Povodňová ochrana Ing. Eva Valterová odbor životního prostředí a zemědělství oddělení vodního hospodářství tajemník krajské povodňové komise KRAJSKÝ ÚŘAD.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Postavení obcí při řešení mimořádných událostí a krizových situací
Advertisements

Školení starostů obcí ORP České Budějovice Magistrát města České Budějovice
Provoz a údržba vodních toků
Povodňová služba Českého hydrometeorologického ústavu Jan Daňhelka.
Zákon č. 266/1994 o dráhách zákon upravuje
Odstraňování staveb, terénních úprav a zařízení
Právní úprava ochrany vod
Nástroje územního plánování
Struktura stavebního zákona č. 183/2006 Sb. ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Předmět úpravy, Základní pojmy ČÁST DRUHÁ VÝKON VEŘEJNÉ SPRÁVY HLAVA I ÚVODNÍ.
POVODŇOVÉ PLÁNY Ing. Jiří Baloun
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Ochrana před přirozenými a zvláštními povodněmi
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Organizační členění ÚO
Protipovodňová opatření
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Ing. Václav Jirásek Povodí Labe, státní podnik ELLA - INTERREG III.B - CADSES Královéhradecký kraj Aldis, Hradec Králové,
DIGITÁLNÍ POVODŇOVÉ PLÁNY (dPP) ÚVODNÍ INFORMACE Plzeň strana 1 Digitální povodňové plány Plzeňského kraje Krajský úřad Plzeňského kraje – 14.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
Evakuace Pardubice IKM VŠE Praha MUDr. Alena Váňová.
PRÁVNÍ ÚPRAVA OCHRANY VOD Filip Dienstbier, 2006.
1 Krizové řízení Seminář. Správa státních hmotných rezerv ústředním orgánem státní správy v oblastech hospodářských opatření pro krizové stavy a státních.
Protipovodňová ochrana a její organizace
Povodně 2002 Internetový portál Plzeňského kraje a Geografický informační systém kraje Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky.
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
Krizové řízení Seminář.
Ochrana kulturních památek Stát chrání kulturní památky jako nedílnou součást kulturního dědictví lidu, svědectví jeho dějin, významného činitele životního.
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Pozemkové právo – pojem, principy a systém, objekt a subjekty pozemkově- právních vztahů, metoda právní regulace JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
SMĚRNICE MINISTERSTVA VNITRA a POMŮCKA KRIZOVÉHO ŘÍZENÍ k vedení evidence údajů o přechodných změnách pobytu osob a evidence údajů o přechodných změnách.
Ochrana půdy a lesa.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Ochrana před povodněmi a povodňové orgány obcí Krajský úřad kraje Vysočina odbor lesního a vodního hospodářství a zemědělství oddělení vodního hospodářství.
Ochrana před povodněmi Krajský úřad Kraje Vysočina odbor životního prostředí a zemědělství oddělení vodního hospodářství.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
SH ČMS, Ústřední odborná rada prevence1 Požární ochrana v obcích Základní informace pro starosty obcí o povinnostech na úseku zajišťování úkolů požární.
PRÁVA A POVINNOSTI VLASTNÍKA MÍSTNÍCH KOMUNIKACÍ (dle zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, v platném znění)
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Jaroslava Nietscheová, prom. práv. Vodní zákon ve vazbě na ochranu před povodněmi a úloha manipulačních řádů vodních děl Praha.
Národní plány povodí Aktuální stav přípravy a souhrn programu opatření.
P O V O D N Ě a O B C E Zákon č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon), ve znění pozdějších předpisů.
Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Olomouckého kraje (PRVKOK)
Městský úřad Nový Bydžov Povodně Oddělení krizového řízení.
KRIZOVÉ ŘÍZENÍ OSNOVA: KRIZOVÝ PLÁN KRAJE KRIZOVÝ PLÁN ORP HAVARIJNÍ PLÁN KRAJE VNĚJŠÍ HAVARIJNÍ PLÁN ZÓNA HAVARIJNÍHO PLÁNOVÁNÍ Mjr. Ing. Josef Obořil.
Zpracování Krizového plánu správního obvodu ORP Nový Bydžov Zpracování Krizového plánu správního obvodu ORP Nový Bydžov Oddělení OOB a KŘ HZS Královéhradeckého.
1 FINANCOVÁNÍ JSDHO Ing. Marta Spálenková vedoucí oddělení krizového řízení.
Přechodné výrazné zvýšení hladiny vodních toků nebo jiných povrchových vod, při kterém voda již zaplavuje území mimo koryto vodního toku a může způsobit.
ÚVOD: Činnost správních orgánů a obcí, právnických a podnikajících fyzických osob v IZS (3)
OCHRANA PŘED POVODNĚMI § 63 ZÁKONA 254/2001 Sb.. Ochrana před povodněmi jsou opatření k předcházení a zamezení škod při povodních na životech a majetku.
Vodohospodářské aktuality
Havarijní plán kraje.
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Plánování v oblasti vod Roční seminář pro vodoprávní úřady Hotel Skalský Dvůr, Lísek, 19. a 20. října 2016 Mgr. Ladislav Faigl.
Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Kraje Vysočina
Odbor životního prostředí
Hydrologický předpovědní systém pobočky ČHMÚ České Budějovice
Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková
N. Petrovičová, A. M. Šimková, T. lányiová, M. MATUŠKOVÁ
Odbor životního prostředí MHMP
FINANCOVÁNÍ JSDHO Ing. Marta Spálenková
Požární ochrana v obcích
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Plánování v oblasti vod Roční seminář pro vodoprávní úřady Hotel Skalský Dvůr, Lísek, 2. a 3. října 2017.
Stavební právo.
Setkání se starosty obcí Karlovarského kraje Téma: Novela stavebního zákona v oblasti územního plánování s účinností od VÝBĚR.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Obrana státu Zajišťování obrany České republiky (část 1)
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Transkript prezentace:

