Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vyjmenovaná slova po v 2011/2012 Třetí Český jazyk

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vyjmenovaná slova po v 2011/2012 Třetí Český jazyk"— Transkript prezentace:

1 Vyjmenovaná slova po v 2011/2012 Třetí Český jazyk
Autor: Mgr. Marie Smékalová Mgr. Jaroslava Smékalová Eva Procházková Datum: 2011/2012 Ročník: Třetí Vzdělávací obor: Český jazyk Anotace: Prezentace je určena k procvičení vyjmenovaných slov s předponou vy-,vý-. Je zaměřena hlavně na dvojice zvukově stejných slov, která se ale liší písmeny ypsilon a - i -. Správné slovo doplní do věty podle významu.

2 Procvičovaní vyjmenovaných slov po v, předpona vy-,vý-.

3 Napiš do sešitu číslo a k němu správné slovo
1. vysel – visel: Klíč _______ na háčku u dveří. 2. zvyklá – zviklá: Teta nebyla _______ na nové bydliště. 3. výská – víská: V pohádce _______ stařenka slunce ve vlasech. 4. výská – víska: Malá _______ je malá vesnička. 5. vydal – vídal: Odpoledne se tatínek _______ do lesa na houby.

4 Napiš do sešitu číslo a k němu správné slovo
6. visací - visutý: Koupím nový _______ zámek na dveře. 7. vyla - vila: Krásný velký dům se nazývá _______. 8. výská - víská: Holčička _______ radostí nad novou panenkou. 9. vysel - visel: Na záhoně _______ strýc semínka hrachu. 10. vydal - vídal: Každý den jsem ráno _______ kamaráda na kole.

5 Napiš do sešitu číslo a k němu správné slovo
11. vydáme - vídáme: Sešity _______ všem žákům až zítra. 12. zvyklá - zviklá: Židle se _______ a spadneš! 13. výška - vížka: Z rozhledny dolů je pořádná _______. 14. výš - víš: Kolik toho _______ o zvířatech? 15. vyje - vije: Na jaře se _______ věneček z pampelišek.

6 Napiš do sešitu číslo a k němu správné slovo
16. výří - víří: V pračce _______ voda a tak se prádlo pere. 17. vyděl - viděl: Číslo dvanáct _______ třemi a výsledek zapiš. 18. visutý - vysunutý: Stolek byl _______ hodně dopředu. 19. výr - vír: V umyvadle se utvořil při odtékaní vody _______. 20. výra - víra: Pevná _______, že se uzdravíš, ti pomůže.

7 Napiš do sešitu číslo a k němu správné slovo
21. víla - vila: Krásná _______ má lehounké šaty. 22. výš - víš: Vystoupil opatrně _______ po žebříku. 23. výška - vížka: Hradní _______ má malé okénko. 24. výr - vír: Velký _______ lovil v noci. 25. výří - víří: _______ mládě krmila samice každý den.

8 Napiš do sešitu číslo a k němu správné slovo
26. vydáme - vídáme: Často _______ nebezpečné dopravní situace. 27. visací - visutý: Nad propastí se houpal _______ most. 28. vyje - vije: Pes v noci _______ na měsíc. 29. vyla - vila: Vlčice _______ u lesa. 30. vídáme - vydáme: Zítra se _______ na výlet. Autor ilustrací: Eva Procházková


Stáhnout ppt "Vyjmenovaná slova po v 2011/2012 Třetí Český jazyk"

Podobné prezentace


Reklamy Google