Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802-4785.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Digitální učební materiál
Advertisements

BÍLKOVINY (ROZDĚLENÍ)
BÍLKOVINY IV Rozdělení bílkovin
PROTEINY - přítomny ve všech buňkách - podíl proteinů až 80%
VY_32_INOVACE_G Otázky na bílkoviny
Chemické složení organismů
VY_32_INOVACE_05_PVP_243_Hol
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Chemická stavba buněk Září 2009.
Bílkoviny Mgr. Lenka Fasorová.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Vlastnosti živých organizmů (Chemické složení)
Zpracoval Martin Zeman 5.C
Opakování sacharidy, tuky, bílkoviny
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
PaedDr. Ivana Töpferová
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_09.
Bílkoviny a nukleové kyseliny
Sloučeniny v organismech
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_08.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_13 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
BÍLKOVINY.
31.1 Aminokyseliny, bílkoviny
úlohy proteinů Proteiny (bílkoviny) stavební katalytická
BÍLKOVINY Proteiny.
Bílkoviny a jejich metabolismus. Charakteristika Makromolekulární látky biopolymery Makromolekulární látky biopolymery Stavební jednotkou jsou  - AMK:
Bílkoviny a jejich význam ve výživě člověka
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Aminokyseliny substituční deriváty karboxylových kyselin
Přírodní látky Bílkoviny = Proteiny –přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly –obsah – C, H, N, O, S, P –vazby mezi.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Pokuste se o definici proteinů svými vlastními slovy: Bílkoviny jsou organické, polymerní, makromolekulární látky, jejichž základními stavebními jednotkami.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Bílkoviny.
BÍLKOVINY ( PROTEINY ) biomakromolekulární látky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
BÍLKOVINY. DEFINICE Odborně proteiny, z řeckého PROTEIN=PRVNÍ. Jsou to přírodní makromolekulární látky vznikající z aminokyselin. Obsahují vázané atomy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
BÍLKOVINY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_10_26.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_18 CH 9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: PŘÍRODNÍ.
Název DUMu: VY_52_INOVACE_33_3_BÍLKOVINY Číslo skupiny: 3 Autor: Ing. Stanislava Kolářová Vzdělávací oblast/Předmět/Téma: ČLOVĚK A PŘÍRODA / CHEMIE / VÝZNAMNÉ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Bílkoviny (proteiny)- cca 15% denního příjmu potravin vysokomolekulární látky vystavěné z aminokyselin základní stavební látka živé hmoty- těch je celkem.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Proteiny Bílkoviny. Bílkoviny jsou makromolekulární přírodní látky složené ze sta a více molekul aminokyselin. Při tvorbě bílkovin se aminokyseliny peptidickou.
Základní znaky a rozmanitost života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
PROTEINY-BÍLKOVINY LUCIE VÁŇOVÁ. ZÁKLADNÍ STAVEBNÍ JEDNOTKA.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Funkce bílkovin Bílkoviny se vyskytují ve všech živých organizmech, jsou velmi rozmanité, plní mnoho funkcí a mají schopnost vytvářet sloučeniny s dalšími.
VSTŘEBÁVÁNÍ ŽIVIN A OSTATNÍCH SLOŽEK POTRAVY
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
Buňka  organismy Látkové složení.
Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
Získávání energie pro život
Monosacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
α- aminokyseliny a bílkoviny
Poživatiny, potraviny, pochutiny a nápoje
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Lékařská chemie Aminokyseliny Peptidy, proteiny Primární, sekundární, terciární a kvartérní struktura proteinů.
Bílkoviny (proteiny).
Bílkoviny.
BÍLKOVINY=PROTEINY.
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky
Transkript prezentace:

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV). Bílkoviny, aminokyseliny, peptidy

Základní stavební jednotky živé hmoty Jsou přítomné ve všech buňkách Patří mezi biopolymery (přírodní makromolekulární látky) Jsou složeny z aminokyselin spojených peptidovou vazbou Jedná se o spojení zhruba 100 a více aminokyselin Bílkoviny – proteiny Kasein – bílkovina obsažená v mléce

V organismu mají různé funkce: stavební (kolagen, keratin) katalytickou (enzymy) regulační (hormony) obrannou (protilátky) transportní (hemoglobin )

Bílkoviny dělíme: a/ jednoduché – jsou složené pouze z aminokyselin b/ složené – kromě bílkovinné složky obsahují ještě nebílkovinnou složku

