Lion Feuchtwanger Žid Süss Zuzana Peši č ková Septima 2009/2010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Advertisements

Erich Maria Remarque
Název: Honoré de Balzac Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Rozbor uměleckého textu
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou B. Brechta…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Realistický román.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Osvícenství.
Romantismus.
Renesance z francouzštiny renaissance = znovuzrození
Dante Alighieri Předmět Autor: Mgr. Jana Formánková
SVĚTOVÁ PRÓZA 1. POLOVINY 20. STOLETÍ
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
Victor Hugo ( ).
František Halas ( ) ( ).
VY_32_INOVACE_ČJ.8.10 – Božena Němcová,prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/12/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvoření
LION FEUCHTWANGER Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Opakování Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_16.
VLADISLAV VANČURA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Reálie - bankovky.
Portréty literárních osobností světové literatury
William Shakespeare (1564 – 1616).
ČESKÁ LITERATURA 2.POL.20.STOLETÍ (
William Shakespeare.
Émile Zola Život Émila Zoly Tvorba Díla – Rougon-Macquartové Zabiják
Karel Čapek.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Německá literatura 20. století Heinrich.
Karel Čapek. Kdo to je? Byl český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf. Narodil se v Malých Svatoňovicích. Studoval na gymnáziu.
Německo.  stal se nepohodlným z politických důvodů  emigroval spolu se svým bratrem do USA  obdržel Nobelovu cenu za literaturu Buddenbrookovi – rozpad.
Marie Majerová 9. ročník.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Číslo:VY_32_INOVACE_24_05 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Victor Hugo.
VY_32_INOVACE_17_Literatura 19. století Česká literatura 2. pol. 19. století Česká literatura 2. poloviny 19. století - úvod.
Egon Erwin Kisch (1885 –1948) Petra Henychová. „Zuřivý reportér“
KOMU ZVONÍ HRANA Ernest Hemingway. 21. července 1899 – 2.července 1961 americký spisovatel, žurnalista, esejista představitel ztracené generace vyrůstal.
Karel Hynek Mácha Máj 8.třídy. Karel Hynek Mácha - život  Narodil se na Újezdě na Malé Straně  Vedle studia, četby a lásky bylo zdrojem Máchových zážitků.
Název SŠ:VOŠ, SPŠ automobilní a technická Tem. oblast:Legioná ř ská literatura a obraz 1. sv. války Ro č ník:T ř etí Č íslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
KAREL ČAPEK KAROLÍNA RŮŽIČKOVÁ C3B. OBSAH Život Tvorba Dílo Ukázka Povídky z druhé kapsy Otázky.
Romain Rolland Aneta Kozlová Septima
James Joyce Odysseus. James Joyce ( )  prozaik, básník, učitel  narozen v Dublinu  studoval univerzitu v Dublinu  1902 odjel do Paříže  většinu.
GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ (1928 – 2014), s. 85. Magický realismus směr v latinskoamerické próze od 50. let 20. stol. Propojují se prvky nadpřirozena, popisy.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Karel Čapek - cestopisy
Světová literatura 1. poloviny 20. století Lion Feuchtwanger
ROMANTISMUS.
VY_32_INOVACE_11_Literatura 19. století Kritický realismus
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
TÉMA: NIKOLAJ VASILJEVIČ GOGOL AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Karel Hynek Mácha Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Spisovatel Šumavy Karel Klostermann
„Moudré ucho neposlouchá, co hloupá huba povídá.“
Franz Kafka Zdeňka Faltusová Septima 2009/2010
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Gustav Flaubert Paní Bovaryová.
Erich Maria Remarque Eva Švančarová
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Milan Kundera - Žert Název : VY_32_inovace_18 Český jazyk a literatura.
Realismus Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Spisovatelé a ilustrátoři
Prokletí básníci pojmenování pro francouzské básníky dekadentního ražení dekadence – úpadek, pocit umělců znechucených společností = neúcta k pravidlům.
Německá próza mezi válkami
Albert Camus ( ).
Kritický realismus - úvod
Střední škola obchodně technická s. r. o.
VY_32_INOVACE_Jir_I-21 Pavel Kohout Název projektu: OP VK
Transkript prezentace:

Lion Feuchtwanger Žid Süss Zuzana Peši č ková Septima 2009/2010

Lion Feuchtwanger: ( ), Německo německý romanopisec, dramatik a divadelní kritik židovského původu syn židovského továrníka studoval germanistiku, filozofii a antropologii v Mnichově a Berlíně, hodně cestoval, především do Itálie a Francie v roce 1908 se stal vydavatelem vlastního literárního časopisu Der Spiegel a divadelním kritikem časopisu Die Schaubühne roku 1912 se oženil a o dva roky později byl internován do Tunisu, uprchl do Německa, žil v Mnichově, psal protiválečné básně a překládal indická, řecká a španělská dramata

