Čistota vody je obecný pojem, vyjadřující obsah cizích látek ve vodě Skutečně chemicky čistou vodu H 2 O lze připravit pouze laboratorně!H 2 O.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČISTÍRNY ODPADNÍCH VOD
Advertisements

VY_32_INOVACE_05_PVP_284_Mer
Projekt VODA, VODA.... Znečištění našich vod Zpracovaly :
Monitorování a analýzy Laboratorní cvičení
Biomonitoring volných vod Nové Hrady. Biomonitoring vod -zkoumá se obsah ropných látek, film na hladině -přestup kyslíku z atmosféry do vody omezen emulze.
Monitorování výuky odborných předmětů
Prof. Ing. Pavel Jeníček, CSc.
Znečišťování a ochrana vody Praha – město našeho života Projekt č. CZ.2.17/3.1.00/36097, podpořený Evropským sociálním fondem v rámci Operačního programu.
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
VY_32_INOVACE_G Voda Opakovací otázky
podmínka života na Zemi
Čistička odpadních vod
Čistička odpadních vod
ČOV (čistírna odpadních vod)
Jan Urbánek Septima A EUTROFIZACE VOD
Ekologické aspekty vody
Čističky odpadních vod ČOV
Základní vzdělání - 2. stupeň
Komunální odpadní vody a kaly
Zásobování pitné vody.
EKOLOGICKÉ ASPEKTY VODY
Voda a vzduch = základ života
Čistírna odpadních vod
Prof. Ing. Pavel Jeníček, CSc.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI614 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Sedlčanská čistička odpadních vod
Jak se čistí odpadní voda
Odpadní voda Mgr. Helena Roubalová
Voda Jaroslav Martykán 79974
Drtič.
Ing. Eliška Kotíková Kokořínsko,
Modelování čištění komunálních odpadních vod
Eutrofizace vod Ing. Lenka Holišová.
AnotaceZařazení vody do systému látek AutorMgr. Květuše Horáková Jazykčeština Očekávaný výstup Žák se seznámí a utřídí druhy vod, způsoby čištění vod,
RNDr. Martin Culek, Ph.D. Geografický ústav Př.F. MU
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Čištění OV Způsoby – i v kombinaci –Fyzikální –Chemické –Biologické (biochemické) Typy biochemických procesů –Aerobní –anaerobní.
Biochemie a odpady Problémy –Ovlivnění rovnovážného stavu –Vyčerpávání zdrojů –Produkce odpadů –Možné následky – poškozování ŽP Řešení –Prevence – technologická.
RYBNÍK JAKO CELEK.
Voda a vzduch 1. VODA RZ
Voda Zbožíznalství 1. ročník Voda - nejrozšířenější sloučenina - zároveň velmi vzácný zdroj, kterého ubývá.
KOMUNÁLNÍ ČISTÍRNY ODPADNÍCH VOD ČOV Bubeneč. Zákony v ČR Hospodaření a nakládání s vodou se v ČR řídí těmito zákony: o Zákon č. 254/2001 Sb., Vodní zákon.
Rostlinná plasmatická blána mitochondrie cytoplasma ribozomy jádro vakuola chloroplasty buněčná stěna buňka.
Organická hmota v půdě Rozdělení půdní organické hmoty (podle stupně přeměny) Humusotvorný materiál Meziprodukty rozkladu a syntézy (nespecifické látky)
Anotace Prezentace slouží k přehledu tématu problémy životního prostředí a jejich řešení - voda Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Znečištění vody Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
VODA vodárna a čistírna odpadních vod Jaké existují druhy vod dle obsahu nečistot? pitná - musí být zdravotně nezávadná - získává se z podzemí či úpravou.
ČISTÁ VODA. Čistota vody  pojem vyjadřující obsah cizích látek ve vodě  skutečně chemicky čistou vodu lze připravit pouze laboratorně  čistotu vody.
záznam o odběru vzorku Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu rozbory vod – anionty ve vodách Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_03_.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
Průmyslová hnojiva. s rozvojem zemědělství postupně přestalo postačovat použití statkových hnojiv => rozvoj výroby průmyslových hnojiv dodávají do půdy.
Průmyslové kompostování: dostupné technologie a jejich vlastnosti
Odpadní voda ČOV Praha Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
zkoumáme vodní prostředí
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Digitální učební materiál
(podle stupně přeměny)
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Voda hydrosféra základní podmínka života (tělo člověka – 60 – 70%vody)
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
OCHRANA ČISTOTY VOD I. RNDr. J. DURAS, Ph.D..
Autor: Mgr. Kadavá Jana Název: VY_32_INOVACE_07_Voda a její okolí
Čistička odpadních vod
Čištění OV Způsoby – i v kombinaci Typy biochemických procesů
3.2 Není voda jako voda Vodu člověk využívá k nejrůznějším účelům. Podle toho rozlišujeme vodu na pitnou, užitkovou a odpadní. PITNÁ VODA - zdravotně.
Čistírna odpadních vod
Transkript prezentace:

