T EPELNÁ VÝMĚNA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
M AGNETICKÉ POLE ELEKTRICKÉHO PROUDU Ing. Jan Havel.
Advertisements

V ÝŠKA TÓNU, REZONANCE Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Z DROJ A ŠÍŘENÍ ZVUKU Ing. Jan Havel Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
VY_32_INOVACE_ Název výukového materiálu: Určení hustoty podle Archimédova zákona ( Účinky síly na těleso) Předmět: Fyzika Autor: Mgr. Ivana.
F YZIKÁLNÍ VELIČINA - HUSTOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
P RÁCE A VÝKON Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Z MĚNY SKUPENSTVÍ Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
TŘENÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_18_29.
H YDROSTATIKA Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
MECHANICKÁ PRÁCE A MECHANICKÁ ENERGIE Mgr. Kamil Kučera.
S TRUKTURA LÁTKY Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
R OVNOMĚRNÉ A NEROVNOMĚRNÉ POHYBY Mgr. Kamil Kučera.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Teplo Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena Vzdělávací.
Senzory pro EZS. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
ŠÍŘENÍ TEPLA. a) VEDENÍM = dotykem těles (teplo se přenáší přes atomy). Nastává mezi dvěma dotýkajícími se tělesy nebo částmi téhož tělesa, které mají.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_08 Název materiáluTeplotní.
V LASTNOSTI PLYNŮ Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
V LASTNOSTI KAPALIN Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Deformace tělesa Mgr. Kamil Kučera.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Škola pro 21. století
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Lutín příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Dostálová Název: EU_32_DOS_PR45_011 Téma: Přírodověda 4. a.
Základní pojmy z optiky
Číselné množiny - přehled
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_12.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Vytápění Tmavé plynové infrazářiče
Vlastnosti plynů.
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Zatmění měsíce Ing. Jan Havel.
Síla a skládání sil Ing. Jan Havel.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_19.
Pásma požáru Požár a jeho rozvoj.
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_33_FYZIKA
SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera.
Elektřina VY_32_INOVACE_05-29 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:
Teplovodní otopné soustavy Vypracovala: Ing
TEPLO.
Přenos tepla Požár a jeho rozvoj.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurence schopnost.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Kulová zrcadla - vypuklá
Teplo Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_15.
VY_32_INOVACE_
Zobrazení zrcadlem a čočkou
Elektrický náboj Ing. Jan Havel.
VY_32_INOVACE_
Teplo.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Výpočet tepla VY_32_INOVACE_20_Výpočet tepla Autor: Pavlína Čermáková
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Měrná tepelná kapacita látky
VY_32_INOVACE_ZE6-15 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Třída 3.A 13. hodina.
Fyzika pro 8. ročník (IV. díl)
Třída 3.A 14. hodina.
Vlastnosti plynů.
Neživá příroda - vzduch
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_ZE6-06 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Transkript prezentace:

T EPELNÁ VÝMĚNA Ing. Jan Havel

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízeních. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. ANOTACE 1.Kód EVM: K_INOVACE_2.FY.31 2.Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.28/ Vytvořeno: leden Ročník: 2. ročník – osmileté gymnázium (RVP-G), 5.Anotace: Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika Tematický okruhVnitřní energie. Teplo Materiál slouží k výkladu tepelné výměny. V prezentaci jsou vyloženy způsoby přenosu tepla vedením, prouděním a sáláním. Vše je doplněno přehlednými schématy a obrázky. Učivo je ověřeno závěrečnými otázkami. Materiál se využije v průběhu hodiny. Pomůcky: interaktivní tabule.

