Název školy: Základní škola Dobříč, okres Plzeň - sever, příspěvková organizace Autor: Mgr. Anna Dyková Název : VY_12_INOVACE_36_Pravopisná cvičení Téma:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
32_04_25 Podmět Anotace Prezentace: Základní větný člen – podmět, výklad s animacemi Vzdělávací oblast, vzdělávací obor Jazyk a jazyková komunikace, Český.
Advertisements

Sčítálek.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_739_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_334_Zájmena AUTOR: Mgr. Šárka Kubáčková ROČNÍK, DATUM: 7.,
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_12_Vedlejší věta předmětná Autor Chňoupková.
Název školy: Základní škola Dobříč, okres Plzeň - sever, příspěvková organizace Autor: Mgr. Anna Dyková Název: VY_12_INOVACE_33_Domácí mazlíčkové Téma:
Název školy: Základní škola Dobříč, okres Plzeň - sever, příspěvková organizace Autor: Mgr. Anna Dyková Název: VY_12_INOVACE_25_Přídavná jména měkká Téma:
Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku, slouží k výkladu nového učiva Datum: Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
Název školy: Základní škola Dobříč, okres Plzeň - sever, příspěvková organizace Autor: Mgr. Jitka Šteflová Název: VY_12_INOVACE_23_Průběh lidského života.
Název školy: Základní škola Dobříč, okres Plzeň - sever, příspěvková organizace Autor: Mgr. Anna Dyková Název : VY_32_INOVACE_09_Zima Téma: Zima Číslo.
Název školy: Základní škola Dobříč, okres Plzeň - sever, příspěvková organizace Autor: Mgr. Anna Dyková Název: VY_12_INOVACE_29_Pracovní postup Téma: Pracovní.
Název školy: Základní škola Dobříč, okres Plzeň - sever, příspěvková organizace Autor: Mgr. Eva Procházková Název: VY_32_INOVACE_10_Výrobky ze dřeva Téma:
NÁZEV ŠKOLY: ZAKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62 AUTOR: Mgr. Iva Zatřepálková, OBDOBÍ: březen 2012 NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_CJ4_Shoda přísudku s podmětem.
Název školy: Základní škola Dobříč, okres Plzeň - sever, příspěvková organizace Autor: Mgr. Jitka Šteflová Název : VY_12_INOVACE_20_Vnitřní ústrojí Téma:
Název školy: Základní škola Dobříč, okres Plzeň - sever, příspěvková organizace Autor: Mgr. Anna Dyková Název: VY_12_INOVACE_15_Ochrana zdraví Téma: Ochrana.
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B
Autor: Mgr. Eva Procházková Název: VY_32_INOVACE_13_Louka - shrnutí
Autor: Mgr. Anna Dyková Název: VY_12_INOVACE_31_Dvojice slov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Autor: Mgr. Anna Dyková Název : VY_12_INOVACE_14_ Pranostiky I
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Naše škola 1.
Název školy: Speciální základní škola,Louny Poděbradova640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Erika Pospíšilová Název materiálu: VY__32_INOVACE_06_IV_Z6_mírný_pás.
Autor: Mgr. Anna Dyková Název : VY_12_INOVACE_16_ Vánoce Téma: Vánoce
Název školy: Základní škola Dobříč, okres Plzeň - sever, příspěvková organizace Autor: Mgr. Anna Dyková Název: VY_32_INOVACE_14_Převody jednotek obsahu.
Autor: Mgr. Jitka Šteflová Název: VY_12_INOVACE_12_Práce s chybou(2)
Autor: Mgr. Anna Dyková Název : VY_12_INOVACE_12_Televize
Autor: Mgr. Jitka Šteflová Název: VY_12_INOVACE_01_Naše obec
Autor: Mgr. Anna Dyková Název : VY_12_INOVACE_37_ Pravopisné testy
Autor: Mgr. Jitka Šteflová Název: VY_32_INOVACE_11_Vánoce Téma: Vánoce
Autor: Mgr. Anna Dyková Název : VY_12_INOVACE_10_Práce s chybou
Autor: Mgr. Anna Dyková Název : VY_12_INOVACE_31_Fotbalový zápas
Předložky.
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_III.Vu_ZVÍŘATA.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Autor: Mgr. Jitka Šteflová Název: VY_12_INOVACE_07_Topografie
Autor: Mgr. Eva Procházková Název : VY_22_INOVACE_15_Čísla Téma: Čísla
Autor: Mgr. Anna Dyková Název : VY_12_INOVACE_13_ Podstatná jména I
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Autor: Mgr. Jitka Šteflová
Autor: Mgr. Jitka Šteflová Název: VY_32_INOVACE_06_Školní místnosti
Autor: Mgr. Anna Dyková Název : VY_12_INOVACE_24_Přídavná jména tvrdá
Autor: Mgr. Eva Procházková
Autor: Mgr. Eva Procházková Název : VY_32_INOVACE_12_Části obličeje
Autor: Mgr. Eva Procházková Název : VY_22_INOVACE_05_Náš dům
Autor: Mgr. Jitka Šteflová Název : VY_32_INOVACE_02_Podzim v zahradě
Autor: Mgr. Eva Procházková Název : VY_22_INOVACE_05_Školní potřeby
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Autor: Mgr. Anna Dyková Název: VY_12_INOVACE_16_ Vánoční prázdniny
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Autor: Mgr. Jitka Šteflová Název : VY_32_INOVACE_14_Násobilka 3
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Autor: Mgr. Anna Dyková Název : VY_32_INOVACE_07_ Rodina Téma: Rodina
Autor: Mgr. Anna Dyková Název : VY_12_INOVACE_35_Závěrečný test
Autor: Mgr. Eva Procházková Název : VY_22_INOVACE_07_Domácí mazlíček
Autor: Mgr. Jitka Šteflová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Autor: Mgr. Anna Dyková Název : VY_12_INOVACE_18_ Podstatná jména III
Autor: Mgr. Anna Dyková Název: VY_32_INOVACE_19_Voda pro život
Autor: Mgr. Eva Procházková
Autor: Mgr. Jitka Šteflová Název : VY_32_INOVACE_18_Hodiny 2
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Zájmena.
Autor: Mgr. Eva Procházková
Autor: Mgr. Jitka Šteflová Název : VY_12_INOVACE_28_Podstatná jména 2
Autor: Mgr. Eva Procházková
Autor: Mgr. Jitka Šteflová Název: VY_32_INOVACE_01_Geometrické tvary
Autor: Mgr. Anna Dyková Název: VY_12_INOVACE_12_ Vánoční zvyky
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola Dobříč, okres Plzeň - sever, příspěvková organizace Autor: Mgr. Anna Dyková Název : VY_12_INOVACE_36_Pravopisná cvičení Téma: Pravopisná cvičení Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

