VEŘEJNÁ EKONOMIE a VEŘEJNÝ SEKTOR Co je jeho náplní a jak velký má být?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy ekonomie
Advertisements

Představení bakalářských oborů – Uchazeči NÁRODOHOSPODÁŘSKÁ FAKULTA.
Den otevřených dveří na Národohospodářské fakultě pro obor Národní hospodářství 5. ledna 2013.
Cvičení 1 – Úvod, formování trhu
MAKROEKONOMIE – 1. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Datum vytvoření: Klíčová.
NAUKA O PODNIKU I.
Úvod.  Ekonomie = interdisciplinární věda zkoumající zejména chování ekonomických subjektů = dále také hospodárnost, úspornost, dobré hospodaření  Obecná.
Makroekonomie I ( Cvičení 1 – Úvod do studia ekonomické teorie )
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY
EKONOMICKÁ PODSTATA BYDLENÍ Ing. David Slavata, Ph.D. Ekonomika bydlení.
Veřejné finance Dagmar Kostrhůnová Dagmar Kostrhůnová Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Národní účty - aplikace
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
SMÍŠENÁ EKONOMIKA A PŘÍČINY EXISTENCE VEŘEJNÉHO SEKTORU
Hospodářský mechanismus
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
Struktura přednášky Tržní selhání a mikroekonomická politika
Hospodářské cykly ekonomiky
Nezaměstnanost.
Rozpočtová (fiskální) nerovnováha Dagmar Kostrhůnová Dagmar Kostrhůnová Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF.
Financování kapitol státního rozpočtu II
Podniková ekonomika Ing. Sylva Talpová KPH ESF MU Brno
N_MaEk Manažerská ekonomika 12. cvičení Cizoměnové operace (finanční deriváty – forwardy, futures, opce) léto 2014 Skupiny: N_MaEk/R3PH.
Sociální politika KVSOPO Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý
Ekonomika veřejného sektoru
Příčiny existence veřejného sektoru
Vzdělání z hlediska teorie statků
1 Neziskové organizace Neziskovky jsou nedělitelnou součástí občanské společnosti a jako takové mají nezastupitelnou roli v rozvoji demokracie a řešení.
Veřejné finance Veřejný sektor, veřejné statky
Aplikovaná statistika 2.
Veřejné finance a veřejné statky
Základy veřejných financí
Veřejné finance a podnikání Ing. Erik Geuss ČVUT v Praze Fakulta elektrotechnická Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Ekonomika podnikání.
Veřejné finance Úvod do problematiky. Veřejné finance Vymezení VS Řízení VS.
Diplomový projekt pro studijní obor Finance – II. přednáška Zásady a osnova DP Plán zpracování DP.
Veřejná ekonomika 1 Úvod do problematiky Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Obecná ekonomie 2.
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ POJMY Ekonomika, ekonomie, ekonomické systémy.
Poslání Veřejného Sektoru Jeho struktura a faktory ovlivňující jeho velikost.
ÚVOD DO STUDIA VYMEZENÍ ZÁKLADNÍCH POJMŮ Veřejné politiky Veřejné politiky.
NO – související pojmy Legislativa: Občanský zákoník (40/1964 Sb.) Fyzická osoba (§ 7-16 O.z.) – znaky: Způsobilost k právům a povinnostem Způsobilost.
Veřejné finance Mgr. Oldřich Hájek. Finance obecně Soukromé Soukromé Peníze soukromých osob, institucí Peníze soukromých osob, institucí Peníze obvykle.
ÚVOD DO EKONOMIE, POŽADAVKY NA STUDENTY Cíle: Vysvětlit poslání ekonomie jako vědy. Anotace: Ekonomie je společenská věda, která studuje ekonomické chování.
Ekonomika veřejného sektoru František Svoboda, Konzultační hodiny: čtvrtek, 13-15, kancelář 414
Z AJIŠŤOVÁNÍ VEŘEJNÝCH SLUŽEB Kontrahování služeb se soukromým a neziskovým sektorem.
MIKROEKONOMIKA Ekonomika neziskových organizací. Společenský význam neziskových organizací Nezisková organizace (nonprofit, nověji not-for-profit) = organizace,
Ing. Veronika Dostálková MBA
Zdravotnický management
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
PBSNPB2: Legislativní vymezení neziskového sektoru Korporace: spolky a pobočné spolky Jakub Pejcal ESF MU, Katedra veřejné ekonomie.
Úvod do finanční vědy a financí
Zdravotnický management
Zdravotnický management
BLEP061p Řízení ekonom. a právo
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
Ekonomika veřejného sektoru
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Ekonomika veřejného sektoru
Ekonomika veřejného sektoru
Teorie fiskálního federalismu
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Úvod do finanční vědy a financí
ÚVOD do Ekonomie, požadavky na studenty
Zdravotnický management
Ekonomika Makroekonomie - AD 4. Ing. Miroslava Farmačková
Ekonomický základ veřejné správy MP313K Úvod do studia veřejné správy 9. přednáška doc. JUDr. Petr Havlan, CSc. Definujte zápatí - název.
Deset principů ekonomie TNH 1 (S-1)
Transkript prezentace:

