METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KOSTERNÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
Advertisements

BIOLOGIE ČLOVĚKA KOSTRA LIDSKÉHO TĚLA
Lidská kostra – 1. část Autor: Mgr. Diana Mücksteinová
Soustava opěrná – lebka
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: KOSTRA VY_inovace_32_PR89_20
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Chrání vnitřní orgány (plíce, srdce, mozek) Umožňuje pohyb
Kostra 2.
Pří_093_Člověk a jeho zdraví_Kostra Autor: Mgr. Marie Boučková
Opěrná soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci opěrné.
Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Biologie člověka Kostra.
OPĚRNÁ (KOSTERNÍ) SOUSTAVA
Opěrná soustava kostra.
KOSTERNÍ SOUSTAVA.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Kostra.
PÁTEŘ Hrudní obratel - Je složená z obratlů Plochy pro žebra
Opěrná soustava člověka
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Stavba kostry člověka Kostra= osová kostra =páteř, žebra, hrudní kost, lebka + kostra končetin LEBKA: chrání mozek a smyslové orgány, tvoří ji mozková.
OSOVÝ SKELET. KOSTRA HRUDNÍKU.
Opěrná (kosterní) soustava
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Číslo v digitálním archivu školy
Opěrná (kosterní) soustava
Opěrná soustava Kostra hlavy a trupu.
KOSTRA LIDSKÉHO TĚLA tvoří oporu těla upínají se na ni kosterní svaly udává tvar těla postava člověka (díky kostře) je tedy vzpřímená a páteř je.
Opěrná soustava Funkce: opora, tvar těla chrání vnitřní orgány
SAVCI Soustava opěrná a pohybová Je tvořena: páteř lebka
Lidská kostra Martina Habrdlová Martina Habrdlová Martina Habrdlová.
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Kostra - skládá se přibližně z 233 kostí.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_02_PŘ8_BO.
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_ Jméno autora: Mgr. Jana Matěnová Datum, období kdy byl.
Člověk-kostra Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_12_Člověk-kostra Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 32 Sada: Př 8/09 Předmět: přírodopis Ročník: 8.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu: VY_32_INOVACE_09_KOSTRA.
Základní škola a Mateřská škola, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_3B_07_Páteř a hrudník.
Kosterní soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_1_Kosterní soustava Téma: Přírodověda.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Lidské tělo - kostra.
Opěrná (kosterní) soustava
Člověk-kostra Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_12_Člověk-kostra
Lebka - Cranium Funkce: chrání mozek, smysly (zraku, sluchu…)
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_01_KOSTRA TÉMA: KOSTRA
Prezentace – výklad učiva
Výukový materiál VY_52_INOVACE_30_ Hrudník, končetiny
Opěrná soustava Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_01_Kostra
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Opěrná (kosterní) soustava
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Opěrná soustava pokračování.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Název: VY_52_INOVACE_PRV_01 Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Výukový materiál VY_52_INOVACE_29_Kloub, lebka, páteř
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
KOSTERNÍ SOUSTAVA Tvoří kostra těla.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_07_LIDSKY_ORGANISMUS_KOSTRA
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
  ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurence schopnost.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, HOŘICE, HUSOVA 11 VY_32_INOVACE 9_01
Transkript prezentace:

METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_ Jméno autora: Mgr. Jana Matěnová Datum, období kdy byl vytvořen: 25. října 2011 Název práce: Kostra lidského těla Předmět, pro který je VM určen: Přírodopis Ročník, pro který je VM určen: 8. ročník Časová dotace: 3 vyučovací hodiny Vzdělávací oblast, tematický okruh, téma: Člověk a příroda, Přírodopis 8. ročník Metodický list, anotace- výstižný popis způsobu použití VM ve výuce: žáci využívají prezentaci k získání informací o stavbě kostry lidského těla, o jejich rozdělení, prohlížení fotografií jim slouží k rozšíření znalostí. Pro žáky je jednodušší i zápis. Pomůcky: kostra lidského těla

Kostra lidského těla 1. kostra trupu (páteř, žebra, kost hrudní) 2. kostra končetin (HK, DK) 3. kostra hlavy (lebka) VY_32_INOVACE_