Anotace  Materiál je určený žákům 5. ročníku.  Materiál je určený pro opakování a procvičení učiva, můžeme využít vždy jen jeden list na úvod hodiny, když chceme opakovat  Prezentace na interaktivní tabuli.  Pomůcky: interaktivní pero, fixy na interaktivní tabuli  Inovace: interaktivní způsob učení, získání dalších informací o naší škole  Metodické pokyny: větný rozbor - urči slovní druhy, urči mluvnické kategorie, seřaď podle abecedy, doplň slovo podle významu, doplň správně pravopisně, pozorně čti, vyhledej podmět a přísudek

Doplň chybějící slova Od svého vzniku v roce 1959 je naše škola …………………………. Tzn., že v …………………………. třídě se vyučuje více …………………………. najednou. Ve škole jsou ………………………….třídy. …………………………. se vyučovalo ve dvou, několik let ve třech. To vždy záleželo na počtu dětí. Ve škole je nám …………………………. dobře. Všichni se …………………………., když má někdo narozeniny nebo svátek ………………………….mu celá škola. ………………………….děti pomáhají mladším, ……………………nikomu neubližuje. Pokud něco najdeme, snažíme se zjistit, kdo to ztratil. Kéž by nám bylo takhle prima i na dalších školách, kam ještě budeme chodit. nikdo málotřídní ročníkůjedné popřeje známe všem někdytři starší

Doplň chybějící slova, řešení. Od svého vzniku v roce 1959 je naše škola …………………………. Tzn., že v …………………………. třídě se vyučuje více …………………………. najednou. Ve škole jsou ………………………….třídy. …………………………. se vyučovalo ve dvou, několik let ve třech. To vždy záleželo na počtu dětí. Ve škole je nám …………………………. dobře. Všichni se …………………………., když má někdo narozeniny nebo svátek ………………………….mu celá škola. ………………………….děti pomáhají mladším, ………………………… nikomu neubližuje. Pokud něco najdeme, snažíme se zjistit, kdo to ztratil. Kéž by nám bylo takhle prima i na dalších školách, kam ještě budeme chodit. nikdo málotřídní ročníků jedné popřeje známe všem někdy tři starší

Větný rozbor. Od svého vzniku v roce 1959 je naše škola málotřídní. Tzn., že v jedné třídě se vyučuje více ročníků najednou. Ve škole jsou tři třídy. Někdy se vyučovalo ve dvou, několik let ve třech. To vždy záleželo na počtu dětí. Ve škole je nám všem dobře. Urči slovní druhy U podtržených slov urči mluvnické kategorie U zájmen urči druh Slova z poslední věty seřaď podle abecedy Vypiš slova trojslabičná Předposlední větu změň na větu ve způsobu podmiňovacím Od svého vzniku v roce 1959 je naše škola málotřídní. Tzn., že v jedné třídě se vyučuje více ročníků najednou. Ve škole jsou tři třídy. Někdy se vyučovalo ve dvou, několik let ve třech. To vždy záleželo na počtu dětí. Ve škole je nám všem dobře. Urči slovní druhy U podtržených slov urči mluvnické kategorie U zájmen urči druh Slova z poslední věty seřaď podle abecedy Vypiš slova trojslabičná Předposlední větu změň na větu ve způsobu podmiňovacím

