VN PLUMLOV a POVODÍ prezentace výsledků studie RNDr. Jindřich Duras, Ph.D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
„Realizace opatření na Brněnské údolní nádrži“. Přípravná realizační opatření  Letecká aplikace vápenného hydrátu na obnažené dno nádrže, listopad 2007,
Advertisements

Celková přestavba a rozšíření ÚČOV Praha na Císařském ostrově
Posouzení stavu povodí nad Brněnskou nádrží Stručné shrnutí výstupů z jakostního modelu oblasti povodí Dyje.
vysoce průtočná (HRT= ~21 dní) mělká, ale ± stabilně stratifikovaná
Realizace opatření ve vazbě na projekt „Čisté povodí Svratky“
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Vývoj kvality vody v oblasti Frymburku František Frantál, Zuzana Frantálová & Josef Hejzlar.
Současný stav rybníků a možné příčiny rozvoje planktonních sinic
Koloběhy látek Cyklus vody.
Provoz a údržba vodních toků
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
VY_32_INOVACE_ 04 - Znečišťování vod
Aplikovaná hydrobiologie II.
Regionální plán územního systému ekologické stability a ozelenění obcí a krajiny na území obcí regionu Cézava (POV 2004) TELNICE 19. Listopadu 2004.
SVAZU VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ ČR A AKTUÁLNÍ PROBLEMATIKA VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ RNDr. Pavel Punčochář, CSc. vrchní ředitel úseku vodního hospodářství Ministerstvo.
Jan Urbánek Septima A EUTROFIZACE VOD
BIOLOGICKÉ CENTRUM AV ČR, v. v. i. HYDROBIOLOGICKÝ ÚSTAV Na Sádkách 7, České Budějovice Tábor, Řízení kvality vody v údolních nádržích.
Vývoj kvality vody v oblasti Frymburku
Systémy chovu ryb.
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
ZNEČIŠTĚNÍ VOD DUSÍKEM V ZEMĚDĚLSKÝCH POVODÍCH ČR
Realizace opatření na Brněnské údolní nádrži
Seminář V rámci projektu „Čisté povodí Svratky“ - Problematika zatížení vodních nádrží fosforem, zkušenosti s odstraňováním fosforu, možnosti.
DIPLOMOVÁ PRÁCE Studie revitalizace povodí toku Jasénky
STUDIE PROVEDITELNOSTI FARSKÉHO A BORECKÉHO POTOKA MĚSTO PLANÁ NAD LUŽNICÍ strana 1 STUDIE PROVEDITELNOSTI PŘÍRODĚ BLÍZKÝCH PROTIPOVODŇOVÝCH OPATŘENÍ V.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI614 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Základní problémy přípravy a provozu bioplynových stanic v ČR CZ Biom – České sdružení pro biomasu Ing. Tomáš Dvořáček Bioprofit s.r.o.
Odpadní voda Mgr. Helena Roubalová
Zatápění zbytkové jámy Chabařovice – vývoj mělkého jezera v podmínkách uhelné pánve Ladislav Havel, Petr Vlasák Výzkumný ústav vodohospodářský T.G.Masaryka.
DÚ I.1 Analýza podílu plošných a difúzních zdrojů na celkovém znečištění vod VÚV T.G.M, v.v.i, pobočka Ostrava, Ing. Martin Durčák.
Biologické centrum AV ČR, Hydrobiologický ústav
Vývoj kvality vody v nádrži Lipno u Frymburku J. Hejzlar, F. Frantál, Z. Frantálová.
Antropogenní vlivy – human impacts
Metody hodnocení vodní eroze pomocí GIS
