Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor: Mgr. Anna Dyková Název : VY_12_INOVACE_13_ Podstatná jména I

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor: Mgr. Anna Dyková Název : VY_12_INOVACE_13_ Podstatná jména I"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola Dobříč, okres Plzeň - sever, příspěvková organizace
Autor: Mgr. Anna Dyková Název : VY_12_INOVACE_13_ Podstatná jména I Téma: Podstatná jména rodu mužského Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

2 Anotace Materiál je určený žákům 5. ročníku.
Prezentace na interaktivní tabuli. Pomůcky: fixy na interaktivní tabuli Inovace: interaktivní způsob učení, získání informací o kompostování Metodické pokyny: podstatná jména rodu mužského a jejich vzory, pravopis koncovek podstatných jmen rodu mužského, ve vyhledávači si zadej heslo domácí kompostování a vyhledej informace – skupinová práce

3 Podstatná jména rodu mužského
V sadě na podzim Pěstitelé mají úrodu ve sklepě. Pod stromy jsou haldy shrabaného listí. To nahrneme do pytlů a odvezeme na kompost. Na holých větvích posedávají kosi, vrabci i sýkory. Ale škůdce už teď asi neobjeví. Náš Honza se svým psem v sadě také pomáhá, protože je tu stále dost práce. Podtrhni podstatná jména rodu mužského Urči vzor těchto podstatných jmen U čtyř z nich urči mluvnické kategorie Opakování vzorů z minulého školního roku.

4 Vzory podstatných jmen rodu mužského
Pán Hrad Muž Stroj Předseda Soudce Následující podstatná jména přiřaď ke vzoru: Přiřazujeme podstatná jména, upozorníme se na koncovky, na životnost. Basista, lev, sloup, majitel, zub, rádce, automobil, jetel, Olda, hlasatel, orel, kašel, učitel, mráz, tenista Přidej další jiná.

5 Doplňuj koncovky, při odůvodňování využij vzor
Pod stol_, proti kašl_, dva džus_, Oldov_, tři dopis_, poštovní holub_, mezi jitrocel_, červ_, pronásledoval ps_, hluboké příkop_, čisté kostel_, panu přednostov_, mezi spisovatel_, vysoké dom_, bránit se ostrými dráp_, krém_ na obličej, mozol_, o orlov_, ke strýcov_, čáp_, našemu sousedov_, napínavé film_, husté vlas_, chleb_ a rohlíky, sloup_, nečitelné podpis_, komín s čáp_, pštros_, sob_ , losos_, rorýs_, výherní los_, o hrdinov_. Žáci doplňují koncovky, podle vzoru odůvodňujeme pravopis.

6 Podstatná jména rodu mužského
V sadě na podzim Pěstitelé mají úrodu ve sklepě. Pod stromy jsou haldy shrabaného listí. To nahrneme do pytlů a odvezeme na kompost. Na holých větvích posedávají kosi, vrabci i sýkory. Ale škůdce už teď asi neobjeví. Náš Honza se svým psem v sadě také pomáhají, protože je tu stále dost práce. Co je to kompost, kompostování. Zadej si a do vyhledávače napiš domácí kompostování, zjisti, co to je a nějaké zajímavosti. Opakování vzorů z minulého školního roku.

7 Zdroje


Stáhnout ppt "Autor: Mgr. Anna Dyková Název : VY_12_INOVACE_13_ Podstatná jména I"

Podobné prezentace


Reklamy Google