Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie Datum vytvoření4.9. 2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Advertisements

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Ing. Miluše Pavelcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ M 16 TÉMA: Mapa oblohy ČÍSLO PROJEKTU:
Slunce, Země, Střídání dne a noci, ročních období
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_43_08 Název materiáluVznik a.
Vznik, kosmické objekty ve sluneční soustavě.  před 4,8 miliardami let společně se Sluncem  spojováním částeček hmoty  prachová zrna  krystalky zmrzlých.
Vypařování Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření RočníkOsmý - tercie Stručný.
Elektronické učební materiály – 1. stupeň Společnost Autor: Mgr. Lenka Radošová OBJEVUJEME VESMÍR VESMÍRNÁ TĚLESA SLUNEČNÍ SOUSTAVA CESTY DO VESMÍRU.
ZEMĚPIS. - Slunce (1 hvězda) - 8 planet: - Merkur - Venuše - Země - Mars - Jupiter - Saturn - Uran - Neptun SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Země ve vesmíru Vesmír – galaxie – sluneční soustava - Země.
P RÁCE A VÝKON Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
 planetky  trpasličí planety  Pluto  komety  meteorická tělesa (meteor x meteorit)  kontrolní otázky.
ZEMĚPIS. VÝZKUM VESMÍRU první umělá družice Země - Sputnik 1.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_09_32_SOUHVĚZDÍ, GALAXIE, SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
HVEZDY v. HVĚZDY Hvězdy jsou největší a nejdůležitější objekty ve vesmíru. Udává se, že v naší galaxii (Mléčné dráze) je 95% viditelné hmoty ukryto ve.
Vesmír je označení pro veškerý prostor, časoprostor, hmotu a energii v něm. V užším smyslu se vesmír také někdy užívá jako označení pro kosmický prostor,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Jiří Svoboda Název: VY_ 32_INOVACE_1809_V.tělesa Téma: Vesmírná tělesa Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_319_Hubbleův teleskop Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_43_13 Název materiáluOstatní.
V LASTNOSTI PLYNŮ Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
V LASTNOSTI KAPALIN Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Průměrná rychlost Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova
Anotace : Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová
Název vzdělávacího materiálu
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor
Slunce Juli Krejčí.
Síla a skládání sil Ing. Jan Havel.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Fyzika, Pohyby těles ve Sluneční soustavě Autor: Kamil.
Rovnoměrný pohyb Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
Země ve vesmíru Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se vznikem a stavbou Země a jejím postavením ve Sluneční.
Vesmír Co uvidíš, zvedneš-li svůj zrak k obloze? mraky, oblohu
Název vzdělávacího materiálu
SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera.
Vesmír hvězdy = hvězdná soustava = Galaxie – tvar plochého disku.
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_27_VESMÍR TÉMA:VESMÍR
ČÍSLO PROJEKTU: OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová
VĚC - POMNÍK Tematická oblast
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
VY_52_INOVACE_31_ Slunce ČLOVĚK A JEHO SVĚT 5. ročník
Vznik Země Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Člověk a vesmír – 5. ročník
Sluneční soustava - součást Galaxie
Saturn Sluneční soustava Název školy
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
Astronomické jednotky délky
Vesmír Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Coulombův zákon Tematická oblast FYZIKA - Kmitání, vlnění a elektřina
VY_32_INOVACE_14_32_POHYBY ZEMĚ – STŘÍDÁNÍ DNE A NOCI
Dělení mnohočlenů jednočlenem
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Země a život, vývoj života
Souhrnné opakování-VESMÍR
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
EU_32_sada 2_04_PV_Sluneční soustava_Duch
SLUNEČNÍ SOUSTAVA Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Země ve vesmíru.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Blanka Machovcová
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Šárka Jurášová Škola
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Slunce.
VI. ročník ZŠ (praktická)
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Přírodopis 9. ročník Téma: Vesmír a jeho vznik Obsah: 1. Big Bang
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Transkript prezentace:

Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie Datum vytvoření Ročník1. Stručný obsahPlanetární geografie - Vesmír Způsob využitígymnázium AutorMgr. Magdaléna Teplá KódVY_32_INOVACE_39_GTEP01

Vesmír Vesmír (kosmos) – soubor všech kosmických těles, které na sebe vzájemně působí je nekonečný v prostoru a v čase je věčný skýtá obrovské množství energie skládá se z hvězd, galaxií, planet, družic, satelitů…… je neustále v pohybu