VEŘEJNÁ EKONOMIE a VEŘEJNÝ SEKTOR Co je jeho náplní a jak velký má být?

PŘEDNÁŠEJÍCÍ Ing. Aleš OLEJNÍČEK, Ph.D. KE, č. dveří 100 tel.:

OSNOVA PŘEDNÁŠKY VEŘEJNÁ EKONOMIKA

Osnova přednášky n Úvod n Základní pojmy n Vymezení veřejného sektoru n Rozsah veřejného sektoru (kvantifikace) a zahraniční srovnání n Závěr

Zkouška (Informativně)  zkouška ústní - dvousemestrální  2 otázky – každá minimálně na 50 %  Bezpodmínečná znalost teorie statků a teorie potřeb definice, struktury veřejného sektoru a příčin jeho existence podmínek a faktorů efektivnosti veřejného sektoru definice a vymezení veřejné správy % hodnoceníZnámka u zkoušky 90 – 100A 80 – 89B 70 – 79C 60 – 69D 50 – 59E 0 – 49F

Literatura n STRECKOVÁ, Y. MALÝ, I. Veřejná ekonomie pro školu i praxi. Praha: Computer press, s. ISBN n HAMERNÍKOVÁ, B., MAAYTOVÁ, A. Veřejné finance. Praha: ASPI, s. ISBN n Rektořík, J. Ekonomika a řízení odvětví veřejného sektoru. Praha: Ekopress, s ISBN n STIGLITZ, J. E. Ekonomie veřejného sektoru. Praha: Grada Publishing, s. n ČSÚ, OECD, Eurostat n Časopis Ekonom, Euro, Veřejná správa, Moderní obec atd.

PODKLADY PRO STUDIUM VEŘEJNÁ EKONOMIKA

Podklady

ZÁKLADNÍ POJMY VEŘEJNÁ EKONOMIKA

Základní pojmy n Veřejná ekonomie n Ekonomie veřejného sektoru n Ekonomika veřejného sektoru n Veřejná ekonomika n Veřejný sektor

Veřejná ekonomie Je vědní disciplína zkoumající strukturu, fungování a efektivnost té části NH, která má neziskový charakter a je financována z přerozdělovacích procesů. Yvonne Strecková (1998) Jde o zkoumání vztahů mezi ekonomickými aktivitami veřejného sektoru a chováním firem, domácností a jednotlivci se zřetelem ke státním výdajům a zdaňování a politickému rozhodování Nemec, Lawson (1992)

