Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 INDIACA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZŠ Klášterec Czech Republic
Advertisements

Pravidla fotbalu.
KOPANÁ.
Hry třetího tisíciletí
Luboš Charvát KTV FPE ZČU v Plzni 2013
Luboš Charvát KTV FPE ZČU v Plzni 2013
Luboš Charvát KTV FPE ZČU v Plzni 2012
PLÁŽOVÝ VOLEJBAL.
Přehazovaná je míčová hra, která nahrazuje klasický volejbal a současně je k němu vhodnou průpravou. PRAVIDLA HRY ZŠ HORŠOVSKÝ TÝN 1.CÍL HRY: - účelem.
HrušCup 2008 – pravidla kroket 1. Hrací plocha 1. Hrací plocha Terén kam je možno umístit branky a kolíky - trávník, hřiště, antuka, les. Hráč při hře.
BASKETBAL.
STREETBALL.
Digitalizace výuky Příjemce
Kopaná – průběh hry hry se účastní dva týmy po 11 hráčích na hřišti obdélníkového tvaru na jehož kratších stranách jsou branky hru řídí hlavní rozhodčí,
Fotbal.
Je kolektivní halový sport…
Historie a teorie volejbalu
Pravidla „Upravená verze“ (Zpracováno pro použití v soutěžích řízených PVS)
HrušCup 2008 – pravidla petanque 1. Pétanque se hraje s ocelovými koulemi a s dřevěnou kuličkou zvanou ”košonek.” Hází se z kruhu o průměru cca 50 cm.
Kopaná - pravidla hrací plocha má tvar obdélníku, délka hřiště je 90 – 120 m, šířka je 45 – 90 m hrací plocha je vyznačena bílými čarami, středová čára.
Luboš Charvát KTV FPE ZČU v Plzni 2013
RINGO PRAVIDLA HRY ZŠ HORŠOVSKÝ TÝN 1.Cíl hry:
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
HrušCup 2008 – pravidla kubb. Hrací pole je obdélníkového tvaru o rozměrech 5 x 8m. Na kratších stranách hřiště jsou umístěny špalky (vojáci, kubbs),
RINGO 1.
SOFTBALL 1.
STOLNÍ TENIS.
CURLING.
Basketbalová pravidla
PRAVIDLA VOLEJBALU pro malé sportovce
SQUASH „uzavřený sport“
VOLEJBAL 1.
Aneb sportem ke zdraví.  Je individuální olympijský raketový sport.. Při hře dva protivníci odpalují přes síť pomocí rakety opeřený míček a snaží se.
Lední hokej Je kolektivní hra. Jde o jeden z nejrychlejších sportů na světě. Hraje se na 3 třetiny po 20 minutách. Na hru dohlížejí 2 hlavní rozhodčí.
Stolní tenis.
PYRAMIDA Celá čísla.
Basketbalová pravidla
Pravidla volejbalu, rozhodčí
Výchova ke zdraví Projekt POHYB.
Fotbal Doc. PaedDr. Jan Štumbauer, CSc. Projekt: Cizí jazyky v kinantropologii, reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Brennball.
Korfbal Ročník: 4. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh: Netradiční sportovní hry Téma: Korfbal - pravidla Jméno autora: Mgr. Tomáš Vacek Vytvořeno.
Ročník: 1. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh: Sportovní hry Téma: Hry pro předškolní děti Jméno autora: Mgr. Renata Kynzlová Vytvořeno dne:
Ročník: 1. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh: Plavání Téma: Hry ve vodě Jméno autora: Mgr. Renata Kynzlová Vytvořeno dne: 15. září 2012.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Frisbee Ultimate.
1. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh: Sportovní hry Téma: Drobné hry na rozehřátí Jméno autora: Mgr. Renata Kynzlová Vytvořeno dne: 27.
Ročník:2.. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh: Sportovní hry Téma: Volejbal Jméno autora: Mgr. Renata Kynzlová Vytvořeno dne: 15. září 2012.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Iveta Votápková Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova Softball.
Indiaca Ročník: 4. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh: Netradiční sportovní hry Téma: Indiaca - pravidla Jméno autora: Mgr. Tomáš Vacek Vytvořeno.
 Materiál je určen pro první vyučovací hodinu tělesné výchovy tříd 3. ročníku středních škol a čtyřletých gymnázií, dále pro 7. ročník osmiletých gymnázií.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Goalball.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Badminton CLICK.
Vznik volejbalu * Springfild, stát Massachusetts (USA) * Kanada, Indie, Jižní a Strední Amerika * Japonsko (pan Ohmori) * Čína. V Asii v 16,12,9 hráčích,
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Tchoukball Click.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Ringo.
Interpretace basketbalového učiva pro jednotlivé lekce Druhá lekce – základy součinnosti v útoku a v obraně (90 minut – interpretace učiva, praxe) Tento.
Lední hokej Doc. PaedDr. Jan Štumbauer, CSc. Projekt: Cizí jazyky v kinantropologii, reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/
Ročník: 3. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh: Sportovní hry Téma: Házená – průpravné hry Jméno autora: Mgr. Renata Kynzlová Vytvořeno dne:
Interkros Ročník: 1. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh:
Pravidla volejbalu, rozhodčí
Speedminton Ročník: 1. Vzdělávací obor: Tělesná výchova
Brännball Ročník: 4. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh:
Ročník:  1. Vzdělávací obor:  Tělesná výchova Tematický okruh:
Ročník:  2. Vzdělávací obor:  Tělesná výchova Tematický okruh:
Basketbalová pravidla
Faustball Ročník: 1. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh:
Ročník:  3. Vzdělávací obor:  Tělesná výchova Tematický okruh:
Odbíjená – základní pravidla
Možné oblasti použití a potenciál…
Curling Noblesa na ledu….
Transkript prezentace:

Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 INDIACA

Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.2 INDIACA - historie Peteca Tato hra pod názvem Peteca existuje několik set let mezi domorodci Jížní Ameriky. Hrála se koženým váčkem naplněným jemným pískem nebo moukou do kterého byly zasazeny péra z dravců. Vznik Indiacy se datuje do roku 1936Karl-Hans Krohu Vznik Indiacy se datuje do roku 1936, kdy si učitel tělocviku Karl-Hans Krohu přinesl hru Peteca s sebou do Německa. Krohu upravil kožený váček naplněný moukou, ke kterému byly přilepené pera, na tvar který má Indiaca v současnosti. Dne 26. Května 2000 byla v Berlíně založena mezinárodní asociace INDIACY Dne 26. Května 2000 byla v Berlíně založena mezinárodní asociace INDIACY. První Světový pohár se konal v srpnu 2001 v Estonsku. Čtvrtý Světový pohár se uskuteční v roce 2013 v Německu.

Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova Indiaca je síťová sportovní hra, která je hrána indiacou – plochým míčkem s pery. Základním znakem hry je odbíjení míčku dlaní nebo hřbetem ruky eventuálně předloktím přes síť do prostoru, na kterém hraje soupeř. Indiacu je možné variabilně použít pro utkání různě početných družstev v odlišných prostorách. Indiaca se hrává převážně ve volné přírodě, s úspěchem se však dá hrát i v tělocvičnách. Indiaca přináší radost ze hry, zdravý pohyb, mnoho zážitků a napětí při hře s přáteli. Je to výborná průpravná hra pro Voleyball. 1.3 INDIACA - charakteristika

Cíl a průběh hry Snahou hráčů je odbít indiacu povoleným způsobem tak, aby se dotkla hrací plochy soupeře nebo donutit jej k chybě. Cílem soupeřících stran pak je překonání soupeře v počtu získaných bodů a setů. Hrací nástroj Indiaca je malý váček (ve velikosti asi menší pěsti), do kterého se udeří rukou. Čtyři vodící pera zaručují, že váček po úderu rukou odletí vycpanou spodní částí na soupeřovo hřiště.Hřiště Hřiště má tvar obdélníku, avšak jeho rozměry i počty hráčů na hrací ploše se u jednotlivých organizací, věnujících se Indiace, značně liší. Počty hráčů mohou být od 2 do 6 členů v jednom družstvu, výška sítě od 2,0 - 2,35 m rozměry hřiště od 9 x 18 m až po nejmenší 6 x 13,4 m. Výška sítě 235cm – muži 225cm – mixy 215cm – ženy, veteráni, mládež do 18 let 200cm – mládež do 12 let Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.4 INDIACA - pravidla

Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova Rozestavení hráčů na hřišti: Hráči utvoří na hřišti dvě linie - pod sítí a u základní čáry. Během hry mohou hráči svá místa libovolně měnit, avšak při novém podání musí hráči znovu zaujmout své původní rozestavení. Při každé změně práva podání se hráči družstva, které je na podání přemístí ve směru chodu hodinových ručiček o jedno místo dál (jako při volejbale). Podání: Podání provede hráč, který stojí na pravé straně hřiště za základní čarou. Podání se provede kruhovým úderem ruky zdola nahoru. Indiaca se musí tak dlouho držet v ruce, dokud se úderová ruka nedotkne spodku indiacy. Přitom 4 řídící pera ukazují při podání směr letu. Podání nesmí být blokováno. Bodové hodnocení zápasu: Vítězem setu se stává ten, kdo dřív získá 15 bodů. Při nerozhodném stavu 14: 14 hra pokračuje až do stavu, kdy jeden ze soupeřů nevyhraje o 2 body (např. 20:18). Vítěz zápasu musí vyhrát 2 sety, popřípadě po dohodě 3 sety. Změna stran: Změna stran se provede vždy po odehrání jednoho setu. Podání v novém setu má to družstvo, které nebylo zahájeno podáním předešlý set. Při rozhodujícím setu se strany mění po dosažení 8 bodů jedním z družstev. Na podání zůstává to družstvo, které ho mělo před změnou strany. Zisk bodu: Každá chyba znamená zisk bodu pro jedno či druhé družstvo. Hraje se takzvaně bez ztrát. 1.5 INDIACA - pravidla

Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.6 CLIL rozestavení – formation podání – service odbití – volley dlaň – palm peří – feather

Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova   /namety-k-cinnosti/jak-indiaka-na-svet-prisla /namety-k-cinnosti/jak-indiaka-na-svet-prisla    ZDROJE