SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE.0310.2E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školyStřední škola hotelová Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Bc. Pavel Sedlák Název šablonyVY_32_INOVACE SAZ Název DUMuSAZ U.
Advertisements

Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE GAZ Název DUMuGAZ K Stupeň a typ vzděláváníStřední.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV K.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_08_FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ RYCHLOST CHEMICKÉ REAKCE TÉMA: FAKTORY.
Technika obsluhy – Kavárenský jídelní lístek Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 –
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 24 AnotaceDefinice.
Název školyStřední škola hotelová Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Bc. Pavel Sedlák Název šablonyVY_32_INOVACE SAZ Název DUMuSAZ U.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablonyIVY_32_INOVACE.
Mechanické vlastnosti dřeva - úvod VY_32_INOVACE_28_565 Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo.
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuCHE.2E.0308.
Název školyStřední škola hotelová Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Bc. Pavel Sedlák Název šablonyVY_32_INOVACE SAZ Název DUMuSAZ U.
Technika obsluhy – Příprava káv s alkoholem Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2 –
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablonyVY_32_INOVACE.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablony VY_32_INOVACE.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Zdenek Laski Název šablonyVY_32_INOVACE INF Název.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Josef Gorčík Název šablonyVY_32_INOVACE SPV Název DUMuSTZ U Stupeň a typ vzděláváníStřední.
Trávení. -Trávení, někdy také zažívání, je metabolický biochemický proces, jehož cílem je získání živin z potravy. -V rámci trávení se potrava rozkládá.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada44 Anotace.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV K.
Energetická hodnota potravin (EH)
VY_32_INOVACE_461 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Základy automatického řízení 1
VY_32_INOVACE_O3_20_Výpočet hmotnostního zlomku
INFORMATIKA – použití počítačů
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Změny skupenství látky
CHEMIE - Sloučeniny dusíku
Strojní zařízení – Zhutňování
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_567_ Výroba sýrů a jogurtů 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
CHEMIE - Metabolismus Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Ekonomika– národní hospodářství
Strojní zařízení – Test 1
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Technika obsluhy – Příprava mléka šlehaným parou
VY_32_INOVACE_09_28_Trávicí soustava
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
CHEMIE - Sloučeniny vodíku
VY_32_INOVACE_ , upravené tuky Ing. Blanka Kožíšková
Stroje a zařízení - spoje
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Technika obsluhy – příprava míchaných nápojů
VY_32_INOVACE_07_PR_KOŽNÍ SOUSTAVA
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Stroje a zařízení - spoje
Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Strojní zařízení - Pracovní proces s výztuží
Název projektu: Moderní škola
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
CHEMIE - Chemická vazba
CHEMIE - Test-obecná chemie
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Transkript prezentace:

SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné vzdělávání Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborBiochemie Vzdělávací okruhEnzymy Druh učebního materiáluPrezentace Cílová skupinaŽák, let AnotacePrezentace komplexně seznamuje žáky s nejvýznamnějšími enzymy a jejich významem zejména v procesu trávení Speciální vzdělávací potřeby- žádné - Klíčová slova Biokatalyzátory, metabolické procesy, bílkoviny, a ktivita enzymů, koncentrace substrátu, pH, aktivátory, inhibitory, lipáza, sacharáza, pepsin, trypsin, aminokyseliny, cytoplazma Datum CHEMIE - Enzymy

Enzymy

Patří mezi biokatalyzátory Jsou nepostradatelné při metabolických procesech Základní složkou enzymů jsou bílkoviny, na něž se velmi často vážou další přídatné molekuly

Význam a podmínky aktivita enzymů, spočívá v ovlivnění rychlosti chemických reakcí je závislá zejména na koncentraci substrátu, teplotě (optimální teploty 37°C), pH (pH většinou neutrální) přítomnosti aktivátorů a inhibitorů

Názvy enzymů jsou většinou odvozeny od názvů látek na které působí: lipáza – štěpí tuky sacharáza - cukry nebo názvy triviální: pepsin - v žaludečních šťávách trypsin - enzym slinivky břišní štěpí bílkoviny na aminokyseliny

volné - v cytoplazmě vázané - na buněčné struktury Obr.č.1:

využití Proteolytické enzymy se používají například v mlékárenském průmyslu jako syřidla - chymosin je přítomen v žaludečních šťávách sajících telat – výroba sýrů Obr.č.2:

v koželužském průmyslu – třísloviny z kůry stromů Obr.č.3:

farmaceutickém průmyslu Obr.č.4:

Otázky Co je základní složkou enzymů? Kde se nejvíce enzymy uplatňují? Vysvětli, co nejvíce ovlivňuje funkci enzymů. Vyjmenuj enzymy, které se uplatňují při metabolických procesech. Uveď příklady enzymů, které se uplatňují v potravinářství.

zdroje Wikipedie Wikimedia Commons Doc. RNDr. Jan Čipera, CSc., RNDr. Jaroslav Blažek, RNDr. Pavel Beneš, CSc.: Chemie A