Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.1.15 Vyjmenovaná slova po V Název sady: Český jazyk a literatura.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Jazyk český Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_02_16.
Advertisements

Slova lišící se významem a psaním i, í/y, ý po V
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
Vyjmenovaná slova V. Vyjmenovaná slova V Nauč se řadu vyjmenovaných slov: vy-vysoký-výt výskat-zvykat-žvýkat vydra-výr-vyžle povyk-výheň slova s předponou.
Vyjmenovaná slova V Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
EUpenizeskolam.cz Název projektu: Moderní škola 2010
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
VYJMENOVANÁ SLOVA PO V A SLOVA PŘÍBUZNÁ.
Opakujeme vyjmenovaná slova P-S-V-Z
VY_32_INOVACE_15_BĚLKOVICE-LAŠŤANY_Čj-vyjmenovaná slova
KRÁL ATLET – vyjmenovaná slova po V
Český jazyk Vyjmenovaná slova po V Mgr. Renáta Slámová ZŠ Jenišovice
Vyjmenovaná slova.
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Vyjmenovaná slova po V - Z
O červené Karkulce Zpracoval: Jan Krejčí.
VYJMENOVANÁ SLOVA PO V ROZLIŠUJEME
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:3. ročník – Jazyk a jazyková komunikace – Český jazyk a literatura – Vyjmenovaná.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Jméno autora:Mgr. Jitka Charvátová Třída/ročník:
ICT ČJ VS po V Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Jazyková výchova Anotace:
Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a literatura Vyjmenovaná slova
TÉMA:VYJMENOVANÁ SLOVA PO V Vytvořila: Mgr
VYJMENOVANÁ SLOVA V.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_432_4TR_CJ Autor: Mgr. Iveta Grocholová.
Zájmena Mgr. Renata Nogolová
Český jazyk Vyjmenovaná slova souhrnné opakování č. 3
VYJMENOVANÁ SLOVA. VYJMENOVANÁ SLOVA vy vydra vysoký výr výt vyžle výskat povyk zvykat výheň žvýkat vy - vý.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: MGR. STANISLAVA OHANKOVÁ Název: VY_32_INOVACE_247_VYJMENOVANÁ_SLOVA_PO_V Téma: VYVOZENÍ.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Český jazyk Ročník :
Vyjmenovaná slova po V Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
Název školyPlavská škola AutorMgr. Jana Kneřová NázevVY_52_INOVACE_17_ČJ_Vyjmenovaná slova po V a jejich význam - 2 Téma Číslo projektu Anotace ČJ 3 CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.1.3 Věta jednoduchá a souvětí Název sady: Český jazyk a literatura.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.1.2 Rýmování Název sady: Český jazyk a literatura 3. ročník Číslo.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ P06 TEMA: Vyjmenovaná slova a sl. odvozená-V ČÍSLO PROJEKTU:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Voda Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Zbečno 23, okres Rakovník AUTOR: Mgr. Veronika Černá NÁZEV: VY_32_INOVACE_19 TEMA: Vyjmenovaná slova po V ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Dělení se zbytkem Název sady: Matematika 3. ročník Číslo projektu:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Vzduch Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo projektu:
VYJMENOVANÁ SLOVA PO V Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marcela Zemanová. Dostupné z Metodického portálu
Věta se skládá ze slov Název školyZákladní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod AutorMgr. Marie Hanzlíková Datum NázevVY_32_INOVACE_18_Slovní.
Procvičování Jazyk a jazyková komunikace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název: VY_32_INOVACE_16_PROCVIČOVÁNÍ.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Vyjmenovaná slova – P, S, V, Z Název sady: Český jazyk 4. ročník.
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ Veselí n.M., Kollárova 1045 AUTOR: Iveta Salfická NÁZEV: VY_32_INOVACE_13/18_PRAVOPISNÁ CVIČENÍ PO V TEMA: Pravopisná cvičení po V.
Vyjmenovaná slova po V 3. ročník ZŠ.
VY_32_Inovace_4.1.3 Věta jednoduchá a souvětí
Vzdělávací Jméno autora Mgr. Blanka Pišvejcová Datum vytvoření
Vyjmenovaná slova po v 2011/2012 Třetí Český jazyk
VY_32_Inovace_4.3.7 Násobení a dělení 7 Matematika 3. ročník
VY_32_Inovace_ Sčítání a odčítání v oboru do 1000 bez přechodu
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ Veselí n.M., Kollárova 1045
VY_32_Inovace_4.1.2 Rýmování Český jazyk a literatura 3. ročník
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola,
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA
Autor: Mgr. Jana Kuhnová Datum: Název: VY_32_INOVACE_12_ČESKÝ JAZYK
Název školy: Svobodná základní škola, o. p. s
Vyjmenovaná slova po V Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_196_ČJ3
Vyjmenovaná slova V Základní škola a Mateřská škola
Nové modulové výukové a inovativní programy
Vyjmenovaná slova po S,V,Z
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Bečváry, okres Kolín Autor: Mgr. Simona Zalabáková Datum tvorby: Název materiálu: VY_32_INOVACE_16_VYJMENOVANÁ.
VY_32_Inovace_ Základní skladební dvojice
VY_32_INOVACE_12_Vyjmenovaná slova po V
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
Český jazyk a literatura 3. ročník
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Zájmena.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Transkript prezentace:

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Vyjmenovaná slova po V Název sady: Český jazyk a literatura 3. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: Materiál je určen k seznámení s vyjmenovanými slovy po V a slovy příbuznými. Prezentace byla vytvořena pro práci s interaktivní tabulí nebo dataprojektorem a obsahuje animaci.

VYJMENOVANÁ SLOVA po V A SLOVA PŘÍBUZNÁ VY VI VÝ VÍ

VYJMENOVANÁ SLOVA Be, fe, le, me, pes se veze do slovíček i,y si vleze. Někdy měkké, někdy tvrdé, jak to poznat mám? Já jsem ještě malý žáček, v tom se nevyznám! Budu se učit zas a znova tahle vyjmenovaná slova. Be, fe, le, me, pes se veze, ta čeština nemá meze! Be, fe, le, me, pes se veze do slovíček i,y si vleze. Někdy měkké, někdy tvrdé, jak to poznat mám? Já jsem ještě malý žáček, v tom se nevyznám! Budu se učit zas a znova tahle vyjmenovaná slova. Be, fe, le, me, pes se veze, ta čeština nemá meze! Y I Y I

VYJMENOVANÁ SLOVA jsou slova, ve kterých píšeme tvrdé y, ý. Vyjmenovaná slova mají hodně kamarádů. Říkáme jim slova PŘÍBUZNÁ. Také v těchto slovech píšeme tvrdé y, ý.

VYJMENOVANÁ SLOVA po V VY – VYSOKÝ – VÝT VÝSKAT – ZVYKAT – ŽVÝKAT VYDRA – VÝR – VYŽLE POVYK – VÝHEŇ – slova s předponou VY, VÝ

VY – VYSOKÝ – VÝT  vy, vykat, vykání  vysočina, výška, zvýšit, vyvýšenina, povýšenost  vytí, zavýt

VÝSKAT – ZVYKAT – ŽVÝKAT výskot, zavýsknutí zvyk, zvykání, odvykat, přivykat, zvyklost, obvykle, zlozvyk, navyklá, návyk žvýkačka, žvýkání, přežvýkavec

VYDRA – VÝR – VYŽLE vydří výří vyžle (plemeno menšího loveckého psa, hubené dítě)

POVYK – VÝHEŇ – slova s předponou VY, VÝ povykovat (hlučet, rámusit, křičet, hulákat) výheň vynález, výmysl, vykouzlit, vymalovat

