Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhSvětelné jevy.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhSvětelné jevy."— Transkript prezentace:

1 ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhSvětelné jevy TémaZobrazení předmětů čočkami Název VY_32_INOVACE_19_23_zobrazeni_cockami Určení7. ročník AutorMgr. Tomáš Bobál VytvořenoČerven 2012 Anotace Určeno pro výuku a domácí přípravu žáků. Žák se

2 Zobrazení předmětů čočkami  Jak se mění vlastnosti obrazu se změnou vzdálenosti předmětu od spojky?  Pro správné zobrazení budeme používat paprsky význačných směrů: S F o F´ Paprsek procházející optickým středem s čočky nemění svůj směr. Paprsek procházející rovnoběžně s optickou osou se láme do ohniska. Paprsek procházející ohniskem F´ se láme rovnoběžně s optickou osou.

3 Zobrazení předmětů čočkami Předmět je ve vzdálenosti větší než 2f (dvojnásobek ohniskové vzdálenosti). F o F´ Obraz je skutečný, převrácený a zmenšený.

4 Zobrazení předmětů čočkami Předmět je ve vzdálenosti 2f. F o F´ Obraz je skutečný, převrácený a stejně velký.

5 Zobrazení předmětů čočkami Předmět je ve vzdálenosti mezi 2f a f F o F´ Obraz je skutečný, převrácený a zvětšený.

6 Zobrazení předmětů čočkami Předmět je ve vzdálenosti f. F o F´ Obraz nevznikne.

7 Zobrazení předmětů čočkami Předmět je ve vzdálenosti menší než f. F o F´ Obraz je zdánlivý, vzpřímený a zvětšený. Využíváme u lupy.

8 Zobrazení předmětů čočkami Předmět je v libovolné vzdálenosti. F´ o F Obraz je vždy zdánlivý, vzpřímený a zmenšený. Jak se mění vlastnosti obrazu se změnou vzdálenosti předmětu od rozptylky?

9 Použité zdroje: 1.RAUNER, Karel, Václav HAVEL, Jitka PROKŠOVÁ a Miroslav RANDA. NAKLADATELSTVÍ FRAUS. Fyzika 7: učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. Plzeň: Fraus, 2005. ISBN 80-7238-431-7. Čočky


Stáhnout ppt "ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 7 Tematický okruhSvětelné jevy."

Podobné prezentace


Reklamy Google