Název školy:. Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Rachotová Markéta Název: VY_32_INOVACE_10B_13_Vztlaková síla Téma:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem
Advertisements

ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem
Potápění, plování a vznášení se stejnorodého tělesa v kapalině
Test: Mechanické vlastnosti kapalin (2. část)
ÚČINKY GRAVITAČNÍ SÍLY ZEMĚ NA KAPALINU
Skládání sil.
VZTLAKOVÁ SÍLA PŮSOBÍCÍ NA TĚLESO V KAPALINĚ
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Tlak v kapalinách a plynech.
Archimédův zákon.
Digitalizace výuky Příjemce
Na těleso ponořené do kapaliny působí tlakové síly
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Hydromechanika.
Autor: Mgr. Barbora Pivodová
Zákon vzájemného působení dvou těles
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _648 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Účinky gravitační síly Země na kapalinu
Mechanika II. Tlak vyvolaný tíhovou silou VY_32_INOVACE_11-18.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Archimédův zákon (Učebnice strana 118 – 120)
Anotace Prezentace, která se zabývá otáčivými účinky síly. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí vysvětlit pojem páka, rameno.
Skládání sil opačného směru
Anotace Prezentace, která se zabývá skládáním sil různého směru a rovnováhou sil. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí graficky.
Vztlaková síla působící na těleso v kapalině
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
SOUTEŽ - RISKUJ! Mechanické vlastnosti kapalin (2. část)
Shrnutí učiva V Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Mechanické vlastnosti kapalin
Rovnováha dvou sil (Učebnice strana 43 – 45)
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_22_FYZIKA
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Rachotová Markéta Název: VY_32_INOVACE_11C_17_Slovní úlohy o pohybu.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Archimedův zákon.
Vztlaková síla. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Skládání a rozkládání sil Číslo DUM: III/2/FY/2/1/17 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Fyzikální.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Rachotová Markéta Název: VY_32_INOVACE_11C_16_Slovní úlohy o společné.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_01_FII_SÍLA A JEJÍ VLASTNOSTI.
Archimedův zákon – opakování a shrnutí. 1) Kuličky ze železa ponoříme do vody. Na kterou působí nejmenší vztlaková síla a proč ? Na třetí kuličku.
Archimédův zákon Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření RočníkSedmý - sekunda.
Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Rachotová Markéta Název: VY_32_INOVACE_10B_06_Jednotky rychlosti, výpočet.
Název školy:žít i při sestav Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Rachotová Markéta Název: VY_32_INOVACE_11C_03_Slovní.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Rachotová Markéta Název: VY_32_INOVACE_11C_20_Opakování učiva 8.ročník.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Rachotová Markéta Název: VY_32_INOVACE_10B_20_Nestejnorodá tělesa v.
19. Vztlaková síla, Archimedův zákon
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_30_FYZIKA
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.52_Hydrostaticky_tlak Datum:
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.08_Tlak_v_kapalinách Datum:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Skládání a rozkládání sil
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_18 Fyzika.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Vztlaková síla působící na těleso v atmosféře.
Chování těles v kapalině – procvičení 2
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Archimédův zákon.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Archimédův zákon.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Název školy:. Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Rachotová Markéta Název: VY_32_INOVACE_10B_13_Vztlaková síla Téma: 10B_Fy 7.roč. Datum ověření: VM ověřen dne v 7.A Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: DUM slouží k odvození vztlakové síly, která působí na těleso ponořené do kapaliny. V závěru jsou uvedeny úlohy k upevnění získaných znalostí. Tento materi á l byl vytvořen r á mci projektu EU pen í ze š kol á m Operačn í ho programu Vzděl á v á n í pro konkurenceschopnost

Doporučuji: fyzikou/ tlak-v-tekutinach-a-archimeduv-zakon/

Dokážete vysvětlit, proč Eva svého spolužáka Adama ve vodě unese, ale na souši s ním ani nepohne? Na ponořená tělesa ve vodě působí vztlaková síla F VZ, která má směr svisle vzhůru. Platí: F VZ = F g - F Vztlaková síla

Do vody ponoříme žulovou dlažební kostku. Na všechny její stěny působí kapalina tlakovými silami. Na protilehlé boční stěny působí stejně velké tlakové síly opačného směru → jejich účinky na kostku se ruší. Na horní stěnu působí tlaková síla svisle dolů, na dolní stěnu svisle vzhůru. Na jakou stěnu působí větší tlaková síla – na horní nebo dolní? Vysvětli. Dolní stěna je ve větší hloubce než horní, proto je tlaková síla na dolní stěnu větší než na horní stěnu. Výslednice těchto dvou sil má směr větší síly, tedy svisle vzhůru. Vztlaková síla F1 F2 F4F3 vztlaková síla h1 h2

Na čem závisí velikost vztlakové síly? Ocelovou kuličku nejprve ponořte do malé hloubky(1.) a poté do větší (2.). V obou případech určete velikost vztlakové síly na ni působící

Na čem závisí velikost vztlakové síly? 1. Na siloměr zavěš tři závaží. Urči a zapiš velikost vztlakové síly působící na jedno ponořené závaží (1), na dvě ponořená závaží (2) a na tři ponořená závaží (3). 3.2.

Na čem závisí velikost vztlakové síly? Kvádr nejprve ponoř do vody (1.) a poté do lihu (2.). Urči a zapiš velikost vztlakové síly v obou případech. 1.2.

Na čem závisí velikost vztlakové síly? na objemu ponořené části tělesana hustotě kapaliny Vztlaková síla působící na těleso ponořené do kapaliny závisí na objemu ponořené části tělesa a na hustotě kapaliny.

Procvičení 1.Těleso je ponořeno zcela do vody v nádobě. Změní se velikost vztlakové síly, když do nádoby přilijeme vodu? Odpověď zdůvodni a ověř pokusem. 2.Tři hliníkové kuličky různého objemu jsou ponořeny zcela do vody. Na kterou kuličku působí voda největší vztlakovou silou? Odpověď zdůvodni.

3.Dva válečky, z nichž jeden je z oceli (1) a druhý z hliníku (2), mají stejný objem. Válečky jsou zcela ponořeny do vody. Porovnej velikosti vztlakových sil působících na oba dva válečky. Odpověď zdůvodni. 1.2.Procvičení

„Domácí úkol“ Příprava pokusů (dobrovolné) dle vlastního výběru. ryby__lode__ponorky.pdf

F VZ FgFg Na plující loď působí: gravitační síla, která působí svisle dolů (její působiště je v těžišti lodi), vztlaková síla (její působiště je v těžišti ponořené části lodi). Velikosti obou sil jsou stejné – síly jsou v rovnováze.

Použití zdroje: BOHUNĚK, Jiří; KOLÁŘOVÁ, Růžena. Fyzika pro 7. ročník základní školy. Olomouc: Prometheus, spol. s r.o., 2000, ISBN MÍČEK, Arnošt; KROUPA, Roman. Fyzika 2. Brno: Tvořivá škola, 2009, ISBN BOHUNĚK, Jiří. Sbírka úloh z fyziky pro žáky základní školy. Praha: Galaxie v Praze, 1993, ISBN AUTOR NEUVEDEN. Výukové materiály ZŠ Kaplice [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obrázky vlastní tvorby. Obrázky jsou použity i z galerie Microsoft office. Tento materi á l byl vytvořen r á mci projektu EU pen í ze š kol á m Operačn í ho programu Vzděl á v á n í pro konkurenceschopnost