Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_03 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluVýživa – základní složky potravy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÝŽIVA – základní složky potravy
Advertisements

Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_36 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluSteroidní anabolika Anotace Žáci.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět PŘÍRODOPIS.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 24 AnotaceDefinice.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_CHARAKTERISTIKA_SLOZENI_A_PUVOD_ OVOCE_PREZENTACE_01 Název školyStřední.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_ INOVACE_ ICT_10 Sada DUMICT PředmětInformatika Název materiáluMS Excel – tabulkový editor cvičení AnotaceMS Excel.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_M6_04 Sada DUMMatematika 6 Předmět Matematika Název materiálu Sčítání a odčítání do bez přechodu desítek.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUMuCHE.2E.0308.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_ INOVACE_ ICT_11 Sada DUMICT PředmětInformatika Název materiáluMS Excel – tabulkový editor opakování AnotaceMS Excel.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada09 AnotaceVýznam.
MAKROELEMENTY (1. část) Předmět Pěstování rostlin Obor Agropodnikání.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Zdravý životní styl Vytvořila :Adéla Buchtelová 8.třída.
Pyramida zdravé výživy VY_32_INOVACE_02_36. Pyramida zdravé výživy Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV K.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Energetická hodnota potravin (EH)
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Suroviny pro cukráře I. ročník
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Přírodověda, Rozmanitost přírody, K čemu jsou nám dobré?
Základní škola a mateřská škola Bukovec
Číslo v digitálním archivu školy
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Číslo v digitálním archivu školy
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Název projektu: Moderní škola
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
CHEMIE - Metabolismus Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Složení potravin Ing. Petra Pechová, 2012.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Číslo v digitálním archivu školy
Zásady zdravé výživy VY_32_INOVACE_04_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_2_ZÁSADY ZDRAVÉ VÝŽIVY Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Duchcov, příspěvková organizace.
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková
Název projektu: Moderní škola
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Název projektu: Moderní škola
Věcné učení Zdravá výživa, zdravé a nezdravé potraviny
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Neživá příroda - vzduch
Člověk Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_17_Člověk-strava
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Diferencované stravování
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Transkript prezentace:

Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_03 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluVýživa – základní složky potravy Anotace Žák se pomocí prezentace seznámí se základními složkami potravy. Naučí se k čemu jaký význam jednotlivé složky potravy mají. AutorMgr. Martina Jaborová JazykČeský jazyk Datum vytvoření Očekávaný výstup Žák se orientuje a zná jednotlivé složky potravy a jejich význam. Stupeň a typ vzděláváníZákladní vzdělání – lehké mentální postižení Klíčová slova cukry, tuky, bílkoviny, minerály, vitamíny, stopové prvky Druh učebního materiáluPrezentace Cílová skupinaŽák na 2. stupni speciální školy Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/

VÝŽIVA – základní složky potravy

Organismus potřebuje energii k zajištění své činnosti a stavební látky k výstavbě tkání a orgánů. Obojí získává člověk potravou. Výživa dětí a mladistvých musí také zabezpečovat jejich tělesný růst s přiměřenými přírůstky váhy a výšky.

Výživa má spoustu jednotlivých složek Je důležité, aby všechny tyto složky byly vyrovnané… VÝŽIVA CUKRYBÍLKOVINY STOPOVÉ PRVKY A MINERÁLNÍ LÁTKY TUKY Důležitý je i dostatečný příjem VODY

1. BÍLKOVINY Jedná se jednu z nejdůležitějších živin Bílkoviny jsou důležitou stavební látkou organismu Získávají se potravou Jsou nezbytnou složkou potravy

2. CUKRY Mají význam jako rychlé zdroje energie Kryjí většinu energetických potřeb organismu Existuje velké množství cukrů Cukr je i v potravinách, které nejsou sladké /např. pečivo, vláknina apod./

3. TUKY Jsou součástí tělních buněk Jsou také uloženy v podobě tukových kapének jako zásobní látka v podkoží Zásobní tuk je rezervou energie Člověk, který má nadbytečné rezervy tuku je OBÉZNÍ TUKY rozdělujeme na rostlinné a živočišné

Jsou zdravé Jsou obsaženy v rostlinách Neobsahují cholesterol V obchodě je kupujeme jako MARGARÍNY Mezi nejzdravější rostlinný tuk patří OLIVOVÝ OLEJ Dále jsou to oleje z ŘEPKY OLEJKY, SOJI A SLUNEČNICE

Slunečnice Olivovník a plod oliva

Jsou obsaženy v mase a mléce Obsahují cholesterol. To je látka, která se ukládá v cévách a způsobuje jejich ucpávání S živočišnými tuky to nesmíme přehánět Nejvíce živočišných tuků je obsaženo v TUČNÉM mase a tučných MLÉČNÝCH výrobcích

Vepřové maso – bůček uzeniny šlehačka

4. MINERÁLY, STOPOVÉ PRVKY A VODA Jsou důležité pro všechny chemické reakce v organismu Nepoměr minerálů v organismu může vyvolat závažná onemocnění Mezi nejdůležitější minerály patří: draslík, vápník, fosfor, hořčík…. Mezi nejdůležitější stopové prvky řadíme: železo, zinek, jod, selen, měď….