Pravopisné cvičení Okol_ škol_ Okol_ škol_ by nám mohl_ všichni závidět. S_lnice daleko, jinak samá zeleň. Od s_lnice sem vede cesta s asfaltov_m povrchem. Lemují ji záhony, které jsou v létě plné ro_kvetl_ch růží. Můžeme se pochlubit nov_mi vrbam_. Pod rozkvetl_mi l_pami_se to hemží jitrocel_, pampeliškami i kontr_hel_. V parku zbyl_ i dva pařez_ po smrcích, které se polámal_ při v_chřici Kyryl. Za školou jsou sm_šené les_. V těch rostou houb_, bor__ky, maliny, dub_, os_ky. Na v_cházky už máme své tras_. Okol_ škol_ Okol_ škol_ by nám mohl_ všichni závidět. S_lnice daleko, jinak samá zeleň. Od s_lnice sem vede cesta s asfaltov_m povrchem. Lemují ji záhony, které jsou v létě plné ro_kvetl_ch růží. Můžeme se pochlubit nov_mi vrbam_. Pod rozkvetl_mi l_pami_se to hemží jitrocel_, pampeliškami i kontr_hel_. V parku zbyl_ i dva pařez_ po smrcích, které se polámal_ při v_chřici Kyryl. Za školou jsou sm_šené les_. V těch rostou houb_, bor__ky, maliny, dub_, os_ky. Na v_cházky už máme své tras_.

Pravopisné cvičení. V zimě přinášel_ děti semena do krm_tka. Z okna jsme pozoroval_ kos_, s_kory, hýl_ a vrabce. Kluci ze třídy zavěsil_ krm_tko do smrkov_ch větv_, zlatý déšť jsme ov_nčil_ lojov_mi koulemi. Mokrý sníh v parku nám umožní také mnoho zábav_. Potom se na nás díval_ do oken obří sněhuláci. Kolem naší škol_ je hezky za každého počas_.

Pravopisné cvičení – řešení. Okolí školy Okolí školy by nám mohli všichni závidět. Silnice daleko, jinak samá zeleň. Od silnice sem vede cesta s asfaltovým povrchem. Lemují ji záhony, které jsou v létě plné rozkvetlých růží. Můžeme se pochlubit novými vrbami. Pod rozkvetlými lípami se to hemží jitroceli, pampeliškami i kontryhely. V parku zbyly i dva pařezy po smrcích, které se polámaly při vichřici Kyryl. Za školou jsou smíšené lesy. V těch rostou houby, borůvky, maliny, duby, osiky. Na vycházky už máme své trasy. Okolí školy Okolí školy by nám mohli všichni závidět. Silnice daleko, jinak samá zeleň. Od silnice sem vede cesta s asfaltovým povrchem. Lemují ji záhony, které jsou v létě plné rozkvetlých růží. Můžeme se pochlubit novými vrbami. Pod rozkvetlými lípami se to hemží jitroceli, pampeliškami i kontryhely. V parku zbyly i dva pařezy po smrcích, které se polámaly při vichřici Kyryl. Za školou jsou smíšené lesy. V těch rostou houby, borůvky, maliny, duby, osiky. Na vycházky už máme své trasy.

Pravopisné cvičení - řešení. V zimě přinášely děti semena do krmítka. Z okna jsme pozorovali kosy, sýkory, hýly a vrabce. Kluci ze třídy zavěsili krmítko do smrkových větví, zlatý déšť jsme ověnčili lojovými koulemi. Mokrý sníh v parku nám umožní také mnoho zábavy. Potom se na nás dívali do oken obří sněhuláci. Kolem naší školy je hezky za každého počasí.

Doplň MĚ nebo MNĚ. Eliška ………… pozvala na oslavu svých narozenin. Na ………… bylo, abych vymyslela program oslavy. Řekla jsem jí, že na ………… je spolehnutí. Nás také pozvala, řekli kluci, chce tam mít všechny spolužáky. O ………… ale klukům neřekla, přiznala Monika. ………… to nevadí, řekla Elišce mamina, že tu budeš mít tolik dětí. Jen moc nehlučte, bude u ………… chvíli teta. Pomoz ………… vzít dort, poprosila ………… Eliška. Vzala jsem dva talířky, ale jeden ………… upadl i s dortem. Bylo ………… to strašně líto, ale Eliška se na ………… nezlobila. Oslava se ………… i klukům moc líbila. HODNĚ ŠTĚSTÍ A ZDRAVÍ!!! Eliška ………… pozvala na oslavu svých narozenin. Na ………… bylo, abych vymyslela program oslavy. Řekla jsem jí, že na ………… je spolehnutí. Nás také pozvala, řekli kluci, chce tam mít všechny spolužáky. O ………… ale klukům neřekla, přiznala Monika. ………… to nevadí, řekla Elišce mamina, že tu budeš mít tolik dětí. Jen moc nehlučte, bude u ………… chvíli teta. Pomoz ………… vzít dort, poprosila ………… Eliška. Vzala jsem dva talířky, ale jeden ………… upadl i s dortem. Bylo ………… to strašně líto, ale Eliška se na ………… nezlobila. Oslava se ………… i klukům moc líbila. HODNĚ ŠTĚSTÍ A ZDRAVÍ!!!

Zdroje