Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mechanika tuhého tělesa
Advertisements

Jednoduché stroje Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková
Jednoduché stroje.
Páka v praxi (v běžném životě)
Základní škola a Mateřská škola Tábor, Helsinská 2732
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Březen 2012
Otáčivé účinky síly (Učebnice strana 70)
Práce při zvedání tělesa kladkami
Vzájemné působení těles - síla
PRÁCE VYKONANÁ PŘI ZVEDÁNÍ TĚLESA POUŽITÍM PEVNÉ KLADKY
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Těleso otáčivé kolem pevné osy - páka
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
VOLNÁ KLADKA. KLADKOSTROJ
JEDNODUCHÉ STROJE.
Jednoduché stroje.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Anotace Prezentace, která se zabývá otáčivými účinky síly. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí vysvětlit pojem pevná a volná.
Co je to kladka Kladka je jednoduchý stroj, jehož hlavní částí jsou kolečko a provaz. Kladka se používá především pro zvedání těles a pro změnu směru působení.
Páka,kladka,kladkostroj, nakloněná rovina
Základní škola Stříbrná Skalice, Na Městečku 69,
Fyzika 7.ročník ZŠ Otáčivé účinky sil Creation IP&RK.
Něco o jednoduchých strojích
Fyzika Jednoduché stroje 1.
Jednoduché stroje Kladka, Pevná a volná kladka,
my.cz Název školy Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Luboš Bělohrad Název šablony.
aneb Co nám ulehčí práci
Jednoduché stroje Mezi jednoduché stroje patří pět strojů. Kladkostroj, Páka, Nakloněná rovina, Volná kladka a Pevná kladka.
PEVNÁ KLADKA aneb Jak si ulehčit práci PaedDr. Jozef Beňuška
Otáčivé účinky síly – páka a její využití
VY_III/2_INOVACE_118_Jednoduché stroje
Mechanika tuhého tělesa
my.cz Název školy Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Luboš Bělohrad Název šablony.
Gravitační síla. Gravitační pole
Člověk a technické vynálezy
Opakování – člověk a technika
JEDNODUCHÉ STROJE Stroje Pomáhají lidem vykonávat spoustu činností s vynaložením menší námahy.Usnadňují život a zvyšují i naši bezpečnost. Ve fyzice.
(kladka,páka,nakloněná rovina,kladkostroj)
VY_32_INOVACE_404, 21. sada, Přírodověda
Jednoduché stroje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Seminární práce z fyziky Práce na jednoduchých strojích-kladka,páka,šroub,nakloněná rovina.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr VáchaZS – Mechanika tuhého tělesa.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Mgr. Jiří Říha Název : VY_52_INOVACE_2/08_JEDNODUCHÉ_STROJE Téma: Opakování Číslo projektu:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Jednoduché stroje Mgr. Eliška Nováková ZŠ a MŠ Nedašov VY_32_Inovace_07NE-8.
Gymnázium Jakuba Škody Kvinta B Libor Macháček, Libor Lanč, Jiří Hadwiger, Ondřej Bartók, Tomáš Riedl
Gymnázium Jakuba Škody V.B Jan Čech, Lupač Tomáš, Ngo The Vinh, Ondřej Janda
J EDNODUCHÉ STROJE - KLADKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Zdeňka Horská Název materiálu: VY_32_INOVACE_5_19_ Otáčivé účinky síly Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s. AUTOR: Bc. Vladimíra Benediktová NÁZEV: VY_32_INOVACE_215_FYZIKA_KLADKA TÉMA: KLADKA ČÍSLO.
JEDNODUCHÉ STROJE ČLOVĚK A TECHNIKA
Těžiště a stabilita těles, Skládání sil
VY_32_INOVACE_6/05_ČLOVĚK A PŘÍRODA
Páka, Kladka pevná, volná, kladkostroj
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_1 Páka Šablona číslo: IX Sada číslo: 1
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F8. Vl
Fyzika 8.ročník ZŠ Mechanická práce, kladky. Creation IP&RK.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Páka Páka je jednoduchý stroj. Je to tyč, která je otočná kolem osy kolmé k tyči. Rozlišujeme páku jednozvratnou a dvojzvratnou. Jednozvratná páka má osu.
Jednoduché stroje VY_32_INOVACE_11_210
JEDNODUCHÉ STROJE KLADKA
PŘÍRODOVĚDA 5. ročník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Jeršovová.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
JEDNODUCHÉ STROJE KLÍN, KOLO NA HŘÍDELI, NAKLONĚNÁ ROVINA
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004
Transkript prezentace:

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice Autor: Mgr. Milan Urbášek Název DUM: VY_32_INOVACE_13 Název sady: Přírodověda pro 5. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: Materiál seznamuje žáky s jednoduchými stroji – kladkou, nakloněnou rovinou, kolem. Prezentace byla vytvořena pro práci s interaktivní tabulí nebo dataprojektorem. Datum:

JEDNODUCHÉ STROJE

 V pradávných dobách užívali lidé k práci pouze sílu vlastních svalů, později ochočených zvířat  Síla je veličina vyjadřující vzájemné působení dvou těles – o tom ale až později  Jelikož síla člověka není neomezená (tu měli jen Asterix a Obelix pomocí nápoje), vynalezl si člověk pomůcky  Nakloněná rovina, páka, kladka, kolo,…

Nakloněná rovina  Zvedáme-li břemeno svisle vzhůru, potřebujeme vyvinout mnohem větší sílu, než budeme-li ho posouvat po nakloněné rovině do stejné výšky  Je lehčí zvednout sud piva na nákladní auto svisle vzhůru, nebo jej valit po desce?  Podívej se na následující obrázky a zvaž to

Zvedání sudu SVISLE vzhůru Valení sudu po plošině nahoru Už víš, co je lepší?

Jednoramenná páka  Na konci páky má síla mnohem větší účinek, než jakého dosáhne člověk při vyvinutí stejné síly bez páky  Rozlišujeme páku jednoramennou a dvouramennou  Jednoramenná páka = kolečko  Dvouramenná páka = houpačka

 Při použití jednoramenné páky působíme silou směrem nahoru  Čím delší je rameno páky, tím menší sílu potřebujeme

Dvouramenná páka  Na jednom ramenu působí gravitační síla břemene, na druhé rameno tlačíme my  Při zvedání tělesa na dvouramenné páce tlačíme směrem dolů, což je lepší (? proč ?)  Úpravou délky ramen můžeme měnit potřebnou sílu

kladka  Ulehčuje zvedání těžkých břemen a) Kladka pevná  Kotouč je upevněn a člověk musí působit na konec lana stejnou silou, jako by zvedal břemeno bez kladky a) Kladka volná  Kotouč je volný a břemeno je na něm zavěšeno. U této kladky působíme směrem nahoru, ale gravitační síla břemene se rozloží na dvě poloviny a) Kladkostroj  Sestaven z několika dvojic pevné a volné kladky. Gravitační síla břemene se na všechny kladky rozloží stejnoměrně

Kladka pevná, volná, kladkostroj Kladka pevná Kladka volná kladkostroj

Dřevěné paprskové kolo (Irán, 1500 až 1000 př. n. l.)

Převody mezi koly  Pomocí převodů se dají změnit otáčky nebo směr pohybu kol (ozubená kola)  Např. přehazovačka na kole  Hnací kolo = to, kterým otáčíš, když šlapeš  Hnaná kola = čím menší, tím rychleji se otáčí ? Jaké hnané a jaké hnací kolo zvolíš na jízdním kole při jízdě: a)Po rovině b)Do kopce

Lopatková kola  Kola hnaná silou větru, nebo tekoucí vody  Pohánění větrných a vodních mlýnů

kolo  Jeden z největších vynálezů člověka  Zřejmě mu předcházelo užívání kmenů pro přesun těles  Později byla do středu kola vyvrtána díra, do které se zasunula tyč – osa  Po upevnění korby vznikl vůz  První vůz se v Evropě objevil asi 3000 let před našim letopočtem

Otázky:  Jaké znáš druhy kladek? …………………………………………  Jaký je rozdíl mezi hnaným a hnacím kolem? …………………………………………  Jaké síly používali lidé, než vynalezli nakloněnou rovinu, nebo kladku? …………………………………………

Zdroje:  nakladak - h.jpg  kolecko - stavebni.jpg  paka -  vaha -  kladka pevná -  kladkostroj -  kladka volná -  kolo -  přehazovačka -  lopatkové kolo -  větrný mlýn - C3%BDn_v_Ku%C5%BEelov%C4%9B.JPG/254px- V%C4%9Btrn%C3%BD_ml%C3%BDn_v_Ku%C5%BEelov%C4%9B.JPG