5. VITAMÍNY Jsou organické látky, které organismus potřebuje k zajištění mnoha metabolických pochodů v organismu Při nedostatku vitamínů může člověk vážně onemocnět Na příjem vitamínů by měl každý z nás dbát Známe tyto vitamíny: A, B, C, D, E, K, PP… Všechny potřebné vitamíny jsou obsaženy ve vyvážené stravě

Zdroje informací, obrázků a použitá literatura MACHOVÁ, J., KUBÁTOVÁ, D.: Výchova ke zdraví, Grada 2009, 296 stran ZpVKPGiM:&imgrefurl= trhy.asp%3Fc%3DA100813_122028_firmy- trhy_nev&docid=6oXd7kScW_4pCM&imgurl= ihF8besgaIw4moDg&zoom=1&biw=1440&bih=717 l= content/uploads/2010/09/kalorie-kaloricka-tabulka- lusteniny.jpg&w=380&h=371&ei=NGbpT8WCPYjPtAahwrH6DQ&zoom=1&biw=1440&bih=717 ww.astrolife.cz/%3Fp%3D12094&docid=Ay4QOXTLwLqmZM&imgurl= content/uploads/2012/01/mleko1.jpg&w=300&h=225&ei=aWbpT9K3O8rUsgbR9tjaDg&zoom=1&biw=1440&bih=717 ww.martina-gastro.cz/nase_vyrobky.php&docid=qeJJacY8lzWwgM&imgurl= gastro.cz/images/Image_0174.JPG&w=600&h=400&ei=imbpT6SFF4_LswbRz9SBDg&zoom=1&biw=1440&bih=717

1/medova-slast-med-cloveka- sprevadza.html&docid=uxU9MfeYvPPMTM&imgurl= E4iH0/s1600/med.jpg&w=413&h=310&ei=umbpT4ylPI_Xsga_4PDGDg&zoom=1&biw=1440&bih= cu9TlTM23ejM:&imgrefurl= pecivo.php&docid=pKnL91ThQ3l5xM&imgurl= 3-Ko_KswaavJmeDg&zoom=1&biw=1440&bih=717 centrum.cz/ekonomika/domaci- ekonomika/clanek.phtml%3Fid%3D608582&docid=IdttH6PgDz3hGM&imgurl= rye.jpg&w=201&h=150&ei=DGfpT_C6EordsgbC4u3iDg&zoom=1&biw=1440&bih= /03/12/new-plastic-bottle-design-for-coca-cola-soft-drinks/&docid=lnEL65T3y23DAM&imgurl= content/uploads/2008/03/new-coca-cola-bottle.jpg&w=362&h=942&ei=LWfpT6- LBNHdsgbjq8XCDg&zoom=1&iact=hc&vpx=673&vpy=120&dur=469&hovh=362&hovw=139&tx=80&ty=195&sig= &page=1&tbnh=176&tbnw=68&start=0&ndsp=23&ved=1t:429,r:4,s:0,i:100&biw=1440&bih=717 /firmy/%25C3%259Ast%25C3%25AD%2Bnad%2BOrlic%25C3%25AD/H796266/TERCIE%2B-%2BVELKOOBCHOD%2B- %2BOVOCE%2BA%2BZELENINA/&docid=ay4HBK6x8LIzKM&imgurl= pg&w=640&h=481&ei=VmfpT5TtCtDptQaq2Iy4Dg&zoom=1&biw=1440&bih=717

lib.cz/cz/taxonimage/id1566/&docid=h5rfyGu27jHc1M&imgurl= T7jIIs3zsgbIm- HsDg&zoom=1&iact=hc&vpx=403&vpy=197&dur=16&hovh=181&hovw=279&tx=202&ty=56&sig= &pa ge=1&tbnh=149&tbnw=205&start=0&ndsp=18&ved=1t:429,r:1,s:0,i:140&biw=1440&bih=717 s.lidovky.cz/obchody-oznacuji-zahranicni-potraviny-etiketami-ceska-kvalita-pv6-/firmy-trhy.asp%3Fc%3DA120222_104951_firmy- trhy_apa&docid=_WLf0rKcHQ6MIM&imgurl= 4LOsgbxkKmvDg&zoom=1&biw=1440&bih=717 a.cz/pohoda2/index.php%3Foption%3Dcom_content%26view%3Darticle%26id%3D82%26Itemid%3D135&docid=sInjSRtB0iKboM&img url= w=1440&bih=717 ww.frigomat.cz/poradime/recepty/smetanove-vyrobky- polevy/&docid=uIJa9ve63IrIRM&imgurl= LJDUsga4vrCuDg&zoom=1&iact=hc&vpx=472&vpy=199&dur=94&hovh=167&hovw=222&tx=138&ty=101&sig= &page=1&tbnh=139&tbnw=179&start=0&ndsp=21&ved=1t:429,r:2,s:0,i:91&biw=1440&bih=717