Povodňová ochrana Ing. Eva Valterová odbor životního prostředí a zemědělství oddělení vodního hospodářství tajemník krajské povodňové komise KRAJSKÝ ÚŘAD KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE Odbor životního prostředí a zemědělství

Ochrana před povodněmi Ochrana před povodněmi: opatření k předcházení a zamezení škod při povodních na životech a majetku občanů, společnosti a na životním prostředí Ochranu před povodněmi řeší zákona č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů v platném znění, hlava IX, § 63 až § 87

Související legislativa - Odborné pokyny pro hlásnou povodňovou službu, vydané MŽP a MZe K dispozici: - Povodňová službahttp://hydro.chmi.cz/ - Metod. pokyn MŽP č. 15/2005: Předpovědní a hlásná služba uveřejněn ve Věstníku MŽP v roce 2005 – částka Periodika - Odvětvová technická norma vodního hospodářství: Povodňové plány (z června 2006) TNV Distribuce: HYDROPROJEKT CZ a.s., Táborská 31, Praha 4, fax: , tel:

Povodně Přechodné výrazné zvýšení hladiny vodních toků nebo jiných povrchových vod, při kterém voda již zaplavuje území mimo koryto vodního toku a může působit škody. Povodeň, ve smyslu vodního zákona, začíná vyhlášením druhého nebo třetího stupně povodňové aktivity a končí jejich odvoláním.

Povodňové orgány: Řízení ochrany před povodněmi zabezpečují povodňové orgány: Mimo povodeň: orgány obcí obecní úřady obcí s rozšířenou působností krajské úřady Ministerstvo životního prostředí Po dobu povodně: povodňové komise obcí povodňové komise obcí s rozšířenou působností povodňové komise kraje Ústřední povodňová komise

Povodňové orgány obcí Obecní rada může k zřídit povodňovou komisi, pokud tak neučiní, plnění úkolů při ochraně před povodněmi zajišťuje obecní rada. Předsedou povodňové komise je starosta obce. Další členy jmenuje z členů obecního zastupitelstva a z fyzických a právnických osob, které jsou způsobilé k provádění opatření případně pomoci při ochraně před povodněmi. Povodňové orgány obce jsou podřízeny povodňovému orgánu obce s rozšířenou působností. Činnosti a povinnosti povodňových orgánů obcí jsou uvedeny v § 78 vodního zákona.

Ostatní účastníci ochrany před povodněmi - Správci povodí - Povodí Labe, státní podnik - Správci vodních toků – Povodí Labe, státní podnik, ZVHS, Lesy, s.p., KRNAP - Vlastníci vodních děl – vlastníci vodních nádrží, MVE, jezů, ČOV - Vlastníci pozemků a staveb, které se nacházejí v záplavovém území nebo zhoršují průběh povodně

Povodňové plány Ochrana před povodněmi je zabezpečována podle povodňových plánů. Povodňové plány jsou dokumenty, které obsahují způsob zajištění včasných a spolehlivých informací o vývoji povodně, možnosti ovlivnění odtokového režimu, organizaci a přípravu zabezpečovacích prací, způsob zajištění včasné aktivizace povodňových orgánů, zabezpečení hlásné a hlídkové služby a ochrany objektů, přípravy a organizace záchranných prací a zajištění povodní narušených základních funkcí v objektech a v území. Dále obsahuje směrodatné limity stupňů povodňové aktivity. Povodňové plány zpracovávají povodňové orgány obcí, krajů, MŽP a vlastníci staveb, případně pozemků, které se nacházejí v záplavovém území a které mohou zhoršit průběh povodně.