ist leben.at ist leben.at Škody způsobené bobrem na vodních stavbách a možná protiopatření Thomas Rögner,
Ing. Eliška Kotíková Kokořínsko,
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
Modelování čištění komunálních odpadních vod
Eutrofizace vod Ing. Lenka Holišová.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Praktické příklady řešení odezvy říčního systému na antropogenní činnost v povodí.
SLADKOVODNÍ EKOSYSTÉMY II
J. Schlaghamerský: Ochrana životního prostředí - ochrana vod – voda jako zdroj Voda jako zdroj.
Seminář č. 3 – PŽP II Právní režim ochrany půdy a lesa JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Vodní režim krajiny v územním plánování Petr Birklen AOPK ČR.
Čistota vody je obecný pojem, vyjadřující obsah cizích látek ve vodě Skutečně chemicky čistou vodu H 2 O lze připravit pouze laboratorně!H 2 O.
Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Olomouckého kraje (PRVKOK)
METODY VYHODNOCENÍ VLIVU EROZE ZEMĚDĚLSKÉ PŮDY NA EUTROFIZACI VODNÍCH ÚTVARŮ Ing. Barbora Jáchymová, doc. Ing. Josef Krása, Ph.D. PRŮMYSLOVÁ EKOLOGIE 2016.
8/9/12 Ing. Martin Keprta Povodí Vltavy, státní podnik PŘÍPRAVA REALIZACE MALÝCH VODNÍCH NÁDRŽÍ NA RAKOVNICKU.
záznam o odběru vzorku Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu rozbory vod – anionty ve vodách Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního.
Prezentace Mikroregionu Plumlovsko 14.pracovní setkání zástupců mikroregionů Olomouckého kraje Plumlov
Průmyslová hnojiva. s rozvojem zemědělství postupně přestalo postačovat použití statkových hnojiv => rozvoj výroby průmyslových hnojiv dodávají do půdy.
Zneškodňování odpadních vod v malých obcích, právní předpisy, doporučené postupy Praha Ing. Jan Goldbach Povodí.
prezentace výsledků studie RNDr. Jindřich Duras, Ph.D.
Stav odkanalizování v obcích Zlínského kraje Odbor životního prostředí a zemědělství Ing. Dana Zápecová vedoucí oddělení vodního hospodářství Duben.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Případ ČOV Veverská Bítýška Limity současné legislativy
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
OCHRANA ČISTOTY VOD I. RNDr. J. DURAS, Ph.D..
Plánování v oblasti vod Roční seminář pro vodoprávní úřady Hotel Skalský Dvůr, Lísek, 2. a 3. října 2017.
Vodní nádrže 2017 DYNAMIKA FYTOPLANKTONU VODÁRENSKÉ NÁDRŽE HAMRY V PRŮBĚHU BIOMANIPULAČNÍCH OPATŘENÍ Radovan Kopp, Tomáš Zapletal, Pavel Jurajda, Zdeněk.
ZANÁŠENÍ TOKŮ A NÁDRŽÍ – PLOŠNÉ ZEMĚDĚLSKÉ ZNEČIŠTĚNÍ V POVODÍ VLTAVY
Jiří Jan Jakub Borovec Daniel Petráš Nana O-A. Osafo Iva Tomková
KONCENTRACE FOSFORU V NÁDRŽÍCH ORLÍK A SLAPY:
Vodstvo České republiky
Monitoring kvality vody VN Jordán v Táboře
VLIV KANALIZACE NA ČIŠTĚNÍ ODPADNÍCH VOD
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Informace o závazných částech „Národního plánu povodí Dunaje“– problematika DČOV v ÚPD Informace o závazných částech „Plánu pro zvládání povodňových rizik“
Pesticidy, léčiva a možnosti jejich eliminace z ŽP
Transkript prezentace:

