OSOBNÍ DOPISY OSOBNÍ DOPISY - CHARAKTERISTIKA  NEFORMÁLNÍ, NEOFICIÁLNÍ  CITOVĚ ZABARVENÉ  VYJADŘOVÁNÍ V NÁZNACÍCH  STYL MLUVENÝCH PROJEVŮ – i nespisovné.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dopisy fyzických osob právnickým osobám
Advertisements

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
PSANÍ ÚŘEDNÍHO DOPISU KROK ZA KROKEM
MS WORD II. ZÁKLADNÍ FORMÁTOVÁNÍ TEXTU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu.
Normalizovaná úprava obchodního dopisu
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
VY_32_INOVACE_08_PEK_421_Kop
VY_32_INOVACE_08_PEK_441_Mus
Struktura obchodního dopisu a obchodní smlouvy
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_CESKYJAZYK1_05
STRUKTURA OBCHODNÍHO DOPISU
Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Osobní dopisy Jsou písemnosti, které zasílá významná osobnost nebo vedoucí pracovník svým spolupracovníkům, podřízeným nebo jiným známým osobnostem při.
PROSTĚ SDĚLOVACÍ STYL Psané útvary.
Projekt „EU peníze středním školám“ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT CZ.1.07/1.5.00/ PředmětČeský jazyk Ročník a obor1. – 4. ročník.
Struktura obchodního dopisu
Struktura obchodního dopisu
Textový procesor (MS Word)
Administrativní styl PaedDr
Formátováním odstavce se rozumí změna jeho vlastností jako velikost, barva, typ, podtržení atd. Pokud chceme změnit některou z vlastností již napsaného.
Tělo obchodního dopisu Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školy Střední odborná škola stavební a Střední odborné učiliště stavební, Kolín II, Pražská.
Osobní dopisy – úprava Střední odborná škola Otrokovice
INFORMATIKA 7 Úprava dokumentu III2 - I ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo v předmětu Informatika,
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
AHOJKY.
Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Prostěsdělovací styl a jeho charakteristika
Obchodní korespondence
Zvláštní úpravy a obsah obchodního dopisu Odstavce Podle obsahu se text člení do odstavců. Mezi odstavci se vynechává jeden řádek Ivana Francová, SOU Liběchov.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Struktura obchodní smlouvy a obchodního dopisu
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_221.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing
Hodně štěstí Jiřinko, protože je krásné, hodně zdraví, protože je vzácné, hodně lásky, protože je jí stále málo. To vše Ti přeje K narozeninám František.
Hodně štěstí Jiřinko, protože je krásné, hodně zdraví, protože je vzácné, hodně lásky, protože je jí stále málo. To vše Ti přeje K narozeninám František.
TEORIE.  důležitá součást při žádosti o práci či stáž, jedna z prvních informací o vás – pokud se bude líbit, můžete na jeho základě postoupit k pohovoru.
Funkční styly I. Styl prostěsdělovací - výměna informací neodborného rázu, funkce neodborně zpravovací a) mluvené úvary: představování, omluva, blahopřání,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Dopis Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
DUM I. / 13. pohlednice Bc. Zdeněk Klíma. Pohlednice.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_10A_CJ9_02_SLOH_A_KOMUNIKACE.
Motivační dopis cíl dopisu: zapůsobit získat pozvání na rozhovor obsah dopisu: vysvětlení zájmu o práci forma dopisu: krátký text zásady při psaní: stručnost,
Dopis 6. ročník Michaela Hantková. Charakteristika osobního dopisu Písemná zpráva osobě blízké Psán vlastní rukou Speciální papír – dopisní, obálka Odesílá.
Prostě sdělovací styl Prostě sdělovací stylOB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-L
ADMINISTRATIVNÍ STYL.  na obálku se adresa příjemce píše vpravo, adresa odes i latele do levého horního rohu  PSČ (pokud není možné do předtištěných.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastJazykové vzdělávání PředmětČeský jazyk a literatura.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_94 Licence: CC BY-NC-SA 3.0 Jméno autora:
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Marie Havránková Název prezentace (DUMu): Prostě sdělovací styl - psané útvary Název sady:Funkční styly pro 2. ročník,
OSOBNÍ DOPIS OBČANA INSTITUCÍM
  Název: VY_32_INOVACE_EV_8A_4M Škola: Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor: Mgr. Jolana Lásková Ročník: 8. Tematický.
ŽIVOTOPIS Mgr. Michal Oblouk.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
PSANÍ ÚŘEDNÍHO DOPISU KROK ZA KROKEM
Odstavec a jeho formát Autor: Mgr. Jiří Maršík
DOPIS Mgr. Michal Oblouk.
NÁLEŽITOSTI OBCHODNÍHO DOPISU 2
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
SOUHRNNÉ POUČENÍ O SLOHU
ŽÁDOST Mgr. Michal Oblouk.
ÚŘEDNÍ DOPIS (formální dopis)
METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Chebu reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/ Sada.
PSANÍ ÚŘEDNÍHO DOPISU KROK ZA KROKEM
NEPRAVIDELNOSTI VĚTNÉ STAVBY
DOPISY DRUHY A TYPY DOPISŮ. DOPISY DRUHY A TYPY DOPISŮ.
AUTOR: Mgr. Naděžda Tománková NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o., Orlová Lutyně AUTOR: Mgr. Naděžda Tománková NÁZEV: Podpora výuky v technických.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“.
NEPRAVIDELNOSTI VĚTNÉ STAVBY
Transkript prezentace:

