ROZBOR NEPORUŠENÉHO PŮDNÍHO VZORKU. Rozbor neporušeného půdního vzorku Odběr neporušeného půdního vzorku  Půda je třífázový systém obsahující pevnou,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Stanovení specifické hmotnosti půdy (ρZ) pomocí pyknometru
Advertisements

Katedra pedologie a ochrany půd
Směsi Chemie 8. ročník. SMĚSI Jsou to látky, ze kterých můžeme oddělit fyzikálními metodami jednodušší látky- složky směsi. Třídění směsí a) RŮZNORODÉ.
Vybrané snímače pro měření průtoku tekutiny Tomáš Konopáč.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada22 AnotaceZpětné.
Atmosférický tlak a jeho měření. Částice plynů konají neustálý neuspořádaný pohyb a mají mezi sebou velké mezery. Plyny jsou stlačitelné a rozpínavé.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výpočet spotřeby materiálu z plných pálených cihel.
Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Bc. Alena Machová.
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 3. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr Vácha ZS – Struktura a vlastnosti plynů.
Experimentální metody oboru – Pokročilá tenzometrie – Měření vnitřního pnutí Další využití tenzometrie Měření vnitřního pnutí © doc. Ing. Zdeněk Folta,
Název školy Střední škola stavební a dřevozpracující, Ostrava, příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum: duben 2012 Předmět: Zkoušení stavebních.
P RÁCE A VÝKON Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět 6.ROČNÍK.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák naváže na znalosti, které získal o hustotě v prvouce a přírodovědě.
Kateřina Klánová 26. května 2010 F4110: Kvantová fyzika atomárních soustav TUNELOVÝ JEV A ŘÁDKOVACÍ TUNELOVÝ MIKROSKOP.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ látka složená s týchž částic se může vyskytovat ve skupenství pevném, kapalném a plynném skupenství látky se liší vzdálenostmi mezi částicemi.
Název školy příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum:
Vlastnosti stavebních materiálů
K o u l e Popis tělesa Výpočet povrchu Výpočet objemu Části koule
Rozbor neporušeného půdního vzorku
Objem a povrch kvádru a krychle
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Leden 2012
Poměr.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-14
Měření objemu pevného tělesa
Vlastnosti plynů.
Základy elektrotechniky Výkony ve střídavém obvodu
„Svět se skládá z atomů“
Hra k zopakování a procvičení učiva (Test znalostí)
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu: CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou.
Lékařská chemie Podzimní semestr 2014/2015.
Hustota-výpočet objemu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Škola: Základní škola Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín,
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
EU_32_sada 2_13_PV_Kartografie_Duch
VYPAŘOVÁNÍ SUBLIMACE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_32.
Hustota 8. ročník.
USMĚRŇOVAČE V NAPÁJECÍCH OBVODECH
Lékařská chemie Podzimní semestr 2011/2012.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor: PaedDr. Jan Havlík Název:
Digitální učební materiál
Stavební fakulta ČVUT, B407
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření objemu pevných látek
Co už víme o kapalinách? částice v kapalinách na sebe nepůsobí tak velkými silami jako částice v pevných látkách, proto se mohou volněji přemísťovat a.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Základy měření délek, hmotnosti, určování objemu a vlhkosti
Výsledky měření ozonu pasivními dosimetry Ogawa
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Měrná tepelná kapacita látky
Výzkumníci a pomocníci: Brzula O., Čuříková A., Kopecká S., Kutra, D.,
Hustota-výpočet objemu
Nestacionární šíření tepla: teplotní útlum a pokles dotykové teploty.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Kde najdu informaci o teplotě tání a varu různých látek?
Vlastnosti plynů.
PEVNÉHO TĚLESA A KAPALINY
Vzájemné silové působení těles
Molekulová fyzika Vlhkost.
VLASTNOSTI KAPALIN
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_19 Fyzika,
Vlastnosti látek − hustota
Funkce Pojem funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Významné chemické veličiny Mgr. Petr Štěpánek
Základní pojmy.
Transkript prezentace:

ROZBOR NEPORUŠENÉHO PŮDNÍHO VZORKU

Rozbor neporušeného půdního vzorku Odběr neporušeného půdního vzorku  Půda je třífázový systém obsahující pevnou, kapalnou a plynnou fázi.  Odběr neporušeného půdního vzorku se provádí za účelem hodnocení zastoupení jednotlivých fází. Je třeba odebrat půdu v rostlém nezměněném stavu.  Odběr se provádí pomocí Kopeckého válečků o objemu 100 cm 3, které je třeba před vlastním odběrem zvážit (Gv).