Slož slova – slova s předponami MALOVAT POČÍTAT LETĚT PLAVAT KOUZLIT VY NA DO OD PŘI NE

Slož slova – slova s předponou VY MYSLET LÁKAT STŘÍHAT PRACOVAT JET SKOČIT VY

Složil jsi slova správně? VYMYSLET VYLETĚT VYMALOVAT VYKOUZLIT VYPOČÍTAT VYLÁKAT

Pozor na slova!!! výt (vydávat zvuk) x vít (věnečky, jméno) Slyšeli jsme výt našeho psa. Můj strýček se jmenuje Vít. S Janou půjdeme vít věnečky z pampelišek. výr (pták)x vír (na vodě, ve vzduchu) Na větvi seděl velký výr. Na vodní hladině se utvořil vodní vír. výška (vysoko) x vížka (věžička) Díval jsem se z balkónu. To byla ale výška! Vížka na našem kostele je celá zlatá.

Pozor na slova!!! vydat x vídat (vidět) Potřebujeme se už vydat na cestu. Chtěla bych se častěji vídat se svou babičkou. výskat (radovat se) x vískat Čekali jsme, že bude výskat radostí. Děd Vševěd chtěl od maminky vískat ve vlasech. vysel (vysázel) x visel Dědeček vysel dva řádky hrášku. Ze střechy visel veliký rampouch.

Přečtěte a vysvětlete si slova, zkuste utvořit věty viklat, vinout, vířit, vidět, vítat vítr, víra, vila, vina, viník, vížka, víko, vidle, vítěz, svislý, zvídat, vichřice vysvědčení, výborně, výtečně

Doplň slova do vět Přiletěl i velký. Vodní je nebezpečný! Líbí se nám kostela. Dívala se z velké. vír výr vížky výšky

Doplň slova do vět Holčička radostí. Vnučku ve vlasech. Půjdu věnečky. Slyšeli jsmevlka. výskala vískala vít výt

Náš soused (hledej vyjmenovaná a příbuzná slova) Do naší vísky se přistěhoval pan Vysoký. Dělá čest svému příjmení, protože je opravdu vysoký. Větší než můj tatínek i dědeček. Bydlí hned vedle nás a má moc pěkného pejska, na kterého volá,, Větře“.

Jednou jsem se pana Vysokého zeptal, proč mu říká Vítr.,,To proto, že je tak rychlý, víš. Chvíli neposedí, pořád jenom lítá“. Pan Vysoký chodil často s Větrem na procházku kolem rybníka. Někdy jsem chodil s nimi a pozorovali jsme, jestli neuvidíme vydru. Jednou jsem ji totiž viděl, když vylézala na břeh. V jedné zátočině, pod kořeny staré vrby si totiž vystavěla hnízdo. Jenže Vítr pořád pobíhal, ukusoval trávu, přežvýkával ji v tlamičce, štěkal a vyl, takže jsme vydru nikdy neviděli.

Stalo se to jednou v létě, slunce hřálo bez přestání už celé dva dny. Ani v noci se moc neochladilo, no pravá letní výheň. Pan Vysoký ani jeho Vítr už dva dny nebyli na své pravidelné procházce. Asi se jim nechce chodit v takovém teple, pomyslel jsem si.

Když jsem šel večer spát, uslyšel jsem z domku pana Vysokého hlasitý smích a výskání. V dálce začal houkat výr a Vítr začal štěkat a smutně výt. Co se to děje? Rychle jsem vyskočil z postele a běžel za tatínkem.,,Tati, tati, rychle vstávej, u pana Vysokého se něco děje“. Tatínek se rozzlobil.,,Co tady povykuješ, co blázníš“?

,,Stačí, že tady dělá rámus náš soused. Já si to s ním ale dojdu vyřídit. Co mu řeknu, to si za klobouk nedá“. Oba jsme došli k domku pana Vysokého a zazvonili. Nikdo neotevřel. Tatínek zaťukal na okno a zvýšeným hlasem zavolal.,,Pane Vysoký, vy tady rušíte noční klid! Váš pes tady vyje a vy byste taky nemusel tak výskat. Nechceme, aby se to stalo zvykem“!