Z let se datuje jeho přátelství s Brechtem, žil v Berlíně, po nástupu Hitlera emigroval do Francie účastnil se protiválečných a protifašistických kongresů, patřil k nejaktivnějším činitelům antifašistických hnutí, 1936 s Bertoldem Brechtem a Willi Bredelem založil a vydával emigrantský časopis Das Wort v roce 1937 navštívil SSSR a později označil tuto cestu – vedle 1. světové války – za rozhodující prožitek pro svůj život a literární dílo roku 1940 byl ve Francii internován a jen s velkými potížemi se dostal za hranice a posléze do USA

Díla Lion Feuchtwanger psal především historické romány s převážně židovskou tematikou je autorem mnoha historiografických sociálně kritických románů, povídek a dramat psal protiválečné básně a překládal indická, řecká a španělská dramata. Lion Feuchtwanger byl humanisticky a ostře protifašisticky orientovaný spisovatel a znamenitý vypravěč Feuchtwangerovo dílo patřilo v Evropě k nejpopulárnějším vedle protiválečných básní psal i dramata, nejvíce pak historické romány. napsal řadu dějově velmi poutavých historických románů, kde projevil nejen znalost doby, ale i svou fantazii, často čerpal ze židovských dějin

Díla Ošklivá vévodkyně Markéta Pyskatá Čekárna Nepravý Nero Josephus Flavius Neblahá Francie Lišky na vinici Bláznova moudrost aneb Smrt a slavné zmrtvýchvstání Goya aneb Trpká cesta poznání Židovka z Toleda Dramata Váleční zajatci Julius Farnes Vasantasena Eseje Moskau Po sezóně

Žid Süss žánr: historický román s židovskou tématikou první autorův román, původně divadelní hra námět pro hru našel ve stejnojmenném díle Wilhelma Hauffa dopsán v r.1922, vydán v r seznamuje čtenáře se společenskými a politickými poměry 30. let 18. století zfilmován

Postavy Josef Süss Oppenheimer Karel Alexandr Naemi Rabbi Gabriel Magdalena Sibyla Marie Augusta Weissensee

DějDěj Hlavní postavou je obratný a schopný židovský finančník Josef Süss Oppenheimer podporující bezvýznamného a chudého prince Karla Alexandra. Karel se stane württemberským vévodou, a Süss se stává jeho finančním poradcem,vymáhá peníze ze země pro vévodovy velkolepé plány, prudký obrat nastává ve chvíli, kdy se jím podporované zlo obrátí proti němu, vévoda se pokusí znásilnit jeho dceru a ta se v zoufalství zabije skokem z okna. Od té chvíle se mstí vévodovi stejně rafinovaně, jako mu dřív pomáhal, překazí mu pokus o převrat, který má vést k odstranění ústavy a nastolení diktatury. Po zkáze plánu vévoda umírá, Süss se nechává dobrovolně zatknout a odvést do vězení. Odmítá vše, co by mu pomohlo od trestu (např. přestoupit na křesťanskou víru, ač ví, že jeho otec byl katolický šlechtic). Umírá raději na šibenici jako židovský mučedník.

Znaky sm ě ru humanismus romantismus symbolismus naturalismus realismus antifašismus

Struktura díla 5 knih ze 30. let 18. století stran: 409 zakončena doslovem : „Zrození romanopisce“ knihy na sebe navazují

Jazyk L.F. ovlivněn lartpourlartismem spisovný, občas vulgární výrazy er-forma geografické názvy vnitřní popisy ( duševní stavy jedinců) polopřímá řeč, přímá řeč častá záměna slovosledu občas proloženo verši politické výrazy, ekonomické výrazy cizí slova: (francouzská, hebrejská,…)

Kniha plná protiklad ů vytoužená láska ( Magdaléna Sibyla ) X neúcta v manželství, nevěra ( Marie Augusta ) čistota ( Magdaléna Sibyla ) X duševní zkaženost ( Karel Alexandr) nepodnikavý, bojácný princ (Jindřich Bedřich)X horkokrevný vévoda s diktátorskými úmysly krása X ošklivost chudoba X bohatství rozpory v názorech na náboženství vývoj hlavní postavy : na začátku – úplatkářský, vychytralý finančník, který by za svou kariéru a moc položil svůj život na konci – ztroskotanec, ale lepší člověk s dobrým srdcem

Hlavní myšlenka pacifisticko- humanistické postoje portrét výrazné individuality a jejich myšlenkových pochodů spojuje historický námět s psychologickou problematikou mocenské plány mají přednost před právem a pravdou, čímž poukazuje na přítomnost záměrem nebylo židy vyzdvihovat, nýbrž nechat čtenáře vytvořit si vlastní názor na ně dokládá, že židé jsou stejně úplatkářští jako ostatní dílo je nadčasové a týká se snad všech období vévoda – symbol hrubé přízemnosti a pozemskosti odsuzuje intriky machinace, pokrytectví, ukořisťování,…

Citace FEUCHTWANGER, Lion. Žid Süss. Přeložil Bohuslav Rovenský. Doslov napsal Valter Feldstein. Verše přeložil L. N. Zvěřina a Bohuslav Rovenský.2.vydání Praha 1: Odeon s.