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Experiment Nalijeme horký čaj do studeného hrnku a budeme sledovat změny teplot o Hrnek se ohřívá o Čaj se ochlazuje o Děj probíhá, dokud se teploty nevyrovnají o Částice čaje předávají část svojí Energie částicím čaje o Vnitřní energie hrnku se zvětšila o Vnitřní energie čaje se zmenšila [1]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Tepelná výměna Děj probíhající mezi studeným hrnkem a teplým čajem nazýváme tepelná výměna vedením Částice jednoho tělesa odevzdávají část své energie částicím druhého tělesa prostřednictvím vzájemných srážek Energii odevzdává teplejší těleso chladnějšímu dokud nedojde k vzájemnému vyrovnání teplot K tepelné výměně dochází mezi dvěma tělesy nebo v rámci jednoho tělesa

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Tepelná výměna Při ohřívání tělesa částice s vyšší energií (kmitají rychleji) naráží do částic s menší energií Tím se samy zpomalují  zmenšují svojí energii  klesá teplota K tepelné výměně vnitřním vedením dochází třeba při ohřevu čajové lžičky od horkého čaje – ohřeje se i neponořený konec lžičky

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Tepelná výměna Některými látkami probíhá tepelná výměna snáze a rychleji  takové látky nazýváme tepelné vodiče (kovy – hliník, železo, měď Některé látky vedou teplo špatně  nazýváme je tepelné izolanty (dřevo, plasty, vzduch a materiály, které vzduch obsahují – peří, polystyren, srst…) Teplotní vodivost látek závisí na jejich vnitřní struktuře

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Tepelná výměna prouděním Vzduch je velmi dobrý izolant přesto se k nám teplo z radiátoru dostane srze vzduch v místnosti – jak je to možné? Vzduch ohřátý radiátorem se rozpíná  zmenšuje se jeho hustota a tak stoupá ke stropu  zde se ochlazuje a klesá zpět k podlaze:

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Tepelná výměna prouděním Tepelná výměna prouděním je děj, při kterém se teplo přesouvá společně s materiálem  tepelným médiem Teplejší médium samovolně stoupá vzhůru, ochlazené médium klesá dolů Například v ústředním topení:

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Tepelná výměna prouděním Tepelné proudění má značný význam: o Je příčinou větru a tlakových rozdílů v atmosféře o Větroně nebo ptáci jsou schopny plachtit ve stoupajících proudech ohřátého vzduchu o Tepelným prouděním se pohybuje kapalina v technických potrubích i bez čerpadla (například v ústředním topení) o Tepelným prouděním se ohřívá voda při vaření atd [2]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Tepelná výměna zářením Mezi Zemí a sluncem je vakuum  chybí tepelné médium, skrze které by se nám mohlo teplot dostat vedením nebo prouděním – jak je možné, že tedy Slunce hřeje? Vysvětlení  Sálání (radiace), při kterém tělesa do svého okolí vyzařují elektromagnetické záření, které dokáže přenášet energii (i tepelnou) skrze vakuum Vyzařování závisí na teplotě a povrchu těles  teplejší tělesa vyzařují více Sáláním těleso ztrácí část energie  ochlazuje se

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Tepelná výměna zářením Sálání zahřátých těles: [3] [4] Vyobrazení tepelného vyzařování parní lokomotivy: Rozžhavené předměty intenzivně vyzařují tepelné záření:

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Shrnutí způsobů tepelné výměny Z jednoho zdroje se teplo může šířit všemi způsoby zároveň: [4]

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Opakování Vysvětli mechanismus tepelné výměny vedením a uveď praktické příklady Vysvětli mechanismus tepelné výměny prouděním a uveď praktické příklady Vysvětli mechanismus tepelné výměny sáláním a uveď praktické příklady Vysvětli tepelné vodiče a izolanty a uveď příklady takových materiálů

Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Zdroje a použitá literatura [1] AUTOR NEUVEDEN. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [2] AUTOR NEUVEDEN. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [3] AUTOR NEUVEDEN. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [4] AUTOR NEUVEDEN. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: [5] AUTOR NEUVEDEN. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: literatura AUTOR NEUVEDEN. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: AUTOR NEUVEDEN. wikipedia [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Není-li uvedeno jinak, jsou obrazové materiály dílem autora, vytvořené v open-source sw Inkscape, případně jde o fotografie pořízené autorem materiálu