Světový den vody – 22.březen Autor: Mgr. Ivana Tesařová
AnotacePracovní listy s ekologickou tematikou. Obsahují tabulky udávající alarmující spotřebu pitné vody při výrobě některých potravin. Na základě těchto údajů děti řeší další úlohy a seznamují se s nejožehavějším problémem současnosti. AutorMgr. Ivana Tesařová PředmětMatematika Očekávaný výstupProvádí odhady a kontroluje výsledky početních operací v oboru přirozených a celých čísel. Řeší a tvoří úlohy, ve kterých aplikuje osvojené početní operace v celém oboru přirozených čísel. Druh učebního materiáluPracovní listy Cílová skupinaŽáci 5. ročníku Metodický postupUveden v textu Datum
Úvod Pitná voda se stává stále vzácnější Její nedostatek patří mezi nej- Závažnější globální problémy. Proto v roce 1993 vyhlásilo Valné shromáždění OSN 22. březen jako Světový den vody. Voda je součástí našeho jídelníčku. Za den vypijeme zhruba 2 až 3 litry vody. V následující tabulce se dozvíte, kolik vody se spotřebuje při výrobě různých potravin. /
Potravina /nápoj/ Spotřeba vody na jednotku /v litrech/ 1 šálek čaje35 1 šálek kávy g zeleniny19, 5 1 jablko70 1 krajíček chleba40 1 hamburger dcl vína120 1 sklenice piva75 1 sklenice džusu170 1 sklenice mléka g čokolády g bramborových lupínků75 1 kg hovězího masa15 000
Úkoly: Nejdříve zkuste odhadnout, kolik vody je potřeba na výrobu příslušných potravin. Výsledek bude pro vás jistě překvapením. Dále spočtěte, kolik vody se spotřebuje na výrobu. Pracujte ve dvojicích a výsledky porovnejte. jednoho sudu piva 10 l mléka 20 hamburgerů 1 hl vína metráku hovězího masa 5 kg zeleniny
Domácí úkol Vyhledej v knihách či na internetu další informaci o spotřebě vody a připrav si pro spolužáky zajímavý úkol. Co můžeš ty sám udělat, abys zamezil plýtvání vodou? /