N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Trestní právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření28.
Advertisements

Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_16.
SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.16
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Právní ochrana občanů Ročník:1. a 2. Datum.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Trestní právo Ročník:1. a 2. Datum vytvoření:listopad.
doc. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D.
Trestní řízení Autor: Mgr. Pavel Semerák Občanský a společenskovědní základ Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Orgány činné v trestním řízení Ročník:1.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
 TRESTNÝ ČIN – jednání nebezpečné pro společnost, jehož znaky jsou definovány ve zvláštní části trestního zákoníku  přečiny – TČ do 5 let odnětí svobody,
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86  Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice  Registrační.
Moc soudní Pavel Šuranský.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská nauka Ročník:
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_16_TRESTNÍ.
Občanské soudní řízení
BT502Z – TPP – Zvláštní část
Trestní právo procesní I.
1 Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: I Právní.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86  Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice  Registrační.
Subjekty trestního řízení
Předsoudní stadium trestního řízení
Trestní právo Prezentace.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Subjekty trestního řízení prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): ČR a evropská integrace N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_05.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Pracovní právo 2 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Soudy, soudní řízení, právnické profese Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Kde hledat pomoc v krizových situacích N á zev sady: Výuka občanské nauky.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Hledání zaměstnání, nezaměstnanost, úřady práce, rekvalifikace N á zev.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Státní symboly ČR N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-M T r e s t n í p r á v o Mgr. Marie Mikulcová.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_16_12_ Orgány právní ochrany Číslo projektu:
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
S YSTÉM PRÁVA Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Květen 2016.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_12_ Správní řízení, soud Číslo projektu:
Vojtěch Šimon C3B 3.6. Trestní právo procesní. ❑ Subjekty trestního řízení ▪= orgány činné v trestním řízení (soud, státní zástupce, policejní orgán),
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Orgány právní ochrany občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_12_ Odvětví práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Trestní právo 2 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 2 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Název školy: MŠ a ZŠ,Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Jana Brákorová Název : VY_32_INOVACE_14/10_Protiprávní jednání Téma: Protiprávní jednání.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Globalizace a globální problémy N á zev sady: Výuka občanské nauky v.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Peníze, bezhotovostní a hotovostní platební styk N á zev sady: Výuka.
VY_32_INOVACE_47_Přestupky, trestné činy Využití ICT Identifikátor školy:
Trestní právo procesní Určeno pro: žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Základy práva.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_062 Jméno autora: Blanka Zbožínková Název práce:
Název vzdělávacího materiálu
ORGÁNY PRÁVNÍ OCHRANY A SANKCE
Když nejsou pravidla, povinnosti a zákony dodržovány.
Název vzdělávacího materiálu
Název vzdělávacího materiálu
§ Soudní řízení § § § §.
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
Název prezentace (DUMu):
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
doc. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D. Univ. Priv. Prof.
soudci, advokáti, notáři, exekutoři, státní zastupitelství, Policie ČR
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Právní rámec pomoci obětem domácího a sexuálního násilí
Transkript prezentace:

N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Trestní právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného učiliště Č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum vzniku: – Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

ANOTACE Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného učiliště je aktivizace žáků v hodinách občanské nauky a jejich orientace v základních odvětvích práva, se kterými se mohou setkat ve svém životě. Rovněž další témata jsou vyučována s důrazem na praktický život. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě se zabývají především oblastmi práva a postavením člověka ve společnosti. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na oblast trestného práva.

T RESTNÍ PRÁVO 1

ÚVOD Trestní právo je souhrn právních předpisů, které chrání společnost a občany před nežádoucím a nebezpečným jednáním. Základní předpisy trestního práva: 1. trestní zákon – vymezuje jednotlivé trestné činy a tresty, které se za ně ukládají, 2. trestní řád – upravuje postup trestního řízení. Porušení zákona se nazývá buď přestupek, nebo trestný čin. Přesné rozlišení je popsáno v zákoně.

P ŘESTUPEK A TRESTNÝ ČIN Přestupek je menší provinění, které porušuje pořádek ve společnosti např. krádež v obchodě do určité ceny, nedodržení předepsané rychlosti apod. Přestupky projednávají správní orgány např. obecní úřad, krajský úřad a většinou za ně udělují pokuty. Trestný čin je závažné, nebezpečné provinění, které ohrožuje společnost např. vloupání, držení drog, znásilnění apod. Trestný čin vyšetřují a projednávají státní orgány činné v trestním řízení: policie, státní zastupitelství a soudy. Rozhodují o vině či nevině pachatele a výši trestu.

T RESTNÍ ŘÍZENÍ A JEHO PRŮBĚH Policie se musí zabývat každým podezřelým činem, který je jí oznámen. Policisté na místě činu rozhodnou, zda se jedná o trestný čin, který je třeba vyšetřit. Tím je zahájeno trestní řízení. Na místě musí zajistit stopy, vyslechnout svědky a hledat další důkazy. Když policejní vyšetřovatelé na základě důkazů obviní podezřelého ze spáchání trestného činu, podají státnímu zástupci návrh na obžalobu. Státní zástupce vypracuje obžalobu a na jejím základě zahájí soud trestní řízení soudní.

Vyšetřovatelé mohou se souhlasem státního zástupce podezřelého zadržet a uvalit na něj vazbu. Příslušný soud projednává trestný čin v soudním líčení. Líčení bývají přístupná veřejnosti. Soud obvykle tvoří předseda a dva přísedící. Předseda řídí jednání a na závěr vynáší rozsudek o vině, či nevině a případném trestu.

Ú ČASTNÍCI SOUDNÍHO JEDNÁNÍ Státní zástupce – vystupuje jako žalobce a navrhuje výši trestu. Obhájce (advokát) – obhajuje obžalovaného, snaží se dokázat, že je obžalovaný nevinen, či najít polehčující okolnosti. Obžalovaný – má právo vyjádřit se k obvinění, případně má právo nevypovídat. Svědci – každý občan, který je předvolán je povinen se dostavit a pravdivě vypovídat. Zapisovatel – podrobně zapisuje vše, co se u soudu řekne. Soudní znalec – bývá přizván v některých případech např. psychiatr, odborník na dopravu…

K ONTROLNÍ OTÁZKY : 1. Vysvětlete rozdíl mezi přestupkem a trestným činem. 2. Kdo uděluje trest za přestupky a jaké hrozí tresty ? 3. Kdo uděluje trest za trestný čin a jaké druhy trestů hrozí ? 4. Popište průběh trestního řízení. 5. Kdo jsou účastnící soudního jednání ?

ZDROJE [1] KOVAŘÍKOVÁ, Hana. Občanská výchova pro odborná učiliště III. Nakladatelství Septima, Praha 2006, ISBN [2] DUDÁK, Vladislav. Občanská nauka pro střední odborná učiliště : Vladislav Dudák... [et al.]. 1. vyd. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 2003, 279 s. ISBN RYSKA, Radovan a Monika PUŠKINOVÁ. Právo pro střední školy: podle nového občanského zákoníku. Vyd. 7., V nakl. Eduko 1., přeprac. Praha: Eduko, 2012, 86 s. ISBN