Rozbor neporušeného půdního vzorku Práce v laboratoři  Odebraný váleček se v laboratoři opatrně odvíčkuje.  Na stranu s břitem se přiloží filtrační papír a hodinové sklo, které musí být předem zváženo (Gs).  Váleček s filtračním papírem a hodinovým sklem se zváží (Ga). Ga

Rozbor neporušeného půdního vzorku Práce v laboratoři  Váleček se umístí na sytící podložku, břitem a papírem dolů a zakryje se hodinovým sklem. Sytí se vodou po dobu dny.  Po nasycení se váleček opět stejným způsobem jako u Ga zváží a hodnota se zaznamená jako (Gb).

Rozbor neporušeného půdního vzorku Práce v laboratoři  Váleček se umístí na čtyřnásobný filtrační papír a nechá se 30 min. odsávat voda. Poté se váleček zváží (Gc).  Pokračujeme stejným způsobem vždy s novým suchým čtyřnásobným filtračním papírem v časových intervalech 2h (Gd) a 24h (Ge).

Rozbor neporušeného půdního vzorku Práce v laboratoři  Váleček položený na hodinovém skle umístíme do sušárny (105°C) a necháme zcela vysušit. Zvážíme váleček po vysušení (Gf).

Rozbor neporušeného půdního vzorku Naměřené hodnoty - souhrn  Vobjem válečku (100 cm 3 )  Gvhmotnost válečku (prázdného)  Gshmotnost hodinového skla  Gahmotnost plného válečku + sklo + papír při odběru  Gbhmotnost plného válečku + sklo + papír po nasycení vodou  Gchmotnost plného válečku + sklo + papír po 30min odsávání  Gdhmotnost plného válečku + sklo + papír po 2h odsávání  Gehmotnost plného válečku + sklo + papír po 24h odsávání  Gfhmotnost plného válečku + sklo + papír po vysušení Gh = Gf – Gv – Gsčistá hmotnost vysušeného vzorku Hrubé hmotnosti

Výpočty Charakteristiky půdy  POMOCNÉ CHARAKTERISTIKY  CHARAKTERISTIKY PÓROVITOSTI  VODNÍ (VLHKOSTNÍ) CHARAKTERISTIKY  VZDUŠNÉ CHARAKTERISTIKY

Výpočty POMOCNÉ CHARAKTERISTIKY  Specifická (měrná) hmotnost - zdánlivá hustota půdních částic ρ z [kg.m -3 ; g.cm -3 ] hmotnost objemové jednotky vysušené pevné fáze půdy pohybuje se v rozmezí 2,2 - 2,9 g.cm -3  Objemová hmotnost ρ d [kg.m -3 ; g.cm -3 ] hmotnost objemové jednotky vysušené půdy v neporušeném stavu pohybuje se v rozmezí 1,2 – 1,8 g.cm -3 ρ d = Gh/V ( čím vyšší je hodnota ρ d, tím méně je pórů a půda je utuženější)

Výpočty CHARAKTERISTIKY PÓROVITOSTI Popisují typy pórů a jejich podíl ve vzorku  Celková pórovitost P [0-1; 0-100%] P = (ρ z - ρ d ) / ρ z běžně se pohybuje okolo 50%; lze podle ní hodnotit ulehlost půdy ORNICE LPSTP a TP kyprá>65% >65% mírně ulehlá50-65% 55-65% ulehlá 40-50% 45-55% velmi ulehlá <40% <45%

Výpočty CHARAKTERISTIKY PÓROVITOSTI  Optimální zastoupení kapilárních pórů (KP) – 2/3 celkové pórovitosti  Nadbytek KP - znesnadňuje infiltraci vody, vede k provlhčení do malé hloubky a vzrůstu povrchového odtoku → eroze  Nedostatek KP - malá zásoba vody pro vegetaci  Nekapilární póry - pronikání vody do hloubky; zásoba vody v půdě je nízká díky rychlému průtoku vody do nepřístupných hloubek  Kapilární pórovitost P K  Semikapilární pórovitost P S  Nekapilární pórovitost P N

Výpočty VODNÍ CHARAKTERISTIKY Popisují různými způsoby obsah vody ve vzorku v různých „časech“ Pro vodu lze situaci zjednodušit tvrzením, že jednotkový objem odpovídá jednotkové hmotnosti → například Ga – Gf = Gv (hmotnost vody) → Gv (g) ≈ Vv (cm 3 )  Objemová %Θ (vhodné vyjádření pro návrhy závlah) Θ = V V / V = (Gx - Gf) / V * 100% podíl objemu vody ku celkovému objemu vzorku  Hmotnostní %W W = G V / Gh = (Gx - Gf) / Gh * 100% podíl hmotnosti vody ku hmotnosti suchého vzorku  Relativní %W REL (zahrnuje i informace o vzduchu v pórech) W REL = Θ / P * 100% jaký podíl pórů je vyplněn vodou Θ =W. ρ d

Výpočty VODNÍ CHARAKTERISTIKY  Momentální vlhkostΘ MOM W MOM W REL MOM Gx = Ga  NasáklivostΘ NS W NS W REL NS Gx = Gb  maximální množství vody, které je vzorek schopen pojmout  všechny póry by tedy měly být vyplněny vodou → Θ NS = P  ve skutečnosti bývá nasáklivost o něco menší než pórovitost  může ale nastat i opačný případ P < Θ NS  vzorek obsahuje bobtnavé jílové minerály, póry se zvlhčením zvětší a pojmou více vody ! Pokud toto nastane dosazuje se do všech vzorců za P hodnota nasáklivosti Θ NS !