OSOBNÍ DOPISY

OSOBNÍ DOPISY - CHARAKTERISTIKA  NEFORMÁLNÍ, NEOFICIÁLNÍ  CITOVĚ ZABARVENÉ  VYJADŘOVÁNÍ V NÁZNACÍCH  STYL MLUVENÝCH PROJEVŮ – i nespisovné vyjadřování  TEMATICKÁ NEUSPOŘÁDANOST – přeskakování

ÚPRAVA OSOBNÍCH DOPISŮ KLASICKÁ - ODSAZUJÍ SE ZAČÁTKY ODSTAVCŮ – 5 ÚHOZŮ OD LEVÉ SVISLICE, PODPIS VPRAVO BLOKOVÁ – LEVÝ OKRAJ ZAROVNANÝ OD LEVÉ SVISLICE, MEZI ODSTAVCI VYNECHANÝ ŘÁDEK, PODPIS VLEVO PODPIS VLASTNORUČNÍ

BLAHOPŘEJNÉ DOPISY  Gratulace, blahopřejné dopisy píšeme k různým příležitostem – Vánocům, Velikonocům, narozeninám, životním jubileím, k životním výročím, úspěchům v osobním i pracovním životě.

DALŠÍ OSOBNÍ DOPISY  Poděkování za dar, lékařskou péči, za projevené blahopřání i soustrast, kondolence, žádost, stížnost, odmítnutí, přihláška omluva, pozvání, pozvánka, inzerát, odpověď na inzerát, pohledy, drobné vzkazy, otevřené dopisy, anonymní dopisy

BLAHOPŘEJNÉ DOPISY  Píšeme osobám známým – citlivě, vtipně, humorně, srdečně  - poděkujeme, je-li to vhodné  - oslovení volíme, jak jsme zvyklí

TEXT BLAHOPŘÁNÍ K ŽIVOTNÍMU JUBILEU  Milá Maruško, s překvapením zjišťuji, že zanedlouho slavíš své „kulaté“ narozeniny. Nikdo by Ti tento věk určitě nehádal. Vzpomínám na léta našeho dětství a mládí, která jsme v Semilech prožily. Věřím, že Ti Tvůj životní elán vydrží i do dalších let a že se budeme společně setkávat nejen na srazech naší bývalé třídy.

POKRAČOVÁNÍ Přeji Ti, abys své narozeniny příjemně oslavila v kruhu svých blízkých. Do dalších let hodně zdraví, spokojenosti v práci i v rodině, ale i plno pěkných zážitků. Se srdečným pozdravem Karolina /podpis/ KLASICKÁ ÚPRAVA, ŘÁDKOVÁNÍ 1

KONKRÉTNÍ PŘÍKLAD  Vaše bývalá spolužačka vás zve na sraz třídy 10 let po maturitě. Osobním dopisem se omlouváte, protože koncem června máte termín porodu.

OMLUVA NA SRAZ TŘÍDY NEPÍŠE SE OBSAH DOPISU OSLOVENÍ CITOVĚ ZABARVENÉ Bloková úprava