenda se zobrazuje automaticky v závislosti na zapnutých vrstvách a měřítku na záložce "Legenda". Dynamická legenda Životní situace d) Zobrazování legendy

Životní situace e) Zobrazování územních plánů a Zásad územního rozvoje

Životní situace e) Zobrazování územních plánů a Zásad územního rozvoje

Měřítková omezení pro zobrazování vrstev !!! - Aktivní (bílá) x neaktivní (šedá) vrstva !!!!!!!!! (v závislosti na měřítku…předdefinované!) - Měřítkové omezení dané vrstvy se zobrazí i při,,položení“ kurzoru nad danou vrstvu  Územní plán: 1:1000 až 1:  Zásady územního rozvoje: 1: až 1:  Atd. …další vrstvy se zobrazují individuálně podle obsahu a podrobnosti jejich zpracování S ohledem na obsah a podrobnost jednotlivých vrstev a složitost jejich načítání je zobrazování jednotlivých vrstev měřítkově omezené.

Portál mapových služeb ZK 3. Rozbory udržitelného rozvoje území - zjištění a vyhodnocení udržitelného rozvoje s uvedením silných a slabých stránek, příležitostí a hrozeb v tematickém členění … závěrem vyhodnocení vyváženosti vztahu územních podmínek pro příznivé životní prostředí, pro hospodářský rozvoj a pro soudržnost společenství obyvatel území -určení problémů k řešení v ÚPD ( závady, střety záměrů s limity, hodnotami… ) RURU obsahují: Rozbory udržitelného rozvoje území (RURU) obcí s rozšířenou působností ve Zlínském kraji jsou zveřejněny a prezentovány na portále územně analytických podkladů a územních plánů Zlínského kraje (JUAP)

Portál mapových služeb ZK Aktualizace RURU r TEXTOVÁ ČÁST: -Rozbor udržitelného rozvoje území s kartami (pasporty) obcí - Seznam problémů k řešení po obcích GRAFICKÁ ČÁST: -Problémový výkres v prostředí JUAP (více či méně lokalizované problémy k řešení pro jednotlivé obce ORP Vsetín)

Portál mapových služeb ZK Aktualizace RURU r TEXTOVÁ ČÁST: -Rozbor udržitelného rozvoje území s kartami (pasporty) obcí - Seznam problémů k řešení po obcích

Portál mapových služeb ZK Aktualizace RURU r TEXTOVÁ ČÁST: -Rozbor udržitelného rozvoje území s kartami (pasporty) obcí - Seznam problémů k řešení po obcích Hodnocení vyváženosti vztahů územních podmínek pro udržitelný rozvoj

Portál mapových služeb ZK Aktualizace RURU r TEXTOVÁ ČÁST: -Rozbor udržitelného rozvoje území s kartami (pasporty) obcí - Seznam problémů k řešení po obcích Určení potřeby ploch pro bydlení Demografická prognóza – dle trendu posledních 20 let Nastavení ostatních vstupních údajů… Zhodnocení vypočtené potřeby ploch pro bydlení vůči platnému územnímu plánu…

Portál mapových služeb ZK Aktualizace RURU r TEXTVÁ ČÁST: -Rozbor udržitelného rozvoje území s kartami (pasporty) obcí - Seznam problémů k řešení po obcích Karty (pasporty) obcí Seznam problémů k řešení po obcích

Portál mapových služeb ZK Aktualizace RURU r Problémový výkres GRAFICKÁ ČÁST: -Problémový výkres v prostředí JUAP (více či méně lokalizované problémy k řešení pro jednotlivé obce ORP Vsetín)

Městský úřad Vsetín Odbor územního plánování, stavebního řádu a dopravy RNDr. Jiří Švarc