ODRAZ SVĚTLA NA ZRCADLE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_09_32.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Odraz světla na rozhraní dvou optických prostředí
Advertisements

Duté (konkávní) zrcadlo
Zrcadla kulová Druhy: 1. dutá 2. vypuklá o o.
Geometrická optika Mgr. Alena Tichá.
Zrcadla v praxi Zrcadla nemusí být jen rovinná.
=NAUKA O SVĚTLE A JEHO VLASTNOSTECH
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Světelné jevy a jejich využití
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhSvětelné jevy.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ EU peníze školám MODERNÍ ŠKOLA – ZKVALITNĚNÍ VÝUKY Registrační číslo GP: CZ.1.07/1.4.00/ Č.j.: 14863/ Tento.
Světlo se po dopadu na jiné optické prostředí
19. Zobrazování optickými soustavami
Kulová zrcadla duté – světlo odráží vnitřní povrch kulové plochy
Fyzika 8. ročník Světelné jevy Anotace
GEOMETRICKÁ OPTIKA 06. Zrcadla
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Zákon odrazu, zrcadla Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Radomír Tomášů Název šablonyIII/2.
Vypuklé kulové zrcadlo
S VĚTELNÉ JEVY. S VĚTELNÉ ZDROJE Vidíme jen ty předměty, ze kterých přichází do našeho oka světlo. Světelné zdroje – světlo vyzařují (Slunce, žárovka)
Pionýrů 400, Frýdek – Místek
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
39. Geometrická optika II Martin Lola.
Odraz světla.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_608_F7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 7.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_616_F7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Fyzika Ročník: 7.
úhel dopadu = úhel odrazu Zákon odrazu Zrcadla  Využívají odrazu světla.  Do oka pozorovatele dopadají odražené paprsky, mozek ovšem „protahuje paprsky.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Název projektu: Škola a sport
Název projektu: Škola a sport
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Kulová zrcadla - dutá
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Zdeňka Horská Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_20_ Test – odraz světla Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 12 Anotace.
pokusně určí rozdíl mezi dutým a vypuklým zrcadlem dokáže uvést příklad jejich využití v praxi Zrcadla Zpracovala: ing. Alena Pawerová.
POLOVODIČE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_19_32.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Rozdělení kulových zrcadel na dutá a vypuklá. Zobrazení kulovými zrcadly.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Zrcadla v praxi TÉMATICKÝ CELEK: Elektromagnetické.
Kulová zrcadla. vyleštěná kovová plocha zrcadla má tvar části kulové plochy 1.duté zrcadlo: - světlo se odráží od části vnitřního povrchu kulové plochy.
PaedDr. Jozef Beňuška ZOBRAZOVÁNÍ ODRAZEM NA KULOVÉ PLOŠE aneb Kdy se v zrcadle vidíme převrácení.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Název : VY_32_inovace_10 Fyzika - duté zrcadlo Autor: Jana Pěničková Období:
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Co vidíš? Co vidíš, když se podíváš do těchto předmětů?
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_15 Odraz.
39. Geometrická optika II Martin Lola.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
TEPELNÉ MOTORY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_02_32.
KEPLEROVY ZÁKONY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_14_32.
AMONIAK Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_20_26.
MODEL ATOMU Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_15_32.
METEOROLOGIE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_06_29.
HYDROSTATICKÝ TLAK Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_17_29.
ŠÍŘENÍ SVĚTLA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_08_32.
OBJEM Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_11_29.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Teplo Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_01_32.
SLUNCE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_11_32.
RADIOAKTIVITA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_17_32.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
Zobrazení zrcadlem dutým.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
MAGNETY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_10_29.
Rozdělení čoček a jejich charakteristické paprsky
NEWTONOVY ZÁKONY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_20_29.
BUNĚČNÉ DÝCHÁNÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_13_26.
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
MAGNETICKÉ POLE ZEMĚ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_09_29.
POHYB Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_16_29.
VLASTNOSTI KAPALIN POVRCHOVÉ NAPĚTÍ
F-Pn-P054-Vypukle_zrcadlo
F-Pn-P053-Dute_zrcadlo PAPRSKOVÁ OPTIKA 3. DUTÉ ZRCADLO.
Transkript prezentace:

ODRAZ SVĚTLA NA ZRCADLE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_09_32

Co je zrcadlo? je to hladká plocha většinou z jedné části pokovovaná skleněná tabule dokonale odráží obraz tělesa umístěného před ním v minulosti stačila lidem klidná vodní hladina, ve které se viděli – dochází k tzv. zrcadlení dnes - sklo + kovová vrstva na pokovování skla se používá nejvíce Al, Ag

Na jakém principu funguje zrcadlo? Na zrcadlo dopadá světelný paprsek Rozeznáváme: a)rovinné zrcadlo – nejjednodušší obraz tělesa : v něm není zkreslený je zdánlivý je stejně velký jako těleso je stranově převrácený paprsky, které dopadají na rovinu zrcadla se odráží podle zákona odrazu př. obraz člověka, který stojí před zrcadlem skleněné stěny ve vitrínách …

Co se děje se světelným paprskem, který dopadá na zrcadlo? paprsek dopadá na zrcadlo – kolmice dopadu rovina, ve které je paprsek – rovina dopadu pokud změníme úhel dopadu paprsku – značka α změní se také úhel odrazu paprsku – značíme α´ přitom platí, že úhel α = úhel α´

b) kulová zrcadla – jsou složitější kovová plocha není rovinná Známe dva typy podle toho, z které strany je používáme: dutá – konkávní - odraz obrazu je z vnitřní strany vypuklá – konvexní - odraz obraz jez vnější strany U kulových zrcadel označujeme střed kulové plochy jako střed křivosti - S a přímku, kterou spojíme zrcadlo se středem křivosti nazýváme optická osa – o tato osa protíná zrcadlo v bodě V

Jak se odráží paprsek u dutého zrcadla? Paprsky, které dopadnou na tento typ zrcadla, a které jsou rovnoběžné s osou o, se zpětně odráží a dopadnou do společného bodu – F vzdálenost V – F nazýváme ohniskovou vzdáleností značí se f

Obraz předmětu u dutého zrcadla je: převrácený skutečný zvětšený Využití: reflektory zubařské zrcátko astronomické dalekohledy

Jak se odráží paprsek od vypuklého zrcadla? (opačně než u dutého) Paprsky, které dopadají na vypuklé zrcadlo, se pomyslně spojují do jednoho bodu za zrcadlem tento bod značíme F´ vzdálenost mezi V a F´ je ohnisková vzdálenost její velikost označujeme f´

Obraz předmětu u vypuklého zrcadla: zmenšený přímý neskutečný Využití: v kuchyni naběračka vodovodní kohoutek v koupelně zpětné zrcátko u motorových vozidel zrcadla v nepřehledných zatáčkách

ODKAZY RAUNER Karel, HAVEL Václav, PROKŠOVÁ Jitka, RANDA Miroslav. FYZIKA Plzeň: FRAUS, ISBN Texty jsou vlastní originální tvorbou autora.

Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výukového materiálu: ODRAZ SVĚTLA NA ZRCADLE Autor: Ing. Pavlína Ptáčková Vytvořeno: Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Tematický okruh: ELEKTROMAGNETICKÉ A SVĚTELNÉ DĚJE Téma: ODRAZ SVĚTLA V ZRCADLE Pomůcky: interaktivní tabule, počítač, nosič flash Anotace: Vzdělávací materiál je určen k výkladu učiva o odrazech světla v zrcadle.