Čistota vody je obecný pojem, vyjadřující obsah cizích látek ve vodě Skutečně chemicky čistou vodu H 2 O lze připravit pouze laboratorně!H 2 O

Rozdělení vod dle kvality Pitná v oda - je definována jako voda, která prošla procesem úpravy a vyhovuje stanoveným požadavkům. Užitková voda- je obecně vzato voda, která není upravena jako pitná, proto je levnější a je jí možno využívat pro úklid, ohřev atd. V průmyslu se pro tuto vodu může využívat i pojem provozní voda. Odpadní voda- je voda, jejíž kvalita byla zhoršena lidskou činností.

Čištění vod K čištění vod využíváme různé metody Chemické Fyzikálně-chemické Biologické

Biologické čištění vod

Biologické čištění vod využívá schopnosti mikroorganismů rozkládat organické znečištění ve vodním prostředí. Rozkladný proces je složitý, rychlost závisí na mnoha faktorech:obsahu kyslíku ve vodě pH vody teplotě typu znečištění případných toxických látkách ve vodě

V povrchových vodách toto čištění probíhá samovolně, jen je proces dlouhodobý. V čistírně je proces intenzifikován. Závisí na koncentraci mikroorganismů v čistírně. Při biologickém čištění odpadních vod se uplatňují procesy podmíněné činností aerobních mikroorganismů, které rozkládají organické látky za přítomnosti kyslíku. Nutné je vytvoření dostatečných podmínek biologických procesů, např. provzdušňování při aerobním čištění.

Aerobní procesy znečištění odstraňováno pomocí mikroorganismů nazývaných aktivovaný kal aktivovaný kal je tvořen vložkami s obsahem bakterií a prvoků - nálevníků odstraňuje především organické nečistoty, dále dusík a fosfor

Obecný postup čištění vod  Mechanický stupeň:  česle (velmi husté mříže) - odstranění hrubých nečistot  lapák písku (písek jde na skládku)  I. sedimentace - rozdělení vody na 3 frakce  surový kal na dně (odváděn do anaerobního stupně)  mechanicky vyčištěná voda (odváděna do aerobního stupně)  lehké usazeniny na povrchu (páleny)

 Biologický aerobní stupeň:  čištění vody účinkem aerobních bakterií  mineralizace  odbourávání organických látek za vzniku CO 2, vody a amoniaku  nitrifikace  přeměna amonného iontu na dusičnany  detoxikace  II. sedimentace  vznik čisté vody a aktivovaného kalu

 Biologický anaerobní stupeň  surový kal a aktivovaný kal využíván jako zdroj živin pro anaerobní bakterie  vzniká tzv. bioplyn  využití bioplynu k ohřevu vyhnívacích nádrží nebo na produkci energie  zbylý (vyhnilý) kal využíván jako hnojivo

Eutrofizace

Eutrofizace je proces obohacování vod o živiny, zejména dusík a fosfor. Rozlišujeme přirozenou eutrofizaci (jejímž hlavním zdrojem je výplach těchto živin z půdy a rozklad mrtvých organismů) a nepřirozenou, nadměrnou eutrofizaci způsobenou lidskou činností.

Důsledkem je nejprve přemnožení planktonu a posléze, po jeho masovém odumření, nedostatek kyslíku ve vodě a následné vymírání ryb a dalších organismů, zejména těch žijících u dna Dostatečnému přístupu kyslíku do spodních vrstev brání pyknoklima - vrstva oddělující vodu s odlišnou hustotou. Eutrofizaci lze předcházet omezením znečištění vod: zabráněním splachů hnojiv ze zemědělské půdy a také čištěním odpadních vod.

Čistírna odpadních vod Čistírna odpadních vod (též „čovka“, ze zkratky ČOV; často nesprávně označováno jako "čistička") je zařízení, ve kterém dochází k čištění odpadních vod. Setkáváme se s nimi, jednak v blízkosti různých provozů, kde slouží k čištění průmyslových vod, odpadních vod ze zemědělské výroby, a dále u měst a obcí, kde čistí vody komunální a smíšené, tedy komunální s průmyslovými.