Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_03 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluVýživa – základní složky potravy Anotace Žák se pomocí prezentace seznámí se základními složkami potravy. Naučí se k čemu jaký význam jednotlivé složky potravy mají. AutorMgr. Martina Jaborová JazykČeský jazyk Datum vytvoření Očekávaný výstup Žák se orientuje a zná jednotlivé složky potravy a jejich význam. Stupeň a typ vzděláváníZákladní vzdělání – lehké mentální postižení Klíčová slova cukry, tuky, bílkoviny, minerály, vitamíny, stopové prvky Druh učebního materiáluPrezentace Cílová skupinaŽák na 2. stupni speciální školy Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
VÝŽIVA – základní složky potravy
Organismus potřebuje energii k zajištění své činnosti a stavební látky k výstavbě tkání a orgánů. Obojí získává člověk potravou. Výživa dětí a mladistvých musí také zabezpečovat jejich tělesný růst s přiměřenými přírůstky váhy a výšky.
Výživa má spoustu jednotlivých složek Je důležité, aby všechny tyto složky byly vyrovnané… VÝŽIVA CUKRYBÍLKOVINY STOPOVÉ PRVKY A MINERÁLNÍ LÁTKY TUKY Důležitý je i dostatečný příjem VODY
1. BÍLKOVINY Jedná se jednu z nejdůležitějších živin Bílkoviny jsou důležitou stavební látkou organismu Získávají se potravou Jsou nezbytnou složkou potravy
2. CUKRY Mají význam jako rychlé zdroje energie Kryjí většinu energetických potřeb organismu Existuje velké množství cukrů Cukr je i v potravinách, které nejsou sladké /např. pečivo, vláknina apod./
3. TUKY Jsou součástí tělních buněk Jsou také uloženy v podobě tukových kapének jako zásobní látka v podkoží Zásobní tuk je rezervou energie Člověk, který má nadbytečné rezervy tuku je OBÉZNÍ TUKY rozdělujeme na rostlinné a živočišné
Jsou zdravé Jsou obsaženy v rostlinách Neobsahují cholesterol V obchodě je kupujeme jako MARGARÍNY Mezi nejzdravější rostlinný tuk patří OLIVOVÝ OLEJ Dále jsou to oleje z ŘEPKY OLEJKY, SOJI A SLUNEČNICE
Slunečnice Olivovník a plod oliva
Jsou obsaženy v mase a mléce Obsahují cholesterol. To je látka, která se ukládá v cévách a způsobuje jejich ucpávání S živočišnými tuky to nesmíme přehánět Nejvíce živočišných tuků je obsaženo v TUČNÉM mase a tučných MLÉČNÝCH výrobcích
Vepřové maso – bůček uzeniny šlehačka
4. MINERÁLY, STOPOVÉ PRVKY A VODA Jsou důležité pro všechny chemické reakce v organismu Nepoměr minerálů v organismu může vyvolat závažná onemocnění Mezi nejdůležitější minerály patří: draslík, vápník, fosfor, hořčík…. Mezi nejdůležitější stopové prvky řadíme: železo, zinek, jod, selen, měď….