Vesmír Jurij Gagarin (Vostok) první člověk ve Vesmíru: Jurij Gagarin (Vostok) Vladimír Remek (Sojuz) 1978 první Čech ve Vesmíru: Vladimír Remek (Sojuz) 1978 Život ve Vesmíru je nezbytným důsledkem vývoje hmoty. Objeví se všude, kde vzniknou příznivé podmínky ( voda, vzduch, teplota) není ohraničen pouze na naši planetu

Teorie vzniku vesmíru Vesmírných teorií je více……. „Velký třesk“ nejpoužívanější je: vznikl před 15 mld lety (10 – 27 mld let) ohromnou explozí zvanou „Velký třesk“ poznání vesmíru a jednotlivých prvků umožňuje záření, které hvězdy vyzařují záření se pohybuje rychlostí světla – km/s

Stavební prvky vesmíru Hvězda: základní stavební prvek ve vesmíru kulovitý tvar gravitačně jsou vázány v galaxiích shlukují se do souhvězdí naše nejbližší hvězda: Slunce Souhvězdí: přesně ohraničená seskupení hvězd lidem odpradávna souhvězdí připomínala bohy, zvířata, rostliny…..

Stavební prvky Vesmíru Vypište za 2 minuty do sešitu co nejvíce souhvězdí: (můžete použít i atlas světa)

Stavební prvky Vesmíru Vypište za 2 minuty do sešitu co nejvíce souhvězdí: (můžete použít i atlas světa) Řešení: např.: Andromeda, Býk, Cefeus, Dalekohled, Delfín, Drobnohled, Beran, Drak, Fénix, Had, Hadonoš, Havran, Herkules, Hodiny, Holubice, Honák, Honící psi, Hydra, Chameleon, Indián, Jednorožec, Jeřáb, Ještěrka

Stavební prvky Vesmíru Vypište za 2 minuty do sešitu co nejvíce souhvězdí: (můžete použít i atlas světa) Řešení: např.: Jižní koruna, Jižní kříž, Jižní trojúhelník, Kasiopeja, Jižní ryba, Kentaur, Kompas, Koníček Kozoroh, Kružítko, Labuť, Létající ryba, Lev, Liška, Loď Argo, Lodní kýl, Lodní záď, Lyra, Malý medvěd, Malý lev, Malý pes, Malý vodní had, Mečoun, Moucha

Stavební prvky Vesmíru Vypište za 2 minuty do sešitu co nejvíce souhvězdí: (můžete použít i atlas světa) Řešení: např.: Oktant, Orel, Orion, Panna, Páv, Pec, Pegas, Perseus, Plachty, Pohár, Pravítko, Rak, Ryby, Rys, Sextant, Střelec, Šíp, Štír, Váhy, Velká medvědice, Velký pes, Velryba, Vodnář, Zajíc………………………………………………………………

Stavební prvky Vesmíru Galaxie: hvězdná soustava složená z mlhoviny, hvězdokup a mezihvězdního prostoru. galaxie mají tvar: eliptický, spirálovitý nebo nepravidelný Znáte nějakou galaxii?

Stavební prvky Vesmíru Znáte nějakou galaxii? Mléčná dráha (součástí je i Sluneční soustava), Sombréro…… Kometa: = vlasatice astronomický objekt podobný planetce skládá se z ledu a prachu nápadný ohon (plyn a prachové částice)

Galaxie

Kometa

Stavební prvky Vesmíru Planety: = oběžnice tělesa, která obíhají kolem hvězd planet Sluneční soustavy je 8 Dokážete vyjmenovat planety Sluneční soustavy?

Planety sluneční soustavy

Použité zdroje a literatura: Ondrejka, K.: Rekordy Země – neživá příroda. Bratislava: Slovenská kartografia, s. Dobrovolná, V.: Školní atlas světa, Praha: Kartografie Praha, s. Tomeš, J., Jelínek, R. a kol: Školní atlas – Dnešní svět, Praha: Terra, 1997, 93s. Karniš,J., Kupka, R., Gutwirth, L.: Obecný fyzický zeměpis. Praha: SPN, s. Tichý, O., Švec, R.: Matematický zeměpis a kartografie. Praha: SPN, s.