Veřejná ekonomie Se mimo jiné zabývá hledáním odpovědí na následující otázky:  Proč existuje veřejný sektor?  Proč vláda zastává funkce, které zastává?  Proč veřejný sektor tenduje k neefektivnosti?  Jaké jsou příčiny selhání trhu?  Jaké jsou příčiny selhání vlády?  apod. REKTOŘÍK Jaroslav (2002)

Veřejná ekonomie n Teoretické otázky struktury, fungování a efektivnosti VS n Teoreticko praktické otázky způsobů financování VS n Teoreticko praktické otázky jednotlivých odvětví VS n Teoreticko praktické otázky fungování jednotlivých institucí veřejného sektoru

Ekonomie veřejného sektoru Studuje účinky veřejných výdajů a daní na ekonomiku, na celé národní hospodářství. Zjišťuje např.: n Jaké funkce by měla zastávat vláda? n Jak by se mělo rozhodovat o tom, kolik veřejných výdajů se bude realizovat? n Co je příčinou veřejných výdajů? nebo n Zda veřejný sektor alokuje zdroje mezi své činnosti efektivně? REKTOŘÍK Jaroslav (2002)

Ekonomika veřejného sektoru Bere v úvahu daná alokační pravidla a alokační procesy a zjišťuje, jak při využívání těchto principů fungují jednotlivá odvětví veřejného sektoru. REKTOŘÍK Jaroslav (2002)

VYMEZENÍ VEŘEJNÉHO SEKTORU VEŘEJNÁ EKONOMIKA

Veřejný sektor Je ta část ekonomiky, která se nachází ve veřejném a nikoli soukromém vlastnictví. Veřejný sektor je tudíž vymezen s ohledem na charakter vlastnictví. Macmillanův slovník moderní ekonomie (1995)

Veřejný sektor Je část národního hospodářství, která je financována z veřejných financí, řízena a spravována veřejnou správou, rozhoduje se v ní na základě veřejné volby a podléhá systému veřejné kontroly Yvonne Strecková (1998)

Volba kritérií pro vymezení VS n Odvětvové n Sektorové n Vlastnictví n Financování provozu a rozvoje

Členění NH dle kriteria vlastnictví

Členění NH dle kriteria financování

Členění NH dle kriteria vlastnictví a financování NÁRODNÍ HOSPODÁŘSTVÍ Ziskový sektor Státní sektor Neziskový sektor Obecní sektor Krajský sektor Soukromý sektor Státní sektor Obecní sektor Krajský sektor Soukromý sektor Pramen: Vlastní

Členění NH dle kriteria vlastnictví a financování

ROZSAH VEŘEJNÉHO SEKTORU (KVANTIFIKACE) A ZAHRANIČNÍ SROVNÁNÍ VEŘEJNÁ EKONOMIKA

Rozsah veřejného sektoru UKAZATELE Poměrové finančníPoměrové věcné VV HDP VP HDP VV HDP PVS CPO PVS PNH

Celkové vládní výdaje jako % HDP Zdroj: OECD in figures 2005,2008

Celkové vládní příjmy jako % HDP Zdroj: OECD in Figures 2005, 2008

Rozsah veřejného sektoru nebo jeho segmentů, muže být též vyjádřen např.: n počtem obcí n počtem škol, učitelů n počtem zdravotnických zařízení, lékařů, lůžek n počtem sportovišť, tělovýchovných zařízení n počtem kulturních zařízení n atd. Vždy je však nutné tyto veličiny vztahovat k určitému základu.

ZÁVĚR VEŘEJNÁ EKONOMIKA

Závěr Veřejný sektor má poměrně zásadní vliv na fungování společnosti a národní ekonomiky. Veřejná ekonomie umožňuje porozumět zákonitostem fungování veřejného sektoru. Základním problémem je nalezení vhodné míry vlivu státu na chod ekonomiky a což ve skutečnosti znamená určení velikosti veřejného sektoru. Znalost objektivních a subjektivních příčin existence veřejného sektoru je pro dosažení vhodné kombinace veřejného a soukromého sektoru v národní ekonomice rozhodující.