Povodňové plány Povodňový plán po zpracování se předkládá : - správcům povodí a správcům vodních toků k posouzení a vydání odborného stanoviska, - nadřízenému povodňovému orgánu k vydání potvrzení o souladu věcné a grafické části povodňového plánu Potvrzením souladu povodňového plánu nadřízeným povodňovým orgánem se stává věcná a grafická část závaznou. K platnosti takového povodňového plánu již není třeba dalšího schválení.

Povodňové plány Obsah povodňových plánů (povinné členění): - Věcná část (obsahuje potřebné údaje o území, objektech, povodí, vodních tocích apod.) - Organizační část (obsahuje jmenné seznamy, adresy, způsob spojení účastníků před povodněmi, úkoly jednotlivých účastníků ochrany před povodněmi, organizace hlásné a hlídkové služby apod.) - Grafická část (obsahuje mapy se zákresem záplavových území, evakuační trasy, místa soustředění, hlásné profily apod.)

Předpovědní povodňová služba Předpovědní povodňová služba informuje povodňové orgány, případně další účastníky ochrany před povodněmi o možnosti vzniku povodně a o dalším nebezpečném vývoji. Předpovědní povodňovou službu zabezpečuje ČHMÚ ve spolupráci se správcem povodí.

Hlásná povodňová služba Hlásná povodňová služba zabezpečuje informace povodňovým orgánům pro varování obyvatelstva v místě očekávané povodně a v místech ležících níže na vodním toku, informuje o vývoji situace, předává zprávy, zpracovává hlášení a další. Hlásnou povodňovou službu organizují povodňové orgány obcí a povodňové orgány pro správní obvody obcí s rozšířenou působností. K zabezpečení hlásné služby mohou obce zřizovat hlídkovou službu.

Povodňové záchranné práce Povodňovými záchrannými pracemi jsou technická a organizační opatření prováděná za povodně v bezprostředně ohrožených nebo již zaplavených územích k záchraně životů a majetku. Mezi takové patří např. evakuace osob a péče o ně po nezbytně nutnou dobu.

Povodňové zabezpečovací práce Povodňovými zabezpečovacími pracemi jsou technická opatření prováděná při nebezpečí povodně a za povodně ke zmírnění průběhu povodně a jejich škodlivých následků. Např.: - Odstraňování překážek ve vodním toku - Rozrušování ledových celin a zácp na vodním toku - Ochrana koryta a břehů proti narušování pov. průtokem - Opatření proti přelití nebo protržení ochranných hrází - Opatření proti znečištění vod - Instalace protipovodňových zábran

Dokumentace a vyhodnocení povodní Účel: zabezpečení průkazných a objektivních záznamů o průběhu povodně a provedených opatřeních, údaje o příčině vzniku a velikosti škod. Za povodně: záznamy v povodňové knize Po povodni: zpráva z povodně (povinnost zpracovat do jednoho měsíce po povodni)

Náklady na opatření na ochranu před povodněmi Právnické a fyzické osoby nesou náklady, které jim vzniknou vlastními opatřeními k ochraně jejich majetku před povodněmi. Náklady na zabezpečovací práce na vodních tocích hradí jejich správci. Vlastníci vodních děl hradí náklady na zabezpečovací práce na vodních dílech. Náklady na záchranné práce hradí obce, kraje, stát. Majetkovou újmu vzniklou v důsledku činnosti nebo opatření uložených v době povodně hradí povodňová komise, která opatření uložila nebo provedla.

Odkazy a spojení: Povodňový plán ČR a Povodňový plán Královéhradeckého kraje (z povodňového plánu Královéhradeckého kraje je odkaz na databáze povodňových komisí obcí, krajů a Ústřední pov. kom.) Spojení na povodňové orgány Královéhradeckého kraje a Krajského úřadu Královéhradeckého kraje: Tel (24-hod. služba)

Co tvoří dPP kraje  Vlastní povodňový plán na DVD nosiči Internetová databáze povodňových komisí

Děkuji za pozornost