Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.3.9 Manufaktury a první stroje Téma: Člověk a jeho svět - Dějiny.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.2.7 Povrch Evropy Téma: Česká republika jako součást Evropy Číslo.
Advertisements

Název školy: Základní škola Mnichovo Hradiště Autor DUM: Název: VY_32_INOVACE_28_Hutnictví a strojírenství ČR_Sluková Téma: Hutnictví a strojírenství ČR.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.9 Práce a volný čas Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Města Olomouckého kraje Téma: Česká republika jako součást.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.1.6 Města Ústeckého kraje Téma: Česká republika jako součást Evropy.
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_20_Péče a ochrana ŽP Šablona číslo : XVISada číslo: 1Pořadové číslo DUM: 20 Autor: Mgr.Lenka Dědečková.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Švédské království Téma: Česká republika jako součást Evropy.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.1.2 Slova jednozna č ná a mnohozna č ná Název sady: Č eský jazyk 4.
Práce, výroba ZÁKLADY EKONOMIKY. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Petr Nedbal Název: VY_32_INOVACE_9C_1_Pravěk II.-vznik zemědělství.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.2.3 Spolková republika Německo Téma: Česká republika jako součást.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_12_INOVACE_34_ČS TEMA: Manufaktury a první.
VY_12_INOVACE_Rů_II_06 Polsko, Slovensko Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Název školy: Základní škola Mnichovo Hradiště Autor DUM: Mgr. Veronika Sluková Název: VY_32_INOVACE_55_Spotřební průmysl_Sluková Téma: Spotřební průmysl.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.1 Škola, třída Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace – zápis pro žáky Určen pro: 2. ročník oboru.
Člověk a jeho svět - Dějiny ČR
Počátky průmyslové revoluce v českých zemích
Domácí zvířata VY_52_INOVACE_28
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_47_F6
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
VY_32_INOVACE_08_Olomoucký kraj
Obráběcí CNC centra VY_32_INOVACE_39_794
VY_32_INOVACE_03_19_Století páry
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Ošetřování textilních výrobků
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Výroba II.. Výroba II. Organizace výrobních pracovišť V jedné dílně jsou příbuzné stroje Výrobek prochází několika dílnami Technologické uspořádání.
Sada 3 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Strom a keř VY_52_INOVACE_35
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Obecná ekonomie STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Anotace: Prezentace pro 8. ročník. OPAKOVACÍ KONTROLNÍ PĚTIMINUTOVKA
VY_32_Inovace_4.2.9 Práce a volný čas Člověk a jeho svět 3. ročník
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Česká republika jako součást Evropy
Evropa – jeden ze světadílů
Česká republika jako součást Evropy
PRŮMYSLOVÁ REVOLUCE - OPAKOVÁNÍ
Česká republika jako součást Evropy
Raný novověk - společnost
Manufaktury a první stroje
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Sada : Člověk a jeho společnost VY_32_INOVACE_ 05 Dějepis _8.ročník_04
NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_14_M9_Hanak
  Název materiálu: Čeští vynálezci Ročník: 5.
Člověk a jeho svět 3. ročník
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Manufaktury a první stroje polovina 18. století
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_07_M7_Hanak
VY_32_Inovace_4.1.3 Věta jednoduchá a souvětí
Transkript prezentace:

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.3.9 Manufaktury a první stroje Téma: Člověk a jeho svět - Dějiny ČR Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: Výkladová hodina pro žáky 5.ročníku, významné okamžiky českých dějin. Materiál je určen pro práci s interaktivní tabulí, pro dataprojektor nebo do počítačové učebny.

-Postupem času přestali řemeslníci pokrývat potřeby obyvatel Přísné cechy zakazovaly výrobu těm, kdo nebyl jejich členem Středověké a raně novověké řemeslnické sdružení, které hájilo práva a zájmy svých členů, dohlíželo na jakost a cenu výrobků, na výchovu učedníkůučedníků a skládání mistrovských zkoušek Privilegium, udělené panovníkem, cechu klenotníků

Vznikají první manufaktury Velké dílny, kde pracovalo více dělníků Každý zpracovával určitou část výrobku a výroba šla mnohem rychleji Práce byla namáhavá –pracovalo se 12 až 14 hodin denně Výroba sukna

-Lidé po zrušení nevolnictví hledali práci a našli ji v manufakturách -Manufaktury byly specifické pro rozvoj průmyslu, k jejich vzniku vedla velká poptávka po určitém zboží -Pro manufaktury bylo typická dělba práce a to, že se na výrobě konečného výrobku se podílelo několik dělníků Výhody : -Lepší organizace v dělbě práce -Zvýšení produktivity -Snížení nákladů na výrobek = snížení i jeho ceny

Manufaktury se dělily na dva základní typy: 1.rozptýlené manufaktury  dělníci pracovali v několika dílnách nebo ve svých domech  dostali surovinu, odevzdali hotové zboží a obdrželi mzdu  tyto manufaktury brzo zanikly 2.soustředěné manufaktury  - dělníci a veškerá výroba byla soustředěna do jedné velké dílny  - nevyráběli celý výrobek jako v řemeslných dílnách, ale vyráběli jednotlivé součásti, které potom kompletovali První manufaktury ve kterých se vyrábělo především sukno, vznikly ve Flandrech a v italské Florencii ve 14. století. Po Evropě se manufaktury šířily do druhé poloviny 16. století. V českých zemích manufaktury vnikaly v 17. století. Vedle textilních manufaktur vznikaly také dílny na zpracování kůží, výrobu keramiky, papíru, skla a zbraní. Manufaktury byly přípravou na strojovou výrobu.

- první stroje byly poháněné koňmi nebo vodou - v 18. století - vynález parního stroje manufaktury jsou nahrazeny továrnami se soustavou strojů poháněných párou Parní stroj ve výrobě

James Watt - byl skotský mechanik, vynálezce a fyzik – samouk, známý především skrze své vynálezy a vylepšení parních strojů. Watt ve skutečnosti nebyl vynálezcem parního stroje, provedl pouze taková vylepšení, která umožnila jeho průmyslové využití Jak pracuje parní stroj ? Parní stroje umožnily uvést do provozu soustavu jiných pracovních strojů Parní stroje umožnily uvést do provozu soustavu jiných pracovních strojů

-Parní stroj poháněl stroje i dopravní prostředky století bývá označováno jako „století páry“ -- prvním dopravním prostředkem byla parní lokomotiva Sestrojena v Anglii, utáhla 8 vagónů a jezdila rychlostí 6 km za hodinu Sestrojena v Anglii, utáhla 8 vagónů a jezdila rychlostí 6 km za hodinu

Nevolnictví Dělbě práce Parního stroje Továrny Do měst se mohli lidé stěhovat díky zrušení V manufakturách se pracovalo rychleji díky Převratným vynálezem byl vynález Díky němu se manufaktury změnily na

CHALUPA, Petr a Věra ŠTIKOVÁ. Vlastivěda 5: Česká republika jako součást Evropy. Brno: Nová škola, s.r.o., ISBN HRONEK, Milan. Vlastivěda 5. Olomouc: Prodos, ISBN Obrázky Clippart Office