5. VITAMÍNY Jsou organické látky, které organismus potřebuje k zajištění mnoha metabolických pochodů v organismu Při nedostatku vitamínů může člověk vážně onemocnět Na příjem vitamínů by měl každý z nás dbát Známe tyto vitamíny: A, B, C, D, E, K, PP… Všechny potřebné vitamíny jsou obsaženy ve vyvážené stravě
Zdroje informací, obrázků a použitá literatura MACHOVÁ, J., KUBÁTOVÁ, D.: Výchova ke zdraví, Grada 2009, 296 stran ZpVKPGiM:&imgrefurl= trhy.asp%3Fc%3DA100813_122028_firmy- trhy_nev&docid=6oXd7kScW_4pCM&imgurl= ihF8besgaIw4moDg&zoom=1&biw=1440&bih=717 l= content/uploads/2010/09/kalorie-kaloricka-tabulka- lusteniny.jpg&w=380&h=371&ei=NGbpT8WCPYjPtAahwrH6DQ&zoom=1&biw=1440&bih=717 ww.astrolife.cz/%3Fp%3D12094&docid=Ay4QOXTLwLqmZM&imgurl= content/uploads/2012/01/mleko1.jpg&w=300&h=225&ei=aWbpT9K3O8rUsgbR9tjaDg&zoom=1&biw=1440&bih=717 ww.martina-gastro.cz/nase_vyrobky.php&docid=qeJJacY8lzWwgM&imgurl= gastro.cz/images/Image_0174.JPG&w=600&h=400&ei=imbpT6SFF4_LswbRz9SBDg&zoom=1&biw=1440&bih=717
1/medova-slast-med-cloveka- sprevadza.html&docid=uxU9MfeYvPPMTM&imgurl= E4iH0/s1600/med.jpg&w=413&h=310&ei=umbpT4ylPI_Xsga_4PDGDg&zoom=1&biw=1440&bih= cu9TlTM23ejM:&imgrefurl= pecivo.php&docid=pKnL91ThQ3l5xM&imgurl= 3-Ko_KswaavJmeDg&zoom=1&biw=1440&bih=717 centrum.cz/ekonomika/domaci- ekonomika/clanek.phtml%3Fid%3D608582&docid=IdttH6PgDz3hGM&imgurl= rye.jpg&w=201&h=150&ei=DGfpT_C6EordsgbC4u3iDg&zoom=1&biw=1440&bih= /03/12/new-plastic-bottle-design-for-coca-cola-soft-drinks/&docid=lnEL65T3y23DAM&imgurl= content/uploads/2008/03/new-coca-cola-bottle.jpg&w=362&h=942&ei=LWfpT6- LBNHdsgbjq8XCDg&zoom=1&iact=hc&vpx=673&vpy=120&dur=469&hovh=362&hovw=139&tx=80&ty=195&sig= &page=1&tbnh=176&tbnw=68&start=0&ndsp=23&ved=1t:429,r:4,s:0,i:100&biw=1440&bih=717 /firmy/%25C3%259Ast%25C3%25AD%2Bnad%2BOrlic%25C3%25AD/H796266/TERCIE%2B-%2BVELKOOBCHOD%2B- %2BOVOCE%2BA%2BZELENINA/&docid=ay4HBK6x8LIzKM&imgurl= pg&w=640&h=481&ei=VmfpT5TtCtDptQaq2Iy4Dg&zoom=1&biw=1440&bih=717
lib.cz/cz/taxonimage/id1566/&docid=h5rfyGu27jHc1M&imgurl= T7jIIs3zsgbIm- HsDg&zoom=1&iact=hc&vpx=403&vpy=197&dur=16&hovh=181&hovw=279&tx=202&ty=56&sig= &pa ge=1&tbnh=149&tbnw=205&start=0&ndsp=18&ved=1t:429,r:1,s:0,i:140&biw=1440&bih=717 s.lidovky.cz/obchody-oznacuji-zahranicni-potraviny-etiketami-ceska-kvalita-pv6-/firmy-trhy.asp%3Fc%3DA120222_104951_firmy- trhy_apa&docid=_WLf0rKcHQ6MIM&imgurl= 4LOsgbxkKmvDg&zoom=1&biw=1440&bih=717 a.cz/pohoda2/index.php%3Foption%3Dcom_content%26view%3Darticle%26id%3D82%26Itemid%3D135&docid=sInjSRtB0iKboM&img url= w=1440&bih=717 ww.frigomat.cz/poradime/recepty/smetanove-vyrobky- polevy/&docid=uIJa9ve63IrIRM&imgurl= LJDUsga4vrCuDg&zoom=1&iact=hc&vpx=472&vpy=199&dur=94&hovh=167&hovw=222&tx=138&ty=101&sig= &page=1&tbnh=139&tbnw=179&start=0&ndsp=21&ved=1t:429,r:2,s:0,i:91&biw=1440&bih=717