Skléroproteiny (fibrilární bílkoviny) –bílkoviny s vláknitou strukturou, nerozpustné ve vodě, stavební materiál živočišných organismů, např. kolagen je obsažen v kůži, ve šlachách, chrupavkách, kostech a tvoří asi 1/3 všech živočišných bílkovin; keratin je součástí vlasů, nehtů, kůže, peří Jednoduché bílkoviny

Sféroproteiny (globulární bílkoviny ) –bílkoviny s kulovitou strukturou, rozpustné ve vodě a v roztocích solí –Albuminy (rozpustné ve vodě; součást krevního séra, vaječného bílku, mléka) –Globuliny (málo rozpustné ve vodě, dobře rozpustné v roztocích solí; součást krevního séra, vaječného bílku, mléka; podílejí se na obranyschopnosti organismu) –Histony (vyskytují se v buněčných jádrech, kde jsou vázány na nukleové kyseliny)

Obsahují kromě bílkovinné složky i složku nebílkovinnou Zástupci: –Fosfoproteiny (obsahují kyselinu fosforečnou; patří sem například bílkovina kasein, která je obsažena v mléce, kde na sebe váže vápník) –Hemoproteiny (obsahují barevnou složku hem, která je součástí hemoglobinu nebo myoglobinu) Složené bílkoviny

–Glykoproteiny (obsahují sacharid; jsou součástí sekretů sliznic) –Lipoproteiny (obsahují lipidy, které se podílejí na stavbě buněčných membrán)

Denní přívod bílkovin závisí na věku, pohlaví, druhu práce Průměrná potřeba u dospělého člověka je 0,75g/kg, u vyvíjejících se dětí 1–1,5 g/kg, u dospívající mládeže 2 g/kg hmotnosti Zdravý dospělý organismus bílkoviny nehromadí (nadbytečné množství mění na energii – 1 g bílkovin uvolňuje 17 kJ) Bílkoviny jsou živinou nezastupitelnou, nemohou být nahrazeny tuky ani sacharidy Potřeba bílkovin

Aminokyseliny Jsou to substituční deriváty karboxylových kyselin Ve svých molekulách obsahují karboxylovou skupinu – COOH a aminoskupinu – NH 2 V bílkovinách (proteinech) se vyskytuje běžně 20 proteinogenních aminokyselin (jsou geneticky kódované)

Esenciální aminokyseliny (nepostradatelné) si lidské tělo nedokáže syntetizovat a musí je přijímat v potravě; jsou to např. valin, leucin, lysin atd. Neesenciální aminokyseliny (postradatelné) si lidské tělo dokáže syntetizovat z jiných aminokyselin přijímaných potravou

Peptidy Vznikají spojením dvou nebo více molekul aminokyselin (karboxylová skupina jedné aminokyseliny reaguje s aminoskupinou druhé aminokyseliny a uvolňuje se molekula vody) Vazba, která vzniká, se nazývá peptidická vazba Oligopeptidy obsahují 2–10 aminokyselinových zbytků Polypeptidy obsahují 11–100 aminokyselinových zbytků

Peptidy mají často fyziologické účinky; např.: –Inzulin je hormon slinivky břišní a reguluje hladinu glukózy v krvi –Peptidovou strukturu mají také některá antibiotika, některé peptidy jsou jedovaté a jsou obsaženy v hadích jedech

1.Z čeho se skládají bílkoviny? 2.Která bílkovina je součástí vlasů, nehtů nebo peří? 3.Kde najdeme bílkovinu kasein? 4.Mohou být bílkoviny zastoupeny jinou živinou (např. lipidy)? 5.Kolik druhů aminokyselin se v bílkovinách běžně vyskytuje? 6. Aminokyseliny jsou substituční deriváty kyselin. Kterých? Otázky:

Odpovědi: 1.Z aminokyselin. 2.Bílkovina keratin. 3.V mléce. 4.Nemohou, jsou nezastupitelné druhů. 6.Jde o substituční deriváty karboxylových kyselin.

Mgr. BENEŠOVÁ, Marie, Mgr. SATRAPOVÁ, Hana. Odmaturuj z chemie. 1. vyd. Brno: nakl. DIDAKTIS, spol. s. r. o., s. ISBN str.157–163. Obrazový materiál: Amarant. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Zdroje