Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Něco o Praze /souvětí a věta jednoduchá/ Autor: Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Šance pro všechny č.proj. CZ.1.07/1.4.00/

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Něco o Praze /souvětí a věta jednoduchá/ Autor: Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Šance pro všechny č.proj. CZ.1.07/1.4.00/"— Transkript prezentace:

1 Něco o Praze /souvětí a věta jednoduchá/ Autor: Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Šance pro všechny č.proj. CZ.1.07/1.4.00/21.2165

2 Anotace Pracovní listy obsahující činnosti k procvičení skladby /souvětí a věta jednoduchá/. Součástí je práce s textem, doplňování interpunkce, práce s větnými vzorci a komunikační činnosti. Prolíná se s vlastivědou. AutorMgr. Ivana Tesařová PředmětČeský jazyk Očekávaný výstup Reprodukuje obsah přiměřeně složitého sdělení a zapamatuje si z něj podstatná fakta. Odlišuje větu jednoduchou a souvětí, užívá vhodných spojovacích výrazů, zvládá základní příklady syntaktického pravopisu. Druh učebního materiáluPracovní listy. Miniprojekt. Cílová skupinaŽáci 4. ročníku Metodický postupJe součástí pracovních listů Datum21.1.2013

3 PRAHA – HLAVNÍ MĚSTO ČESKÉ REPUBLIKY Praha je hlavní město České republiky Má výhodnou polohu ve středu Čech Rozkládá se na obou březích Řeky Vltavy a na přilehlých svazích návrších a terasách O nejstarším osídlení pražské kotliny se dovídáme z archeologických vykopávek, které dokládají že tato kotlina je soustavně osídlena již 5 tisíc let Před více než 1000 lety bylo přemyslovskými knížaty vybudováno nové sídlo – Pražský hrad a později byl vystavěn Vyšehrad Na břehu Vltavy se usazovali řemeslníci a obchodníci a vznikaly tak tržní osady Úkoly: 1/ Doplň do textu interpunkci. Své počínání zdůvodni. Jaký je rozdíl mezi větou jednoduchou a souvětím ?

4 MAGICKÁ SPOJKA a Zakroužkuj v textu spojovací výrazy. Rozlišuj, kdy spojka a spojuje věty a kdy jenom slova. Pak podtrhej věty jednoduché a souvětím přiřaď následující vzorce. V1,které V2,že V3. V1 a V2. Tvořte další souvětí..o našem hlavním městě s využitím následujících vzorců. Možnost práce ve skupině. V1, ale V2 ………………………………………………………………………………………………………. Když V1, V2 ……………………………………………………………………………………………………. V1, protože V2 ….................................................................................................. V1, V2 a V3 …………………………………………………………………………………………………… Přestože V1, V2 ………………………………………………………………………………………………. BONUS: V1,že V2 a V3, jestliže V4. ………………………………………………………………………………………………………………………….

5 HRA NA TELEVIZNÍHO REDAKTORA: Připrav si povídání o Praze na 1 minutu. Pozor! Redaktor nesmí v projevu dělat dlouhé přestávky a doplňovat slova jako: Mno, hm a podobně. Reprodukce si můžete nahrát, vyslechnout a zhodnotit. Pak vyberte několik nejúspěšnějších redaktorů. MINIPROJEKT O NAŠEM HLAVNÍM MĚSTĚ Využijte získaných znalostí a obrázků na titulní straně / můžete přidat i další /. Obrázky si rozdělte mezi sebou a za domácí úkol zjistěte na internetu, o jakou stavbu se jedná. Zapište si o ní několik vět. Zpracujte formou miniprojektu. Ve škole si uspořádejte výstavku s besedou či filmem.


Stáhnout ppt "Něco o Praze /souvětí a věta jednoduchá/ Autor: Mgr. Ivana Tesařová Materiál vznikl v rámci projektu Šance pro všechny č.proj. CZ.1.07/1.4.00/"

Podobné prezentace


Reklamy Google