Z domku se neozval žádný zvuk. Co když se panu Vysokému něco stalo? Tatínek rychle otevřel dveře a vběhl do kuchyně. Vypnul hlasitě hrající televizi a rozhlédl se. Uviděl souseda, jak leží na gauči a slabě naříká. Z těch veder se panu Vysokému udělalo špatně a omdlel. Tatínek mu dal napít vody a zavolal záchranou službu.

Když se náš soused vrátil z nemocnice domů, přišel k nám na návštěvu. Děkoval tatínkovi, že ho zachránil.,,To já ne, to náš Vítek si všiml, že není něco v pořádku.“ Pan Veselý mě povískal ve vlasech a povídal:,,Takové malé vyžle a dokáže zachránit člověka! Nevím, nevím, jak by to se mou bylo dopadlo“!

Od té doby jsme velcí kamarádi. Společně chodíme na výlety a hrajeme si s Větrem. Už vyrostl a já jsem si ho vycvičil. Výborně aportuje a vydrží i deset minut neštěkat. Takže tu vydru v našem rybníce jsme už několikrát viděli.

Zdůvodni i, í, y, ý v_soký dub, v_tězná bitva, kožich z v_dří kůže, zralá v_šeň, pevná v_ra, v_let do Prahy, špičatá v_žka, pes žalostně v_l, užitečné náv_ky, tančící v_la, v_dí V_léma, divné zv_ře, v_čitky svědomí, škodlivý zlozv_k, zv_davá dívenka, vodní v_r, v_ko od krabice, památná borov_ce, studený v_tr, houkání v_ra, vánoční sv_cen, v_hodil míč do v_šky, v_lezl na strom, hezká pov_dka, nový v_tah, v_ce slovíček, sladká pov_dla, v_ to nev_te

Zdůvodni a doplň i, í, y, ý vysoký dub, vítězná bitva, kožich z vydří kůže, zralá višeň, pevná víra, výlet do Prahy, špičatá vížka, pes žalostně vyl, užitečné návyky, tančící víla, vidí Viléma, divné zvíře, výčitky svědomí, nenapravitelný zlozvyk, zvídavá dívenka, vodní vír, víko od krabice, památná borovice, studený vítr, houkání výra, vánoční svícen, vyhodil míč do výšky, vylezl na strom, hezká povídka, nový výtah, více slovíček, sladká povidla, vy to nevíte

Které slovo je dobře? Zdůvodni výlet x vílet vy x vi zvyk x zvik vydra x vidra vydle x vidle povyk x povik vyšeň x višeň výtěz x vítěz závyst x závist výla x víla zvýře x zvíře vysoký x visoký svyžně x svižně nejvýš x nejvíš vysvědčení x visvědčení výborně x víborně žvýkačka x žvíkačka vychřice x vichřice

Které slovo je dobře? Zdůvodni vydět vidět výmysl x vímysl vykání x vikání výheň x víheň vydlička x vidlička vysočina x visočina vynález x vinález vynout x vinout Vyškov x Viškov výno x víno vyník x viník borovyce x borovice svyžně x svižně výčitka x víčitka svyslý x svislý výstava x vístava vyměnit x viměnit výprava x víprava

Tak jak se vám podařilo zvládnout vyjmenovaná slova po V? Zvládli jste je určitě výborně. GRATULUJI!!!

Použité zdroje a materiály: JIRKŮ, Zuzana; TABARKOVÁ, Jana. Vyjmenovaná slova hrou. Brno: Nová škola, 2008, ISBN MACHÁŇ, Jaromír. Pravopis i a y hravě. Praha: Pansofia, 1996, ISBN Obrázky z galerie Klipart Vlastní archiv autora