VN PLUMLOV a POVODÍ prezentace výsledků studie RNDr. Jindřich Duras, Ph.D.

RŮST SINIC JE ZÁVISLÝ NA FOSFORU (NIKOLI NA DUSÍKU!) ZDROJEM FOSFORU JSOU ODPADNÍ VODY (NIKOLI ZEMĚDĚLSKÁ PŮDA!) sinicím stačí k intenzivnímu růstu málo fosforu  čistit odp. vody je třeba účinně sinicím stačí k intenzivnímu růstu málo fosforu  čistit odp. vody je třeba účinně sinicím v přehradě stačí i jen jedna dávka fosforu za sezónu, třeba v přívalové vlně  řešit srážkové vody (odlehčení kanalizace!) ZÁKLADNÍ POZNATKY

EROZE Primárně je problém ochrany půdy! možnost vymáhání náhrady za zanášení vodních nádrží erozním materiálem

MONITORING KVALITY VODY dávkování železa pravidelné sledování tekoucích vod sledování orientační (za deště a eroze) sledování stojatých vod dolní část povodí

MONITORING KVALITY VODY pravidelné sledování tekoucích vod horní část povodí ČOV Buková

Podhrad: dost průtočný => (1) moc velkou retenci FOSFORU (P) nelze čekat (2) zatížení P bude průběžně tak velké, že příliš kvalitní rekreace koupáním není reálná PODHRADSKÝ RYBNÍK HRT = doba obměny vody v rybníce

Uvolňování P při nedostatku kyslíku a současném vyčerpání dusičnanů (NO 3 -N) => riziko pro VN Plumlov => nutnost omezit vstup znečištění, aby byl O 2 režim rybníka co nejlepší, odpouštět lepší „horní“ vodu Vysoké koncentrace P přitékají do VN Plumlov PODHRAD - ODTOK v létě!

Bidélec: nepříliš průtočný => (1) ± dobrá retence P (2) zatížení odlehčovanými (i jinými?!) odpadními vodami  Bidélec pomůže, ale nezneužívat! RYBNÍK BIDÉLEC

Snížit přísun P o 50% tzv. VOLLENWEIDERŮV DIAGRAM VN PLUMLOV

PODÉLNÝ PROFIL HLOUČELY Lipová nad Hamry nad Hamry pod příspěvek drobných obcí Soběsuky VN Plumlov přítok VN Plumolov odtok Vstup znečištění do Podhradského rybníka Cílová koncentrace P na přítoku do VN Plumlov = na odtoku z Podhradu

PODÉLNÝ PROFIL HLOUČELY ČOV Plumlov Hloučela Odlehčované odpadní vody do Bidélce Roudníkem od Vícova

limit pro přítok nádže: mg/l

obrovský nárůst vstupem P z malých obcí znečištění z Hamrů zemědělské povodí = nízké znečištění VYSOKÝ VSTUP P! poměrně velký vstup znečištění VYSOKÝ VSTUP P! Buková, Protivanov, M. Hradisko Žárovice a Soběsuky – bude odkanalizováno Krumsín – značný vliv, P teče přímo do nádrže!

zemědělské lesní obce

ÚČINNOST SRÁŽENÍ P s Fe Nejdůležitější je odstranění fosforečnanů (PO 4 -P), které jsou nejrizikovější! Už při dávce 2-3 mg/l Fe byla účinnost odstranění nad 80%

CÍL = ZACHYTIT FOSFOR U ZDROJE 1. Na stávajících ČOV doplnit srážení P nebo ho maximalizovat (Plumlov) 2. Nová ČOV, ale s účinným srážením P! 3. Odkanalizovat na ČOV Plumlov 4. Soustavná kontrola!!! 5. Výhledově ČOV (polopřirozené způsoby...)

DOPORUČENÍ 1 U bodových zdrojů: 1. doplnit srážení P u stávajících ČOV (Protivanov, Buková, Krumsín; Plumlov – maximalizovat účinnost) 2. doplnit účinnou technologii srážení P: chystaných ČOV (Vícov) 3. kontrola Hamry, Plumlov (Bidélec), správné napojování na kanalizaci Žárovice a Soběsuky 4. chystat řešení pro Seč, Lipová, M. Hradisko, Stínava (polopřirozené způsoby? ale účinně navržené s ohledem na zadržování fosforu!)

DOPORUČENÍ 2 Rybníky: Hamry – zachovat nízkou průtočnost Bidélec: spíše neprůtočný, zachytit znečištění z odlehčení, odpovídající rybí obsádka (už je) Podhrad: jeho fungování je klíčové => omezit vstup org. látek i P do rybníka (O 2 režim!), vypouštět horní vodu, správná rybí obsádka (už je), litorál je teď dostatečný v budoucnu bude nutná jeho údržba (bagr)

CO S DÁVKOVÁNÍM Fe? Zatím nutné zachovat, a to do zlepšení poměrů v povodí Přesunovat více k zdrojům ČUBERNICE – stačí mokřad

DOPORUČENÍ Srážení: dočasné, neřeší úplně...! dávka 2-3 g/l Fe v období IV.-IX. Roudník – přesunout na ČOV Kleštínek – přesunout na ČOV Krumsín Hloučela – zachovat, zlepšit příčnou disperzi Čubernice – stačí plánovaný mokřad