Výpočty VODNÍ CHARAKTERISTIKY  Momentální vlhkostΘ MOM W MOM W REL MOM Gx = Ga  NasáklivostΘ NS W NS W REL NS Gx = Gb maximální množství vody, které je vzorek schopen pojmout  Třicetiminutová vlhkostΘ 30 W 30 W REL 30 Gx = Gc po 30min je odsáta voda z největších (nekapilárních) pórů  Maximální kapilární kapacitaΘ MKK W MKK W REL MKK Gx = Gd schopnost půdy zadržet vodu pro potřeby vegetace (ne zcela ustálený stav)  Retenční vodní kapacita (přibližná)Θ RVK24 W RVK24 W REL RVK24 Gx = Ge voda pouze v kapilárních pórech, stav je ustálen

Výpočty CHARAKTERISTIKY PÓROVITOSTI  Celková pórovitost P [0-1; 0-100%] Další pórovitosti lze je vyjadřovat pouze v objemových a relativních %  Kapilární pórovitost P K pouze kapilární póry jsou vyplněny vodou při vlhkosti RVK24 P K = Θ RVK24 a P REL K = W REL RVK24  Semikapilární pórovitost P S ostatní póry, které nejsou ani kapilární, ani nekapilární P S = Θ 30 - Θ RVK24 a P REL S = W REL 30 - W REL RVK24  Nekapilární pórovitost P N z nekapilárních pórů je voda odsáta během prvních 30 min. P N = P – Θ 30 a P REL N = W REL 30

Výpočty VZDUŠNÉ CHARAKTERISTIKY  Lze je vyjadřovat pouze v objemových a relativních %  Jsou doplňkem vodních charakteristik Objemová %:vzdušná charakteristika = P – příslušná vodní charakteristika Relativní %: vzdušná charakteristika = 100 – příslušná vodní charakteristika  ProvzdušenostVz Vz REL momentální obsah vzduchu v půdě  Maximální kapilární kapacita vzdušnáK MKKVz K MKKVzREL  Retenční kapacita vzdušnáK RVKvz24 K RVKvz24REL

Grafické znázornění – normální půda 0 30min 2h 24h čas odběr Θ % VZDUCH VODA P PNPN PKPK PSPS Θ NS Θ 30 Θ MMK Θ RVK24 Θ MOM MKKVzRVzK24Vz

Grafické znázornění – bobtnavé půdy 0 30min 2h 24h čas odběr Θ % VZDUCH VODA P PNPN PKPK PSPS Θ NS Θ 30 Θ MMK Θ RVK24 Θ MOM MKKVzRVzK24Vz

Stanovení specifické (měrné) hmotnosti půdy pomocí vodního pyknometru

Stanovení specifické hmotnosti půdy (ρ Z ) ρ Z = hmotnost objemové jednotky pevné složky půdy (bez pórů)! Potřeby a zařízení - pyknometr s uzávěrem - třecí miska s tloučkem - varná miska - varná deska (plynový kahan) - temperovací lázeň - nálevka - váhy

Postup stanovení Pyknometr naplníme destilovanou vodou po okraj a otevřený ho necháme temperovat 20 min. (20 o C) Navážíme 10 g vzorku (zapíšeme přesnou navážku), zalijeme ve varné misce destilovanou vodou (max. 60 ml) a 5 min. povaříme Necháme vychladnout Vytemperovaný pyknometr uzavřeme, osušíme a zvážíme (P H 2 O ) Do prázdného pyknometru převedeme vychladlou suspenzi, doplníme dest. vodou po okraj a otevřený necháme 20 min. temperovat (20 o C) Pyknometr uzavřeme, osušíme a zvážíme (P Z )

Výpočet ρ Z = N z. ρ v / (N z + P H 2 O – P Z ) ρ Z – specifická hmotnost zeminy (g.cm -3 ) ρ v – hustota vody (1 g.cm -3 ) N z – navážka zeminy (g) P H 2 O – hmotnost pyknometru s vodou (g) P Z – hmotnost pyknometru se suspenzí (g) ρ Z = 2,2 - 2,8 g.cm -3

Protokol  princip stanovení – neporušený půd vzore – stanovení specifické hmotnosti  potřeby, činidla  postup stanovení  tabulka hmotností, tabulka výsledků  výpočty – viz  závěr – určení ulehlosti půdy podle hodnot pórovitosti (P) a objemové hmotnosti (ρ d ), specifická hmotnost (ρ Z )

Děkuji za pozornost.