Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

pokusně určí rozdíl mezi dutým a vypuklým zrcadlem dokáže uvést příklad jejich využití v praxi Zrcadla Zpracovala: ing. Alena Pawerová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "pokusně určí rozdíl mezi dutým a vypuklým zrcadlem dokáže uvést příklad jejich využití v praxi Zrcadla Zpracovala: ing. Alena Pawerová."— Transkript prezentace:

1

2 pokusně určí rozdíl mezi dutým a vypuklým zrcadlem dokáže uvést příklad jejich využití v praxi Zrcadla Zpracovala: ing. Alena Pawerová

3 ROVINNÁ A KULOVÁ ZRCADLA Kdysi sloužila našim předkům k pozorování jejich tváře pouze klidná vodní hladina. Později vyleštěné stříbrné plechy. Dnes jsou zrcadla běžnou součástí každé domácnosti. Svou důležitou funkci plní také v mnoha odvětvích vědy a průmyslu. Studiový deštník odráží světlo, což má svůj význam obzvláště ve chvíli, kdy je požadováno zvětšení plochy světla vyzářené bleskem, výsledkem jsou měkčí stíny a rovnoměrnější prosvětlení prostoru. Jinými slovy "čím je větší plocha, od níž se světlo odráží, tím difúznější světlo dává". V krajině je to možné pozorovat, například při zatažené obloze, která dává nižší kontrast scény bez ostrých stínů.

4 ROVINNÁ ZRCADLA Nazývají se podle ROVNÉ plochy Jaká plochá vlastně odráží světlo? Každá dokonale vyleštěná kovová plocha. U rovinných zrcadel musí být tato plocha rovná. Abychom zabránili korozi vyleštěných ploch, chráníme je slabou vrstvou skla. (Ve skutečnosti se zrcadla vyrábějí pokovováním jedné strany skleněné desky) Jak vlastně obraz v zrcadle vznikne? -předmět, který v zrcadle pozorujeme, musí být osvětlen -světlo se od předmětu odrazí a dopadne na plochu zrcadla podle zákona odrazu -Odražené paprsky vstoupí do našeho oka. Připadá nám, jako by předmět byl za zrcadlem. Ve skutečnosti světlo za zrcadlo nepronikne. -proto říkáme, že obraz předmětu je ZDÁNLIVÝ.

5 Vlastnosti předmětů zobrazených rovinným zrcadlem: OBRAZ JE: -Zdánlivý - Stejně velký -Vzpřímený a stranové obrácený - Vzniká ve stejné vzdálenosti za zrcadlem, v jaké je předmět před ním

6 Užití rovinných zrcadel -V domácnostech -zadní stěny regálů v obchodech -kadeřnictví -při laserovém obrábění kovů -při výrobě optických přístrojů (např. dalekohledů, periskopů)

7 KULOVÁ ZRCADLA Jsou zrcadla s nerovnou plochou. Mohou být : dutá vypuklá Je vyleštěná vnitřní plocha zrcadla – obraz je částečně deformovaný a ani jeho velikost neodpovídá skutečnosti: když jsme blízko obraz naší tváře je mnohokrát zvětšený, když jsme daleko, obraz je zmenšený a vzhůru nohama Je vyleštěná vnější plocha zrcadla. Zobrazují rozlehlejší prostor. Vytváří zdánlivý, vzpřímený a zmenšený obraz. U reflektorů, v bludištích, v mnoha optických přístrojích, zrcátka zubních a krčních lékařů, projektor, solární projektory, fotoaparáty, přední světla aut v bludištích, zrcadla na nepřehledných křižovatkách, zpětná zrcátka u automobilů, vánoční koule na stromečku,

8 VYPUKLÁ ZRCADLA Uprostřed je miniaturní vypuklé zrcadlo pro snímání autoportrétů Zpětné zrcátko C.... střed křivosti, V.... vrchol zrcadla Bod F nazýváme ohnisko kulového zrcadla. Vzdálenost ohniska od vrcholu V kulového zrcadla je ohnisková vzdálenost f: Když světlo dopadá na ROVINNÉ zrcadlo přímočaře, odráží se rovněž přímočaře. Když však světlo dopadá na zrcadlo VYPUKLÉ, odráží se v širokém úhlu.

9 DUTÁ ZRCADLA Jako reflektor může sloužit cokoliv dutého, co má tvar dutého zrcadla Když světlo dopadá na rovinné zrcadlo, odráží se přímočaře, když dopadá na duté zrcadlo odráží se dovnitř a soustřeďuje se v bodě, který se nazývá OHNISKO Dutá zrc.se používají v některých dalekohledech k pozorování hvězd.Největší reflektor světa je instalován na úpatí Kavkazu. Jeho reflektor má zrcadlo v průměru 6 m. Ve Francii je obrovské duté zrcadlo, na které dopadají sluneční paprsky. Odražené paprsky se soustřeďují v ohnisku, kde teplota dosahuje cca 4000 °C.Při takovém žáru se taví kovy. U aut se používají dutá zrcadla umístěná za žárovkami předních světel, která brání rozptylu světelných paprsků. Pomáhají namířit světlo do jednoho místa

10 S = střed křivosti F = ohnisko V = vrchol Optická osa f = ohnisková vzdálenost Ohnisková vzdálenost (f) kulového zrcadla je rovna polovině poloměru křivosti. Platí: f = r/2 Duté zrcadlo má střed křivosti a ohnisko PŘED zrcadlem, vypuklé zrcadlo má střed křivosti a ohnisko ZA zrcadlem. Příchod světelných paprsků f =

11 JAK ZOBRAZUJÍ ZRCADLA? V rovinném zrcadle je vše stejně velké. Světlo se odráží přímočaře. V dutém zrcadle jsou odrazy zvětšené. Světlo se odráží dovnitř a soustřeďuje se v ohnisku. Ve vypuklém zrcadle je odraz zmenšený. Světelné paprsky se odrážejí v širokém úhlů.


Stáhnout ppt "pokusně určí rozdíl mezi dutým a vypuklým zrcadlem dokáže uvést příklad jejich využití v praxi Zrcadla Zpracovala: ing. Alena Pawerová."

Podobné prezentace


Reklamy Google