Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Páka Páka je jednoduchý stroj. Je to tyč, která je otočná kolem osy kolmé k tyči. Rozlišujeme páku jednozvratnou a dvojzvratnou. Jednozvratná páka má osu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Páka Páka je jednoduchý stroj. Je to tyč, která je otočná kolem osy kolmé k tyči. Rozlišujeme páku jednozvratnou a dvojzvratnou. Jednozvratná páka má osu."— Transkript prezentace:

1 Páka Páka je jednoduchý stroj. Je to tyč, která je otočná kolem osy kolmé k tyči. Rozlišujeme páku jednozvratnou a dvojzvratnou. Jednozvratná páka má osu na konci tyče, síly působí na jedné straně od osy. F1 a2 - rameno síly F2 Osa otáčení a1 - rameno síly F1 F2

2 Páka Jednozvratné páky.

3 Páka Síly působící na dvojzvratnou páku mají působiště na opačných stranách od osy otáčení. Osa otáčení a - rameno síly F1 F2 a2- rameno síly F2 F1

4 Páka Dvojzvratné páky.

5 moment síly Newtonmetr (Nm)
Páka Otáčivé účinky síly popisuje moment síly. moment síly Newtonmetr (Nm) síla Newton (N) rameno síly metr (m) Páka bude v rovnováze, když se budou oba momenty sil rovnat. r - rameno síly F r´ - rameno síly F´ F

6 Páka Příklad 1: Jak velkou silou je drcen ořech? Potřebné údaje odhadni. Z podmínky pro rovnováhu na páce plyne: a1 = 18 cm = 0,18 m F1 = 160 N a2= 2 cm = = 0,02 m F2= ? N Ořech je drcen silou 1440 N.

7 Páka Příklad 2: Jak velkou sílu získáme pomocí páčidla?
Z podmínky pro rovnováhu na páce plyne: F1 = 600 N a1 = 0,9 m a2= 0,05 m Získáme sílu N. F2 = ? N

8 Páka Příklad 3: Houpačku tvoří prkno o délce 3m, podepřené uprostřed. Na jednom konci sedí chlapec, jehož hmotnost je 20kg. Jakou hmotnost má druhý chlapec, když se posadil 1,2 m od osy otáčení a houpačka je ve vodorovné rovnovážné poloze?

9 Páka Příklad 4: Na páce působí síla 24 N ve vzdálenosti 1,6 m od osy. Jak daleko od osy musí být zavěšeno břemeno o hmotnosti 6 kg, aby na páce nastala rovnováha?


Stáhnout ppt "Páka Páka je jednoduchý stroj. Je to tyč, která je otočná kolem osy kolmé k tyči. Rozlišujeme páku jednozvratnou a dvojzvratnou. Jednozvratná páka má osu."

Podobné prezentace


Reklamy Google