Zajímavosti V závislosti na různých způsobech počítání rozlišujeme v LT 210 – 233 kostí Nejdelší a současně nejtěžší kost je stehenní váží asi 1 kg Nejširší je kost pánevní Nejmenší a nejlehčí třmínek v uchu a váží 0,01 g

KOSTRA TRUPU Páteř, žebra, kost hrudní

Páteř Tvořena obratli Krční - 7 Hrudní - 12 Bederní - 5 Kost křížová - srůst 5 Kostrč zakrnělých Uč. 25/19

Obratle Od hlavy ke kříži se zvětšují (u člověka nesou tělo) Otvory vytváří páteřní kanál – uložena mícha (výstup nervů) Mezi nimi meziobratlové ploténky (chrupavka) _oben.png

Uč. 25/20 Dvojesovité prohnutí (vznik po narození během 1. roku života) Přiměřené cvičení k rozvoji svalů – posílíme správné držení těla

Vady páteře Způsobeny nedostatečným rozvojem svalstva ( chorobami páteře, vadným držením těla, špatným sezením, nošením tašky na 1 rameni) skoliózaVzniká skolióza (vybočení), v dospělosti mohou způsobit závažné problémy)

Skolióza

Zajímavosti Spojení prvního krčního obratle s lebkou zajišťuje kývavé pohyby hlavy, otáčivé pohyby hlavy zajišťuje spojení prvního a druhého obratle

Žebra Kloubem spojená s hrudními obratli hrudními obratli, vpředu chrupavkou kostí hrudní s kostí hrudní 7 párů3 páry 2 páry7 párů ke kosti přímo, 3 páry se spojují, 2 páry končí volně v břišní dutině

Hrudní kost Dlouhá plochá kost Žebra + kost hrudní = hrudník Ohraničuje hrudní dutinu, mění se při dýchání Ochrana srdce a plic Uč. 26/21

KOSTRA KONČETIN HK, DK

HK Spojen s osovou kostrou pletencem (lopatka a klíční kost) Uč. 27/22, 28 tabulka

DK Pletenec tvořen kostí pánevní (pánev – vznik srůstem kyčelní, sedací, stydké kolem 15. roku), kost křížová a kostrční uč. Str. 28 tabulka

LT9WS1C11a_M:&tbnh=90&tbnw=68&zoom=1&usg=__CzHHyRwCvmikDhGjLJHftDqCvBo A1nev_(anatomie)

Nožní klenba Důležitá pro dobrou chůzi Vývin od dětství nošením správné obuvi a cvičením Uč. 27/24a

LEBKA Ochrana mozku a čidel zraku, sluchu, rovnováhy a čichu

Kosti spojeny švy (pevné spojení) Kloubem spojena dolní čelist Zuby do čelistí vklíněny

U novorozenců na 2 místech vazivové blány – poranění mozku Fontanely (lupínky)

Největší kostí v obličejové části – horní čelist Lícní kost – určuje tvar obličeje Kloubní spojení dolní čelist Pod ní jazylka – zavěšen hrtan

Lebka – pevná, pružná Zjistíme pohlaví, stáří, rasu a typové znaky

Zajímavosti Přepážka nosní dělí nosní dutinu na 2 nestejně velké části, každá polovina dutiny nosní je rozdělena nosními skořepami na 3 nosní průduchy S nosní dutinou jsou spojeny i vedlejší dutiny nosní, proniknutím infekce do sliznice vzniká zánět - sinusitida

První pomoc při zlomeninách Nenapravujeme Znehybníme Při otevřené sterilně přikryjeme, zastavíme krvácení, 5T (protišoková opatření) Lékař

zdroje d=8http://skolajecna.cz/biologie/Sources/Photogallery_Detail.php?intSource=1&intImageI d=8 =390&sz=36&tbnid=5- LT9WS1C11a_M:&tbnh=90&tbnw=68&zoom=1&usg=__CzHHyRwCvmikDhGjLJHftD qCvBohttp://vyuka.zsjarose.cz/index.php?action%3Dlesson_detail%26id%3D376&h=520&w =390&sz=36&tbnid=5- LT9WS1C11a_M:&tbnh=90&tbnw=68&zoom=1&usg=__CzHHyRwCvmikDhGjLJHftD qCvBo DOBRORUKA, Luděk J., et al. Přírodopis III : 8. ročník. 2. vydání. Praha : Scientia, Pohybová soustava, s ISBN _9,